Palmuaseman matkavinkki

Esteetön matkailu ulkomailla – vinkit suunnitteluun

Kiinnostaako esteetön matkailu ulkomailla, mutta kaipaisit tietoa matkan suunnittelun tueksi? Oletko ehkä suunnittelemassa ensimmäistä kertaa matkaa ulkomaille pyörätuolin tai muun apuvälineen kanssa? Hienoa! Se, että olet jo päätynyt matkan suunnitteluasteelle on iso juttu, sillä juurikin se ensimmäinen matka on se, joka usein jännittää eniten. Ensimmäisestä matkasta oppii usein paljon ja seuraavalla kerralla tietää jo mitä kannattaa ottaa valmisteluvaiheessa huomioon. Varoitan jo nyt, että ensimmäinen matka saattaa myös koukuttaa lähtemään aina vain uudelleen. Kokosin vinkit siihen, miten jo ensimmäisestä matkasta voi tulla mahdollisimman huoleton ja onnistunut. Kysymykset ovat tulleet ensimmäistä matkaa suunnittelevilta Palmuaseman lukijoilta ja kuuntelijoiltani erilaisissa tilaisuuksissa vuosien varrella.

1) Mistä tietää mihin voi matkustaa, missä esteetön matkailu ulkomailla onnistuu?

Lähde aina siitä, mihin sinä haluat matkustaa. Millaisesta matkasta haaveilet, millaista lomaa juuri nyt toivot? Esteettömyys on toki tärkeä osa matkaa, mutta silti vain yksi osa. Esteettöminkään ympäristö ei auta, jos olet kohteessa, josta et pidä. Ensin on siis tärkeää tunnistaa omat matkustustoiveet ja sen jälkeen omat esteettömyystarpeet. Ne myös nivoutuvat toisiinsa. Jos lomalla uiminen on sinulle tärkeää, mutta et pysty kävelemään portaita, valitse sellainen hotelli, jossa on altaaseen allasnostin tai ramppi. Jos et joka tapauksessa uisi, ei altaan esteettömyyteen tarvitse kiinnittää huomiota. Esteetön matkailu ulkomailla onnistuu eri puolilla maailmaa, mutta omat tarpeesi vaikuttavat vaihtoehtojen laajuuteen. Jos tarvitset ”vain” esteettömän hotellin ja hotellin lähiympäristön, mutta pystyt esimerkiksi hyödyntämään tavallisia takseja, mahdollisuutesi ovat lähes rajattomat. Jos tarvitset invataksia lentokenttäkuljetuksiin, mahdollisuutesi rajautuvat hieman, vaikka nykyään invatakseja löytyykin monesta kohteesta. On uskalikkoja, jotka eivät invataksien puutteesta välitä, ottavat omat rampit mukaan ja luottavat, että kohteesta löytyy pakettiauto, johon voi omilla rampeilla siirtyä. Ensimmäistä kertaa lähtevälle suosittelen kuitenkin kohdetta, jossa invataksin saa helposti. Kaupunkikohteissa myös esteetön joukkoliikenne on mahdollisuus. Esimerkiksi Berliinissä tai Barcelonassa pystyy hyvin hyödyntämään myös joukkoliikennettä. Eniten kohdevaihtoehdot rajautuvat silloin, jos tarvitset ehdottomasti matkalla sähkösäätöistä sänkyä, erityisesti korkeussäädettävää. Niitä on tarjolla maksutta tai vuokrattavissa muun muassa Kreetalla Eria resort -hotellissa, Mar y Sol -hotellissa Teneriffalla ja I Girasoli -hotellissa Italian Toscanassa. Nämä kaikki ovat ihania kohteita. Jos olet epävarma, lähde ensimmäiselle matkalle kohteeseen, jonka joku kanssasi samoin tavoin liikkuva on jo testannut. Hyviä vaihtoehtoja löydät esimerkiksi täältä Palmuasemalta. Takuuvarma esteetön lämpöloma löytyy Teneriffalta tai monilta muilta Kanariansaarilta. Espanjan aurinkorannikko, erityisesti Fuengirola ja Málaga, ovat helppoja kohteita, samoin aiemmin mainitsemani Barcelona. Risteilyt maailman merillä ovat oma suosikkini tällä hetkellä ja myös hyvin esteetön tapa matkustaa. Lisää luettavaa:

Esteetön matkailu ulkomailla

Uusi-Kaledonia

2) Miten varaan matkani? 

Esteetön matkailu ulkomailla onnistuu yhtä lailla omatoimisesti kuin valmismatkoillakin. Omatoimimatkailu vaatii kielitaitoa ja aikaa, jotta voit tehdä selvittelytyön kunnolla ja olla yhteydessä kohteeseen. Kun huolehdit itse kaikista varauksista (lennot, hotelli, lentokenttäkuljetukset) olet myös itse vastuussa kaikesta. Tässä on se hyvä puoli, että kaikki langat ovat käsissäsi ja viestisi esteettömyystarpeista eivät kulje välikäsien kautta, mikä vähentää mahdollisuutta asioiden sotkeentumiseen. Matkatoimiston kautta varatulla valmismatkoilla voit asioida suomeksi virkailijan kanssa ja pyytää häntä tekemään selvitystyö puolestasi. Matka-Agentit -matkatoimistolla on valikoimassa alusta asti esteettömäksi suunniteltuja kohteita. Heillä on myös esteettömiä ryhmämatkoja, joilla on matkanjohtaja mukana, mikä on hyvä vaihtoehto silloin, jos ensimmäinen matka tuntuu liian jännittävältä toteuttaa itse. Risteilykeskuksen puoleen suosittelen kääntymään risteilyjä varatessasi. Olen kouluttanut heidän henkilökuntaa ja heidän sivujen varustamot-sivulta löytyy monien varustamojen lisätiedoista myös laivojen esteettömyystiedot. Jotkut isoimmista matkatoimistoista ovat listanneet liikuntarajoitteisille soveltuvien hotellien tietoja kotisivuilleen. Näitä tietoja kannattaa tutkia tarkasti omiin tarpeisiin peilaten, sillä niiden esteettömyystaso vaihtelee. Listoilta myös puuttuu hyviä esteettömiä hotelleja, joita matkatoimisto tarjoaa eli niitä ei päivitetä tiuhaan. Jos varaat matkatoimistosta, kerro virkailijalle tarkasti tarpeesi ja pyydä häntä selvittämään sinulle tärkeitä asioita, jos hän ei heti osaa vastata kysymyksiisi. Muista, että virkailijoilla ei välttämättä ole mitään kokemusta liikuntarajoitteisuudesta, he eivät välttämättä osaa kysyä oikeita kysymyksiä tai he saattavat käyttää outoja ilmaisuja. Ole siis itse aktiivinen. Lisää luettavaa:

IMG_3207

IMG_7110

3) Miten lentomatka onnistuu, voivatko kaikki lentää, minkä lentoyhtiön valitsen ja mitä pitää tietää?

Esteetön matkailu ulkomailla vaatii useimmissa tapauksessa lentokoneella liikkumista. Liikuntarajoite ei ole este lentämiselle. Eri asia on, jos sinulla on sellainen sairaus, että lääkäri on erikseen kieltänyt lentämisen. Jos et ole varma, miten kroppasi reagoi lentämiseen, aloita ensin lyhyellä lennolla. Olen lentänyt useilla eri lentoyhtiöillä, enkä osaa nimetä suosikkiani, sillä kaikki ovat toimineet. Kaikki lentoyhtiöt kuljettavat ainakin kaksi apuvälinettä maksutta. Voit ottaa mukaan esimerkiksi sähköpyörätuolin, sähkömopon, manuaalipyörätuolin, suihkutuolin tai nostolaitteen. Osassa kohteita apuvälineitä voi myös vuokrata, jos et halua kuljettaa kaikkia mukanasi. Mukaan tulevista apuvälineistä täytyy ilmoittaa lentoyhtiölle (tai matkatoimistolle, jos varaat sitä kautta) matkavarauksen yhteydessä. Samalla kannattaa varata avustuspalvelu lentokentälle. Tätä varten lentoyhtiö tarvitsee tiedon, pystytkö kävellä lyhyitä matkoja (esimerkiksi koneen ovelta istuinpaikallesi) vai nostetaanko sinut. Avustuspalvelu on maksutonta kaikilla lentokentillä. Jos et pysty itse ottamaan askelia, sinut nostetaan koneen ovella pyörätuolista kapeampaan käytävätuoliin, joka mahtuu kulkemaan lentokoneen kapealla käytävällä ja siitä edelleen omalle paikallesi lentokoneessa. Pyörätuolit ja muut apuvälineet menevät lennon ajaksi ruumaan. Omalla manuaalipyörätuolilla voit mennä koneen ovelle saakka, sähkökäyttöiset apuvälineet luovutetaan usein jo lähtöselvityksen yhteydessä ja siitä eteenpäin siirrytään manuaalipyörätuolilla. Apuvälineistä kannattaa irroittaa kaikki helposti irtoavat osat ja ottaa ne mukaan matkustamoon tai sitoa hyvin pyörätuoliin kiinni. Huomioi, että lentokoneissa saattaa olla rajoitus sille, kuinka korkea pyörätuoli saa olla. Sähköpyörätuolista täytyy usein irrottaa selkänoja, jotta se mahtuu korkeutensa puolesta ruuman ovesta. Tämä on laaja aihe, josta löydät lisää aiemmista kirjoituksistani. Lisää luettavaa:

IMG_5280

4. Otanko mukaan avustajan?

Jos tarvitset avustajaa arjessa, tarvitset häntä myös matkalla. Usein matkaolosuhteissa apua saattaa tarvita sellainenkin henkilö, joka pärjää arjessa suhteellisen itsenäisesti. Jos mukaasi lähtee työsuhteessa oleva henkilökohtainen avustaja, voit hakea avustajan matkakuluja vammaispalvelun kautta. Hakemus kannattaa laatia hyvin ja perustella tarve tarkasti. Pidä myös huolta siitä, että sinulle myönnetyt avustajatunnit riittävät matkalla, jossa avustaja saattaa olla töissä pidempiä päiviä kuin arjessa. Saatat siis tarvita lisätunteja. Monet kunnat maksavat avustajan kulut vasta kuitteja vastaan, joten sinulla tulee olla itsellä varaa maksaa avustajan matka ennen kuin saat vammaispalvelusta rahat takaisin. Lisää luettavaa:

5. Mitä jos haluan mereen uimaan etelän lomalla, mikä on joskus kuulemani meripyörätuoli?

Rantapyörätuoli, Beach Wheelchair, meripyörätuoli, kelluva tuoli… Rakkaalla tuolilla on monta nimeä. Kaikilla tarkoitetaan tuolia, jonka avulla liikuntarajoitteisen on helppo siirtyä veteen tai viettää aikaa rannalla. Monet tuolit kelluvat. Tällaisia tuoleja on saatavana useilla rannoilla esimerkiksi Espanjan rantakohteissa, joissa monessa on myös tehty laudoitus rannalle helpottamaan rantaelämää apuvälineiden kanssa. Yhdysvalloissa ja Australiassa rantapyörätuoleja on hyvin saatavilla, mutta laudoituksia rannoille ei ole samalla tavoin kuin Euroopassa.

IMG_8632 (2)

IMG_2626

6. Mitä minun pitäisi vielä ottaa huomioon, jotta esteetön matkailu ulkomailla onnistuu?

Olosuhteet matkalla eivät koskaan ole samanlaiset kuin kotona. Joiltain osin ne voivat olla paremmatkin. Itse esimerkiksi tunnen oloni paljon vapaammaksi lämmössä kuin lumen keskellä Suomessa ja esteettömyys on ympäristön osalta huomioitu monessa paikassa Suomea paremmin. Eniten matkoilla vaihtelee käsitys esteettömästä wc:stä. Wc-pönttöjen korkeus vaihtelee ja kaiteita ei välttämättä ole molemmin puolin pönttöä. Tämä kannattaa ottaa huomioon jo ennen matkaa ja miettiä mahdollisia vaihtoehtoisia siirtymätapoja tai avustajan hyödyntämistä. Matkoilla voi aina tulla yllätyksiä, mutta ihan yhtä lailla kaikki voi sujua jo ensimmäisellä matkalla erinomaisesti. Avoin mieli kannattaa kuitenkin aina olla mukana. Mieti matkaa suunnitellessasi, mikä sinulle on oikeasti tärkeää ja mistä vaatimuksista olet valmis tarvittaessa joustamaan. Kohteita on paljon, joten älä tyydy itsellesi hankalaan tai keskinkertaiseen, lomasta on lupa nauttia. Lue muiden kokemuksia, googlaile (suomeksi ja englanniksi) ja tutustu ympäristöön etukäteen esimerkiksi Google Mapsin avulla. Hintoja vertaillessa ota huomioon kokonaisuus. Esimerkiksi invataksien hinta voi olla joissakin kohteissa hyvinkin korkea, joten kannattaa huomioida etäisyys lentokentältä. Jos matkustaminen ulkomaille tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, aloita lähikohteista: Suomesta, Tallinnasta tai vaikkapa Ruotsista. Varmuus kasvaa mitä useammin kotoa lähtee.

Minkä vinkin sinä haluaisit jakaa ensimmäistä matkaa esteetöntä ulkomaanmatkaa suunnittelevalle? Tai mikä sinua ensimmäistä matkaa suunnittelevana yllä kerrotun lisäksi mietityttää? Kommentoi alle!

IMG_5139

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Tuomas Hakamäki
  3.2.2018 at 12:25

  Erittäin hyvä juttu. Kiitos!

 • Reply
  Tarja Suoninen
  3.2.2018 at 13:01

  Hei! Minua mietityttää kun matkustaa ilman avustajaa ja odottaa jatkolentoa Hki-Vantaalla ja WC käynti ei onnistu ilman apua?

  • Reply
   Palmuaseman Sanna
   3.2.2018 at 17:36

   Hei! Lentokentän avustajat avustavat WC:n luo, mutta eivät WC:ssä. Tuossa tilanteessa ei siis auta muu kuin olla avustaja mukana tai sitten muut keinot (pidätys, vaippa, katetri tms.)

 • Reply
  Kari
  13.3.2018 at 15:17

  Hei onko sähkömopon kanssa rajoituksia lennolla? Maksaako mopon kuljetus koneessa? Miten teen matkavarauksen kun tarvitsen sähkömopoa.
  Pärjään kepin kanssa lentokoneessa mutta miten se mopo saadaan sinne lentokoneeseeen

  • Reply
   Palmuaseman Sanna
   13.3.2018 at 21:20

   Hei Kari! Apuvälineenä toimivan sähkömopon voi kuljettaa maksutta lennolla. Joissakin koneissa voi tulla vastaan rajoituksia sen suhteen kuinka korkea mopo saa olla ja esimerkiksi selkänojaa saattaa joutua taittamaan, jos mopo on kovin korkea. Joillakin kotimaan lennoilla, jotka lennetään hyvin pienillä koneilla, voi tulla myös paino vastaan, mutta jos olet lentämässä ulkomaille, tätä ongelmaa ei pitäisi olla. Matkaa varatessasi sinun tulee kertoa mukaan tulevasta moposta ja sen pituus, leveys, korkeus, paino ja akkutyyppi (yleensä dry battery eli kuiva-akku). Jos varaat matkaa matkatoimistosta, ilmoita tiedot heille. Jos varaat lennot suoraan lentoyhtiöltä, varaa matka puhelinpalvelun kautta tai varaa netissä ja ilmoita mopon tiedot asiakaspalveluun sen jälkeen. Lue lisää apuvälineiden kanssa matkustamisesta tästä jutustani: http://www.palmuasema.fi/liikuntarajoitteisen-lentomatka/

  Leave a Reply

  %d bloggaajaa tykkää tästä: