Valikko

Tervetuloa Suomen suosituimpaan esteettömän matkailun blogiin ja tietolähteeseen

Tervetuloa Palmuasemalle, Suomen suosituimpaan esteettömän matkailun blogiin ja tietolähteeseen. Tai oikeastaan oivallusten ja ideoiden aurinkopaikkaan, kuten eräs seuraajani Palmuasemaa kuvasi. Sivuston takana olen minä, Sanna Kalmari, sähköpyörätuolilla liikkuva esteettömän matkailun asiantuntija ja sisällöntuottaja. Täällä Palmuasemalla jaan omat kokemukseni matkoilta Suomessa ja eri puolilla maailmaa vuodesta 2011 alkaen. Palmuasemalla tarkastelen esteettömyyttä ennen kaikkea sähköpyörätuolin käyttäjän näkökulmasta. Pyrin kuitenkin siihen, että tuottamastani tiedosta hyötyvät myös eri syistä esteettömyyttä tarvitsevat tai muuten teemasta kiinnostuneet. Suurin osa täällä esittelemistäni kokemuksistani on omilta vapaa-ajan matkoiltani. Jonkin verran teen kaupallisia yhteistöitä, jolloin menen kutsusta tutustumaan matkailualueen tai kohteen esteettömiin mahdollisuuksiin. Osa jutuista on kirjoitettu esteettömillä matkoilla, joilla olen ollut töissä matkanjohtajana.

Esteettömän matkailun asiantuntijana tarjoan monenlaisia palveluita. Niistä ja minusta löydät lisätietoa tämän sivun alaosasta. Tällä sivulla avaan tarkemmin sitä, mitä tarkoittaa esteetön matkailu ja jaan vinkit esteetöntä matkaa suunnitteleville sekä ammattilaisille.

Tervetuloa inspiroitumaan!

5 faktaa: Mitä on esteetön matkailu?

1) Esteettömästä matkailusta puhutaan, kun tarkoitetaan matkailupalveluita, joissa on huomioitu fyysinen esteettömyys sekä saavutettavuus esimerkiksi digipalveluissa ja asenteissa.

2) Esteettömyys matkailussa hyödyttää kaikkia, mutta on monille vammaisille ihmisille osallistumisen edellytys ja ihmisoikeuskysymys. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat erityisen tärkeitä esimerkiksi liikuntavammaisille henkilöille (erilaisten apuvälineiden kanssa liikkuvat ja ilman apuvälineitä liikkuvat), näkövammaisille henkilöille, kuulovammaisille henkilöille, lyhytkasvuisille henkilöille, pitkäaikaissairaille henkilöille, autismin kirjoon kuuluville henkilöille ja heille, joilla on oppimisen, ymmärtämisen tai hahmottamisen vaikeutta. Esteettömyys hyödyttää suuresti myös ikäihmisiä, lastenvaunujen kanssa liikkuvia ja väliaikaisesti vammautuneita henkilöitä – jokaista yleensä jossain vaiheessa elämää ja sinua ehkä huomenna, jos ei vielä tänään.

3) Noin 25 % matkailijoista tarvitsee matkoillaan esteettömiä palveluita. Esteettömyyttä tarvitseva matkailija matkustaa keskimäärin 1,9 ihmisen kanssa. Puhumme siis todella suurista luvuista, emme pienistä marginaaliryhmistä.

4) Esteettömiä matkailupalveluita tarvitsevat eivät ole oma erillinen matkustajaryhmänsä, vaan osa kaikkia. Siksi esteettömyys koskee kaikkia palveluita. Esteettömyyttä tarvitsevia on lapsiperheissä, häämatkailijoissa, luksusmatkailijoissa, budjettimatkailijoissa, työpaikkojen tyky-päivän viettäjissä, luontomatkailijoissa jne. Esteetön matka on aina ensisijaisesti matka, jolle ei lähdetä hakemaan vain esteettömyyttä, vaan samoja elämyksiä kuin kuka tahansa muunkin. Esteettömyys on kuitenkin kriteeri, josta ei voi tinkiä.

5) Esteettömän matkan suunnittelun tueksi tarvitaan paljon ennakkotietoa, jota on tällä hetkellä saatavilla aivan liian vähän sekä Suomessa että maailmalla. Esteetön matkailu on kuitenkin yksi matkailun tämän hetken trendeistä ja ilahduttavasti tietoisuus on viime vuosina alkanut lisääntyä voimakkaasti.

Esteetön Valencia

5 vinkkiä esteettömälle matkalle lähtevälle

1) Maailma on avoin myös liikuntarajoitteisille ja kaikille löytyy aivan varmasti sopiva kohde riippumatta vamman laajuudesta. Aloita aina unelmoimalla: Mitä sinä haluat juuri tältä matkalta?

2) Tiedosta omat tarpeesi esteettömyydelle. Mitkä mukaan lähtevät apuvälineesi mahdollistavat sinulle mahdollisimman itsenäisen ja huolettoman olon matkalla? Otatko kaikki apuvälineet kotoa vai onko parempi vuokrata kohteesta osa? Tarvitseko matkalla avustajaa ja minkä verran? Pystytkö siirtymään tavalliseen autoon vai tarvitsetko rampillisen tai hissillisen auton kuljetuksiin? Mikä majoituksessa on sinun tarpeille välttämätöntä, mistä voit selvitä soveltaen tai apuvälineen tai avustajan avulla? Mikä esteettömyyden osalta juuri tällä matkalla on tärkeää (esim. nostin tai ramppi altaaseen)?

3) Esteettömän matkan voi varata joko omatoimisesti tai matkatoimiston kautta. Matka-Agenteilla on omatoimisten pakettimatkojen lisäksi myös esteettömiä ryhmämatkoja. Esimerkiksi Aurinkomatkat ja Tjäreborg ovat listanneet sivuillensa esteettömiä hotellivaihtoehtoja. Omatoiminen varaaminen vaatii kielitaitoa, aikaa ja malttia, mutta silloin kaikki langat saa pidettyä omissa käsissään. Matkatoimisto taas hoitaa selvittelytyötä puolestasi.

4) Lentomatkustus on täysin mahdollista myös eri tavoin vammaisille henkilöille. Apuvälineet kuljetetaan lennoilla aina maksutta ja maksutonta avustuspalvelua saa kaikilla lentokentillä. Myös juna on kätevä tapa matkustaa paikasta toiseen Euroopassa. Laivalla pääsee Suomesta esteettömästi Viroon, Ruotsiin ja Saksaan ja kansainväliset risteilyt tarjoavat erinomaisen esteettömän tavan nähdä maailmaa.

5) Googlaa ahkerasti, kysy matkatoimiston asiakaspalvelijoilta, seuraa keskustelua ja kysy vertaisilta Facebookin Esteetön matkailu -ryhmässä tai englanniksi Accessible Travel Club -ryhmässä, seuraa kanaviani Instagramissa (@sanna.kalmari) ja Facebookissa (@palmuasema) ja lue ainakin nämä Palmuaseman artikkelit:
Esteetön matkailu ulkomailla – vinkit ensi kertaa lähtevälle
Liikuntarajoitteisen esteetön lentomatka
Esteetön junamatkailu Euroopassa
Pyörätuolilla risteilylle maailman merille – vinkit suunnitteluun

5 vinkkiä matkailualan ammattilaiselle

1) Kohtaat esteettömyyttä tarvitsevia asiakkaita missä tahansa työskenteletkin. Tutustu siis aiheeseen ja ota selvää, jos asia tuntuu vieraalta tai pelottavalta.

2) Kukaan ei erityisesti tarvitse portaita – pyri aina ja alusta asti toteuttamaan mahdollisimman monille sopivia ratkaisuja. Esteettömyys ei ole ylimääräinen taakka tai kuluerä, varsinkaan silloin, kun se otetaan alusta asti huomioon osana suunnittelua ja yrityksen palveluprosessia.

3) Tarkastele esteettömyysasioita säännöllisesti ja mieti muun muassa seuraavia kysymyksiä: Mikä teillä on nyt jo hyvin? Mikä vaatisi suurempia muutoksia ja mikä on toteutettavissa helposti? Tunteeko jokainen työntekijänne esteettömyyteen liittyvät asiat? Osaavatko asiakaspalvelijat vastata asiakkaan esteettömyyskysymyksiin? Osaavatko siivoojat ottaa esteettömyyden huomioon tiloja valmistellessaan? Onko teillä esteettömyysstrategia ja onko se ajan tasalla? Pystyykö esteettömyyttä tarvitseva henkilö työskentelemään teillä?

4) Viestintä on yleensä kaikista nopein ja kustannustehokkain tapa edistää esteettömyyttä. Jokaisen yrityksen on tärkeää viestiä esteettömyydestä. Esteettömyystiedot ovat tärkeitä, sillä asiakkaiden tarpeet esteettömyydelle ovat hyvin yksilöllisiä. Paikan tai palvelun esteettömyydestä kannattaa siksi kertoa aina, vaikka kaikki ei olisikaan 100 %:n esteetöntä, sillä jonkun tarpeisiin se voi silti sopia tai asiakkaalla voi olla omia välineitä paikkaamaan esteellisyyttä. Kertomalla esteettömyydestä (tai sen puutteista) sanoin ja kuvin, valinta ja vastuu jäävät asiakkaalle. Kuvat ovat aivan erityisen tärkeitä. Jos esteettömyydestä ei kerrota, asiakas ei myöskään löydä teitä ja menetätte todennäköisesti suuren joukon maksavia asiakkaita.

5) Kaikkea ei tarvitse osata tai kannata tehdä yksin. Verkostoidu omalla alueella muiden yritysten kanssa ja miettikää, miten voitte yhdessä huolehtia asiakkaan koko matkaketjun esteettömyydestä. Hanki matalalla kynnyksellä asiantuntija-apua esteettömyyden ammattilaisilta. Yhteistyökumppanini Riesa Oy tekee ammattitaitoisia esteettömyyskartoituksia ja auttaa laajasti kaikissa esteettömyyteen liittyvissä kysymyksissä henkilökunnan koulutuksista esteettömyystiedon tuottamiseen. Minun puoleeni voi kääntyä koulutuksiin, viestintään tai markkinointiin liittyvissä kysymyksissä. Palmuaseman kautta yrityksesi saa ainutlaatuista näkyvyyttä ja tavoittaa kuukausittain tuhansia potentiaalisia asiakkaita.

Esteetön Savonlinna

Tutustu minuun ja palveluihini

Sanna Kalmari
Asiantuntijapalvelut