Valikko
Islanti / Maailmanympärimatka

Kootut vinkit esteettömään lomaan Islannissa

Islanti oli monella tapaa paras valinta aloittamaan maailmanympärimatkani. Kolmessa päivässä näimme valtavasti ja olenkin jo kertonut ensimmäisen päivän kultaisen kierroksen pätkästämme, toisen päivän kierroksestamme maagisen kauniissa eteläisessä Islannissa, Icelandair Reykjavik Marina -hotellistamme sekä Reykjavikin keskustasta. Maa on ensisijaisesti nimenomaan maaginen ja ihan erilainen kuin mikään muu näkemäni. Se tempaisi siis samantien pois omasta elämästä  ja oli siksi hyvä startti kaikelle sille, mitä myöhemmin oli luvassa. Se on hyvä valinta myös monelle liikuntarajoitteiselle. Nostin esiin tärkeimmät seikat, jotka on hyvä huomioida liikuntarajoitteisena maahan matkustaessa.

IMG_9741

Islanti on helppo yhdistää Pohjois-Amerikan matkaan

Islannin kautta oli ehdottomasti järkevintä lentää Pohjois-Amerikan länsiosassa sijaitsevaan Seattleen, jonne ei Suomesta pääse suoralla lennolla. Kolme päivää Islannissa katkaisivat pitkän lennon kahdeksi inhimilliseksi suoraksi lennoksi ja päivät Islannissa tulivat ikään kuin kaupan päälle. Keflavikin lentokenttä, noin 50 kilometrin päässä Reykjavikista, oli toimiva pyörätuolin käyttäjän näkökulmasta ja juuri sopivan kokoinen. Lue myös kokemukseni Icelandairin lennoista.

IMG_9851

Islannissa tarvitaan auto

Islannissa riittää nähtävää pidemmällekin lomalle ja kolmessa päivässä ehdimme nähdä vaan murto-osan maan hienoudesta. Roadtrip ympäri maan vaatisi pari viikkoa, mutta kolmessakin päivässä ehdimme nähdä upeita paikkoja noin kahdensadan kilometrin säteellä Reykjavikista. Kaiken tämän mahdollisti automme. Autovuokraamo Hertz vuokraa VW Caddya, joka toimi hyvin myös sähköpyörätuolin kanssa. Autoon meni ramppi ja siinä oli asianmukaiset kiinnityspisteet pyörätuolille neljästä pisteestä. Hertziin sai yhteyden sähköpostitse, netin kautta tätä autoa ei saa varattua. Osa Islannin nähtävyyksistä on saavutettavissa vain maastoautolla ja osalla teistäkin voi ajaa vain maasturilla. Karttaa kannattaa siis katsella tarkasti, sillä tällä autolla ei ollut asiaa huonommille teille.

Jos auton vuokraaminen ei ole mahdollista, kannattaa katsella järjestettyjä retkiä. Islannissa on esteettömään matkailuun erikoistunut yritys Iceland Unlimited, jonka kautta onnistuu vaikka koko loman järjestelyt, mutta myös yksittäiset päiväretket. Isommista retkijärjestäjistä Gray Line Iceland kertoo sivuillaan palvelevansa myös liikuntarajoitteisia, mutta sieltä ei selviä tarkoittaako se vain hyvää tahtoa vai esimerkiksi hissillistä bussia, enkä lähtenyt selvittämään, sillä vuokra-auto tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Minulla on Gray Linesta kuitenkin hyviä kokemuksia Hawaijilta ja Sydneystä. Suomessa Matka-Agenttien kautta pystyy hankkimaan esteettömän loman Islantiin sisältäen esteettömät retket. Ainoastaan Reykjavikissa lomailemalla ei voi sanoa nähneensä Islantia, joten retket ovat aika lailla välttämättömyys. Budjetin laadinnassa kannattaa huomioida myös liikkuminen. Automme maksoi kolmelta vuorokaudelta noin 600 euroa ja kalliita ovat myös retket ja invataksikyydit.

IMG_0090

IMG_0095

Nähtävyydet ovat pääosin esteettömiä

Suosituimpien nähtävyyksien äärelle pääsee Islannissa myös pyörätuolilla. Me vierailimme Thingvellirin kansallispuistossa, geysireillä, Seljalandsfossin putouksella, Skogafossin putouksella, Vikin kylässä, Seltunin geotermisellä alueella ja Blue Lagoonissa. Viimeksi mainitustahan tuli lopulta aika selviytymistaisto, jollainen se ei ehkä olisi ilman myrskyä. Yksi lempipaikoistani oli Seltunin geoterminen alue 35 kilometrin päässä Reykjavikin keskustasta. Vietimme siellä tuulisen hetken ihan keskenämme, turistibussit eivät ole selkeästikään vielä paikalle löytäneet. Jo ajomatka Seltuniin oli eeppinen, tyhjää tietä pitkin, keskellä aavikkomaisemaa, tuulen heitellessä autoa. Kuumat lähteet haisivat mädältä kananmunalta ja puulaatoitus mahdollisti kulkemisen pyörätuolilla. Islannissa kannattaa varautua siihen, että invavessoja ei välttämättä tule kovin usein vastaan. Kaikista suosituimpien nähtävyyksien läheisyydessä oli myös inva-wc:t, mutta esimerkiksi Vikin kylästä löysimme vessan vain Icelandairin hotellista. Veikkaan, että sama ongelma tulisi vastaan myös muualla Islannissa, joten reittiä suunnitellessa kannattaa ottaa tämä huomioon. Islannissa nähtävyydet ovat pääasiassa ulkona luonnossa, jossa esteettömyyden taso ei ole sama kuin sisällä tai keskellä kaupunkia. Epätasaiset tiet niin nähtävyyksien lähellä kuin paikoin autoteilläkin kuuluvat asiaan.

IMG_0047

IMG_0059

Islannissa on kylmä

Islannissa saa varautua ympäri vuoden pistävään tuuleen ja kylmään meri-ilmaan. Kesällä toki saattaa kohdata lämpimiäkin päiviä, eikä talvella ole niin kylmä kuin Suomessa. Lokakuun alussa lämpöasteita oli viidestä kahdeksaan, mutta jäässä olin koko ajan. Varaa mukaasi siis lämmintä vaatetta ja hyödynnä tunnelmalliset kahvilat ja ravintolat kun kaipaat lämmittelyä. Vaihteleva sää on yksi Islannin rikkauksista. Saman päivän aikana saatat kokea auringon lämmön ja jäätävän, piiskaavan sateen.

IMG_0112

Islanti on ihana

Sanotaan se vielä kerran: Islanti on maaginen. Liikuntarajoitteisia ajatellen maa on juuri sopiva sekoitus esteettömyyttä ja haastetta. Pientä seikkailuhenkeä on hyvä olla mukana, mutta seikkailu Islannissa on silti täysin mahdollinen suurimmalle osalle liikuntarajoitteisista. Maa sopii erityisesti jotain uutta etsiville, luonnon kauneutta arvostaville.

IMG_9999

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply