lento Palmuaseman matkavinkki vammaisuus

Lentomatka ilman vessaa

Miten voi lentää pitkälle tai ylipäänsä minnekään, jos ei lentokoneessa pääse vessaan?

Pitkään erilaisia esteettömään matkailuun liittyviä keskusteluja seuranneena väitän, että tämä on yksi liikuntarajoitteisia eniten mietityttävistä kysymyksistä. Silti tästä aiheesta ei juurikaan puhuta, sillä vessa-asioista ei puhuta kuin hyvien ystävien kesken, jos silloinkaan. Minulle tämä aihe oli itseasiassa niin vaikea, että välttelin viimeiseen asti pitkiä lentomatkoja. Ja nyt ajateltuna se jos mikä oli tyhmää. Eiköhän ystävät hyvät siis unohdeta noloudet ja mennä asian ytimeen.

Lentokoneen vessat

Aloitetaan tosiasioista. Lentokoneen vessat ovat hyvin pieniä. Jokainen siellä vieraillut tietää sen. Tilaa pyöriä ei juurikaan ole ja kovin montaa ihmistä ei kerrallaan vessassa mahdu toimimaan, vaikka sinne perinteisesti huhutaankin kahden ihmisen välillä sulkeutuvan. Niin sanotuissa pitkän matkan lentokoneissa on usein myös yksi vähän isompi vessa. Normaalin inva-wc:n kriteereitä nämäkään tilan suhteen harvoin täyttävät. Joissakin koneissa, erityisesti näissä pitkiä matkoja taittavissa, on koneessa sisällä siirtotuoli, jonka avulla voi siirtyä omalta paikalta vessan luo. Se on samantyyppinen kuin se, jolla lentokenttäavustajat avustavat omalle paikalle koneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa. Omalta paikalta tuohon tuoliin täytyy pystyä siirtymään itse tai oman matkakumppanin avustuksella, sillä ohjeistuksen mukaan lentokoneen henkilöstö ei nosta matkustajia. Muuten olen kuitenkin kuullut lentokoneen henkilöstön auttavan monin tavoin esimerkiksi suojaamalla vessan ympäristöä uteliailta silmäpareilta sinne siirryttäessä. Monille liikuntarajoitteisille siirtotuoli + vessa -ratkaisu toimii ja tuoli on erittäin tärkeä olla lentokoneessa olemassa.

Minähän en varaa jaloilleni yhtään eli minut täytyy nostaa paikasta toiseen. Normaalisti yksi avustajani nostaa minua sylissään esimerkiksi sähköpyörätuolistani vessanpöntölle. Lentokoneen ahtaissa tiloissa tällainen sylissä nostaminen on hyvin vaikeaa ja siksi minua nostetaan yleensä lentokoneessa kahden ihmisen voimin. Varsinkin, kun yleensä paikkani on ikkunan vieressä. Vaikka koneessa siis olisikin isompi vessa, olisi sinne siirtyminen hyvin vaikeaa ellei mahdotonta. Haastavaa olisi myös vaatteiden riisuminen ja pukeminen ahtaissa tiloissa siten, että kukaan ei näkisi, sillä tarvitsen myös siinä apua. Jotkut tarvitsevat siirtymiseen erilaisia apuvälineitä, esimerkiksi nostolaitetta, jonka käyttäminen lentokoneessa on yleensä mahdotonta. Omalla kohdallani olisi niin, että jos aivan pakottava tarve iskisi (eli ripuli) ja koneessa olisi siirtotuoli, todennäköisesti minut jotenkin vessaan saataisiin. Se ei kuitenkaan ole kaikkien matkojen vaihtoehto.

Unelmatilanne minulle olisi ensinnäkin se, että lentokoneessa voisi istua omassa pyörätuolissa, joka tukevasti kiinnitettäisiin lattiaan kiinni niin kuin se kiinnitetään esimerkiksi autoissa. Tämän paikan vieressä olisi tilava inva-wc, johon mahtuisi omalla pyörätuolilla eli siellä voisi toimia niin kuin missä tahansa vessassa. Veikkaan, että ilman omaa yksityiskonetta tätä tuskin pääsen omana elinaikanani kokemaan.

image

Ratkaisut vessattomalle

Yksi ratkaisu olisi jättää kokonaan lentämättä. Se on helpoin ja riskittömin. Minun tapauksessani se olisi tuskallisin. Haluan nähdä tämän maailman, joten ratkaisujen on oltava muunlaisia. Ne saattavat olla hetkellisesti tylsiä tai inhottaviakin, mutta se vaiva on nähtävä, jos maailmalle tahtoo. Voisin myös sanoa, että niihin tottuu yllättävän nopeasti. Tässä ratkaisuista tunnetuimmat. Muista, että nämä ovat vain minun näkökulmastani mietittyjä ratkaisuja ja perustuvat omiin kokemuksiini sekä keskusteluihini ystävieni kanssa. Sairauksia on toki erilaisia ja siksi kaikki ratkaisut eivät sovi kaikille. Kannattaa konsultoida omaa lääkäriä, mikäli jokin mietityttää.

Taktikoi

Minkä tahansa muun ratkaisun valitsetkin, taktikoida kannattaa aina. Mene aina lentokentälle niin hyvissä ajoin, että ehdit varmasti käydä vessassa juuri ennen lentoa. Mikäli lennollasi on välilasku, varaa koneen vaihtoon useampi tunti aikaa, jotta varmasti ehdit käydä vessassa ainakin kerran, ehkä kaksikin. Käy aina mahdollisimman viime hetkillä, mutta kuitenkin niin, että ehdit olla vessassa rauhassa. Valitse välilaskupaikka niin, että pisin lento jäisi mahdollisimman lyhyeksi. Jos vatsasi sattuisi toimimaan aina tietyllä kellon lyömällä, älä varaa lentoa siihen aikaan. Opettele muutenkin tuntemaan oma vatsasi toiminta. Miten se reagoi mihinkin ruokaan eli mitä ruokaa kannattaa syödä ennen lentoa jne.

Unohda lentopäivinä yleiset suositukset siitä, kuinka monta litraa vettä päivässä tulisi juoda. Juo niin vähän kuin mahdollista, mutta juo kuitenkin vähän. Juomisen hetkellinen vähentäminen ei yleensä ole vaarallista. Alkoholin voit unohtaa pari tuntia pidemmillä lentomatkoilla kokonaan, se ei sovi tähän vessattomuus-yhtälöön, vaikka kuinka olisi kiva kilistää alkaneelle matkalle. Paremmalta se drinkki kuitenkin maistuu siellä kohteen rantabaarissa joka tapauksessa.

Minun pisin lento on toistaiseksi Helsingistä Tukholman kautta Floridan Fort Lauderdaleen. Lensimme ensin aamu yhdeksältä tunnin verran Tukholmaan, jossa meillä oli seitsemän tunnin vaihto. Join aamulla aivan normaalisti lasillisen vettä, kuten joka aamu. Tukholmaan päästyämme menimme aamuteelle, enkä säästellyt kupin koolla. Tämän jälkeen kävin vessassa. Söimme lounaan Tukholmassa pari tuntia ennen koneen lähtöä ja siinä yhteydessä join pienen lasillisen vettä. Ennen koneen lähtöä kävin vielä vessassa. Matka kesti 10,5 tuntia ja kun siihen päälle laskee vielä sen, että menen ensimmäisenä koneeseen pitkillä lennoilla noin tuntia ennen ja lähden koneesta viimeisenä, tuli kokonaisajaksi koneessa noin 12 tuntia. Itseasiassa vessakäyntieni välillä oli lopulta 14 tuntia. Kuulostaa hurjalta, enkä onneksi laskenut sitä kovin tarkkaan ennakkoon. Normaalipäivinä käyn nimittäin vessassa noin viiden tunnin välein. Se ei kuitenkaan loppujen lopuksi ollut vaikeaa, enkä 14 tunnin kohdalla ollut yhtään kärsivä. Lennolla join yhteensä vajaa puoli litraa mehua tai vettä. Minulla toimii se, että juon lennolla noin kerran tunnissa, mutta aina ihan pienen suun kostutuksen kerrallaan.

image

Vaippa

Ajatuksena epämiellyttävin (ainakin minulle). Mielikuvissani aikuisen vaippa on nimittäin joka puolelle pursuileva todellakin koko lentokoneen huomaama asia, joka tuntuu todella epämiellyttävältä. Ajattelin pitkään nöyryytyksen pilaavan koko matkan. Pitkällä lennollani kokeilin kuitenkin virtsan karkailuun tarkoitettua suojaa, joka on hyvin suojaava, mutta tuntuu päällä samalta kuin mukavat ja pehmeät alushousut. Eikä kukaan taatusti olisi voinut sitä huomata. Taatusti löytyy paljon työssäkäyviä ihmisiä, jotka syystä tai toisesta joutuvat sellaista käyttämään, emmekä me kukaan tiedä siitä mitään. En lopulta tarvinnut sitä kumpaankaan suuntaan mennessä, mutta se toi silti paljon henkistä turvaa. En nimittäin varmaan ole ainoa, jolle tulee pissahätä ihan vaan jo siitä ajatuksesta, että vessaan ei moneen tuntiin pääse. Tällaisia housumallisia vaippoja saa apteekeista ja ne toimivat yhtä lailla naisille kuin miehille. Niitä on myös erilaisilla imukyvyillä. Tämäkin vaihtoehto kannattaa yhdistää vähäinen juominen -taktiikkaan. Vaihtoehto on hyvin riskitön, sillä se aiheuttaa korkeintaan väliaikaista epämiellyttävyyden tunnetta, mutta ei vaikuta edessä olevan loman onnistumiseen.

image

Miesten ratkaisut

Miespuolisilla liikuntarajoitteisilla ystävilläni on usein käytössä arkielämässäkin niin sanottu sorsa eli pullo, johon pissataan. Tällöin lentokoneessakin on mahdollista hivuttautua penkin reunalle, laittaa peitto päälle ja pissata pulloon. Avustaja käy tyhjentämässä pullon vessassa ja kukaan ei todennäköisesti huomaa mitään. Huomaamattomuutta auttaa, jos istuu viimeisessä rivissä, jossa ei ole ohikulkua. Naisille tämä on huomattavasti vaikeampaa, joskaan ei aivan mahdotonta.

Katetrointi

Joku valitsee ratkaisuksi kestokatetrin. Käytännössä siinä virtsaputkeen työnnetään ohut letku ja pissa valuu automaattisesti sitä pitkin pussiin, joka kiinnitetään matkan ajaksi vaikkapa jalkaan. Joillakin jonkinlainen katetri on aina ja silloinhan se toimii erittäin hyvänä ratkaisuna myös lentomatkoilla. Itse en valitse tätä ratkaisua tulehdusriskin takia, suuren epämiellyttävyyden takia (mikä johtuu siitä, että siihen ei ole tottunut) ja sen takia, että tarvitsisin osaavan ihmisen sen laittamaan.

Lääkkeet

Kyselin lääkäriltäni myös mahdollisia lääkkeitä, jotka estäisivät virtsaamistarvetta pitkillä lentomatkoilla. Olin kuullut joidenkin käyttäneen tällaisia. Lääkäri ehdotti kokeilemaan reseptillä saatavia Minirin -lääkkeitä, joita käytetään muun muassa lasten yökastelun hoitoon ja aikuisilla silloin, jos virtsaamistarve on niin tiheä, että se häiritsee esimerkiksi yöunta. Lääke olisi pitänyt aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaa ja kokeilla toimiiko se, kaikilla ei välttämättä. En kuitenkaan leikkiin ryhtynyt. Vältän ylipäänsä kaikkia lääkkeitä, joita vaan välttää voi ja pelkään, että lääkkeen käyttö olisi vaikuttanut elimistööni pidemmällä aikavälillä ja vaikuttanut täten myös lomaan.

image

Meikä vannoo siis ennen kaikkea taktikoinnin nimeen. Taktikointia voi harjoitella jo kotona. Vietä päivä vähäisemmällä juonnilla ja testaa kauan pystyt olla käymättä vessassa. Tähän kannattaa toki yhdistää myös lentokonesimulaatioleikki eli mahdollisimman pitkä paikallaan istuminen leffan tai hyvän kirjan ääressä, sillä liikkuessa tulee paljon helpommin pissahätä. Lentomatkustamiseen liittyy usein epämukavuusalueen ulkopuolelle menemistä, kenelle mitäkin. Itse on päätettävä, onko se mikä perillä odottaa kaiken vaivannäön arvoista. Suosittelen ainakin kokeilemaan, etukäteen sitä ei voi tietää. Mikä on sinulle toimivin ratkaisu?

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Anonyymi
  13.2.2015 at 08:45

  Niin täällä kuin Esteetön matkailu -palstalla puhutaan Minirinin pidempiaikaisen käytön tarpeesta.
  Ei tarvitse. Puoliso on turvautunut siihen jo useana vuotena matkoillamme. Hän ottaa kaksi pilleriä ennen lähtöä (ja aamupalaa) . Tämä "tankkaus" on turvannut noin kellon ympäri. Pitempään ei ole ollut tarvetta. Hän ei pääse koneessa vessaan. Lisätakuuna on vielä vaippahousu.

 • Reply
  Anne | Metallia Matkassa
  13.2.2015 at 09:01

  "Unelmatilanne minulle olisi ensinnäkin se, että lentokoneessa voisi istua omassa pyörätuolissa, joka tukevasti kiinnitettäisiin lattiaan kiinni niin kuin se kiinnitetään esimerkiksi autoissa. Tämän paikan vieressä olisi tilava inva-wc, johon mahtuisi omalla pyörätuolilla eli siellä voisi toimia niin kuin missä tahansa vessassa. Veikkaan, että ilman omaa yksityiskonetta tätä tuskin pääsen omana elinaikanani kokemaan."

  Mun mielestä tämä ei ole ollenkaan mahdoton ajatus. Tietysti matkustajamäärän maksimoimiseksi lentokoneisiin on tungettu penkkejä juuri sen verran mitä se vetää eikä ylimääräistä tilaa juuri jää, mutta tässähän voisi olla jollekkin yhtiölle markkinarako. Otetaan pari penkkiä pois ja laitetaan pyörätuoleille sopivat paikat ja yksi isompi wc-tila. Siis, miksei? Kuitenkin pyörätuolilla liikkuvia maailmassa on aika paljon. Ehkä siitä joutuisi jonkun verran enemmän pulittamaan, mutta varsinkin pitkillä lentomatkoilla se toisi tarvittavaa mukavuutta ja ehkä siitä hyvästä haluaisikin maksaa vähän ekstraa, samoin kuin jotkut valitsevat business-luokan, leveämmän penkin, paremmat ruuat jne.

 • Reply
  Helena Arvio
  13.2.2015 at 09:39

  Siis ihan varmasti ois markkinarako tossa, vaikka se aluks ois iso investointi, niin varmasti olis veskille käyttöä, kun koneessa ois enemmän liikuntavammasia matkustajia. Nykyään jotkut liikuntavammaset jättää lentomatkat kokonaan väliin vessattomuuden takia.

  Ja monet vanhukset on pyörätuolissa tai huonosti liikkuvia, nekin haluaa matkustaa.

 • Reply
  Palmuaseman Sanna
  13.2.2015 at 09:40

  Kiitos, kun jaoit kokemuksenne! En tosiaan itse ole kokeillut, mutta lääkäri sanoi, että täytyisi syödä pidempään. Varmasti on myös yksilöllisiä eroja miten lääke kenelläkin toimii. Hienoa, että puolisollasi on toiminut noin hyvin!

 • Reply
  Palmuaseman Sanna
  13.2.2015 at 09:44

  Kyllä minäkin haluan niin uskoa ja varmasti olisikin hyvä markkinarako. Olen jutellut asiasta lentoyhtiön edustajan kanssa ja kuulemma tässä tulee vastaan erilaisia turvallisuusdirektiivejä, joita lentokoneen istuimelta ja sen kiinnitykseltä vaaditaan. Yhdysvalloissa tämä asia on käsittääkseni kovasti keskustelun alla ja mahdolliset ensimmäiset ratkaisut tehdäänkin varmasti siellä, jos jossain. Esteettömyysasioiden hitaan etenemisen tuntien olen silti realistinen ja ajattelen, että mitään muutosta ei seuraavina vuosikymmeninä tapahdu. 🙂 Olen kuitenkin erittäin mielelläni myös väärässä! 🙂

 • Reply
  Palmuaseman Sanna
  13.2.2015 at 09:45

  Lisäys vielä: Tarkoitin nyt siis lähinnä sitä, että koneeseen saisi pyörätuolipaikat. Iso vessa olisi helpompi juttu!

 • Reply
  Anonyymi
  13.2.2015 at 12:06

  Itse kävelen, mutta nousen huonosti ylös, joten lentokoneen pytylle istumisen jälkeen ylösnousu olisi hyvin vaikeaa. Lentokoneen WC pytyn voisi hyvin asentaa poikittain ja tehdä ovesta vähän leveämpi tai 2-osa, joka voidaan tarvittaessa avata. Tällöin pyörätuolilla kulkeva voisi rullata siihen viereen ja siirtyä suoraan omasta pyörätuolistaan pytylle. Avustaja siirtäisi tuolin sivuun ja sulkisi ovet. Kun tarpeet olisi tehty, niin sama toisinpäin. Tilantarve ei kasvaisi käytännössä yhtään. Lisäksi pytyllä istuessa voisi katsoa ikkunasta maisemia mikä nykyjään ei ole mahdollista kuin miehillä pystyssä asioidessa 😉

 • Reply
  Anne | Metallia Matkassa
  13.2.2015 at 15:16

  Niin vähän ajattelinkin, että säädökset varmasti rajoittavat tätä asiaa. Ja niiden muuttaminen on kyllä sitten aina pitkä ja kivinen tie – mutta esim. Yhdysvalloissa asian eteneminen saattaisikin hyvin tapahtua. No mutta – kaikki on mahdollista ja vielä ei kannata luovuttaa pyörätuolilla kulkevien matkustusmukavuusajatuksen suhteen, vaikka toivottomalta aluksi näyttäisikin! 🙂

 • Reply
  Anonyymi
  15.2.2015 at 19:12

  kiitos, että postasit tärkeästä aiheesta. 🙂 vielä, kun olisi ollut kuva vessasta. 😉

 • Reply
  Anonyymi
  16.2.2015 at 14:26

  Olipa mahtavaa, että olit asian esille. Äitini on vammautunut ja käyttää vaippaa. Häntä pitäisi nostaa henkilönostimella vaippaa vaihdettaessa, joten vinkiksi olen saanut toistaiseksi vain laittaa kaksi vaippaa päällekkäin. Onko muita kokemuksia naispuoliselle matkaajalle tai hän ei ole toistaiseksi lentänyt vammautumisen jälkeen vielä kertaakaan juuri tästä syystä. Olisi hienoa myös ottaa esille mistä saa apuvälineitä mm. pk-seutu ja ulkomaat ettei nostinta tarvitse kuljettaa mukana.

 • Reply
  Palmuaseman Sanna
  16.2.2015 at 18:18

  Tilavammat vessat hyödyntäisivät varmasti monia. Toivottavasti asiaa saataisiin eteenpäin! 🙂

 • Reply
  Palmuaseman Sanna
  16.2.2015 at 18:20

  Niinpä! 🙂 Arvaapa vaan kuinka kuumeisesti yritin etsiä kuvakokoelmistani vessan kuvaa, mutta ei vaan löytynyt. Mikä tietenkin johtuu pitkälti siitä, että en ole päässyt kuvaa ottamaan 🙂 Mutta seuraavalla lentomatkalla asiaan tulee muutos, lupaan!

 • Reply
  Palmuaseman Sanna
  16.2.2015 at 18:24

  Kiva kuulla, että myös muut pitävät tätä aihetta tärkeänä. Ja hyvä idea myös tuo apuvälineiden vuokraamisesta kirjoittaminen, laitanpa idean ylös! 🙂

 • Reply
  Kaika
  4.3.2015 at 16:58

  Olen käyttänyt miniriniä kaikilla vähänkin pidmmillä lennoilla. 1 – 2 tablettia per lento. Otan just ennen lentoa viimeisen vessakäynnin jälkeen. Mulla on toiminut hyvin. Ja sillon voi koneesakin juoda vähäsen. Olen käyttänyt jo useamman vuoden. Mun urologi sanoi että sitä voi käyttää vaaratta. Olen käyttänyt muutenkin jos olen menossa johonkin paikkaan tai tilaisuuteen jossa ei helposti pääse vessaan (esim kavereiden kanssa päiväretkelle veneilmään).

 • Reply
  Palmuaseman Sanna
  4.3.2015 at 18:11

  Kiitos, kun jaoit kokemuksesi! Vaikuttaa siltä, että Minirin sopii monille, täytyy ehkä itsekin kokeilla jos tarvetta taas tulee.

 • Leave a Reply

  %d bloggaajaa tykkää tästä: