Valikko

Minulta on muutamaankin kertaan toivottu postausta matkalaukuistani ja pakkaamisestani. Miksi olen valinnut juuri käytössäni olevat matkalaukut? Entä mitä pakkaan mukaan esteettömälle matkalleni? Käytössäni on tällä hetkellä kolme matkalaukkua, joiden välillä teen valinnan matkan keston mukaan. Seuraavassa esittelyt ja arviot kaikista näistä. Käsimatkatavaroiden pakkaamisesta esteettömällä matkallani kirjoitan vielä erikseen.

Valintakriteerit

Kaikki käytössäni olevat kolme matkalaukkani ovat eri merkkisiä. Jokaisen olen kuitenkin valinnut seuraavin kriteerein:

  • Kestävyys. Uskon laatuun ja väitän, että alle sadalla eurolla ei voi saada kestävää matkalaukkua, varsinkin, jos matkustat paljon. Kova pinta, joka uusissa laukuissa kuitenkin joustaa, kestää koviakin iskuja. Halvoissa laukuissa myös esimerkiksi vetoketjut pettävät helposti.
  • Helppo liikkuvuus. Kaikissa laukuissani on neljä pyörää ja ne liikkuvat kevyesti. Tasaisella lattiapinnalla, esimerkiksi lentokentällä, pystyn itse kuljettamaan laukkua sähköpyörätuolini vieressä, mikä helpottaa erityisesti silloin, jos avustajalla on jo kaikki kädet täynnä. Helppo liikkuvuus helpottaa myös avustajaa, jos tavaraa on matkassa enemmänkin.
  • Tilavuus. Laukkujen tilavuuksia kannattaa tarkastella valintaa tehdessä. Vertailussa olevien laukkujen ulkomitat saattavat olla samat, mutta tilavuus saattaa vaihdella suurestikin.
  • Keveys. Olen pyrkinyt valitsemaan mahdollisimman kevyet laukut, jotta lentokoneiden painorajoitukset eivät tulisi liian nopeasti vastaan pelkästään laukun vuoksi. Kevyt paino liittyy toki myös helppoon liikkuvuuteen.
  • Kaksi erillistä osiota. Kaikissa laukuissani on kaksi erillistä osiota tavaroille sekä lisäksi vielä pienempi tasku. Kaksi erillistä osiota helpottaa pakkaamista ja tavaroiden paikallaan pysymistä.

IMG_3332

Vakiotavarat

Oli reissu miten pitkä tahansa, tietyt tavarat kulkevat aina mukanani. Yksi niistä on sähkärin laturi, jonka pakkaan matkalaukkuun aina. Mukana kulkee aina myös pumppu renkaiden täyttämistä varten, paikkaustarvikkeet rengasrikkoa varten sekä tietyt perustyökalut, joilla saan esimerkiksi renkaan irti, käsinojia kiristettyä jne. Nämä työkalut pakkaan matkalaukkuuni, lentokentällä tarvitsemani työkalut kulkevat käsimatkatavaroissa tai sähkärissä. Lisäksi mukanani kulkee aina kuvissa näkyvä musta-valkoinen pussukkani, jossa ovat kosmetiikkatavarani eli saippuat, shampoot, kosteusvoiteet, meikinpoistoaineet yms., meikkipussini, hiuskihartimeni sekä hiustenkuivain. Vaikka hotellissa olisikin kuivaaja, kuljetan silti aina mukanani omaa, sillä hotellien kuivaajat ovat yleensä minulle liian painavia, niitä käyttäessä pitää painaa koko ajan nappia tms. Vakitavarat pakkaan aina laukun alaosaan, painavimmat (laturi, kosmetiikkapussi) laukun alaosaan renkaiden päälle. Sähkärin laturin pyrin aina suojaamaan niin, ettei se pääse liikkumaan ja sen ympärillä on pehmustetta. Ylipäänsä tämän puolen laitan aina sen verran täyteen, että tavarat mahtuisivat liikkumaan mahdollisimman vähän.

1-3 vuorokauden matka: Delsey Helium 55 cm

Tämä oli ensimmäinen kunnon matkalaukkuhankintani. Elokuuhun 2013 saakka olin matkustanut pehmeiden matkalaukkujen kanssa, jotka olivat pääosin kahdella pyörällä vedettäviä. Etenkin lyhyillä matkoilla, joihin kuului kuitenkin lento, huomasin tarpeen pienemmälle ja kestävämmälle laukulle. Delsey Helium täytti kaikki kriteerini ja keltainen väri oli viimeinen silaus päätökselleni. Delseyn tiesin olevan hyvä merkki, mutta kuitenkin hieman esimerkiksi Samsonitea halvempi. Ostin hieman myöhemmin myös saman merkkisen isomman laukun, joka kuitenkin hajosi vuoden sisällä eli luottamukseni kestävyyteen hieman kärsi. Tämän kanssa on kuitenkin tähän mennessä mennyt hyvin. Laukku on tarpeeksi pieni otettavaksi mukaan lentokoneen matkustamoon. Minä laitan sen kuitenkin aina ruumaan, sillä isojen käsimatkatavaroiden kuljettaminen lentokentällä on vaikeaa (tästä lisää seuraavassa postauksessa).
IMG_3335

Tähän laukkuun pakkaan kaikki vakitavarani toiselle puolelle ja vaatteet toiselle puolelle suojakannen alle. Mitään ekstraa ei mahdu ja tämä laukku kulkeekin mukanani vain lyhyillä reissuilla. Laukun korkeus on 55 cm, tilavuus noin 40 litraa ja paino 2,5 kg. Ihan samaa mallia ei ole enää myynnissä.

4-8 vuorokauden matka: American Tourister Palm Valley 67 cm

Tämä on uusin tulokkaani viime kesältä, kun koin tarvetta keskikokoiselle laukulle. Pieni keltainen oli liian pieni viikon matkoille ja iso harmaa taas liiankin iso. Päädyin tähän keskikokoiseen American Touristerin laukkuun sen Delseyä ja Samsonitea halvemman hinnan (139 e) vuoksi. American Tourister on kuitenkin luotettava merkki ja sen laukut on oikeasti Samsoniten valmistamia halvemman hintaluokan malleja. Takuu on ”vain” kolme vuotta, kun se Samsonitella on usein 10 vuotta, mutta todellisuudessa suurin osa mahdollisista vioittumista syntyy lennoilla, joilloin korvausvastuu on lentoyhtiöllä, eikä takuulla tee mitään. Olen lentänyt tämän laukun kanssa vasta muutaman kerran, mutta kokemukset tähän asti ovat hyviä.

IMG_3339
Tähänkin laukkuun pakkaan kaikki vakitavarani toiselle puolelle ja vaatteet toiselle. Vakitavaroiden lisäksi samalle puolelle mahtuu esimerkiksi muovipussissa olevat alusvaatteet ja bikinit, jotka samalla tuovat pehmeyttä laturin ympärille. Isommassa laukussa laturi pääsee helpommin liikkumaan, joten kiedon sen pyyhkeeseen, jota muutenkin tarvitsen ranta- ja allaslomilla. Tärkeää on myös, ettei laturin puoli ole liian tyhjä, jolloin tavarat liikkuisivat helpommin. Tämän laukun korkeus on 67 cm, tilavuus 60,8 litraa ja paino 3,4 kg. Tilasin laukun suoraan American Touristerin nettikaupasta. Valittavana oli paljon eri värejä ja toimitus oli nopeaa.

Yli 8 vuorokauden matka: Samsonite Chronolite Spinner 75 cm

Samsoniten ostin vuosi sitten hajonneen ison Delseyn laukun tilanne matkamessutarjouksella. Tämä laukku kulki mukanani viimeksi Thaimaahan ja on valintani myös maailmanympärimatkalle. Laukku oli kallis (normaalihintaisena yli 400 euroa), mutta se vaikuttaa hyvin kestävältä ja siinä on tosiaan 10 vuoden takuu. Se on valmistettu hyvin kestävästä ja kevyestä materiaalista. Ihan samaa ei näköjään enää ole myynnissä, mutta Samsoniten Lite-Cube Spinner näyttäisi olevan hyvin samanlainen.

IMG_3342

Tähän laukkuun mahtuu vakitavaroideni lisäksi samalle puolelle myös paljon muuta. Laturi on jälleen pyyhkeeseen käärittynä ja erilaiset vaatteita sisältävät pussit tuovat lisää suojaavaa pehmeyttä. Mukana on myös oma pussukka aurinkovoiteille. Vaatteet ovat toisella puolella, mutta osan voi laittaa myös vakitavaroiden puolelle, jotta sen puolen saa jälleen tarpeeksi täyteen, ettei laturi pääse liikaa liikkumaan. Tämän laukun korkeus on 75 cm, tilavuus 95 litraa ja paino 3 kg.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • Elina
    23.3.2016 at 20:50

    Voin suositella lämpimästi joukon jatkoksi Samsoniten Lite-Shock-mallia. Se taitaa edelleen olla merkin uusimpia, joten hinta on aika korkea, mutta löysin hyvän tarjouksen alkuvuoden alennusmyynnistä. Laukku on nyt testattu viiden päivän matkalla, hyväksi havaittu ja odotan sen kestävän pari seuraavaa vuosikymmentä. 🙂 Minulle tärkeintä on laukun keveys ja helppo liikuteltavuus, sillä en läheskään aina saa matkoilleni avustajaa. Laukkuni koko on siis tuo matkustamokoosta seuraava (isompaa en saisi itse liikuteltua ainakaan täytenä), korkeus 69 cmja tilavuus 73 l, paino huikeat 2,3 kg, eli vähemmän kuin nykyinen matkustamolaukkuni, joka on merkiltään American Tourister. Ihan kelpo sekin, mutta hieman kiireessä hankittu, koska tarvitsin nopeasti uuden matkalla rikkoutuneen tilalle.

    Reply
    • Palmuaseman Sanna
      28.3.2016 at 19:25

      Kuulostaa oikein hyvältä, kiitos kun jaoit kokemuksesi!

      Reply

Leave a Reply