Valikko
Lukijoiden kokemukset

Palmuaseman vieras osa 6

Mikä tekee matkasta esteettömän? Palmuasemalle saapuu tänä vuonna 10 vierasta, yksi kerrallaan, kuun ensimmäinen päivä. Palmuaseman vieraat ovat paljon matkustavia, eri tavoin liikuntarajoitteisia henkilöitä. Heillä kaikilla on omat vaatimuksensa esteettömyydelle. Vieraat vastaavat yhdeksään kysymykseen matkoihinsa liittyen ja jakavat parhaat vinkkinsä. Tällä kertaa vieraaksi saatiin kokonainen perhe. 

1) Nimet, kotipaikkakunta

Perheeseemme kuuluvat vanhemmat Noora ja Jani sekä tytöt Ella 13v ja Sara 10v. Asumme Kellokoskella Tuusulassa.

2) Missä kaikkialla olette matkustaneet?

Maapallo on tullut tutuksi meille monelta suunnalta. Olemme matkustelleet paljon jo ennen kuin lapset syntyivät, emmekä nähneet syytä lopettaa tai muuttaa halua nähdä ja kokea maailman menoa lasten syntymänkään jälkeen. Ellan ensimmäinen ulkomaan matka suuntautui Aruballe 8kk ikäisenä, Sara puolestaan oli 4kk kun lähdimme Pariisiin. Ulkomaan matkoja pyrimme tekemään vuosittain ainakin sen yhden, nyt viime vuosina olemme päässeet matkaan useamminkin.

Ennen apuvälineiden aikaa ehdimme matkustamaan perheenä Saksassa, Hollannissa, Belgiassa, Islannissa, Luxemburgissa,  Ruotsissa, Ranskassa, USA:ssa, Egyptissä, Indonesiassa ja Singaporessa.

Ellan sairaus alkoi vaikuttamaan matkusteluun enemmän reilu 3 vuotta sitten, pyörätuoli oli mukana ensimmäisen kerran Italissa kesällä 2014, ja apuvälineiden kanssa olemme sen jälkeen matkustaneet kolmesti eri puolille Italiaa, Australia-Malesia-Singapore kierroksen, kahdesti Lontooseen, Kööpenhamina-Legoland reissun sekä Puerto Rico – Karibian risteilyn, jossa kävimme Dominicalla, Barbadoksella, St. Maartenilla, Grenadalla ja Neitsytsaarilla. Italiassa olemme kierrelleet pitkin Toscanaa, viime kesänä pyörähdimme myös Ranskan, Monacon, Sveitsin, Itävallan ja Liechtensteinin puolelle, nyt viimeksi matkalle osuivat Rooma, Napoli, Sorrento ja Salerno.

3) Millainen liikuntarajoite perheenjäsenellänne on ja mitä apuvälineitä kulkee mukana matkoillanne?

13-vuotias Ella sairastaa LGMD2I-lihassairautta. Sairaus on etenevä, heikentäen liikuntakykyä hiljalleen. Sairaus ilmeni esikouluikäisenä, jolloin kävelykyky alkoi hiljalleen heiketä. Nyt Ella seisoo tuetusti vielä hieman, mutta liikkuu muuten täysin sähköpyörätuolilla. Tämän johdosta olemme hiljalleen opetelleet katselemaan maailmaa ja suunnittelemaan reissuja hieman uudenlaisin silmin. Pystyimme matkustamaan ilman apuvälineitä vuoteen 2014 asti, jonka jälkeen matkassa on kulkenut manuaalipyörätuoli, nyt viime kuun Italian reissulle pakkasimme ensimmäistä kertaa mukaan myös suihkutuolin. Loppuvuodesta meinaamme lähteä ensimmäistä kertaa reissuun sähkärin kanssa.

IMG_7245

4) Mitä esteetön matkailu teille tarkoittaa: mitä erityisjärjestelyjä tarvitsette matkoilla ja mitä teidän täytyy huomioida matkaa suunnitellessasi?

Lyhyesti sanottuna meille esteettömyys tarkoittaa mahdollisimman vähäisiä portaita, sopivan tasaisia maastoja ja riittävän tilavia hotellihuoneita. Periaatteessa meille on vielä hyvin vähän sellaista, joka on ehdoton vaatimus tai ehdoton-ei listalla. Esteettömyyden osalta teemme myös paljon valintoja esteettömyysvaatimuksiimme kunkin matkan kohdalla sen suhteen mitä erityisesti haluamme kohteelta. Koska ”täydellisen esteetöntä, sopivan hintaista ja hyvässä paikassa olevaa hotellia” harvoin on tarjolla, vaikuttaa valintoihin kokonaisuuden tasapaino. Jos esim. uima-allas tai hotellin sijainti on loistava, saatamme sietää huoneessa muutaman portaan ja pomputtaa tuolia ylös alas, mutta jos allas on pieni ja pelkillä tikkailla varustettu, ei huoneessa saa olla haasteita.
Pääosin emme ole tällä hetkellä rajanneet mitään kohdetta pois, sen takia että se olisi ennakkotietojen perusteella hankala. Ella on vielä sen kokoinen fyysisesti, että Jani pystyy nostelemaan Ellaa hyvin ja manuaalipyörätuolikin kulkee portaista ja monista ei-niin-esteettömistä paikoista tahdon voimalla. Esimerkiksi monet Italian kukkulakaupungit, kuten Cortona ja Siena on kierretty – vaikka onkin välillä hapottanut pyörätuolin takana 🙂 ja Sveitsissä mentiin pitkin vuoristopolkuja, Noora edellä ettei näe miten pyörätuoli tulee reitin kahdella pyörällä…

Matkan suunnittelu on usein Janin työtä – mielekästä sellaista toki – tosin välillä siinäkin tuskastuu kun joutuu yhdistämään monista paikoista välillä ristiriitaisiakin esteettömyystietoja ja sen perusteella valitsemaan esimerkiksi sopivaa hotellia. Lontoon kohdalla tämä pitää etenkin paikkansa, koska keskustan metroasemat ovat melkein kaikki esteellisiä. Sopivan hotellin lokaation sopivalla hintatasolla löytäminen aiheuttaa siis välillä harmaita hiuksia. Meille matkaa suunniteltaessa pyritään myös aina huomioimaan, että kaikille perheestä löytyy mielekästä tekemistä sopivassa tasapainossa.

Kaiken kaikkiaan huolellisella suunnittelulla olemme voineet pääosin voittaa hankaluudet jo ennen matkaa, esimerkiksi suunnittelemalla kävelyreitin vaikka hieman pidemmäksi tai tutustumalla kohteisiin sen verran että tiedämme, että mihin ei kannata edes pyörätuolilla pyrkiä menemään. Aika vähän on kuitenkin ollut niitä kohteita, mitkä on jouduttu tämän takia väliin jättämään. Yksi näistä oli Kuala Lumpurissa Batu Caves, mutta sielläkin lopulta paikanpäällä selvisi, että osa luolastosta olisi kuitenkin ollut pyörätuolilla saavutettavissa.

5) Mitä esteettömiä matkakohteita voitte suositella?

* Austaralian ja Singaporen esteettömyys on ihailtavaa. Etenkin Australiassa esteettömyys on paitsi fyysistä, mutta myös asenteet ovat hyvin esteettömiä. No worries on usein vastaus kaikkeen. Manuaalipyörätuolin kanssa Singaporessa ja Australiassa ainoa huono puoli on, että niissä tulee hiki vaikka onkin esteetöntä 🙂

* Hyvällä suunnittelulla ja etukäteis-selvittelyllä Lontoosta saa tehtyä hyvinkin esteettömän reissun, jossa tekee, näkee ja kokee paljon, mutta umpimähkään menemällä voi joutua ikäviin hetkiin etenkin tuben kanssa.

* Myös Kööpenhamina vaikutti viime kesän muutaman päivän kokemuksella esteettömältä matkakohteelta.

6) Entä oletteko kohdanneet matkoilla vaikeuksia liikuntarajoitteen vuoksi ja millaisia?

Pääsääntöisesti matkat ovat sujuneet ilman suurempia haasteita tai takapakkeja. Teemme paljon etukäteisselvittelyä ja suunnittelua, jotta matka olisi mahdollisimman sujuva meille kaikille. Aina kaikki ei kuitenkan mene suunnitelmien mukaan tai tulee eteen sellaista, mitä ei voi tietää: esimerkiksi Malesiassa metromatka alkoi kyllä sujuvasti, mutta metrosta poispääsy vaati hieman luovia ratkaisuja kun asemalla hissit olivat pois käytöstä. Maleasiassa kävi myös niin, että 1. kerroksen korkeudella kulkevalle kävelysillalle pääsee toisesta päästä hissillä, mutta toisessa päässä vaihtoehtoina olivatkin vain portaat tai kiertäminen jonkin matkan päässä olevan ostoskeskuksen kautta. Eli vaikka jonnekin pääsee se ei aina tarkoita esteettömyyttä loppuun saakka. Myös Lontoon metro toi kerran haasteita, kun kolmella hissillä mentävästä matkasta se viimeinen olikin pois käytöstä. Me selvisimme liukuportaissa kun Jani kantoi Ellan, Sara tavarat ja Noora tuli perässä kasassa olevan pyörätuolin kanssa.

Legolandissa esteettömyys oli fyysisesti huomioitu hyvin, ja pyörätuolilla pääsi kulkemaan hyvin puistossa ja laitteiden luokse erikseen merkittyjä reittejä pitkin, mutta ikävänä yllätyksenä muutamaan laitteeseen ei sitten huolittukaan, kun itsenäinen portaiden kiipeäminen ei sujunut. Tästä ei mainittu erikseen missään, ja saimme selitykseksi vain että ”mahdollinen evakuointi hätätilanteessa ei onnistu mikäli lapsi ei kävele itse”. Sinänsä ihan ymmärrettävää, mutta olisimme toivoneet tästä tietoa etukäteen, eikä vasta laitteen ovella, jonne oli tie kuitenkin viitoitettu pyörätuolin kuvilla.

7) Hyödynnättekö matkoilla matkatoimistojen palveluja ja millaisia kokemuksia teillä on niistä?
Emme hyödynnä matkatoimistojen palveluja, vaan tykkäämme suunnitella matkamme omatoimisesti. Yhteydenpito lentoyhtiöihin ja hotelleihin sekä myös kohteiden yrityksiin, joiden retkille haluamme mennä, sujuu helposti sähköpostilla. Selvitämme usein etukäteen onnistuuko jokin retki tai tekeminen myös pyörätuolin kanssa ja pääsäätöisesti kysymyksiin vastataan nopeasti ja halu mahdollistaa elämyksiä ja kokemuksia löytyy helposti. Esimerkiksi Australiassa olimme 4 yötä katamaraani-purjehduksella, jonka emme uskoneet onnistuvan – mutta kokeilimme kepillä jäätä, ja saimme hyvin nopeasti vastauksen ”teidän vanhempien ja miehistömme avulla tyttärenne tulee varmasti nauttimaan purjehduksesta”. Ja niin nautti, snorklasi, leipoi miehistön kanssa suklaakakkua meidän vanhempien lähtiessä vielä yhdelle snorklausreissulle.

IMG_2278

8) Mihin aiotte matkustaa seuraavaksi?

Elokuun lopussa lähdemme pitkäksi viikonlopuksi Vilnaan, marraskuussa Etelä-Afrikkaan (toiveissa nähdä norsuja, seeproja ja leijonia!) sekä Mauritiukselle. Joulukuussa luvassa on myöskin pitkäviikonloppu Kööpenhaminaan joulumarkkinoita katsastamaan. Mihin sen jälkeen – siitä ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen 😀

9) Minkä vinkin esteettömään matkailuun liittyen haluaisitte jakaa muille?

Ole rohkeasti suoraan yhteydessä hotelleihin ja kysy esteettömistä huoneista. Olemme saaneet etenkin viime vuoden aikana aivan loistavaa asiakaspalvelua hotelleista ja pääsääntöisesti huoneiden hinnat ovat olleet halvempia kuin varaussivustojen kautta.

Ehkä paras vinkki on kuitenkin se, että ole ennakkoluuloton, rohkea ja selvitä mikä riittää itsellesi. Ennen tämän kesän Italian matkaa luimme paljon esim. Napolin ja Rooman esteellisyydestä ja törmäsimme usein sanoihin ”almost impossible with a wheelchair”, mutta me pärjäsimme molemmissa kaupungeissa erittäin hienosti manuaalin kanssa. Esteettömyys on kuitenkin jokaiselle aina hieman eri asia!

IMG_3741

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply