Valikko
Karibia / laiva / risteily

Esittelyssä Royal Caribbean Anthem of the Seas

Tervetuloa tutustumaan Royal Caribbeanin Anthem of the Seas -laivaan! Sen eri kansiin, hyttiimme, ravintolatarjontaan, aktiviteetteihin, esteettömyyteen pyörätuolin käyttäjän näkökulmasta ja omiin mielipiteisiini laivan vahvuuksista ja heikkouksista. Kokemukseni perustuvat 12 päivään laivalla ajalla 25.2.-9.3.2018, jolloin risteilin avustajaystäväni kanssa New Jerseyn Cape Libertystä Karibialle pysähtyen Puerto Ricossa, St. Maartenilla, Antigualla, St. Lucialla sekä Barbadoksella. Risteilyohjelmassa oli viimeisenä satamana myös St. Kitts, mutta kapteeni päätti jättää sen väliin ja lähti mieluummin kiertoreittiä kotimatkalle, jotta Atlantilla ollut myrsky ei osunut kohdallemme. Jokaisesta satamasta kirjoitan oman kuvauksensa.

Yleistä

Anthem of the Seas on Royal Caribbeanin Quantum-luokan laiva, joka valmistui Saksassa ja aloitti liikennöintinsä keväällä 2015. Moni Royal Caribbeanin laivoista on tehty Suomessa ja ehkä siksi moni Anthemilla kohtaamistamme työntekijöistä luuli myös Anthemin valmistuneen suomalaisissa käsissä. Quantum-luokan laivat ovat Royal Caribbeanin toiseksi suurimpia laivoja Oasis-luokan laivojen jälkeen ja niitä on kolme: Anthem of the Seas, Quantum of the Seas ja Ovation of the Seas. Meidän risteilyllä Anthem of the Seasilla oli lähes 4400 matkustajaa, mutta parhaimmillaan matkustajia voi olla noin 4900, jos hytit ovat lisävuoteita myöten täynnä. Nyt laiva tuntui etenkin aurinkokannella hyvin täydeltä, joten 4900 matkustajaa kuulostaa erittäin paljolta. Quantum-luokan laivoja kutsutaan innovatiivisiksi uuden sukupolven aluksiksi, joissa on paljon yllätyksellisiä yksityiskohtia. Anthem of the Seas olikin monin paikoin erilainen kuin aiemmin kokemani Oasis-luokkaan kuuluva Allure of the Seas sekä Voyager-luokkaan kuuluvat Explorer of the Seas ja Navigator of the Seas, joihin tässäkin kuvauksessa helposti laivaa vertaan.

IMG_9498

Hyttimme

Esteettömän hyttimme nimi oli Accessible Large Interior Stateroom. Hytti sijaitsi kannella 10 ja sen numero oli 10281. Hissiltä oli hyttiin jonkin verran matkaa ja käytävän kokolattiamatto ja käytävällä päivän aikana sijainneet siivouskärryt voivat tuottaa haasteita osalle pyörätuolin käyttäjistä. Minun sähköpyörätuolilla kärryjen ohi mahtui juuri ja kokolattiamatto ei ole niin ongelma sähköpyörätuolin kuin manuaalipyörätuolin käyttäjille. Suuri ilonaihe minulle oli sähköisesti aukeava hytin ovi. Oven ulkopuolella seinässä, ihanan matalalla, oli lukija, johon avainkorttia näytettiin ja ovi aukesi itsestään. Sisäpuolella, niin ikään ihanan matalalla, oli avauspainike. Pääsin siis hyttiin ja sieltä pois täysin itsenäisesti, mikä ei ole ollut mahdollista aiemmilla laivoilla. Meille kahdelle hytissä oli tilaa oikein hyvin ja sähköpyörätuolilla mahtui helposti liikkumaan. Sohvasta olisi ollut mahdollisuus saada lisävuode kahdelle, jolloin tila olisi kyllä käynyt ahtaaksi. Kaiken kaikkiaan Quantum-luokan laivojen hytit ovat keskimääräistä tilavampia. Esteettömän hytin kohdalla en nähnyt eroa muihin kokemiini Royal Caribbeanin laivoihin. Kaikissa Anthem of the Seasin sisähyteissä on virtuaaliparveke, joka välitti meille livevideokuvaa ympäri vuorokauden. Yöksi eteen vedettiin verhot, jottei aamuaurinko herättäisi, mutta aamulla oli ihana saada hyttiin päivänvaloa virtuaaliparvekkeen kautta. Kuva oli erittäin hyvätasoinen ja vaikkei virtuaaliparveke toki korvaa oikeaa parveketta, on se erinomainen lisä sisähyttiin. En ole vielä koskaan ollut parvekehytissä, sillä laivalla on niin paljon ulkotiloja, joissa päivät vietän, että olen toistaiseksi viihtynyt oikein hyvin sisä- tai ikkunahytissä. Sängyt pyysimme erilleen, mutta ne saa myös yhteen parivuoteeksi. Televisiosta katsoimme perinteiseen tapaan pääasiassa vain laivan omaa aamuohjelmaa ja laivan kulkua kartalla musiikin soidessa taustalla.

Kylpyhuoneessa oli seinästä taittuva istuin suihkussa, mutta sain pyytämällä selkänojallisen ja käsituellisen tuolin, jonka jalkojen korkeutta ja istuinkulmaa pystyi säätämään. Se oli aika lasten kokoa, vaikka kuulemma olikin aikuisten malli, mutta mahduin. Liekö syynä se, ettei tätä laivaa oltu tehty Suomessa, mutta ensimmäistä kertaa suihkun lattiassa ei ollut kunnon kaatoja viemäriä kohden, vaan kylpyhuoneessa oli usein suihkun aikaan tulva. Muuten kylpyhuone toimi hyvin ja oli tilava. Yhdysvaltalaisen mallin mukaan kaiteet kylpyhuoneessa olivat wc-istuimen toisella sivulla ja takana, eivät suomalaiseen tapaan molemmilla sivuilla.

IMG_8792

IMG_8795

IMG_8854

IMG_8796

IMG_8799

IMG_9744

Anthem of the Seasin ruokaravintolat

Muilla kokemillani laivoilla on ollut yksi yhtenäinen, useampaan kerrokseen nouseva laivan pääravintola. Anthem of the Seasilla tämän tilalla oli neljä erillistä, pienempää ravintolaa kansilla 3 ja 4. Näissä pääravintoloissa ruoka kuuluu risteilyn hintaan. Kaikissa ravintoloissa oli erilainen sisustus, mutta sama päivittäin vaihtuva ruokalista. Kolmannen kannen ravintoloissa The Grande ja Chic söivät ne, joilla oli joka ilta sama illallisaika tutussa pöydässä. Kattausajat olivat joko 17.30 tai 20.15. Neljännen kannen ravintoloissa American Icon ja Silk söimme me My Time -ruokailijat, jotka emme halunneet joka ilta samaa ruoka-aikaa, vaan mennä syömään silloin kun itselle parhaiten minäkin päivänä sopi. Varasimme pöydän aina vasta samana päivänä tulevalle illalle. Vaikka illallisaikamme vaihteli, pääsimme aina American Icon -ravintolaan ja samaan pöytään, jossa meitä palvelivat aina samat tarjoilijat, ihanat naiset Millicent Jamaicalta ja Diana Hondurasista. Näissä Á la Carte -ravintoloissa on joka ilta useita vaihtoehtoja, joista valita kolmen ruokalajin illallinen. Me tosin jätimme jälkiruuan tällä kertaa usein väliin. Laivan pääravintoloihin pukeudutaan ennalta ilmoitetun pukeutumiskoodin mukaan. 12 päivän risteilyymme mahtui kaksi formal-iltaa, jolloin pukeudutaan paremmin, muuten pukeutumiskoodi oli Casual. Pääravintoloiden tyylikkäät puitteet saavat kuitenkin tällöinkin jättämään shortsit väliin ja laittamaan päälle edes vähän siistimpää. The Grandessa oli tarjolla myös aamiainen ja lounas, mutta niitä emme kokeilleet.

Kannen 14 peräosassa sijaitseva Windjammer Marketplace on iso buffet-ravintola, joka kuuluu niin ikään risteilyn hintaan. Siellä jokainen ilta on casual ja syömään voi mennä missä asussa tahansa. Siellä nautimme joskus aamiaisen, usein lounaan ja kaksi kertaa illallisen. Valikoima oli erittäin runsas ja erityisesti illallisaikaan todella hyvätasoinen. Valmiiksi esillä olleiden ruokien lisäksi kokit valmistivat esimerkiksi toivomasi pastan, wokin tai pihvin. Buffetin tapaan ruoka haetaan itse ja liikkuminen isolla alueella on erityisesti lounasaikaan hyvin ruuhkaista. Kävimme yleensä lounaalla vasta lounasajan loppupuolella kahden ja kolmen välillä, jolloin oli jo väljempää. Ruuan puolesta buffetissa olisi voinut illallistaa enemmänkin, mutta pidimme muiden ravintoloiden tunnelmasta ja pöytiin tarjoilusta. Plussana Anthemin Windjammerissa oli myös joitakin ulkopöytiä.

Solarium Bistro on niin ikään risteilyn hintaan kuuluva ravintola. Se sijaitsee vain aikuisille tarkoitetulla Solarium-alueella kannen 14 keulassa. Siellä kävimme usein aamiaisella, pari kertaa lounaalla ja kerran illallisella. Aamiaisella oli tarjolla muun muassa leipiä, leikkeleitä, omelettia, munakokkelia, pekonia, pannukakkuja, French Toasteja, jugurtteja ja hedelmiä eli monipuolisesti kaikenlaista. Solarium oli yksi lempialueistamme ja aamiaista oli kiva syödä erityisesti altaan ja baaritiskin viereisissä pöydissä. Solarium on katettu, mutta seinät avautuvat lämpimällä osittain. Alue toimii siis hyvin myös kylmemmällä säällä. Lounaalla valikoima laajeni vain hieman aamiaisesta, mutta esimerkiksi salaatin sai koottua. Illallisella olisimme voineet käydä useammankin kuin kerran. Hieman terveellisempiä annoksia tarjoava illallinen koostui välimerellisestä alkupalapöydästä, listalta tilattavasta pääruuasta ja jälkiruokapöydästä.

Viidennen kannen peräosassa sijaitsevassa Cafe @Two70:ssä söimme monta kertaa aamiaisbagelit, jotka valmistettiin toiveen mukaan. Nam! Tarjolla oli myös erilaisia täytettyjä voileipiä ja makeita herkkuja. Lounaalla täältä sai panineja sekä salaatin toivomilla täytteillä. Illallisaikaan paikka ei ollut auki. Myös tämän paikan herkut kuuluivat risteilyn hintaan. Pitkää päivää auki olevasta Café Promenadesta sai maksutta kahvia, teetä sekä suolaisia ja makeita herkkuja, sisäurheiluhalli Seaplexistä sijaitsevasta Doghousesta hodareita ja Café Promenaden vieressä sijaitsevasta Sorrentosta pizzapaloja. Pieni pizzapala olikin hyvä vaihtoehto esimerkiksi satamapäivän jälkeen, jos illalliseen oli vielä aikaa.

Lisämaksullisista erikoisravintoloista koimme Jamie’s Italianin, Jamie Oliverin nimikkoravintolan täynnä italialaisia herkkuja. Edellisellä risteilyllämme söimme Giovanni’s Table -ravintolassa, joka on monilta laivoilta löytyvä italialainen ravintola, joka ei nyt ajateltuna vetänyt vertoja nyt kokemallemme. Tarjoilijamme suositteli alkuruuaksi maisteluannoksia. Hän kantoi lopulta pöytäämme vuorotellen aivan älyttömän määrän herkkuja! Pieniä bruschettoja, ilmakuivattua kinkkua ja melooneja, friteerattuja riisiä sisältäneitä palloja, paistettuja kalmareita sekä valtavan lankullisen leikkeleitä, juustoja, oliiveja ja leipätikkuja. Tämä itsessään olisi täyttänyt, mutta pääruoaksi nautimme vielä ihanat pastat. Jälkiruuaksi olisi ollut tarjolla ihania herkkuja, mutta jaksoin vain yhden pallon jäätelöä. Illallinen Jamie’s Italianissa maksaa 35 dollaria eli vajaat 30 euroa ja syödä saa niin paljon kuin jaksaa. Lämmin suositus! Anthem of the Seasilta löytyi myös pihviravintola Chops Grille, joka on aiemmin ainakin ollut todella hyvä kokemus sekä hampurilaisravintola Johnny Rockets, jonka aiemmista ähkykerroista oppineena jätimme nyt kokonaan väliin. Wonderland olisi tarjonnut aistikkaita, kokeilevia ja yksityiskohtaisia annoksia ja Izumi puolestaan japanilaisia herkkuja. Myös Vintages-viinibaarista sekä Brass & Bock -pubista sai lisämaksullisia annoksia. La Patisserie -kahvila myi Starbukcsin erikoiskahveja ja lisämaksullisia herkkuja.

IMG_9593

IMG_9613

IMG_9658

IMG_9597

IMG_9649

IMG_9663

IMG_9692

IMG_9699

Royal Esplanade

Anthem of the Seasilla ei ole Oasis-, Freedom- ja Voyager-luokan laivojen tapaan pitkää ja leveää Royal Promenadea, vaan pienempi Esplanade. Se sijaitsee kannen neljä keskiosassa ja sitä reunustavat myös viidennen kannen käytäväosuudet. Royal Esplanadella kannella neljä sijaitsee kauppoja, sen keskellä on päivittäin alennuskojuja ja Promenade Cafén tai pubin pöydistä on kiva katsella sen kuhinaa. Esplanaden varrella sijaitseva Boleros-baari on todella viihtyisä ja kiva tila, jossa kävimme usein kuuntelemassa bändejä. Siellä soitti usein esimerkiksi latinomusiikkia soittava yhtye. Päiväaikaan Boleroksessa pidettiin usein esimerkiksi taidehuutokauppoja. Kannella 4 sijaitsee Guest Relations -asiakaspalvelupiste ja kannella 5 puolestaan Shore Excursion -retkimyyntiosasto. Kannella 5 Royal Esplanadelle voi katsella myös Bionic Barista, robottibaarista, jossa juoma tilataan kosketusnäytölliseltä tabletilta ja juoman valmistaa robotti. Kaiken kaikkiaan Royal Esplanade on kuitenkin tilana aika pieni ja esimerkiksi kapteenin pitäessä portaikossa avaus- ja päätöspuheitaan, oli kaikkien halukkaiden vaikea mahtua paikalle. Se ei ole samalla tapaa laivan sydän kuin pidempi promenaadi on, mutta kuljimme silti usein sen poikki kannen 4 ja 5 muihin aktiviteetteihin.

IMG_8829

IMG_9626

IMG_9638

IMG_8831

Viihde- ja esityspaikat

Kannen 3 keulassa sijaitsi Music Hall, yksi lempipaikoistamme. Kaksikerroksinen, rock-henkisesti sisustettu ravintola toimi moneen. Iltaisin siellä oli bändi esiintymässä, öisin DJ. Alkuilloista siellä laulettiin karaokea ja päivisin tilaa hyödynnettiin muun muassa Bingoon ja tanssitunteihin. Keskellä oli baaritiski ja muiden baarien tapaan baarityöntekijät kiertelivät myös pöydissä ottamassa tilauksia. Music Hallista laivan peräosaan kulkiessa kuljettiin Casinon läpi. Valtavasti pelikoneita, ruletti- ja pokeripöytiä sekä kaikkea mitä hyvin varustellulta Casinolta nyt voikaan löytyä. Casinon toisessa osassa saa tupakoida, toisessa osassa ei. Jos ei halua kulkea Casinon poikki, voi kulkemiset tehdä jonkun muun kannen kautta, tilavat hissit löytyvät laivan molemmista päistä. Casinolla osa pelipöydistä on normaalia matalampia ja niihin ulottuu hyvin myös pyörätuolissa istuen.

Kannen neljä ja viisi keulassa sijaitsi Royal Theatre, iso teatteri, jossa kävin katsomassa erittäin hyvän, Queenin musiikkiin pohjautuvan We Will Rock You -musikaalin sekä päiväaikaan muutaman tietoiskun esimerkiksi tulevista kohteista. Teatterissa oli usein iltaisin erilaisia esityksiä, mutta jotenkin ne jäivät tällä kertaa väliin, sillä valinnanvaraa oli niin paljon. Kannen viisi peräosassa sijaitsi toinen paljon porukkaa vetävä monitoimiareena Two70. Sinne mentiin käytävää pitkin, jossa oli mukavia oleskelualueita ja taidetta. Two70 on rakenteeltaan hieman Ruotsin laivojen yökerhoja muistuttava monessa tasossa oleva areena. Siellä on päiväaikaan kiva istuskella ja katsella valtavista lasiseinistä ulos. Siellä myös järjestettiin aamun zumbatunteja ja niin ikään erilaisia tietoiskuja. Two70:n pöydissä söimme myös niitä ihania kahvilasta haettuja aamiaisbageleita. Ilta-aikaan Two70:ssä oli esityksiä, joissa hyödynnettiin paljon videoita, kolmiulotteisuutta, erilaisia lattioista ja kukkapenkeistä nousevia tasoja jne. Kävin katsomassa Spectra’s Cabaretin, joka outoudessaan jäi vähän etäiseksi. Two70:ssä järjestettiin myös Karibia-bileet, jotka aiemmin ovat olleet ulkokannella. Esteettömyyden kannalta Two70 ei ollut suosikkini. Ylätasolle pääsi suoraan ja siellä oli paljon pöytiä, mutta muille tasoille oli aina muutama porras. Sivulla kiertävää ramppia pitkin pääsi tanssilattialle, mutta esimerkiksi Karibia-bileissä tuo ramppi johti bändin taakse eli tanssimaan olisi päässyt, jos olisi mennyt bändin esiintyessä lavan poikki lavan edessä olevalle hissille, joka olisi laskeutunut tanssilattialle. Sanoisin, että hieman liian huomiota herättävää… Two70:n yläosassa oli kirjasto, jonne pääsi erillisellä hissiä, jossa kuitenkin nappia piti painaa koko matkan ajan ja ne sijaitsivat todella korkealla.

IMG_9668

IMG_9672

IMG_9675

IMG_9684

IMG_9681

IMG_8808

IMG_9665

IMG_8813

IMG_8818

Ulkokannet ja North Star -pallo

Kannella 14 ja 15 sijaitsivat varsinaiset ulkokannet, mutta myös kannen viisi sivuista pääsi ulos ja siellä oli muun muassa viihtyisän näköinen tupakoitsijoiden alue. Kannen 14 keulassa sijaitsi jo aiemmin mainitsemani Solarium-alue, joka on tarkoitettu vain aikuisille risteilymatkustajille. Siellä on aurinkotuoleja, monessa tasossa oleva uima-allas sekä porealtaita. Yhteen altaaseen on allasnostin. Alueella on aina trooppisen lämmin, sillä siellä on lasikatto ja lasiseinät, jotka kuitenkin saa osittain auki lämpimällä säällä, jotta ilma vaihtuu. Alue on todella viihtyisä ja siellä oli ihana muun muassa kirjoitella iltaisin Palmuasemaa auringonlaskun jälkeen. Auringonottoon alue sopii katon takia huonosti.

Solariumia seuraa niin ikään katettu koko perheen allasalue. Katon saa myös pois, mutta ainakaan tällä risteilyllä sitä ei avattu. Iltaisin alue oli viihtyisä ja viileinä päivinä New Jerseystä lähdettyämme ja sinne palatessamme se oli toki hyvin suosittu, mutta muuten muistutti lähinnä uimahallia. Uima-altaaseen oli nostin.

Varsinainen ulkoallasalue oli melko pieni ja siksi lämpiminä päivinä ääriään myöten täynnä. Tällä alueella soitti myös päivisin letkeitä Karibian rytmejä ihana bändi, Roots of Vibration. Suurena miinuksena muihin laivoihin nähden tanssilattiaa ei ollut, vaan bändi soittaa ylätasanteella. Tanssilattian puuttumisen ja muutenkin tilan vähyyden vuoksi ulkokannella ei voi myöskään järjestää muilta laivoilta tuttuja ulkobileitä tai päivien tanssitunteja ja muita aktiviteetteja. Royal Caribbeanin risteilyille tyypillinen Sexiest Man Competition jouduttiin järjestämään uima-altaassa. Allasalue koostui niin ikään tasoista ja vaikka ramppeja olikin, aurinkotuoleja oli niin paljon, että väleissä oli mahdoton puikkelehtia. Kantta 14 katselimme siis lähinnä yhtä ylemmältä kannelta, joka reunustaa kantta 14.

Kannella 15 kiertää juoksurata, jonka varrella on vierivieressä aurinkotuoleja. Keskiosa on allasalueen kohdalta auki kannelle 14. Sähkärin mentäviä välejä oli haastava löytää ja aurinkotuolit käytiin varaamassa usein heti aamusta täyteen, mutta silti tämä oli ulkokansista suosikkini. Laivan peräosassa oli usein väljempää ja siellä oli kiva katsella merelle, mutta bändin soittaessa pyrimme löytämään jonkun kolon siltä alueelta. Sky Bar oli kiva paikka istuskella ja baariin pääsi ramppia pitkin molemmilta puolilta. Osa baaritiskistä oli madallettu, joten pystyin käydä helposti myös itse tilaamassa juoman.

Sky Barin yläpuolelta lähti Quantum-luokan laivojen tunnusmerkki, laivan yläpuolelle kohoava North Star -näköalapallo. Pallo lähti yhden tason baarin yläpuolelta ja sinne noustiin portaita tai lasihissillä. Olin lukenut pallon olevan esteetön, mutta pettymyksekseni sinne ei kuitenkaan turvallisuussyistä saanut mennä sähköpyörätuolilla, vaan minun piti siirtyä laivan manuaalipyörätuoliin. Minun on vaikea istua muissa kuin omassa tuolissani ja siirtymisprosessit ovat usein nöyryyttäviä. Halusin kuitenkin pallon kokea, joten kyttäsimme baarissa hetken, jolloin palloon ei ollut kuin muutama menijä (eli vain muutama katsoja kun minua nostetaan). Näköalat pallosta oli todella hyvät. Palloon otetaan korkeintaan 14 henkeä kerrallaan ja meidän vuorollamme meitä ei ollut kuin 4, joten ruuhkaa ei ollut. Pyörätuoli sidottiin kiinni lattiaan eli kulkemaan en päässyt, mutta pallosta onkin parhaat näköalat etuosasta, jossa minä olin. Pallo nousee tasaisesti ylös ja pysyy ylhäällä noin 5 minuuttia hieman hitaasti kääntyen.

IMG_9548

IMG_9536

IMG_9533

IMG_8875

IMG_8876

IMG_9510

IMG_9713

IMG_9702

IMG_9705

IMG_9707

IMG_9709

Urheiluaktiviteetit

Yksi muilta laivoilta eniten kaipaamani alue oli ulkourheilukansi. Ei sillä, että siellä olisin urheillut, mutta olen mielelläni käynyt katsomassa avustajaystävääni harrastamassa FlowRider -surffisimulaattorissa ja tykännyt muutenkin ottaa aurinkoa urheilukannen rytmikästä musiikkia kuunnellen ja koripallon pelaajia katsellen. Anthem of the Seasilla on merten suurin SISÄurheiluhalli Seaplex. Siellä voi harrastaa erilaisia urheiluaktiviteetteja, taiteilla trapetsilla, ajella tiettyinä aikoina törmäilyautoilla ja pelata pingistä. Olen väärä ihminen arvioimaan sen tunnelmaa, sillä kävin siellä vain muutaman kerran, mutta noina kertoina se oli perinteinen hienhajuinen urheiluhalli, eikä lähelläkään sitä letkeää ulkotunnelmaa. Seaplex on niin ikään kahdessa tasossa ja ylemmälle tasolle pääsee erillisellä hissillä, jossa on sama korkeiden nappien ongelma kuin Two70:n ylätasolle nousevassa hississä. FlowRider sijaitsi ulkona laivan perällä, mutta sinne noustiin kannelta 15 portaita pitkin. Porrashissi oli asennettu, mutta jokainen sähköpyörätuolinkäyttäjä tietää niiden epäluotettavuuden ja painorajoitukset ja henkilökunnan jäsenen olisi pitänyt tulla sitä käyttämään. Se ei siis ole sama kuin se, että menen spontaanisti viideksi minuutiksi katsomaan. FlowRiderin yhteydessä sijaitsi myös lentosimulaattori, joka on niin ikään Quantum-luokan laivojen tunnus. Kannen 15 peräosassa oli myös kiipeilyseinä. Kannella 16 sijaitsevalla kuntosalilla ja SPA-osastolla en käynyt, mutta sinne olisi päässyt tietyillä hisseillä laivan etuosasta. Kuntosali oli kuulemma parempi kuin muilla laivoilla.

IMG_9644

IMG_9642

IMG_9724

IMG_9506

IMG_9507

IMG_8923

Royal IQ -sovellus

Anthem of the Seasilla on käytössä Royal IQ -app, jonka saa maksutta ladattua puhelimeen. Se toimii silloin, kun laivan WIFI on käytössä, mutta ei vaadi internetyhteyttä eli laivan maksullisen netin ostamista. Sovelluksen kautta on helppo seurata päivän ohjelmaa, omaa rahankäyttöä laivalla ja tehdä pöytävarauksia ravintoloihin tai varata paikkoja esityksiin. Pöytävarausten osalta sovellus tosin tarjosi vain ensimmäisiä ja viimeisiä aikoja, mutta paikan päällä saimme kuitenkin varattua myös muita aikoja. Kätevä lisä risteilyelämään!

Yleisarvio

Anthem of the Seas on ihana laiva. Se on tyylikäs, siellä on yhtä loistava palvelu kuin muillakin Royal Caribbeanin laivoilla ja laiva on täynnä yksityiskohtia, joita pysähtyä katselemaan. Voisin hyvin mennä sille uudelleenkin ja ymmärrän niitä, joiden mielestä se on paras kaikista. Se ei kuitenkaan noussut suosikkilaivakseni. Monet erilliset tilat olivat laivan vahvuus ja ne jakoivat ihmisiä hyvin ympäri laivaa. Samaan aikaan se teki laivasta tukkoisemman ja sokkeloisemman. Itse pidän enemmän suurista, korkeista ja avarista tiloista, joita esimerkiksi Oasis-luokan laivoilla on valtavasti. Laivaa voi teoriassa kutsua täysin esteettömäksi, mutta käytännössä pieniä epäkohtiakin löytyy. Moderniin sisustukseen tuntuu kuuluvan valitettavan usein eri tasoilla ja muutamilla portailla leikittely, mikä näkyy myös Anthemilla. Liikkuminen ei ollut niin yksinkertaisen helppoa kuin monilla muilla laivoilla, vaikka kaikkiin esteettömyyskysymyksiin onkin etsitty ratkaisuja. Laivalla oli kuitenkin todella paljon liikuntarajoitteisia, pääasiassa sähkömopon vuokranneita ikäihmisiä. Anthemilla oli paljon pieniä asioita, joita ei muilta laivoilta löydy, mutta pitkä promenaadi, ulkokansien avaruus ja iso ”vanhan ajan” ruokasali olivat asioita, joita kuitenkin huomasin kaipaavani.

Oletko sinä ollut Anthem of the Seasilla, mitä pidit? Entä haluaisitko tietää vielä jotain muuta? Kommentoi alle!

 

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply