Valikko
Islanti / Maailmanympärimatka

Selviytymistaisto Blue Lagoonissa

Blue Lagoon on Islannin suosituin nähtävyys, yksi maailman 25 ihmeestä. Se on geotermaalinen kylpylä, jossa lillutaan 40-asteisessa turkoosin sinisessä vedessä kauniissa, laajalle levittyvissä maisemissa. Blue Lagoon sijaitsee 20 minuutin ajomatkan päässä lentokentältä ja monet piipahtavatkin siellä välilaskunsa aikana. Kävin paikassa myös edellisellä vierailullani 11 vuotta sitten ja halusin nyt ehdottomasti toistaa tuon mieleeni erittäin positiivisena jääneen kokemuksen. Valmistauduin lukemalla bloggaajakollegani Walleniuksen Sannan vinkit ja lumouduin myös niistä ihanista kuvista, jotka vastasivat täydellisesti mielikuviani. Jätimme vierailumme viimeiseen iltaamme Islannissa, jotta poistuisimme maasta täydellisen rentoutuneina. No, siinä kävi vähän toisin.

Blue Lagoon tarjoaa kotisivuillaan hyvin tietoa esteettömyydestä. Liput täytyy aina varata etukäteen ja suosittelen olemaan hyvissä ajoin liikkeellä. Me jätimme varaamisen edelliseen päivään, jolloin aikaisin jäljellä oleva aika oli klo 18. Minun ja avustajani lippu tuli varata sähköpostitse (tai puhelimitse), ystäväni täytyi ostaa lippu netistä. Sähköpostiini vastattiin nopeasti ja palvelu oli hyvää. Avustaja pääsee Blue Lagooniin maksutta ja minä sain vammaisalennuksen ja maksoin lipustani ”vain” 25 euroa siinä missä ystäväni lippu maksoi 50 euroa. Sähköpostitse varatut liput maksetaan paikan päällä. Blue Lagoonissa käy päivittäin myös liikuntarajoitteisia ja toimintatavat tuntuivat olevan työntekijöille tuttuja.

Automme jäi sisäänkäyntiä lähimmälle invapysäköintipaikalle, josta oli noin 100 metrin matka sisäänkäynnille. Aulassa oli pitkät jonot, mutta pääsimme niiden ohi. Minä ja avustajani saimme mennä omaan erityispukuhuoneeseen (josta olin esittänyt toiveen varatessa), mutta ystäväni ei saanut tulla samaan, vaan hänen tuli mennä normaaliin pukuhuoneeseen. Myös sinne olisi päässyt pyörätuolilla, mutta ystäväni kertoman mukaan siellä oli hyvin täyttä ja eteenpäin pääsi lähinnä rynnien, joten olin ihan tyytyväinen tähän ratkaisuun. Yksityispukuhuone oli melko pieni, lähinnä tilavan inva-wc:n kokoinen. Pönttö olikin vastassa heti kun astui sisään, sen vieressä oli muutama lokero ja toisessa nurkassa yksi suihku. Tilassa oli myös hyvä pyörällinen suihkutuoli, jonka olin niin ikään varannut varausta tehdessäni. Pukuhuoneesta tultiin kahvila-alueelle, josta oli kuitenkin lyhyt matka altaille. Altaaseen pääsee esteettömästi kahdella tavalla. Ensimmäinen vaihtoehto on mennä sisäkautta (sisällä oleva allasalue on hyvin pieni ja ulos siirrytään oven kautta) nostolaitteella, joka on tavallinen kattoon kiinnitetty nostin, jota monet käyttävät arjen siirtymisiin. Toinen vaihtoehto on ulkona oleva ramppi jonka päätin valita, sillä ajattelin nostolaitesiirtymisen vaativan enemmän säätöä.

Se, mitä en ollut osannut ottaa huomioon, oli myrsky. Erittäin kova tuuli, jonka toki olin huomannut jo ennen Blue Lagooniin tuloa, mutta jonka vaikutuksia vedessä olemiseen en osannut ennakoida. Myrsky heitteli ihmisten lokeroihin jättämät pyyhkeet ja olisi saanut suihkutuolinkin kaatumaan, mutta vaikutti ennen kaikkea uimiseeni. Pääsimme ramppia pitkin alas ja avustajani sai minut autettua pois suihkutuolista, jonka tuuli viskaisi samantien kauas pois. Minä en pysynyt pystyssä ollenkaan, sillä tuuli aiheutti suuret virrat veteen ja toisaalta työnsi minut koko ajan kumoon. Rentouttavasta hetkestä Blue Lagoonissa tuli siis selviytymistaisto, jossa avustajani, ystäväni ja pötkylä yrittivät pitää minua ja itseään pystyssä. Olimme myös kaikkien uimavalvojien tähtäimessä (he ovat muuten perinteisistä uimavalvojista poiketen pukeutuneet toppa-asuihin) ja kymmenien silmäparien ihmetyksen kohteena. Pääsimme liikkumaan vähän suojaisampaan paikkaan, jossa oli niin matalaa, että pystyimme istumaan, mikä ei kyllä omaan tilanteeseeni juurikaan auttanut. Sinnittelimme kasvonaamio, yhden oluen ja valokuvan ajan, mutta en voi sanoa nauttineeni. Lämmin vesikään ei täysin poistanut kylmyyttä, jonka tuuli työnsi olkapäihini ja kasvoihini. Ylös nousemisesta ja ulkona iskeneestä kylmyydestä ei ehkä tarvitse erikseen kertoa.

Jos siis tasapainosi vedessä on huono, älä mene Blue Lagooniin myrskyllä. Älä, vaikka pärjäisitkin normaalikylpylöissä yhtä hyvin kuin minä. Muutenkin hyvä vaihtoehto Blue Lagoonille voi olla esimerkiksi paikallisten suosimat ulkoilmakylpylät, jollainen sijaitsee myös aivan Reykjavikin keskustassa. Ystäväni kävi testaamassa Laugardalslaug -kylpylän, jossa oli kuulemma liikuteltava allasnostin, useita ulkoaltaita erittäin lämpimällä vedellä, tilavat esteettömät pukuhuoneet, suihkutuoleja saatavilla ja hinta moninkerroin halvempi kuin Blue Lagoonissa. Vaikka Blue Lagoonin altaissa ei altaan suuruuden vuoksi huomannutkaan tungosta samalla tavoin kuin sisällä, on paikka kieltämättä menettänyt 11 vuodessa hohdettaan lisääntyneiden turistien myötä. En siis rentoutunut, mutta poistuin selviytymisestä onnellisena.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Muikkis
    5.10.2016 at 14:20

    Tätä lukiessa tuli sellainen olo, että olen kiitollinen että olin vaihdossa Islannissa 9 vuotta sitten. Ja että jos haluan fiilistellä juuri ihanaa Islantia, kannattaa tietysti lähteä Islantiin.
    Onhan se huikea, ja rakas!

    Mutta jos haluaa ”luontoelämyksiä” ja ehkä vähemmän turismia, niin kannattaa miettiä muuta kohdetta..?
    Turismi kuulostaa räjähtäneen käsiin. Salamatkustajan Satu Rämö mietti tänä vuonna (vai viime vuonna), sitä miten Islanti tulee kestämään turismin kasvun. Ja miten siihen kannattaisi reagoida.

    Tykkäsin kovin kaikista Reykjavikin uimahalleista joissa kävin. Jos aikaa on enemmän niin suosittelen tosiaan kokeilemista, myös hinnan puolesta.
    (esteettömyydestä en tiedä mitään)

    Innolla odotan uusia postauksia! :*

    Reply

Leave a Reply