Valikko
luonto / pääkaupunkiseutu / yhteistyö

Suomenlinna pyörätuolilla

Kaupallinen yhteistyö: Suomenlinnan hoitokunta

Kun Helsingin keskustan edustalla sijaitsevaa Suomenlinnaa alettiin 1700-luvun puolivälissä rakentaa, ei ollut olemassa esteettömyysmääräyksiä, eikä rakennusvaiheessa osattu katsoa tulevaisuuteen ja miettiä millainen olisi Suomenlinna pyörätuolilla liikkuen. Linnoitus alkoi saavuttaa matkailijoiden kiinnostusta 1950-luvulla ja vuonna 1991 se liitettiin Unescon Maailmanperintökohteiden listalle. Nykyään Suomenlinnassa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää ja siellä asuu vakituisesti noin 800 henkilöä. Suomenlinnan upeus piilee siinä, että se vie kävijän toiselle aikakaudelle, toiseen maailmaan. Meren ja luonnon äärelle. Se sama asia tuo kuitenkin haasteen Suomenlinnan saavutettavuudelle pyörätuolin käyttäjän näkökulmasta. Pikkuhiljaa Suomenlinnaa on kuitenkin tehty saavutettavammaksi myös liikuntarajoitteisille. Minä olen käynyt Suomenlinnassa vuosittain jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan, kärsinyt mukulakivisistä teistä, mutta halunnut silti aina palata. Nyt lähdin Suomenlinnan hoitokunnan vieraana katselemaan reittejä ihan eri tavalla. Kuljimme saaren päästä päähän ja ymmärsin, ettei saarella vierailun tarvitse olla vaikeaa.

IMG_0195

Saavutettavammat reitit -kartta

Kuljimme seuraten Saavutettavammat reitit -karttaa, jonka voi ladata netistä tai noutaa tulostettuna Suomenlinnan matkailuneuvontapisteestä aivan lauttarannan vierestä. Matkailuneuvontaan menee ramppi ja sen yhteydessä olevassa lautan odotustilassa on hyvä inva-wc, mutta rampin edessä on pieni pätkä vaikeita mukulakiviä. Saavutettavammat reitit -karttaan on merkitty palveluita ja reittejä. Valkoisella numeropallolla merkityt museot, kahvilat, ravintolat yms. ovat mahdollisia myös pyörätuolin käyttäjille, kun taas punapohjaisella numeropallolla merkittyihin ei ole esteetöntä kulkua. Sinisellä merkitty reitti tarkoittaa pääosin tasaista, suurimmaksi osaksi hiekkapäällysteistä tietä. Punaisissa kohdissa tie on jyrkempi (sähköpyörätuolilla pääsin hyvin) ja katkoviivalla merkityt pätkät ovat mukulakiveä, joka Suomenlinnassa on paikoin hyvinkin haastavakulkuista pyöreiden kivien vuoksi. Viittaan tässä jutussa tuohon Saavutettavammat reitit -karttaan, joten se kannattaa klikata itselle auki. Lisätietoa saavutettavuudesta löytyy myös Suomenlinnan sivujen saavutettavuus-osiosta.

IMG_0191

IMG_0198

Saapuminen Suomenlinnaan

Suomenlinnaan kuljetaan vesiteitse. Itse olen kokenut aina helpoimpana Kauppatorilta lähtevän HSL:n lautan. Vuodenajoista ja vuorokaudenajasta riippuen lautta liikennöi 1-4 kertaa tunnissa ympäri vuoden. Kuten kaikissa HSL:n joukkoliikennevälineissä, myös Suomenlinnan lautalla pyörätuolinkäyttäjä matkustaa aina maksutta ja ilman lippua. Saattaja matkustaa maksutta, mikäli sinulla on HSL:n Oikeus saattajaan -kortti. Tähän korttiin on mahdollisuus HSL:n alueella asuvilla eli jos olet turisti, avustaja maksaa normaalin lipun hinnan. Lauttaan on helppo nousta ja sieltä poistua kummassakin päässä. Yläkannelle ei pääse, mutta ulkoilmasta pääsee nauttimaan sisääntulokannella, jossa voi joskus olla autoja, jolloin tilaa on vähemmän. Myös sisätiloihin pääsee pyörätuolilla. Matka kestää noin 15-20 minuuttia ja on mielestäni jo itsessään yksi syy mennä Suomenlinnaan. Suomenlinnassa lautta tulee Ison Mustasaaren päälaituriin Suomenlinnan pohjoisrannalle. Toinen vaihtoehto saapua saarelle on JT-Linen vesibussi. Se lähtee niin ikään Kauppatorilta, mutta sillä pääsee ”keskemmälle” Suomenlinnaa, Suomenlinnakeskuksen laituriin. Olen kuitenkin kuullut ristiriitaista tietoa sen esteettömyydestä, veden korkeuden vaihteluista esteettömyyteen jne., joten sähköpyörätuolin käyttäjänä on tuntunut turvallisemmalta käyttää HSL:n lauttaa. Osa JT-Linen vesibusseista pysähtyy Suomenlinnassa myös Kuninkaanportilla, mutta tuo laituri on portaiden vuoksi mahdoton pyörätuolin käyttäjälle.

IMG_0185

IMG_0187

IMG_0188

IMG_0376

IMG_0378

IMG_0385

Suomenlinna pyörätuolilla ilman mukulakiviä

Jos haluat välttää mukulakivisiä tai epätasaisia katuja viimeiseen saakka, voit silti hyödyntää Suomenlinnan palveluja. Heti lauttarannan välittömästä läheisyydestä löydät ravintola Suomenlinnan Panimon sekä Viaporin Deli & Cafén. Näihin on esteetön kulku ja molemmista löytyy inva-wc. Suosittelen kuitenkin jatkamaan myös vähän pidemmälle. Lauttarannasta vasemmalle kääntyessä voi valita rantaa myötäilevän reitin, joka johtaa 700 metrin päässä sijaitsevalle Lelumuseolle. Koko matka aina Lelumuseon pihaan saakka on tasaista, kaunista hiekkatietä. Matkan varrelle jää Sotavankileirin muistopaikka. Lelumuseon pihassa ennen sisäänkäyntiä on mäki, joka on jyrkkä manuaalituolia kelaavalle. Lelumuseon ovelle asetetaan puinen luiska, jota pitkin sisään pääsi helposti. Samassa yhteydessä on erittäin tunnelmallinen pieni kahvila ja sen ihanat ulkopöydät. Toinen Lelumuseon vessoista on normaalia tilavampi ja mahduin sinne sähköpyörätuolillani. Tukikaide on vain pöntön toisella puolella. Lelumuseo oli aivan ihanan lumoava paikka, jonne en vain ole koskaan aiemmin eksynyt. Nyt aion ehdottomasti mennä uudelleen paremmalla ajalla. Tilat olivat melko ahtaat, mutta hyvin mahduin nyt kun muita vieraita oli vain muutama.

IMG_0207

IMG_0215

IMG_0220

IMG_0222

IMG_0226

IMG_0227

IMG_0232

IMG_0240

Suomenlinna pyörätuolilla – mahdollisimman paljon, mahdollisimman helposti

Suomenlinna koostuu itseasiassa useammasta saaresta. Kuten kartasta huomaa, päälaituri sijaitsee Isossa Mustasaaressa. Jos tavoitteenasi on nähdä mahdollisimman paljon, kannattaa suunnata syvemmälle ja jatkaa Susisaarelle ja mikä ettei aina Kustaanmiekkaan saakka. Voit kulkea alkupätkän lauttarannasta vasemmalle lähtevää, tasaista, rantaa myötäilevää tietä pitkin Lelumuseolle päin ja kääntyä ennen museota oikealle. Tämä reitti on merkitty saavutettavien reittien karttaan ohuella sinisellä viivalla. Hieman lyhyempi reitti on kääntyä lauttarannasta oikealle kohti siellä näkyvää kauppaa. Karttaan paksulla sinisellä viivalla merkitty reitti kulkee tätä kautta. Heti aika alussa on kuitenkin pieni pätkä mukulakiveä (kuva 1). Karttaan merkityn reitin mukulakivipätkät ovat lyhyitä, muutamasta metristä maksimissaan noin 30 metriin. Kannattaa katsella sivuilleen, sillä usein osa tiestä on kuluneempaa ja täten tasaisempaa tai sivuilla kulkee kapea hiekkakaistale. Karttaan merkitty saavutettavampi reitti koukkaa Suomenlinnan kirjaston ohi. Tämä käännös on vaikea huomata, sillä maastoon ei ole merkitty reittiä ja tie kulkee muurin läpi. Kohta, josta tuolle reitille lauttarannasta päin tullessa käännytään näkyy kuvassa 2. Portin alla on ensin jyrkkä mukulakivikohta, jota katsoessa menettää hetkeksi uskonsa siihen, että reitti olisi helpompi. Kun siitä parin metrin pätkästä selviää, reitti on kuitenkin tasaista hiekkatietä ja vie Suomenlinnakeskukselle. Toinen vaihtoehto on kulkea mukulakivimäkeä, joka on merkitty karttaan punaisella katkoviivalla. Tämä näkyy alla kuvissa 3 ja 4. Suomenlinnakeskuksessa (kuva 5) sijaitsee esteetön Suomenlinna-museo. Suomenlinnakeskuksessa on myös alla näkyvä inva-wc (kuva 6). Tässä kohtaa matkaa päälaiturista on kertynyt karttaan paksulla sinisellä merkattua pääreittiä pitkin 650 metriä.

IMG_0363

Kuva 1

IMG_0347

Kuva 2

IMG_0342

Kuva 3

IMG_0248

Kuva 4

IMG_0338

Kuva 5

IMG_0334

Kuva 6

Ison Mustasaaren ja Susisaaren yhdistää helppokulkuinen silta. Tämän jälkeen on taas pätkä hieman epätasaisempaa pintaa (kuva 7). Kuvasta näkee sillan ja epätasaisen pinnan välisen etäisyyden. Matka jatkuu rantatietä pitkin Piperin puistoon, jonne moni suuntaa kesäisin paistattelemaan päivää tai piknikille. Niin minäkin olen ennen tehnyt ja nurmialueille pääseekin hyvin myös pyörätuolilla. Suosittelen kuitenkin piknikin sijaan kokeilemaan myös Suomenlinnan erinomaisia kahviloita ja ravintoloita. Piperin puiston kohdalla matkaa lauttarannasta on kertynyt helpointa reittiä pitkin 1,2 kilometriä. Minä jään yleensä näille kulmille, mutta olen onnellinen, että tällä kertaa jatkoin matkaa vielä 600 metriä ravintola Walhallalle. Samalla kävin Kuninkaanportilla, josta lähtee kyllä vain portaat alas. Kaiken kaikkiaan karttaan merkityn helppokulkuisimman reitin pituus on Google Mapsilla tarkastettuna 1,8 kilometriä päästä päähän.

IMG_0252

Kuva 7

IMG_0254

IMG_0261

IMG_0259

IMG_0273

IMG_0282

IMG_0313

Makujen taivaaseen Ravintola Walhallassa

Vierailuni Suomenlinnassa toteutui toukokuun alkupuolella. Se oli niitä ensimmäisiä lämpimiä päiviä, jolloin ei kuitenkaan vielä osannut kuvitellakaan kuinka lämmin toukokuusta 2018 Suomessa tulisi. Nyt tarvittiin vielä takkia, vaikka aurinko lämmittikin. Lämmittelytauon reitillemme toi Kustaanmiekan linnakkeessa sijaitseva ravintola Walhalla. Tasokas gourmet-ravintola on palvellut jo vuodesta 1952. Ja siis siellä linnoituksen sisällä! Tämä oli eittämättä yksi miljööltään tunnelmallisimmasta nauttimistani aterioista. Ravintola Walhalla palvelee illallisaikaan. Samassa rakennuksessa sijaitsee Pizzeria Nikolai, josta saa myös ihania lounaspizzoja. Nikolailla on myös aurinkoterassi, jonne pääsee pyörätuolilla, mutta jonka kiinteistä ja hankalista pöydistä annoimme palautetta. Walhallassa suosittelen kuitenkin nauttimaan tänä kesänä illallisen. Se on sinne kulkemisen arvoista. Sisään pääsee pyörätuolilla takakautta. Kannattaa tehdä pöytävaraus ja kertoa samalla pyörätuolista, jolloin henkilökunta tietää tulla avaamaan tuon oven. Sisällä tulee vastaan ramppi, joka on melko jyrkkä (pahoittelen huonoa kuvaa), mutta sähköpyörätuoli veti sen hyvin. Muut ravintolan rampit ovat huomattavasti loivempia ja lyhyempiä. Söimme alkuruuaksi korvasienikeittoa ja kylmäsavulohta. En ole erityisesti sienien ystävä, mutta tätä olisin halunnut lisää. Paitsi sitten en olisi jaksanut siikaa Walhallan tapaan Duchess-perunoilla, jota en todellakaan olisi halunnut jättää väliin. Tai sitä raparperitartalettia. Walhallassa on esteetön wc, mutta minulle se oli vähän liian ahdas. Ravintolaan on kuitenkin tulossa wc-remontti, jonka yhteydessä tähän toivottavasti saataisiin muutos.

IMG_0288

IMG_0292

IMG_0304

IMG_0298

IMG_0301

IMG_0303

IMG_0309

IMG_0311

Vinkkejä vierailuun

  • Suomenlinna on ympärivuotinen kohde. Pyörätuolilla on helpointa liikkua lumettomaan aikaan, mutta esimerkiksi talviaikaan paikassa on ihan omanlaisensa lumo. Heinäkuussa Suomenlinnassa on vilkkainta. Jos haluat välttää tungosta, suosi rauhallisempia aikoja. Toukokuussa Suomenlinnassa sai kierrellä täysin rauhassa ja se näytti ihan uuden puolen itsestään. Myös syksy on varmasti kokemisen arvoinen. Kokeile ja löydä omanlaisesi Suomenlinna ja paras vuodenaika siellä!
  • Jos seuraat helposti saavutettavaa reittiä, varo kulkemista massojen mukana, sillä suurin osa ihmisistä suuntaa vaikeamille reiteille.
  • Suomenlinnassa parasta on merellisyys ja luonto, kuitenkin ihan Helsingin keskustan vieressä. Merellisyys tarkoittaa usein myös tuulisuutta, sellaista ihanaa, mutta usein myös viileää. Varaa siis pitkähihainen kesähelteilläkin.
  • Varaa vierailulle aikaa. Paikoin epätasaisilla teillä liikkuminen on työlästä, mutta kun välillä pitää liikkumisessa taukoa, eikä kiirehdi, kulkeminenkin helpottuu.
  • Tutustu Suomenlinnan palveluihin: kauppoihin, ravintoloihin, kahviloihin ja museoihin, siellä on vaikka mitä helmiä! Ravintoloita on eri tasoisia. Walhalla on eniten gourmet-henkeä, mutta kaikkea muutakin Suomenlinnasta löytyy.
  • Lähde rohkeasti kokeilemaan ja lumoutumaan. Suomenlinna ei ole helpoin esteetön kohde, mutta monin paikoin vaikeaa mainettaan parempi.

IMG_0319

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Ronja
    5.8.2019 at 20:52

    Erinomainen postaus!

    Ruuhka-aikoina kannattaa muistaa myös Katajanokalta Suomenlinnan huoltolaituriin ajava lautta, jolla matkustaa yleensä vain autoja ja kourallinen jalankulkijoita. Lautta on osa HSL:n joukkoliikennettä, ja se kulkee kerran tunnissa arkisin virka-aikaan.

    Reply

Leave a Reply