Valikko
pohdinta

Suomipopin Aamulypsy kysyi, kysy sinäkin!

Tiedättekö, miten hassulta tuntuu, kun suosikki radio-ohjelmassasi aletaan yhtäkkiä puhua sinusta? Jos olet julkkis, tiedät ehkä oikeinkin hyvin, mutta jos olet tavis niin kuin minä, et välttämättä ole moista kokenut. Sain maanantaina Twitterissä viestin, että suosikki radio-ohjelmassani, Suomipopin Aamulypsyssä oli puhuttu viikonvaihteen Iltalehdessä olleen jutun innoittamana minusta! Kuuntelen ohjelmaa joka aamu, mutta vain puoli yhdeksään asti, jonka jälkeen työt nappaavat minut, joten en livenä tätä hetkeä päässyt todistamaan. Kuuntelin maanantaiaamun lähetyksen kuitenkin jälkeenpäin netistä ja haluan kiittää Jaajoa ja Perälää erittäin hyvistä esteettömään matkailuun liittyvistä pohdinnoista ja kysymyksistä! Tässä niihin vastauksia:

1. Kuumuuko sähköpyörätuolini selkänoja ja auttaisiko siihen coca-cola -varjo?

Selkänoja on musta, joka ei ole paras väri auringossa. Se on kuitenkin kangasta, joka ei juurikaan kuumu tai hiosta. Sen sijaan tuolin käsinojat kuumuvat välillä tuskaisiksi varsinkin kun olen pitkään paikallani auringossa. Kaiken kaikkiaan tuolin osat on suunniteltu niin, että sillä pärjää todistetusti myös tropiikissa. Coca-cola -varjo on loistava idea, mutta valitettavasti se pilaisi matkoillani tavoittelemani rusketuksen. Mainitsemaanne drinkkitelinettä kannatan!

2. Miten sähköpyörätuolin käy vesisateella?

Sähköpyörätuolini sietää vettä kohtuullisen hyvin, mutta trooppisen rankkasateen yllättäessä vetäydyn varmuuden vuoksi katoksen alle. Mainitsemanne sähkötuoli olisi siinä istuvalle ehkä jo vähän kovempi riski vesisateella…

3. Onko pyörätuolin käyttäjän matkustaminen normaalia kalliimpaa?

Periaatteessa ei, käytännössä usein kyllä. Ulkomaanmatkoissa ei tunneta vammaisalennuksia, mutta esimerkiksi apuvälineiden kuljettaminen lennolla ei kuitenkaan myöskään maksa ekstraa. Lennot ja hotellit ovat saman hintaisia kuin muillekin, mutta useissa paikoissa esimerkiksi esteettömiä huoneita on vain paremmissa eli kalliimmissa hotelleissa. Lisähintaa matkalle tuovat invataksit, jotka ovat joissain kohteissa erittäin kalliita. On toki myös kohteita, joissa on esteetön joukkoliikenne, eikä invataksia tällöin välttämättä tarvita. Paljon on myös pyörätuolin käyttäjiä, jotka voivat hypätä tavalliseen taksiin. Tämä kustannuskysymys on siis hyvin tapauskohtainen. Matka saattaa olla tuplahintainen, jos joutuu maksamaan myös mukaan lähtevän avustajan matkan. Avustajan kuluihin voi ja kuuluisikin saada tukea kunnan vammaispalveluista. Rahaa ei siis aina mene enempää kuin muillakaan, mutta aikaa valmisteluihin menee usein enemmän.

IMG_5632

Nyt kun peli on avattu, kysykää lisää! Jos Jaajo ja Peris saivat jo tyydyttävät vastaukset, nyt te hyvät lukijat voitte kysyä mitä tahansa liittyen matkoihini, esteettömään matkailuun ylipäätään tai miksei vähän laajemminkin elämääni! Kysyä voi kommentoimalla alle, vastauksia koostan seuraavaan kirjoitukseeni.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

4 Comments

  • Heli
    9.2.2017 at 21:12

    Miten ihmeessä onnistuu tuolin lataus erilaisissa matkakohteissa? Entäs tuolin säilytys paikoissa missä ei mahdu hissiin?
    Mitenkä maavara piisaa erikorkuisten rotvallien yli? Mikä on pahin keli mistä oot selvinny tuolin rikkoutumatta?

    Reply
  • Helena Arvio
    9.2.2017 at 22:52

    oon tosi ylpee susta! Huikeeta settiä Suomipopilla tänään! Mahtavaa!!

    Reply
  • venkula
    18.2.2017 at 18:41

    En kuullut radiolähetystä, koska en kuuntele kyseistä kanavaa, eikä minulla ole kysymyksiä, vain yksi kommentti. Toimittajat ilmeisesti vitsailivat sotkemalla sähköpyörätuolin ja sähkötuolin tarkoituksella ja huumori on ilmeisesti olennainen osa ohjelmaa. En ole testannut sähkötuolia, koska en kirjoittaisi silloin välttämättä tätä, mutta sähkötuoli on yleensä puinen (useimmiten tammipäällysteinen) korkeaselkänojainen tuoli, jossa on käsinojat. Sähkö johdetaan teloitetun päähän, joka on ajeltu paljaaksi, johon sijoitetaan kehikko, johon sähkö johdetaan. Lisäksi teloitettavan jalkaan kiinnitetään johdin, jolla varmistetaan sähkön kulkeminen ruumiin läpi. Teloitettava sidotaan remmeillä kiinni tuoliin. Youtubesta löytyy sähkötuolin esittely, jos aihe kiinnostaa. Pelkästään sähkötuoli ei ole ”tappava”, vaikka se olisi kaatosateessa, sillä itse tuoli on puuta. Yksi ihminen on selvinnyt 1940-luvulla elossa teloituksesta, mutta hänet teloitettiin vuotta myöhemmin uudelleen, eikä häntä armahdettu vetoomuksista huolimatta.

    Hyvää sähköpyörätuolia!

    Reply
  • Elisa
    20.2.2017 at 14:00

    Mitä Euroopan kaupunkikohteita suosittelisit ensimmäiselle ulkomaan matkalle, jolla käytetään pyörätuolia? Mahdollisimman helppoa ja silti paljon nähtävää saisi kohteessa olla. Museot ja erilaiset kulttuuritapahtumat kiinnostavat.

    Reply

Leave a Reply