Valikko
Palmuaseman matkavinkki / pohdinta

Voiko esteettömästi matkustaa halvalla?

Raha nousee usein esiin esteettömästä matkailusta puhuttaessa, monestakin syystä. Kerroin jokin aika sitten erään kirjoitukseni yhteydessä, että minulle matkat mahdollistavat avustaja, sähköpyörätuoli ja innostus. Jatkoin myös, että raha ei ole merkityksellistä, sillä innostuksella löytää aina ratkaisun rahoitukseen. Paneudutaan seuraavaksi siihen onko se tosiaan niin, pohditaan esteettömän matkailun kalleuteen liittyviä oletuksia ja ratkaisuja siihen, kuinka matkustaa mahdollisimman pienin kustannuksin. Lähestyn aihetta minulle erilaisissa tilaisuuksissa esitettyjen väitteiden ja kysymysten kautta.

182

Miten vammaisilla ylipäänsä on varaa matkustaa?

Osuvin vastaus tähän olisi varmaan se, miten ylipäänsä kellään on varaa matkustaa? Joitakin erityispiirteitä tässä kysymyksessä kuitenkin on. Kuten se, että vammaisten henkilöiden työllisyystilanne on Suomessa hälyttävän huono. Korkeasti koulutetuistakin ihmisistä moni on ilman työpaikkaa, paljon suurempi osa kuin vammattomista. Tähän vaikuttaa osittain yhteiskunnassamme edelleen näkyvissä oleva epäilevä ja negatiivissävytteinen asenne vammaisuutta kohtaan. On myös vammaisia henkilöitä, jotka eivät sairautensa vuoksi kykene tekemään työtä ainakaan kokopäiväisesti, vaikka haluaisivatkin, jolloin työkyvyttömyyseläke voi olla ainoa tulonlähde. On totta, että tällöin rahat matkustamiseen eivät ole tuosta noin vain saatavilla. Tiedän kuitenkin monia, jotka silti matkustavat. Vammaisten henkilöiden tulee muistaa selvittää, onko varmasti osannut hakea kaikkia itselle kuuluvia vammaisuuteen liittyviä taloudellisia tukitoimia, jotka helpottavat toimeentuloa tasoittaen vammaisuudesta aiheutuvia lisäkuluja. Eläkeläisten kannattaa hyödyntää kaikki eläkeläisalennukset. Esimerkiksi junassa eläkeläiset matkustavat puoleen hintaan.

Itselleni matkustamisen mahdollistaa tällä hetkellä ahkera työnteko kahdessa eri työpaikassa, mutta matkustin myös opiskeluaikanani, jolloin en tehnyt juurikaan töitä. Kuten aina matkustaessa, myös esteettömän matkailun kohdalla on kyse säästämisestä. Säästämisessä taas on kyse valinnoista. Siihen, millaisia valintoja pystyy tekemään, vaikuttaa toki elämäntilanne, mutta joitakin valintoja pystyy tekemään jokainen muun muassa asumisen, erilaisten mukavuuksien ja hankintojen suhteen. Matkustelun määrään vaikuttaa tietenkin se, pystyykö säästöön laittamaan 5 euroa vai 500 euroa kuukaudessa, mutta periaate on molemmissa sama: tarvittava summa tulee ennen pitkää täyteen.

Avustajaa tarvitseva maksaa aina tuplahinnan?

Luulin vuosia sen olevan yksiselitteisesti näin ja maksoin tosiaan aina matkoista tuplahinnan. Tarvitsen avustajan mukaan, joten minun pitää maksaa hänen matkansa, sillä hänelle ei voi tulla työmatkasta kustannuksia. Avustajan matkakuluja (lennot + majoitus) voi kuitenkin hakea oman kunnan vammaispalvelusta ja niitä on kohtuullisen hyvin myönnettykin. Ikävä kyllä lain tarjoama suoja työnantajille ei tässä asiassa ole vahva ja kustannusten myöntäminen on paljon kunnasta kiinni, ainakin toistaiseksi. Toiveeni uuden vammaispalvelulain valmistelun suhteen ovat tältä osin suuret. Avustajan matkakuluja kannattaa aina hakea ja monet kunnat myöntävätkin mukisematta avustajan kulut esimerkiksi kerran vuodessa tapahtuvaan matkaan. Lisää ajatuksiani avustajasta mukana matkalla voi lukea täältä.

IMG_1147

Esteetön majoitus on aina tavallista kalliimpi?

Osittain totta ja osittain tarua. Jos hotellissa on invahuone tai laivassa invahytti, myydään ne yleensä aina samaan hintaan kuin saman tasoinen tavallinen huone/hytti. Invahuoneita löytyy kuitenkin varmimmin uusista ja hyvätasoisista hotelleista, jotka uutuuden ja hyvätasoisuuden vuoksi ovat kuitenkin korkeampaa hintaluokkaa. Tämä ei kuitenkaan ole näin yksiselitteistä ja joskus halvassa ja vaatimattomassa hotellissa onkin erinomainen invahuone. Niitä ei vaan välttämättä löydä ellei joku ole hotellissa käynyt ja osaa suositella. Kannattaa siis olla aktiivinen ja etsiä ihmisten kokemuksia, joista saattaa löytää tällaisia piilossa olevia helmiä. Myös uudet hostellit ja budjettimajoitusta tarvitsevat hotellit ovat panostaneet esteettömyyteen paljon.

Omatoimimatka on aina valmismatkoja halvempi?

Tästä on monia näkemyksiä oli kyseessä esteetön matka tai ei. On tilanteita, jolloin omatoimisesti matkustaminen kannattaa taloudellisesti. Tällöin välttää esimerkiksi matkatoimiston palvelumaksun ja pystyy tarttumaan nopeasti tuleviin tarjouksiin. Matkasta ja ajankohdasta riippuen omatoimisesti voi säästää paljonkin. Se ei kuitenkaan itsestään selvästi ole aina niin. Tarjoushintoja on myös matkatoimistoilla ja toimistojen sopimushinnat esimerkiksi hotelleihin ovat joskus selvästi halvempia kuin suoraan yksityisasiakkaille tarjottavat hinnat. Valmismatka (eli matkatoimiston kautta varattu  matka, joka sisältää esimerkiksi lennot ja hotellin) tuo taloudellista turvaa siinä kohtaa, kun matkalla kaikki ei sujukaan hyvin, hotelli ei ole sitä mitä on luvattu jne. Tällöin matkatoimiston vastuulla on korjata tilanne ilman matkustajalle tulevia lisäkustannuksia.

Usein hintoja enemmän kyse on siitä, kummasta pitää enemmän: Siitä, että saa pitää kaikki langat omissa käsissään vai siitä, että joku tekee selvittelytyön puolesta. Samat, seuraavaksi esittämäni vinkit pätevät riippumatta siitä, kuinka matkan varaa.

IMG_1308

Viisi vinkkiä mahdollisimman halpaan esteettömään matkailuun

1) Matkusta sesonkien ulkopuolella

Jos suinkin pystyt, vältä matkustamista koulujen loma-aikoina tai kuumimpien sesonkien aikaan. Tämä pätee yhtä lailla esteettömään matkailuun kuin kaikkeen muuhunkin matkailuun. Esimerkiksi Välimeren kohteissa on lämmintä jo huhtikuussa ja vielä syys-lokakuussa, mutta hinnat ovat huomattavasti halvemmat kuin kesäkuukausina. Talvikohteisiin taas halvimmalla pääsee usein tammikuussa tai kuumimman sesongin jo loppuessa, esimerkiksi huhtikuussa. Viime maaliskuussa tekemäni matka Espanjan aurinkorannikolle Fuengirolaan ja Málagaan oli hyvin halpa, sillä kesäsesonki ei ollut vielä alkanut. Lämpöä kuitenkin päivisin riitti. Omatoimisesti matkustaessa voit itse tutkia, milloin hinnat ovat halvimmillaan ja matkatoimistosta voit kysyä, mikä on halvin ajankohta matkustaa ko. kohteeseen. Jos haluat matkustaa esimerkiksi johonkin suosittuun tapahtumaan, ovat hinnat kohteessa korkeat, mutta tässä auttaa erittäin hyvissä ajoin liikkeellä oleminen.

001
Talvitakki ja ranta eivät kuulu yhteen. Tämän reissun tarkoitus Italian Lignano Sabbiadoroon marraskuussa 2010
oli kuitenkin onneksi muu kuin ranta. Sesonkien ulkopuolelle mahtuu kuitenkin myös lämpimiä päiviä.

2) Säästä lennoissa

Apua tarvitseva tai apuvälineiden käyttäjä voi huoletta valita minkä tahansa lentoyhtiön, sillä apuvälineet kuljetetaan maksutta myös halpalentoyhtiöiden lennoilla ja apua saa kaikilla lentokentillä lentoyhtiöstä riippumatta. Tässä on siis helppo säästää. Minä olen hurahtanut Norwegian Airlinesin lentoihin ja heillä usein oleviin lentoalennuksiin. Hintakalenterista näkee helposti, milloin on halvinta matkustaa ja suorat yhteydet Euroopan kohteisiin ovat kattavat. Yhdellä vaihdolla pääsee kohtuuhintaisesti nyt myös esimerkiksi USA:han. Lennot kannattaa aina varata hyvissä ajoin, jolloin ne ovat halvempia.

3) Ole kerralla pidempään tai valitse risteily ja näe monta kohdetta kerralla

On halvempaa tehdä esimerkiksi yksi kahden viikon reissu vuodessa kuin kaksi yhden viikon. Esimerkiksi valmismatkoissa kahden viikon matkan viikkokohtainen hinta on usein selvästi halvempi kuin yhden viikon matkan. Lentojen osuus matkasta on nimittäin yleensä sama matkan pituudesta riippumatta. Hotelleissa saa usein alennusta, mikäli viipyy pidempään. Yleensä myös viikon matkalla käyttökulut nousevat suuriksi, sillä joka ilta haluaa kokeilla uutta ravintolaa. Pidemmällä matkalla oleilusta tulee arkisempaa ja ruokaa malttaa välillä tehdä huoneistossa itsekin. Toki avustajaa tarvitsevien kohdalla voi tulla eteen se, että useamman viikon matkalle mukaan tarvitsee useamman avustajan tai avustajaa täytyy välillä vaihtaa, mikä voi lisätä kustannuksia, jos niitä ei saa kunnan korvaamana.

Useammassa kohteessa pysähtyvä risteilijä on myös hyvä vaihtoehto silloin kun haluaa nähdä paljon. Esimerkiksi Karibian risteilyllä tai Välimeren risteilyllä näkee monta eri kohdetta haluamassaan ajassa. Esteetön majoitus on kuitenkin toimivassa laivassa, eikä majoitusta tarvitse vaihtaa jatkuvasti. Risteilyillä on kallis maine, mutta ottaen huomioon niiden sisältämän täysihoidon, ne ovat yllättävän halpoja.

4) Valitse majoitus huolella

Nykyään monet budjettimatkailijat löytävät majapaikkansa Airbnb -palvelun kautta. Palvelussa ihmiset tarjoavat vuokralle omaa kotiaan. Joko koko asuntoa tai vain esimerkiksi yhtä huonetta. Tämä on vaihtoehto myös esteetöntä majoitusvaihtoehtoa etsivälle. Palvelusta pystyy etsimään yhtenä kriteerinä ”pääsy pyörätuolilla”. Tämä tarkoittaa kuitenkin vain sitä, että asunnon omistaja on arvioinut asuntoon pääsyn, eikä se vielä ole tae siitä, että näin todella olisi. Se on kuitenkin hyvä ensisuodatin, jonka jälkeen voi kysellä lisätietoa suoraan omistajalta. Minulla ongelmaksi muodostuu usein suihku, joka on asunnoissa usein pienen suihkukaapin sisällä. Toki myös oviaukot ja esimerkiksi hissin koko on hyvä selvittää. Toivottavasti jonain päivänä yhä useampi liikuntarajoitteinen tarjoisi palvelun kautta omaa asuntoaan vuokralle, jolloin esteettömien asuntojen määrä lisääntyisi. Tällä hetkellä majoituksen löytäminen Airbnb:n kautta vaatii paljon aikaa, selvittelyä ja kielitaitoa, mutta voi hyvinkin kannattaa, jos vaivan jaksaa nähdä.

Asunnon vuokraus erilaisten muidenkin loma-asuntopalveluiden kautta on hyvä vaihtoehto ja esteettömiä vaihtoehtoja on olemassa. Minä olen vuokrannut asunnon kaksi kertaa Teneriffalla: Silloin, kun olin siellä työharjoittelussa ja vuosi sitten perhereissulla. Asunto on erinomainen vaihtoehto silloin, kun on liikkeellä isolla porukalla.

Erilaiset halvat hotelliketjut ja hostellit ovat usein hyvä vaihtoehto kaupunkilomilla. Minulla on ja olen kuullut hyviä kokemuksia muun muassa Meininger-ketjun hotellien, Tune-ketjun hotellien ja Ibis-ketjun hotellien esteettömyydestä. Useimpien hostellien sivuilla on esitelty esteettömyyttä hyvin. Suomessa olisi vielä tässä parannettavaa, sillä pikaisella vilkaisuilla löysin Suomen hostellijärjestön sivuilta vain listauksen hostelleista, joissa on kiinnitetty huomiota liikuntarajoitteisten tarpeisiin. Tämäkin löytyi pitkän etsinnän jälkeen ”Aktiviteetit” -otsikon alta, vaikka varsinaisesta aktiviteetista ei tällaisten perustarpeiden kohdalla ole kyse.

5) Vältä invatakseja ja apuvälineiden vuokrausta

Invataksit osaavat monessa kohteessa rahastaa oikein kunnolla. Invataksikuljetus lentokentältä hotelliin ja takaisin saattaa olla kalliimpi kuin lennot kohteeseen, vaikka matkaa olisi vain joitakin kymmeniä kilometrejä. Jos haluaa säästää, kannattaa valita kohde, jossa lentokentältä hotellille pääsee esteettömästi julkisella liikenteellä. Tämä on mahdollista esimerkiksi monessa kaupunkikohteessa. Mikäli mukana on huomattava määrä tavaraa ja apuvälineitä, saattaa invataksi olla pakollinen. Tällöinkin kannattaa kuitenkin valita kohde, jossa hotellilta pääsee liikkumaan ympäristöön ilman taksia eli minimoida invataksin käyttö. On tosin myös kohteita, joissa invataksit eivät ole kohtuuttoman kalliita. Esimerkiksi eteläisellä Teneriffalla invatakseja on paljon, eivätkä ne ole juuri tavallisia takseja kalliimpia.

Apuvälineiden vuokraus kohteessa tuo matkalle lisäkustannuksia. Jos mahdollista, ota apuvälineesi mukaan siis jo Suomesta. On tosin tilanteita, joissa apuvälineiden vuokraus kannattaa.

228
Juna on usein invataksia halvempi vaihtoehto, mutta kaikenlaisiin säätöihin joutuu varautumaan.

Tärkeintä on tunnistaa, mikä itselle on tärkeää. Minä tykkään nykyään esimerkiksi hyvistä hotelleista, enkä yleensä valitse halvinta toimivaa. Joka matkan kohdalla täytyy puntaroida mikä juuri silloin on tärkeintä ja miettiä rahankäyttö sen mukaan. Matkakohteen hintataso kannattaa myös aina ottaa huomioon. Vaikka lennot saisikin halvalla, saattaa kokonaishinta tulla samaksi, jos perillä on kovin kallista. Tärkeintä on se, mitä rahalla saa. Monista elämyksistä kannattaakin maksaa.

Tähän tekstiin inspiraatiota antoivat ystäväni Saila ja Sampo, jotka kirjoittavat kokemuksiaan Pihitravels -blogiin. He kirjoittavat omatoimimatkoistaan, joita tekevät erityisesti kaukokohteisiin mukanaan muun muassa kaksi sähköpyörätuolia.

Kyselin myös Palmuaseman Facebook-sivulla teiltä toiveita siitä, mistä haluaisitte lukea ja tämä aihe nousi esiin ensimmäisenä. Lisää juttuideoita saa esittää niin siellä kuin täällä Facebookinkin puolella!

 

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

5 Comments

  • Helena Arvio
    19.10.2014 at 15:47

    Olis hyvä saada selkeet ohjeet tohon, kuinka moneen matkan avustajakustannuksia voi sossusta hakea,I tellä alkaa oleen tilanne se, et yks matka vuodessa ei oikeen riitä, sama kun sullaki, kierteessä ollaan..

    Toi kerralla pitempään viipyminen riippuu avustajan jaksamisesta, Tuula lupas onneks olla mun kans seuraaval reissul 10 päivää.

    Reply
  • Elina
    24.10.2014 at 18:49

    Ajattelin nyt istua alas ja kertoa kokemuksiani kävelevän liikuntavammaisen näkökulmasta, esimerkkimatkakohteena New York noin vuoden takaa. Voin kävellä, mutten kovin pitkiä matkoja kerrallaan, ja mielelläni vältän portaita, jos tiedän päivän reissun olevan pitkä. Invahuonetta en siis tarvitse, mutta edellä mainitut reunaehdot pitää huomioida hotellin sijainnissa ja huonevarustuksessa. Avustajaa minulla ei ole matkoillani ollut, koska kotikuntani ei korvaa vapaa-ajan matkojen avustajan kuluja missään tilanteessa.

    Majoitusvaihtoehtoja on New Yorkissa pilvin pimein, ja aloitin lukemalla erinäisiä matkablogeja ja kirjamuodossa olevia oppaita hotellivinkkeineen. Lähdin haarukoimaan sopivaa sijaintia sen perusteella, että halusin käydä YK:n päämajassa. Tiesin siis jo todennäköisesti päätyväni majoittumaan Manhattanille, vaikka kaukaisemmissa kaupunginosissa hotellien hinnat putosivat heti huomattavasti. En kuitenkaan halunnut ottaa sitä riskiä, että etäisyydet muilta saarilta Manhattanille olisivat olleet minulle liian pitkiä ja hankalia useine kulkuneuvon vaihtamisineen, koska hahmotushäiriöni aiheuttaa lisähaasteita vieraassa ympäristössä.

    Tarkistin muutamien hyvältä vaikuttavien hotellien arvioita Tripadvisorista ja eri hotellivaraussivustoilta. Aluksi mietin hostelliakin, mutta monet paikat olivat saaneet melko ristiriitaisia arvioita, eikä hissiä ollut (tarvitsen sen ehdottomasti matkalaukun kanssa, eikä kuulemma pystytä takaamaan, että huone on ensimmäisessä kerroksessa, koska hostellissa ostaa vain sänkypaikan). Pienemmistä, yksityisistä huoneista hostellissa olisi myös saanut pulittaa jo yhtä paljon kuin halvimmista hotellihuoneista, eivätkä isommat makuusalit tuntuneet kovin turvalliselta vaihtoehdolta yksin matkaavalle. AirBnB-huonevuokrausta en viikon ajalle kokeillut, mutta pidemmässä viipymisessä se voisi olla harkinnan arvoinen.

    Manhattanin hotellihuoneet ovat tyypillisesti melko pieniä, jotkut käyttävät sitä myös mainoskikkanaan. Minun oli kuitenkin varmistuttava siitä, ettei säilytystilaa oltu sijoitettu huoneen yläosaan, kuten muuten lupaavassa The Janessa, koska minun ei ole turvallista kiipeillä. Lopullinen valintani oli hotelli Pod51, nimensä mukaisesti 51. kadulla Manhattanilla, jossa huonehinta oli reilusti alle keskimääräisen Manhattanin hinnan (n. 200 e) yöltä. Huone oli pieni, noin tavanomaisen laivahytin kokoinen, ja kylppärit, 4 kpl/kerros, olivat käytävillä. Huoneessa oli kuitenkin pesuallas ja peili, mikä helpotti montaa asiaa, eikä kylppärin puuttuminen ollut läheskään niin hankalaa kuin olin odottanut. Säilytystilaa löytyi reilusti sängyn alla olevasta isosta laatikosta. Ruokakauppa sijaitsi lähimmässä kadunkulmassa, ja metrolle oli matkaa muutama sata metriä, esteettömälle sisäänkäynnille hieman enemmän. Kaiken kaikkiaan reissu oli yksi parhaista, ja aivan varmasti menen joskus uudestaan!

    Reply
  • Helena Arvio
    15.11.2014 at 11:51

    Opiskelijoille koulutukseen liittyvät opintommatkat ovat halpoja, niihin on monesti saatu rahoitusta ministeriöiltä, säätiöiltä yms, jolloin opiskelijan omavastuu jää pieneksi!

    Reply
  • Palmuaseman Sanna
    20.11.2014 at 17:49

    Totta, hyvä huomio Helena!

    Reply
  • Palmuaseman Sanna
    20.11.2014 at 17:50

    Vähän viiveellä, mutta suuri kiitos Elina tärkeistä huomioista kävelevän liikuntarajoitteisen näkökulmasta!

    Reply

Leave a Reply