Valikko
Maailmanympärimatka / Thaimaa

2 kuukautta maailmanympärimatkaan

Kun päätin alkaa kirjoittaa näitä kuukausikatsauksia, kuvittelin mielessäni niiden kaikkien sisällön. Tätä hetkeä, kun aikaa on enää kaksi kuukautta, odotin silloin eniten. Tavoitteenani oli, että tässä vaiheessa suunnitelmat ovat jo aika lailla valmiit ja voin alkaa keskittyä ihaniin yksityiskohtiin. Ja tiedättekö, näin se juuri nyt onkin! Kaikki isot ratkaisut ja varaukset on tehty. Ainoastaan Islanti osoittautui ajattelemaani hankalammaksi ja ennen kaikkea hyvin paljon kalliimmaksi. Kulunut viikko toi kuitenkin paljon ratkaisuja ja toisaalta löytämäni esteetön vuokra-auto (!) avasi niin paljon uusia mahdollisuuksia nähdä tuota utopistista maata, että olen hetkellisesti uudelleen seonnut mahdollisuuksista. Nyt on kuitenkin aika esitellä matkani viimeinen pitkä etappi: Thaimaa. Edelliset neljä kuukausikatsausta kertovat aiemmat vaiheet.

IMG_6716

Qantasin lento Sydneystä laskeutuu marraskuisena sunnuntaina puoli neljän aikaan iltapäivällä Bangkokiin vietettyämme Maijan kanssa lennolla noin 9,5 tuntia. Bangkokin lentokenttä on tuttu viime marraskuulta ja odotan, että siellä menee kaikki yhtä sujuvasti kuin viimeksi. En ole vielä päättänyt, jatkammeko matkaa lentokentältä hotellille junalla vai varaanko invataksin. Junaan pitäisi päästä hyvin myös sähkärillä, mutta meillä on kahden matkalaukun lisäksi mukana myös manuaalipyörätuolini, joten en ole vielä aivan varma riittävätkö meidän (tai siis Maijan) kädet juna+metro -seikkailuun. Invataksit tuntevat kuitenkin arvonsa myös Bangkokissa ja 50 euroa yhdensuuntaisesta matkasta tuntuu siinä maassa hurjalta.

Hotellin valinta Bangkokissa vaati vähän enemmän karttaan katselua kuin muiden kohteiden kohdalla. Thaimaan liikenne ja esteelliset jalkakäytävät tulivat tutuiksi Hua Hinissä viime marraskuussa ja ajattelen tilanteen olevan sama Bangkokissa, isommassa mittakaavassa. Skytrain-juna on lukemani mukaan kätevä tapa kulkea Bangkokissa paikasta toiseen, mutta vain osa asemista on esteettömiä. Myös metro on täysin esteetön, mutta sillä ei pääse läheskään kaikkialle. Halusin löytää hotellin, joka sijaitsisi esteettömän Skytrain-aseman lähellä ja mielellään myös suhteellisen lähellä metroa. Googlailin tunteja, katselin street view -toiminnon avulla jalkakäytäviä, tutkin hotellien nettisivuilta tietoa esteettömyydestä ja päädyin lopulta hotelliin Mövenpick Hotel Sukhumvit Bangkok 15. Se sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä kahdesta esteettömästä Skytrain-pysäkistä sekä metropysäkistä. Näin saamme vaihtoehtoja myös tilanteessa, jossa vaikka aseman hissi on rikki. Laitoin hotelliin kyselyä invahuoneesta ja sain vastauksen samantien, mukana valokuvia huoneesta! Tähän asti parasta palvelua ikinä, mikä ei yllätä, kun on kyse Thaimaasta. 70 euroa yöltä viiden tähden hotellissa on myös varsin kohtuullinen hinta. Bangkokista löytää toki majoitusta paljon halvemmallakin, mutta esteettömät ratkaisut löytyvät useimmiten kalliimmista hotelleista. Reason for Season -blogin Mirka kirjoitti juuri hyvän postauksen Bangkokissa liikkumisesta.

IMG_6708

Bangkokissa vietämme kolme yötä ja vain kaksi kokonaista päivää, joten tutustumme todennäköisesti vain suurimpiin nähtävyyksiin. Viimeisenä iltanamme Bangkokissa Thaimaassa vietetään vuotuista Loy Krathong -juhlaa, jonka aikana olimme viimeksi Hua Hinissä. Loy Krathong on valon juhla, jossa lähetetään kelluvia kynttilälauttoja jokiin ja kanaviin. Tällä tavoin kunnioitetaan veden jumalatarta ja pyydetään anteeksi kuluneen vuoden syntejä. Katsotaan mihin päädymme juhlaa viettämään.

IMG_9115

Loy Krathongin jälkeen on aika suunnata taas lentokentälle, mutta ei vielä kotiin. Rakkaita perheenjäseniäni saapuu nimittäin matkan viimeiselle osuudelle, talolle Hua Hiniin. Mukana on myös veljen tyttöni, jonka kanssa kävimme pitkän taivutuskamppailun saadaksemme muita perheenjäseniämme yhtä innostuneeksi matkasta kuin me ja onnistuimme lopulta! Aiomme mennä tapaamaan viime reissullani tutuksi tulleita norsuja ja ehkä myös apinoita. Vietämme rantapäiviä ja nautimme Night Markettien tunnelmasta. On ihanaa, että tuleva seikkailuni on täynnä uusia paikkoja ja seikkailuita, mutta jollain tavalla myös ihanaa, että mukana on myös osuus, jonka tunnen. Löhöloma täysin toimivassa talossa, omalla uima-altaalla ja rakkaiden ihmisten ympäröimänä on juuri sitä, mihin tällainen matka kuuluu päättää.

IMG_7016

IMG_6720

Kotiin lennämme Bangkokista Finnairin suorilla lennoilla marraskuun lopussa. Alusta alkaen oli selvää, että reittini täytyy olla sellainen, jossa ei tule koneen vaihtoja ja lennot ovat mahdollisimman sujuvat. Siksi halusin matkan päätöskohteen olevan sellainen, josta pääsemme kotiin Finnairin suorilla lennoilla (mielellään myös uudella A350-koneella). Juuri niin nyt tapahtuu, enkä voisi olla päätökseeni tyytyväisempi.

Tähän mennessä varmistunut:

 • Matkaseura kaikille pätkille
 • Lennot Helsingistä Reykjavikiin, Islantiin
 • Vuokra-auto Islannissa koko ajaksi
 • Lennot Reykjavikista Seattleen, Yhdysvaltoihin
 • Hotelli Seattlesta
 • Royal Caribbeanin risteily Seattlesta Sydneyyn
 • Huoneisto Sydneyssä (tätä etsin pitkään ja uskon löytäneeni täydellisen!)
 • Lennot Sydneystä Bangkokiin
 • Hotelli Bangkokissa
 • Kuljetukset Bangkokista Hua Hiniin ja talo siellä
 • Lennot Bangkokista Helsinkiin

Seuraavan kuukauden aikana selvitettävä:

 • Hotelli Islannista (tää on yllättävän vaikeaa, kun ne ei vastaa mulle ja ne hotellit ovat tosi kalliita, mutta nyt näyttäisi siltä, että saan hintaa alaspäin blogiyhteistyöllä)
 • Lentokenttäkyydit Seattlessa
 • Tekemiset eri kohteissa siltä osin kun niitä haluaa ennakkoon suunnitella. Täytyy esim. tehdä päätös helikopteriajelusta Hawaijilla, onko se sen rahan arvoista?
 • Asiat vammaispalvelun kanssa ja reissuavustajien työvuorot reissussa
 • Millaista materiaalia ja mihin kaikkiin sosiaalisen median kanaviin työstän reissussa juttuja ja tarvitsenko lisää joitain varusteita?
 • Mukaan hankittavat asiat
 • Sähköpyörätuolini ja manuaalipyörätuolini kunto ja mahdolliset toimenpiteet

Koko ajan mielessä:

 • Onko tämä oikeasti totta?
 • Mitä ihmettä tällaiselle reissulle pakataan mukaan?
 • Etten vaan näe unta?

Mutta hei, kertokaas, miten te haluatte matkaani seurata? Entä mitä kaikkea tietää vielä ennen matkan alkua? Aiheeseen liittyviä juttuja on tulossa tässä varmaan vielä paljon ennen odotettua lokakuun ensimmäistä! 

Lisää luettavaa:

Kaikki jutut esteettömästä Thaimaasta
Kaikki jutut maailmanympärimatkasta
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

5 Comments

 • Toinen Sanna
  6.8.2016 at 12:01

  Moikka! Olen koittanut lukea tarkkaan nämä maailmanympärys-postaukset, mutta se jäi vielä huomaamatta, että miten lutvit avustajien työtuntien kanssa? Oletko jo hakenut ja jos olet, oletko millaisen tuntimäärän hakenut/saanut? Olen itse todennäköisimmin lähdössä kuudeksi viikoksi Espanjaan työharjoitteluun kahden avustajan kanssa ja pohdin, että miten olet ylipäätään matkoilla erotellut työajat? Vai onko tunnit niin suuria, ettei tarvitse miettiä tavallaan sitä, että voinko mä nyt tätä ja tätä, ettei tunnit ylity?

  Jos sulla on erikseen ns. reissuavustajat, miten silloin erotella työaika vai kokevatko he, että pääsevät samalla reissuun eivätkä katso niin tarkkaan työaikoja?

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   7.8.2016 at 17:49

   Hei! Joo tätä en ole vielä kauheasti avannut, kirjoitan viimeistään sitten matkan jälkeen. Mulla on kotiarjessanikin henkilökohtaisen avun tunteja lähes ympäri vuorokauden, joten en tarvitse matkalle lisätunteja. Mulla on osan aikaa mukana vain yksi avustaja ja suurimman osan aikaa kaksi avustajaa. Silloin kun on kaksi, he tekevät pääsääntöisesti rytmillä kaksi päivää vapaata, kaksi päivää töitä. Molempien kanssa olen tottunut reissaamaan ja tulemme erinomaisesti toimeen, joten kyllä tämä on samalla meidän kaikkien matka ja varmasti hengataan myös kolmisin, vaikka aina yksi kerrallaan on vastuussa avustamisestani. Kirjoittelen tosiaan tästä vielä, tämä on varmaan monia pohdituttava kysymys! Toivottavasti saat työharjoittelusi järjestymään!

   Reply
 • Timo
  7.8.2016 at 15:39

  Tuo risteilyosuus kuulostaakin aika hurjalta, menee varmaan kuitenkin suht paljon rannikkojenkin läheisyydessä? Voiko-olla-totta -fiilistä on täälläkin ku me aloitetaan ens lauantaina omamme! 🙂 Heitin just blogiin reittikartan esille ja omat selvittelyt loppusuoralla. Just vaimo keksi, että autoonhan vois kans vaihtaa ens viikolla talvirenkaat. ^_^

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   7.8.2016 at 17:50

   Oi mahtavaa, upeaa matkaa! Kävin kurkkimassa teidänkin matkasuunnitelmia ja erinomaiselta reitiltä näyttää sekin 🙂

   Reply
   • Timo
    7.8.2016 at 22:57

    Kiitos vierailusta!
    Mäkin laitan sun blogin lukulistalle feedlyyn, niin saan sitten ne viimeistään sieltä kautta eteen, jos sattuu twitterissä menemään ohi.

    Hyvää reissun suunnittelua ja toteutusta! ^^

    Reply

Leave a Reply