Valikko
Hotellit ulkomailla / Ruotsi

30 tuntia Tukholmassa

Olen lukenut useammastakin oppaasta, että Tukholman Södermalm olisi yksi maailman tämän hetken trendikkäimmistä alueista. Tuohon kaupunginosaan kuulee yhdistettävän usein myös sanat cool, luovuus, boheemi, kulttuuri, vintage, kahvila ja rentous. Nämä riittivät herättämään mielenkiintoni ja hotellikseni viimeisimmälle yhden yön matkalleni Tukholmaan valikoitui Södermalmin kaupunginosassa sijaitseva Scandic Malmen.

 

 

Mielikuvissani olin kuvitellut istuvani kaksi päivää rauhaisasti Södermalmin rennoissa kahviloissa aistimassa rentoa, suvaitsevaa ja luovaa tunnelmaa. Tai tarkemmin: pienten kahviloiden söpöillä ulkoterasseilla auringon paahteessa. Sen lisäksi olin suunnitellut valloittavani Tukholman alueista niin Gamla Stanin, ihanan Djurgårdenin alueen kuin Globenin katolle nousevan SkyView -näköalapallonkin. Södermalmin Vintage-liikkeet ja pienet käsityöläispuodit jäivät kuitenkin kahlaamatta ja kahvilat ja toffeemyymälät maistelematta. Ajatus meni ehkä eniten pilalle kylmästä viimasta ja auringon paahteen puuttumisesta. Sen vuoksi Snapsin terassikin, suosittu kohtaamispaikka Södermalmin sydämessä, oli vain puolillaan ihmisiä. Suurin järkytys oli kuitenkin jälleen huomata, että kaksi päivääkään ei Tukholmassa riitä mihinkään. Miten enää ikinä voisin mennä vain pelkälle päiväristeilylle?

IMG_2764

 

Tämä epärealistinen ahne ei siis saanut kaikkea haluamaansa, mutta poistui 30 tunnin jälkeen kaupungista kuitenkin erittäin tyytyväisenä ja paljon saaneena. Mitä yhden yön matkalla sitten ehti?

1) Kävely Viking Linen satamasta Södermalmille
Kännykän navigaattori näytti matkan pituudeksi 1,5 km. Suuntasimme satamasta suoraan ylös kohti Södermalmia. Turistivirran mukana kohti keskustaa kävellen olisi päätynyt Slussenille ja siellä vasemmalle kääntyen Götgatanille, Södermalmin pääkadulle, joka johtaa suoraan hotellille. Tuo reitti olisi ollut ehkä hieman suorempi, mutta vähän pidempi. Navigaattorin valitsema tie vei heti Södermalmin pienille kaduille. Paluumatka taittui Silja Linen laivalla, joten kulkuvälineeksi oli valittava metro eli Tunnelbana.

2) Ostoskeskus Gallerian, Kungsträdgården ja Gamla Stan
Södermalmilta on Tukholman keskustaan, esimerkiksi Sergel Torgetille, noin kahden kilometrin matka. Sen voi taittaa kävellen halki ihanan vanhan kaupungin. Koko reitti on täynnä nähtävää, joten jos vain suinkin pystyy, matka kannattaa kulkea ilman metroa. Nopeammin toki pääsee Tunnelbanalla, jonka pysäkki Medborgarplatsen on aivan hotellin vieressä. Gallerianissa kävin tällä kertaa oikeastaan vain kääntymässä, panostin enemmän ulkoiluun kylmästä viimasta huolimatta. Videofiilistelyni Kungsträdgårdenista ja Gamla Stanista voit katsoa täältä.

3) Pikaloma Thaimaahan 
Innostuin Södermalmilla sijaitsevasta Koh Phangan -ravintolasta (Skånegatan 57) heti kun luin bloggaajakollegani Sanna Walleniuksen kokemuksia kyseisestä ravintolasta noin vuosi sitten. Nyt oli oikea hetki löytää Thaimaa Tukholmasta itsekin. En ole vielä käynyt Thaimaassa, mutta uskon saaneeni palan sitä aitoa tunnelmaa toukokuisena torstai-iltana Koh Phanganissa, Södermalmin sivukadulla. Ravintola on täynnä värejä. Niin täynnä, että kaikkialla välkehtii. Muoviset palmut, rantatunnelmaan sopivat pöydät, lumoavia tuoksuja (ja makuja!) tuottava avokeittiö sekä tuhannet ja vielä kerran tuhannet valot luovat tunnelmaa, jollaista en ole muualla nähnyt. Ravintola on melko ahdas, mutta sinne pääsi pyörätuolilla hyvin. Ulko-ovelta laskeutuu trooppiseen paratiisiin kulkeva puiseksi sillaksi naamioitu ramppi. Täydellisen illan kruunaa luonnollisesti seura, jonka on tärkeää olla henkilö, jonka ottaisit koska vain mukaasi myös Thaimaahan. Jaoimme alkuruokana Poh Pea Pak Mixin, erilaisia kevätkääryleitä sisältäneen erittäin maukkaan ja runsaan annoksen. Pääruuaksi minä nautin Gai Met Mamoangin: täydellisesti maustettua kanaa, vihanneksia ja cashew-pähkinöitä. Alkudrinkit, thaimaalaiset oluet ja jälkiruokamangopirtelö tietenkin kruunasivat kaiken. Suosittelen erittäin lämpimästi. Koh Phangan -ravintola löytyy Södermalmin lisäksi Uppsalasta ja Tukholman Östermalmilta. Walleniuksen Sannan kokeman äkillisen ukkosmyrskyn tuloa odotin koko ajan, mutta se jäi tällä kertaa tulematta. Hyviä kuvia ei hämärässä oikein saanut, joten kannattaa lähteä katsomaan itse.

PicMonkey Collage
PicMonkey Collage

 

4) Hengähdyshetket hotellilla
Scandic Malmen sijaitsee siis aivan Södertäljen sydämessä, Medborgarplatsen -metroaseman vieressä. Hotelliin tullaan paitsi majoittumaan, myös nauttimaan iltadrinkkejä ja tapaamaan ystäviä. Hotellin alakerran baari on suosittu kohtaamispaikka myös paikallisille. 50-luvun talon sisustus on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Pelkistettyä ja liioiteltua. Hotellissa on 13 invahuonetta. Meidän huone oli kohtuutilava ja tyylikäs. Sängyt olivat sähköisesti säädettäviä selän ja jalkojen kohdalta. Kylpyhuone oli tilava ja siellä oli valmiina hyvä suihkutuoli. Seinän hieman psykedeelisestä kuvasta en osannut muodostaa mielipidettä koko oleilumme aikana. Tuijotin sitä samalla, kun kuuntelin tietokoneen kautta Suomen MM-jääkiekon puolivälierää ja katselin televisiosta Ruotsin vastaavaa maha täynnä ihania Thaimaa-herkkuja. Menetin samalla Södermalmin kiehtovan yöelämän, mutta olin sillä hetkellä eniten hotellin hengähdyshetken tarpeessa. Aamiainen oli erinomainen, lisäpisteet letuista. Hotellin hissi oli pituussuunnassa varsin pieni. Minä mahduin, mutta taakse ei juurikaan jäänyt tilaa. Pitkällä sähkömopolla voisi olla vaikea. Huoneeseen voit tutustua tarkemmin tämän postauksen yläosassa olevan videon avulla.

PicMonkey Collage

 

5) SkyView -näköalapallo
Toisena Tukholma-päivänäni oli todella kylmä, tuulinen ja vähän sateinenkin ilma. Vaan se ei estänyt kohoamista Tukholman kattojen ylle. Hotelliltamme pyöreän viihdehalli Globenin luo oli 2,9 km:n matka aika lailla suoraa tietä. Pienestä sateesta huolimatta taitoin matkan sähkärillä. Takaisin päin oli pakko ottaa alle metro. SkyView tarkoittaa 2010 toimintaan otettuja kahta lasipalloa, jotka nostavat sisällään kerrallaan olevat noin 15 ihmistä 20 minuutin mittaiselle matkalle Globenin katolle ihastelemaan alla avautuvaa kaupunkia. Seurakseni ilmaan nousi ihana ihana kummityttöni. Pallo oli täysin esteetön. Sisään mahtui hyvin pyörätuolilla, eikä palloon mentäessä ollut kynnystä tai rakoa pallon ja lattian välissä. Pallo on varsin suosittu, vaikka lähtöjä on aina kymmenen minuutin välein. Liput voi ostaa ennakkoon netistä tietylle ajalle. Me emme näin tehneet, vaan ostimme liput (aikuiselta 150 kruunua ja lapselta 100 kruunua) paikan päältä. Jouduimme odottamaan noin 1,5 tuntia omaa vuoroamme. Se ei haitannut, sillä vieressä on iso ostoskeskus, jossa kävimme siskoni ja kummityttöni kanssa lounaalla ja hieman kaupoissa pyörimässä. Pallo oli ehdottomasti kokemisen arvoinen juttu ja esteettömyydessään hyvä valinta kaikille. Pallon lähtöpaikalla on myös inva-wc.

image

 

PicMonkey Collage

 

Tukholmassa riittää siis valtavasti nähtävää ja se on mitä oivallisin paikka kaupunkilomalle. Sitä kannattaa siis ehdottomasti harkita pidemmällekin lomalle varsinkin silloin, jos lentäminen on haastavaa ja lomakohde on parempi löytyä laivamatkan päästä. Lisää Tukholma-juttujani löydät täältä.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Helena
    31.5.2015 at 19:44

    Mistä ostit tonn mustavalkosen paidan, sopii sulle tosi hyvin..

    Reply

Leave a Reply