Valikko
Maailmanympärimatka / matkasuunnittelu / risteily

4 kuukautta maailmanympärimatkaan

Mihin tämä aika menee? Iski pieni ahdistus, kun kirjoitin otsikkokenttään numeron neljä: Tämä matkahan on ihan kohta! Ei sillä, etteikö saisi olla, ihanaahan se on, mutta en ole viime aikoina ehtinyt suunnitella matkaa saatika tehdä konkreettisia varauksia ollenkaan niin paljon kuin olisin toivonut (ja olisi kannattavaa). Tällä kertaa keskitytään onneksi kuitenkin siihen varmaan osuuteen eli risteilyyn Seattlesta Sydneyyn! Ihanat maisemakuvat ylintä kuvaa lukuun ottamatta olen lainannut Siveltimellä -blogista.

Explorer of the Seas on Royal Caribbeanin Voyager-luokan laiva. Se on pienempi kuin Allure of the Seas, joka on viimeisin risteilykokemukseni Royal Caribbeanin laivoilla. Pieni se ei kuitenkaan missään nimessä ole. Laivaan mahtuu noin 3200 matkustajaa ja henkilökuntaa taas niin paljon, että palvelu on hyvin yksilöllistä ja pelaa todennäköisesti koko ajan. Laivalla on 15 kantta, 10 uima- ja poreallasta sekä 15 ravintolaa ja kahvilaa. Laiva uudistettiin vähän aikaa sitten ja uudistuksen myötä sinne tuli uusia ravintoloita, uusia hyttiluokkia ja aktiviteetteja, kuten surffisimulaattori Flowrider.

RCI_Explorer_ExteriorWake

Kuva: Royal Caribbean International

Meidän hyttimme, 12 kannella sijaitseva tilava panoraamahytti, tuli laivaan vasta uudistuksen myötä. Netti on vielä täynnä vanhoja pohjapiirrustuksia, joissa hyttiä ei ole olemassakaan, mikä aiheutti kieltämättä aluksi hieman hämmennystä ennen kuin tajusin googlata laivan uudistuksen. Panoraamahytti tarkoittaa ennen kaikkea koko seinän kokoista ikkunaa! Parvekehytti olisi ollut ensisijainen valintani, mutta kaikki esteettömät parvekehytit olivat loppuunmyytyjä jo viime elokuussa, kun matkaa varasin. Tämä on kuitenkin ehdottomasti seuraavaksi paras vaihtoehto. Hytissä on tilava esteetön kylpyhuone, kaksi sänkyä sekä vuodesohva, josta tulee kolmas sänky. Hytti on ehdottomasti enemmän hotellihuone kuin perinteinen laivanhytti, jollaisia olemme tottuneet Tallinnan ja Tukholman laivoilla näkemään.

IMG_9733_oahu

Vietämme laivalla 24 yötä. Tuo maaginen hetki laivan kannella laivan lähtiessä Seattlen satamasta on lauantaina 8.10. Seuraavat viisi päivää vietämme laivalla tutustuen tuon uuden kotimme mahdollisuuksiin ja ihan vaan rentoutuen. Lämpötila toivottavasti nousee koko ajan lähestyessämme Hawaijia. Viiden meripäivän jälkeen rantaudumme nimittäin Hawaijille, jossa on panostettu paljon esteettömiin matkailupalveluihin. Ensimmäisen päivän aamusta myöhäiseen iltaan vietämme Oahulla. Saarella on hyvin paljon esteettömiä retkiä, rantoja, julkista liikennettä, vuokra-autoja ja invatakseja. En ole vielä ehtinyt suunnitella tarkemmin, mutta veikkaan, että päivämme Hawaijilla tulevat olemaan täynnä toimintaa. Kahdeksi seuraavaksi päiväksi laiva siirtyy Mauin saarelle. Silloin emme näillä näkymin pääse laituriin, vaan kuljetus maihin on pienemmillä siirtymäveneillä, joihin ei pääse sähkärillä. Manuaalipyörätuolini pääsee siis tositoimiin näinä päivinä. Keskitän sähkäriä vaativat aktiviteetit Oahulle ja Mauille sitten asiat, jotka voi kokea myös manuaalipyörätuolista käsin. Kuten esteetön helikopterilento! Se on yksi reissun isoimmista haaveistani ja tarkoitus on se myös toteuttaa. Oletko käynyt Hawaijilla, mitä muuta suosittelet kokemaan?

IMG_9607_hawaii2

Hawaijilta jatkamme taas merille ja edessä on pisin pätkä merillä. Ehkä noin seitsemän päivää. Olen kieltämättä vielä vähän sekaisin aikaeroista ja kansainvälisen päivämäärärajan ylityksen vaikutuksisa ajanlaskuun, mutta eiköhän laivan päivittäiset ohjelmat kerro mitä aikaa milloinkin eletään. Ja onko sillä lomalla nyt niin väliä, nukutaan kun nukuttaa ja ollaan aktiivisia silloin kun siltä tuntuu. Pisimmän meripätkän jälkeen saamme panoraamaikkunastamme (no okei, uloskin pääsee heti kun menee hytistä ulos) katsella saapumistamme Fijille. Vietämme Fijin Suvassa kaksi päivää ja ainakin näillä näkymin pääsemme laituriin eli pääsen ulos laivasta sähkärillä. Fijin esteettömyydestä ei ole kovin imartelevia kokemuksia. Tai oikeastaan kokemuksia ei netistä oikein löydä tai ne ovat vanhoja, joten voisi päätellä, että suuria määriä liikuntarajoitteisia siellä ei vieraile. Jatkan selvittelyä, mutta eiköhän niissä maisemissa viihdy ilman suurempia aktiviteettejakin.

fiji-IMG_5906

Vain yhden meripäivän jälkeen rantaudumme päiväksi Vilaan Vanuatulle. Tuo 83 saaren muodostama valtio on yksi niistä paikoista, joihin en todennäköisesti koskaan ilman tätä risteilyä pääsisi. Saaret ovat trooppisia, vuoristoisia ja koralliriuttojen ympäröimiä. En usko esteettömyyden olevan painopistealue näillä saarilla, mutta ihmisten ystävällisyydestä olen kuullut hyvää. Lähden suurella mielenkiinnolla kartoittamaan, mitä edessä on. Yhden päivän olemme siis Port Vilassa, Vanuatun pääkaupungissa, joka sijaitsee Efaten saarella. Seuraavaksi päiväksi siirrymme Vanuatun Mystery Islandille, ”mysteerisaarelle”, jossa ilmeisesti edessä on puhdas rantsupäivä. Ja kun kuvia katselee, en näe mitään syytä miksi ei olisi! Turkoosit, kirkkaat vedet ja puhtaat rannat. Tänne en pääse sähkärille, mutta viihdyn päivän ihan vaikka rantatuolissa. Yöllä siirrymme viettämään syntymäpäivääni Noumeaan Uusi-Kaledoniaan, Ranskalle kuuluvaan erityisyhteisöön. Tietämykseni Uusi-Kaledoniastakin on toistaiseksi melko olematon, mutta kuvat näyttävät jälleen paratiisimaisilta. Ajattelin meripäivinä paneutua tuleviin satamiimme ja jälkeenpäin saatte toki kunnon infopaketit!

fiji-IMG_5915

Sitten onkin jäljellä enää kolme päivää merillä ennen kuin varhain keskiviikkoaamuna 2.11. edessä on yhtäkkiä unelmien Australia ja Sydney! Aikaan Australiassa keskitymme seuraavassa kuukausikatsauksessa. Kuvat ottaneen Sannan jutut Hawaijilta löytyvät täältä ja Fijiltä täältä. Myös Matkakuume.net -blogista löytyy paljon juttua sekä näistä kohteista että muun muassa Vanuatulta! Minun aiemmat risteilykokemukseni, silloin Karibialta, löydät koottuna täältä.

Tähän mennessä varmistunut:

 • Matkaseura
 • Matkan alku- ja loppupäivät
 • Lennot Islannin kautta Seattleen
 • Hotelli Seattlessa
 • Risteily Seattlesta Sydneyyn
 • Sähkärin laturi, joka toimii eri jännitteillä (kiitos S & S, Pihitravels)

Seuraavan kuukauden selvitettävä ainakin:

 • Hotelli Reykjavikissa (tämän piti jo selvitä tässä kuussa, mutta yritän blogiyhteistyötä, enkä ehtinyt)
 • Majoitus Sydneyssä (asunto olisi ihana ja Airbnb:n kautta olisi ehkä yksi jo kiikarissa)
 • Etukäteissuunnittelua vaativat retket esimerkiksi Hawaijilla (kuten helikopterilento)
 • Lennot Sydneystä Bangkokiin
 • Hotelli Bangkokissa
 • Talo Hua Hinissä
 • Lennot Bangkokista Suomeen
 • Luottorajan nosto pankin kanssa

Koko ajan mielessä:

 • Innostus
 • Se pirun matkabudjetti
 • Perheeni houkuttelu Thaimaan talolle viimeiselle pätkälle
 • Mitä en ole tajunnut vielä huomioida?
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

4 Comments

 • Helena Arvio
  5.6.2016 at 12:04

  Matkakuumetta pukkaa nyt itelläkin, onneks 2 kk enää Välimerelle ja marras-tammikuussa ehkä Las Palmasiin, ja sit cp-lehden lukijamatkalle Teneriffalle.

  Reply
 • Helena Arvio
  5.6.2016 at 12:10

  Näitä sun maailmanympärimatkajuttuja lukiessa haluaa koko ajan kauemmaksi.. Niin ihanat kuvatkin!

  Reply
 • Helena Arvio
  5.6.2016 at 12:11

  Näitä sun maailmanympärimatkajuttuja lukiessa haluaa koko ajan kauemmaksi, toivottavasti budjettiasia järjestyy, sun tarmokkuudellas se kyl onnistuu!

  Reply
 • Sanna I Siveltimellä
  5.6.2016 at 12:34

  Mulla tulee aina kylmät väreet näitä lukiessa ja kieltämättä myös hieman hämmentävää oli katsella noita kuviakin, että olenko minä ne oikeasti ottanut! 🙂 Mutta KYLLÄ! Tuollaisissa paratiiseissa on tullut käytyä ja mahtavaa, että pääset noihin maisemiin myös. Helikopterilento Havaijilla tulee olemaan varmasti huikea! Mauin saarelle minäkin haluan seuraavaksi 🙂 Ja vitsit missä paikkaa saat viettää synttäreitäsi. Epäilemättä ikimuistoiset sellaiset luvassa.
  Oon muuten tainnut risteillä tuolla Explorerilla kerran Nycistä Bahamalle. Mutta siitä on aikaa joku 4 vuotta, eli ilmeisesti uudistus on tapahtunut sen jälkeen, koska surffisimulaattoria siellä ei vielä silloin ollut. Ihanaa reissun odotusta! <3

  Reply

Leave a Reply