Valikko
Maailmanympärimatka / matkasuunnittelu

6 kuukautta maailmanympärimatkaan

Nyt on tasan puoli vuotta yhden unelmani ensimmäiseen päivään. Kahden kuukauden maailmanympärimatka tulee olemaan pisin matka, jonka olen tähän mennessä tehnyt, joten sen suunnittelukin on hieman toista luokkaa kuin aiempien matkojen. Seuraavat kuusi kuukautta kerron teille kerran kuussa matkasuunnitelmieni etenemisestä. Joka kuukausi esittelen sen hetken suunnitelman, varmistuneet asiat ja ajankohtaisimmat kysymykset. Luvassa hyvin poukkoilevaa pohdintaa, suurta intoa, jännitystä, suuria visioita, kysymysmerkkejä, epäluuloja ja onnea. Kaikkea sitä jo pelkästään ensimmäiset suunnitteluvaiheet ovat nimittäin tarjonneet.

Kerrataanpa pikaisesti vielä taustat. Maailmanympärimatka ei ole ollut unelmani aina. Olen ajatellut maailman kiertämisen yhdellä ja samalla reissulla olevan vähän liikaa jopa näin paljon matkustusta rakastavalle. Maailman ympäri on nimittäin matkaa, mikä mielikuvissani tarkoitti montaa lentokoneessa vietettävää tuntia, lento lennolta kasvavaa riskiä sähkärin hajoamisesta ja liikaa vaikeutta. Unelma syntyi viime kesänä, kun löysin Royal Caribbeanin sivuilla surffatessani laivan USA:sta Seattlesta Australiaan Sydneyyn. Siinä jää väliin aika monta tuntia lentokoneessa ja samaan aikaan matka itsessään kaikkine upeine välisatamineen on tämän reissun suurimpia kohokohtia.

Varmaa nyt

Varmaa on, että matka toteutuu. 8.10. lähden Seattlesta laivaan ja saavun Australiaan Sydneyyn 1.11. Siinä välissä käyn Hawaijilla, Fijillä, Vanuatulla ja Uusi Caledoniassa. Loma töistä on sovittu, avustajaehdokkaita matkalle on sen verran, että asia järjestynee ja budjetin perusta on koossa.

Suunnitelma nyt

1.10. nousen koneeseen kohti Islantia ja Reykjavikia. Vietän tuossa käsittämättömän erilaisessa ja ihmeellisessä maassa kolme päivää ja koen paljon kaikkea, jota tulevien kuukausien ennakkotunnelmissa suunnittelen. Jatkan Reykjavikista suoralla lennolla Seattleen. Tämä on kätevin lentoreitti Yhdysvaltojen pohjoisosaan. Helsingistä Reykjavikiin lentää noin 3,5 tuntia. Reykjavikista Seattleen noin 7,5 tuntia. Tuon pätkän jaksaa hyvin, kun lentojen väliin jää useampi päivä. Seattleen tutustun neljän päivän ajan ennen laivan lähtöä. Risteilylle ja välisatamiin minulla on todella paljon ideoita, mutta palataan niihin tulevien kuukausien aikana. Risteilyn jälkeen vietän Australiassa 12 päivää. Pysyn Sydneyn alueella ja teen sieltä paljon päiväretkiä. Sydneystä lennän suoralla lennolla Thaimaahan Bangkokiin. Tuo lento kestää noin 9,5 tuntia. Bangkokissa vietän kolme päivää tutustuen tuohon vilkkaaseen ja kuuman kaoottiseen kaupunkiin. Viimeisiksi 10 päiväksi palaan Hua Hiniin, talolle, johon ihastuin viime marraskuussa. Bangkokista lennän suoralla lennolla kotiin, jonne palaan 26.11.

Ajankohtaista seuraavan kuukauden aikana

Isoin asia on matkaseura. Seuraavan kuukauden aikana pitäisi päättää mukaan lähtevät avustajani. Risteilylle tarvitsen mukaan kaksi avustajaa, sillä avustajaa ei voi vaihtaa kesken matkan ja yksi ihminen ei voi olla yhteen putkeen töissä niin pitkään. Kiinnostuneita lähtijöitä on, mutta myös heidän täytyy järjestellä elämän kuvioita, muutama asia on vielä auki ja palapelin palat liikahtelevat moneen suuntaan. Vaihtoehtoisia malleja tähän on toistaiseksi vielä useampia. Loppumatkasta en välttämättä tarvitse kahta, joten yksi avustaja saattaa jäädä Australiaan seikkailemaan. On myös mahdollista, että joku avustaja tulee vasta Australiaan. Tämä on tärkeää saada mahdollisimman pian selväksi, sillä tämä on myös budjettiin vaikuttava asia. Olen velvollinen maksamaan omien kulujeni lisäksi myös avustajieni matkakulut, joten budjetin laskuun vaikuttaa se, milloin maksan vain yhden avustajan kustannuksia ja milloin kahden. Kunnan vammaispalvelu korvaa vuosittain ulkomaanmatkasta aiheutuneita avustajan kohtuullisia kuluja. Nyt mietin, missä määrin maailmanympärimatkan kulut on laskettavissa tuohon kohtuullisuusluokkaan. Ihmiset tekevät matkan, joten siinäkin mielessä matkaseuran valinta on erityisen iso ja tärkeä asia. Kun lähtijät selviää, on aika lentovarausten.

Epäluulot

Jalkani murruttua kaksi kuukautta sitten kyseenalaistin kiputuskissani hetkeksi kaiken. Mitä jos näin käy juuri ennen suurta matkaa tai matkalla? Olisiko rahat järkevämpi laittaa useampiin yksittäisiin matkoihin, jolloin mukanani voisi olla vain yksi avustaja? Onko tämä nyt todella se reitti, jonka haluan kokea? Olisiko sittenkin pitänyt lentää ensin Los Angelesiin tai San Franciscoon ja yhdistää tähän auto- tai junamatka USA:ssa? Mitä, jos jalkani ei tulekaan kuntoon? No, onneksi olen palannut taas omaksi itsekseni ja jalkakin kulkee jo täysillä mukana. Välillä on kuitenkin aina hyvä kyseenalaistaa.

Miltä kuulostaa? Mitä haluaisit tietää? Tai olisiko sinulla ideoita ja vinkkejä reitin varrelle? Kommentoi ihmeessä, tulevan kuukauden aikana matkasuunnitelmat etenevät toivottavasti ison harppauksen!

 

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

20 Comments

 • Elina | Vaihda vapaalle
  2.4.2016 at 09:32

  Tämä on kyllä niin huikea juttu! Aiemmin olin sitä mieltä, että noin pitkä laivamatka olisi puuduttava, mutta niin vain 17 päivän risteily hujahti ihan tuosta vaan, joten en epäile ollenkaan, ettetkö saisi aikaa kulumaan laivalla ihan helposti. Sydney on aivan ihana! Mun yksi lemppari kaupungeista.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   2.4.2016 at 10:14

   Seurasin teidän risteilyä suurella innolla monestakin syystä, mutta yksi oli juuri se, että paistaako sieltä läpi pitkästymistä, jota vähän itsekin olen miettinyt. Mutta ei, ja ymmärrän hyvin! Ajattelen sen niin, että noin pitkällä risteilyllä ehtii oikeasti nauttia laivan tarjonnasta ja viettää myös ”en tee mitään” -päiviä tai arkisempia netissä surffailupäiviä 🙂 Mitä enemmän olen tutustunut Sydneyyn, sitä enemmän tuntuu siltä, että en ahnedi Australia-päiville liikaa kaupunkeja, vaan annan Sydneylle aikaa! Ihanaa!

   Reply
 • Jerry / Pako Arjesta
  2.4.2016 at 09:58

  Kuulostaa tosi upealta suunnitelmalta ja laivamatkustaminen tuohon malliin on varmasti hieno kokemus :)! Toivotaan, että jalka paranee pian ja saat kaikki kuviot lyötyä lukkoon, jotta pääset kokemaan tuon elämäsi matkan!

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   2.4.2016 at 10:18

   Kiitos Jerry! Jalka on onneksi parantunut paljon ennakoitua nopeammin, joten se tuskin tulee olemaan esteenä. Sen verran hyvältä alkaa näyttää muutenkin, ettei toivottavasti muitakaan esteitä tule 🙂

   Reply
 • Helena Arvio
  2.4.2016 at 10:13

  Millon aloit säästään matkaa varten? Millon ilmotit matkastas töihin? Mä teen tän joskus kans.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   2.4.2016 at 10:21

   Mulla on erillinen tili matkasäästämistä varten ja säästän jatkuvasti. Viime syksynä tein päätöksen tästä matkasta ja samalla siitä, että muita pidempiä vapaa-ajan matkoja en ennen tätä matkaa tee, vaan tää on nyt säästämisessä ykkösprioriteetti 🙂 Töissä kävin keskustelua tuossa alkuvuodesta kehityskeskustelun yhteydessä.

   Reply
 • Helena Arvio
  2.4.2016 at 10:14

  Huikeeta, Superhuippua, fantastista!!!

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   2.4.2016 at 10:23

   🙂 Jee, kivaa kun seuraat innolla mukana!

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  2.4.2016 at 10:14

  Kuulostaa kyllä todella mahtavalta suunnitelmalta! Täytyypä seurata mielenkiinnolla suunnitelmia ja tulevaa unelmareissua 🙂

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   2.4.2016 at 10:23

   Ihanaa, tervetuloa mukaan seurailemaan 🙂

   Reply
 • Helena Arvio
  2.4.2016 at 10:36

  Tottakai seuraan, ja toivottavasti pääsen maailmanympärimatkalle joskus itsekin. Ja mun siskon perhe asuu Seattlessa, siks myös kiinnostaa. Tulee mieleeen, rajotteet on vaan omassa päässä.

  Reply
 • Maarit
  2.4.2016 at 11:47

  Kuulostaa kyllä aivan mahtavalta! Tsemppiä palapelin kokoamiseen, lopputulos varmasti palkitsee. 🙂 Kaikki kohteetkin vaikuttavat juuri sellaisilta, joissa olen sinun ymmärtänyt viihtyvän hyvin, eli kuulostaa oikein onnistuneelta suunnitelmalta kaikinpuolin.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   2.4.2016 at 16:02

   Kiitos Maarit! Kaikki kohteet tosiaan ovat ihan minun kohteita, joten hyvä paketti tästä tulee 🙂

   Reply
 • Sanna I Siveltimellä
  2.4.2016 at 13:35

  Mulla tuli kylmiä väreitä lukiessani tätä. Niin siistiä!!! Unelmat on tehty toteutettaviksi. Piste. Olen erittäin ylpeä sun rohkeudesta, sillä sitähän tälläinen repäisy vaatii. Kohteet kuulostaa ihanille ja jos jotain jää hampaankoloon (kuten Frisco ja LA), niin ajattele että voit palata niihin muulloin. Toki itsehän aina peukutan LA:ta, hihh…
  Valtameren ylitys laivalla on minun yksi uusimmista unelmista, joten ihan superia että pääset tekemään sen. Mulla on viime aikoina ollut tajuton ikävä Havaijille ja Fidzille ja sekä tietty Ausseihin, joten uskon että tulet viihtymään noissa kohteissa. Voi onnea! <3

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   2.4.2016 at 16:04

   Voi onnea! <3 Oon ottanut mallia teistä jo repässeistä ja soveltanut oman näköiseksi, joten eihän siitä voi tulla kuin hyvä!

   Reply
 • Mä oon niin fiiliksissä sun puolesta tästä reissusta! Siitä tulee eeppinen! 🙂

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   3.4.2016 at 10:21

   Kiitos Jenna, tuntuu tosi hyvältä, kun eeppinen matka herättää fiiliksiä muissakin! 🙂

   Reply
 • Tanja / Tanjan matkassa
  3.4.2016 at 00:38

  Mahtavat suunnitelmat sulla 🙂 Itse aloitin maailmanympärimatkan Thaimaasta, Bangkokista josta siirryin Sydneyyn. Eka risteily jo takana, Fidzi ja Uusi-Kaledonia nähty ja ens viikolla hyppään laivaan joka vie Hawajille. Siellä pari viikkoa hengailua ja Losin kautta kotiin. Reissu kestää noin 2,5kk.
  Ne satamat joissa laiva pysähtyy satamaan eikä ankkuriin on sellaisia, missä pääset helposti ulos mutta haasteita saattaa tulla Lifoulla tai Isle of Pinesissä. Ensin mainittu on kyllä sellainen saari jossa ei ole mitään näkemistä. Siirtyminen sähkärillä heiluvaan pelastusveneeseen saattaa olla todella haastavaa jo pelkästään portaiden takia. Sun kannattaa selvittää noi pysähtymispaikkojen ulospääsyt etukäteen, ettei tuu pettymyksiä.
  Tsemppiä matkaan ja laita viestiä jos tulee jotain mieleen missä voisin auttaa.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   3.4.2016 at 10:24

   Yhtä mahtavia suunnitelmia sullakin 🙂 Täytyypä lueskella juttujasi! Oon joo vähän selvitellyt, että osassa satamista ei päästä laituriin. Otan manuaalipyörätuolini mukaan noita satamia varten, sillä pääsee helpommin myös lauttoihin. Hyvää reissun jatkoa ja palataan ihmeessä asiaan kokemusten vaihdon merkeissä!

   Reply
 • Ansku BCN
  4.4.2016 at 15:38

  Vau, ihan mahtavaa! Kuusi kuukautta menee nopeasti ja sitten reissuun 😀

  Reply

Leave a Reply