Valikko
apuvälineet / lento / Palmuaseman matkavinkki

ableSling -nostoistuin, lentomatkojen ja aktiviteettien pelastus

Tuote saatu AbleMove UK:lta

Sain vuosi sitten käyttööni ableSling -nostoistuimen (entiseltä nimeltään easyTravelseatin), enkä enää ymmärrä miten ennen pärjäsin ilman sitä. Olen siitä siksi ihan tosi innoissani! Minä en varaa jaloilleni yhtään. Siirryn sähköpyörätuolistani vessaan, sänkyyn ja milloin minnekin pääasiassa avustajani sylissä, joskus nostolaitteen avulla. On kuitenkin tilanteita ja paikkoja, jolloin sylissä nostaminen on vaikeaa, mahdotonta tai turvatonta. Yksi niistä on lentokone älyttömän ahtaiden tilojen vuoksi. Lentokoneen ovella omasta pyörätuolistani (tai lentokentän manuaalipyörätuolista) kapeaan käytävätuoliin ja käytävätuolista lentokoneen istuimelle (ja sama toiseen suuntaan) minut on aina nostettu kahden lentokenttäavustajan voimin. Toinen on ollut edessä ja ottanut kiinni jaloistani ja toinen on ollut takanani, pujottanut kädet kainaloideni alta ja ottanut kiinni ranteistani. Aina välillä se on ollut ihan toimivaa, jos nostajilla on ollut tekniikka kohdillaan. Valitettavasti huonoja kokemuksia on kuitenkin enemmän kuin hyviä. Ylävartalossani ei ole lihaksia, joita voisin noston ajan jännittää niin, että käteni pysyisivät tukevasti paikallaan. Sen sijaan hartiani nousevat ylös, rintsikat irtoavat paikoiltaan, käteni ovat vääntyneet milloin mihinkin asentoon ja myös viikkoja jatkuneita kiputiloja on välillä syntynyt. Olen välillä maannut kyljelläni lentokoneen penkillä, kun minua on yritetty siirtää ikkunapaikalle ja ihossani on nostotilanteissa ollut kiinni vuosien varrella varmaan satoja eri lentokenttätyöntekijöitä. Rakastan matkustamista paljon ja pidän lentämisestä, joten olen aina kestänyt, mutta nämä ovat olleet ehdottomasti matkan ikävimpiä ja stressaavimpia hetkiä. Kuulostaako tutulta?

Ilmeisen monille kyllä, sillä ableSling -nostoistuin kehitettiin maailmanlaajuiseen tarpeeseen. Yksinkertaistettuna sen idea on se, että siinä istuessani ei nostotilanteessa kenenkään tarvitse koskea minuun, vaan ainoastaan istuimen nostokahvoihin. Sen on luonut Iso-Britanniassa asuva Josh Wintersgill, jolla on itseasiassa sama SMA-lihassairaus kuin minulla. Nostoistuin on muutaman vuoden aikana ehtinyt kahmia palkintoja. Nostoistuin on saanut paljon kiitosta lentoyhtiöiden matkustamohenkilökunnalta, lentokenttien avustavalta henkilökunnalta ja ennen kaikkea monilta käyttäjiltä, joista osa on vasta nostoistuimen myötä uskaltautunut lentoon. Alla olevalla videolla näet, miten käytän sitä lentokoneessa. Tilanne on tällä kertaa lavastettu ja avustajat ovat omiani, eivät lentokentän avustajia.

AbleSling -nostoistuimen ansiosta olen myös päässyt vuosikymmenten jälkeen istumaan keskelle metsää ja soutuveneellä järvelle soutelemaan. Minut on nostettu sen avulla huskykelkkaan, moottorikelkkaan, porojen vetämään rekeen, laskettelukelkkaan ja loivia portaita pitkin uima-altaaseen. Kaksi henkilöä riittää nostamaan minut, mutta tarvittaessa henkilöitä voi olla nostamassa enemmänkin, sillä nostoistuimessa on useita nostokahvoja.

Lentokoneessa yksi tärkeä pointti on se, että mahdollisessa hätätilanteessa, kun lentokoneesta täytyisi evakuoitua, ableSling antaa myös minulle mahdollisuuden pelastautumiseen. Sen avulla minut saisi kannettua ulos koneesta omien seuralaisteni tai lentokoneen henkilökunnan avulla. Koska se on valmiiksi allani, sen asettamiseen ei kulu aikaa, jota siinä tilanteessa ei ole. Ennen olen aina ajatellut, että mahdollisuuteni evakoitumistilanteessa ovat hyvin olemattomat.

IMG_20200606_115216

IMG_20200606_120104 (2)

IMG_20200606_120257

Millainen ableSling -nostoistuin on?

AbleSling on tukevasta kankaasta valmistettu istuin, jota voi käyttää manuaalisiin ihmisten suorittamiin nostoihin sekä siirtymisiin nostolaitteen avulla. Sen kanssa voi käyttää useimmiten pyörätuolin omaa istuintyynyä, siihen voi tilata ableSling -tilauksen yhteydessä sopivan istuintyynyn (vaahtomuovia tai geeliä) tai sitä voi käyttää ilman istuintyynyä. Minun sähköpyörätuolin istuintyyny on sen verran korkea ja massiivinen, että se ei tuntunut sopivalta, joten tilasin istuintyynyn ableMovelta. Näissä kuvissa metsässä tai veneessä istuessani allani on istuintyyny, joka tuo mukavasti tukea ja pehmustetta. Istuintyyny on nostoistuimen sisällä eli myös noston ajan voi kätevästi istua omassa istuintyynyssä. Minua on kuitenkin nostettu myös kokonaan ilman istuintyynyä, mikä toimi yhtälailla. Istuintyynyn käyttö ei siis ole pakollista. Ilman istuintyynyä selkäosa nousee korkeammalle ja kangas yltää tukemaan hieman myös niskaani.

Esimerkiksi lentokentälle mennessä ableSling -nostoistuimen voi asetella pyörätuoliin jo kotona. Se on hyvin huomaamaton, eikä purista tai paina mistään. Etenkin silloin, jos käytät sen kanssa tuttua istuintyynyäsi, se voisi olla pyörätuolissa vaikka aina. Itse laitan sen alleni viimeistään ennen lentoa vessassa käydessäni, mutta jos sinua nostetaan jo sitä ennen lentokenttäavustajien toimesta (esimerkiksi omasta sähköpyörätuolistasi lentokentän manuaalipyörätuoliin), kannattaa se laittaa valmiiksi jo kotona. Nostoistuin on kangasta, joten sen saa taitettua kasaan ja kuljetettua kassissa tai sellaisenaan kahvoja hyödyntäen.

Untitled

Untitled

IMG_20200607_103905

IMG_20200607_104012

IMG_20200607_110723

Miten ableSling -nostoistuimella nostetaan?

AbleSling -nostoistuimessa on useita nostokahvoja: Kaksi ylhäällä keskellä, kaksi ylhäällä molemmilla sivuilla ja yksi iso alhaalla molemmilla sivuilla. Alhaalla oleviin kahvoihin on jatkohihnat, jotka pujotetaan kahvoihin. Ne helpottavat nostamista ahtaissa tiloissa, esimerkiksi lentokoneessa. Nostoistuimella voi nostaa joko niin, että toinen nostaja on takana ja toinen edessä tai siten, että nostajat ovat molemmilla sivuilla. Toinen edessä, toinen takana -malli on toimiva lentokonetilanteisiin. Me olemme kokeneet yksi molemmilla -sivuilla mallin toimivaksi maastonostoihin, sillä painoni jakautui näin tasan molemmille nostajille. Minulla ei ole oikein minkäänlaista tasapainoa, mutta nostotilanteen tuntuivat silti erittäin turvallisilta. Myös päänkannatukseni on heikko, mutta näissä nostoissa pysyin sen verran pystyasennossa, että pääni ei retkahtanut taaksepäin. Uutuus! AbleMovella on nyt myös ableSling LITE -malli, jossa on korkeampi selkäosa. Siihen saa myös yläkroppaa tukevan liivin/vyön.

Nostoistuimen voi kiinnittää myös nostolaitteeseen. Sitä varten on erilliset nostohihnat. Ne ovat kiinteästi kiinni nostoistuimessa, mutta ne saa työnnettyä piiloon niitä varten oleviin pusseihin silloin kun niitä ei tarvitse. Nostoistuimen etuosassa on irrotettava etutasku, jossa säilötään jatkohihnoja, mutta johon mahtuu myös esimerkiksi passi, Boarding Pass ja muut asiakirjat, jotka täytyy olla lennolla helposti saatavissa.

IMG_20200607_110601

IMG_20200607_110554

IMG_20200607_110547

IMG_20200607_110212

IMG_20200607_110234

Kuinka hankin ableSling -nostoistuimen?

AbleSling -nostoistuimella ei tällä hetkellä ole suomalaista maahantuojaa. Istuimen voi kuitenkin tilata myös Suomeen ableMoven nettisivuilta ja se toimitetaan Iso-Britanniasta.

Nostoistuimia on saatavana neljässä koossa: S, M, L ja XL. Omani on kokoa M. Oikean koon voi laskea oman pyörätuolin istuintyynyn avulla. Mittaa istuintyynysi pituus ja leveys. AbleMoven nettisivuilla mittayksiköt on ilmoitettu tuumina, mutta senteiksi muutettuina ne menevät suunnilleen näin:

  • Nostoistuimen koko S on sinulle sopivin, mikäli istuintyynysi on kokoa 37-38 cm x 37-38 cm (pituus x leveys)
  • Nostoistuimen koko M on sinulle sopivin, mikäli istuintyynysi on kokoa 39-40 cm x 39-40 cm (pituus x leveys)
  • Nostoistuimen koko L on sinulle sopivin, mikäli istuintyynysi on kokoa 41-43 cm x 41-43 cm (pituus x leveys)
  • Nostoistuimen koko XL on sinulle sopivin, mikäli istuintyynysi on kokoa 44-46 cm x 44-46 cm (pituus x leveys)

Nostoistuimeen laitettavan istuintyynyn suosituskorkeus on max. 6,5 cm. Nostoistuimen käyttäjän maksimipaino on 200 kg. Lisäohjeita löydät ableMoven sivuilta. Myös heidän asiakaspalvelu auttaa mielellään oikean koon valinnassa ja kaikissa mahdollisissa kysymyksissä.

Nostoistuimen hinta Iso-Britanniasta tilatessa on halvimmillaan 199 puntaa (ableSling LITE) eli noin 246 euroa. Jos tuote tulee vammaisen henkilön omaan käyttöön, siitä ei Iso-Britannian säädösten mukaan tarvitse maksaa veroja. Postikulut Suomeen ovat alkaen 20 puntaa eli noin 22 euroa.

Käytännön videot

Alla oleva easyTravelseatin tuottama video kuvastaa hyvin easyTravelseatin toimivuutta ja käytäntöjä lentokoneessa. Jälkimmäinen video näyttää, kuinka minä siirryin veneeseen ja metsään istumaan taannoisella mökkireissulla.

Odotan jo kovasti, että pääsen testaamaan nostoistuinta todellisilla lentomatkoilla, mutta siihen saakka aion hyödyntää sen mahdollisuuksia Suomen kesäelämyksistä nauttimiseen. Jos sinulla on kysymyksiä, kerron mielelläni kokemuksistani!

Lue lisää liikuntarajoitteisten lentomatkustamisesta.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

3 Comments

  • Gunilla Sjövall
    13.7.2020 at 21:22

    Sanna, antaako easyTravelseat minkäänlaista tukea mihinkään suuntaan? Minä kun en pysyisi hetkeäkään pystyssä :). Muuten vaikuttaa aivan mahtavalta etenkin lentokoneita ajatellen! Terv. Gee

    Reply
    • Sanna
      13.7.2020 at 21:50

      Tähän metsässä istuskeluun tukea ei erityisesti tule, mutta se olikin vain tällainen sivukäyttötarkoitus lentojen puutteessa 🙂 Nostotilanteessa istuimessa on kyllä hyvin tukeva asento, sivuille tulee tukea ja tuntuu vähän kuin olisi pussissa. Alkuperäisessä käyttötarkoituksessa lentokoneessa tuki tulee onneksi lentokoneen istuimesta ja sitä ennen omasta pyörätuolista eli lentokonekäyttöön tämä on ensisijaisesti hyvä!

      Reply
  • Matti Mäkinen
    8.7.2023 at 20:37

    Hei. Todella hyödylliset sivut, joilla on paljon arvokasta tietoa. Kiitos!
    Terveisin,
    Matti Mäkinen, Tuusula (vaivana inkluusiokappalemyosiitti)

    Reply

Leave a Reply