Valikko
Hotellit Suomessa / pääkaupunkiseutu

Aina vain esteettömämpi Scandic

Scandic-hotelliketju on valittu finaaliin arvostetussa European Diversity Awards -kilpailussa. Ainoana matkailualan yrityksenä ja aivan ansaitusti. Scandic on voittanut estettömyysohjelmansa ansiosta erilaisia palkintoja aiemminkin ja näyttää hienolla tavalla tietä toivottavasti muillekin hotelliketjuille. Kävin tutustumassa Helsingissä sijaitsevaan Scandic Simonkenttään, jossa huoneita on tämän vuoden aikana remontoitu. Muistin taas, miksi Scandicia palkintogaaloissa kiitellään ja kuulin muutamasta uudesta hyvästä parannuksesta!

Scandic Simonkentän sijainti on loistava, mikäli sinulla on toive yöpyä aivan Helsingin keskustassa. Hotelli sijaitsee Kampin kauppakeskuksen kyljessä, Forumia vastapäätä ja muutaman sadan metrin päässä Helsingin rautatieasemalta. Tänä vuonna on remontoitu hotellin huoneita ja tuo työ alkaa olla valmis. Tammikuussa hotellin alakertaan avautuu täysin uusi kokouskeskus, josta on tulossa täysin esteetön. Aulassa on itsestään aukeavat ovet ja viihtyisä tunnelma. Nyt idea oli nauttia hotellin yhteyteen avatusta uudesta iberialaisesta ravintola Másista ja  kurkistaa uudistettuun esteettömään huoneeseen, numeroon 644. Hotelliin yöpymään ja tarkemmin kaikkea testaamaan menen todennäköisesti vielä myöhemmin, niin hyvältä kaikki näytti. Huonekerrokseen johtavan hissin nappulat olivat riittävän alhaalla, mutta avainkortinlukijaan en olisi yltänyt ilman sähköpyörätuolin hissin yläasentoon nostamista, sillä en saa käsiäni nostettua täysin ilmaan. Hotellihuoneen avaimenlukija on riittävän alhaalla. Scandicilla on 135 kohtainen esteettömyysstandardi. Tuon standardin 135:sta kohdasta 90 ovat pakollisia kaikille hotelleille ja kaikki kohdat uusille tai täysremontin kokeville hotelleille. Sähköinen ovenavaus/sulkupainike on pakollinen vain maissa, joissa kyseisen maan lainsäädäntö niin vaatii, ei siis valitettavasti Suomessa. Minä olen törmännyt sähköisiin ovenavauspainikkeisiin vain Saksassa, enkä saa tavallista hotellihuoneen ovea vedettyä itse auki, mutta mukanani kulkee onneksi avustaja.

P1011009

P1011043

P1011011

Scandic Simonkentässä on 10 esteetöntä huonetta. Eniten Helsingin hotelleista esteettömiä huoneita tarjoaa Töölönlahdella sijaitseva Scandic Park, jossa on 24 esteetöntä huonetta. Näistä 19 tarjoaa välioven viereiseen huoneeseen eli ne soveltuvat parhaiten myös perheiden käyttöön. Simonkentän kaikki 10 esteetöntä huonetta myydään kahden hengen standard-luokan huoneina. Niistä ei ole väliovia viereiseen huoneeseen ja lisävuoteella huoneista tulee melko ahtaita. Minun arvion mukaan yksi lisävuode kyllä mahtuu toisen sängyn viereen, jos pyörätuolia käyttävällä ei ole tarvetta mennä molemmille puolille sänkyjä tai varsinkin, jos sängyt voivat olla yhdessä. Näkemäni huone oli ihanan tilava. Sisääntullessa oli ensin iso aula/oleskelutila, jossa oli työpöytä(/meikkauspöytä) ja juuri sopivalla korkeudella oleva baarikaappi. Vaatekaapissa oli tanko myös alatasossa ja helposti avattavat ovet. Huoneita on kahta eri mallia ja siinä toisessa tämä oleskelutila on kuulemani mukaan hieman pienempi. Sänkyjen luona päädyssä oleva pieni pöytä ja tuoli tekivät tuon kohdan hieman ahtaaksi, mutta toisaalta kaikki huonekalut olivat helposti siirreltävissä eli jos juuri tuossa kohdassa pitäisi mahtua kääntymään, voisi ne siirtää esimerkiksi lähemmäs työpöytää tai pyytää kokonaan huoneesta pois. Molemmat sängyt olivat sähköisesti säädettäviä selän ja jalkojen kohdalta, mikä on tavanomaista kaikissa Scandicin uusissa tai remontoiduissa huoneissa. Yöpöydällä oli näytillä kuulovammaisille tarkoitettu värisevä kello, joita on kaikissa hotelleissa ja jotka sijoitetaan tarvitsijan huoneeseen. Kello reagoi myös palohälytyksiin. Kaikki valonkatkaisijat, pistorasiat ja ilmastointilaite olivat sopivalla korkeudella.

Kylpyhuone oli paitsi laatoitukseltaan ja väritykseltään ihana, myös esteettömyysratkaisuiltaan toimiva. Tilaa molemmilla puolilla wc-pönttöä, seinässä kiinni olevat kaiteet molemmilla puolilla pönttöä, lavuaari, joka ei ollut liian syvä niin kuin monesti esteettömissä huoneissa on, kunnollinen tukeva suihkutuoli, pyyhkeet alhaalla ja muutenkin kaikki juuri sopivan matalalla, että heikkokätisenäkin yltäisin. Lisää laskutilaa huoneisiin on vielä tulossa.

P1011047

P1011056

Untitled

P1011023

Uusimpana esteettömyyshuomiona Scandic tarjoaa valikoiduissa hotelleissaan asiakkaiden käyttöön siirrettävän henkilönostimen. Helsingin hotelleista nostolaite löytyy Scandic Simonkentästä ja Scandic Parkista (ei valitettavasti Grand Marinasta niin kuin minulle ensin kerrottiin ja jonka tiedon jaoin Facebookissa). Lisäksi nostolaite on saatavilla Scandic Tampere Stationissa sekä Scandic Oulussa. Nostolaite on maksutta asiakkaan käytettävissä, mutta sen tarpeesta on hyvä ilmoittaa hotelliin etukäteen tai varauksen yhteydessä. Nostolaitteita löytyy myös muista maista ja lista nostolaitteen tarjoavista hotelleista löytyy täältä. Uusimmissa hotelleissa on lainattavissa myös manuaalipyörätuoli ja joissakin tilanteissa on kuulemma vuokrattu tiettyjä asiakkaan tarvitsemia apuvälineitä. Jotenkin tämä nostolaite-keissi sai minut entistä vakuuttunemmaksi siitä, että Scandiceissa ymmärretään esteettömyystarpeet laajasti. Nostolaite on osalle liikuntarajoitteisista välttämätön apuväline, mutta niiden kuljettaminen matkoilla ei aina ole kaikista helpointa. On siis suuri apu, jos nostolaite on valmiina hotellissa.

Untitled

Vanhemmissa Scandic-hotelleissa esteettömyys ei ole samalla tasolla kuin uusissa ja tiedän teidän lukijoidenkin kertoneen myös huonoista kokemuksista. Scandicin esteettömyysjohtajan (jollainen pitäisi mielestäni olla kaikissa isoissa matkailupalveluja tarjoavissa firmoissa) ja esteettömyysohjelman ansiosta Scandicilla kuitenkin tiedetään millainen on hyvä esteetön hotelli, jossa asiakas voi olla ihan vaan yöpymisestä nauttiva asiakas, ei rajoitteinen. Tämän ansiosta kaikki uudet ja remontoitavat hotellit tehdään toimiviksi kaikille ja asioita myös kehitetään jatkuvasti. Vielä toivoisin, että hotellien huone-esittelyissä olisi kuvat myös esteettömistä huoneista, vaikka kaikkien hotellien kohdalla onkin erityistarpeet-kohdassa esittely kyseisen hotellin esteettömyysratkaisuista. Haluaisin myös pystyä näkemään esteettömän huoneen varaustilanteen ja varaamaan esteettömän huoneen suoraan nettisivuilta. Tällä hetkellä esteettömyyden voi laittaa ainoastaan toiveeksi ja esteetön huone pitää erikseen varmistaa suoraan hotellista tai Scandicin myyntipalvelusta.

Scandicin toiminta on sellaista, josta jokainen yritys voisi ottaa mallia: Systemaattisia ja harkittuja, eri tavoin vammaisten henkilöiden kokemuksia ja osaamista hyödyntäviä ratkaisuja, jotka toimivat käytännössä ja näyttävät hyvältä. Uusien/remontoitujen hotellien esteettömät huoneet ovat tasan yhtä tyylikkäitä ja viihtyisiä kuin muutkin huoneet, eivätkä esteettömyysratkaisut loista erityisyyttään, vaan sointuvat ja sopivat sisustukseen. Scandicissa noudatetaan Design for All -ajatusta eli, että ratkaisut soveltuvat kaikille ja ne ovat lähes huomaamattomia muiden kuin niitä todella tarvitsevien kannalta. Ei liene epäselvää, miksi Scandic on hyvin usein valintani.

Tutustu täällä Scandicin esteettömyysratkaisuihin.

Suurimman osan tämän kirjoituksen kuvista on ottanut ihana Pöndekengissä -matkablogia kirjoittava Mira, suuri kiitos siitä!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply