Kaupallinen yhteistyö: Apuväline 2017 / Expomark Oy
Matkustus ei ole elämäni tärkein asia, sähköpyörätuolini on. Se on kroppani jatke, joka luonnollisesti siksi kulkee mukanani matkoillani, jalkoja kun harvemmin jätetään terminaalin ovelle, rannalle odottelemaan. No, totta puhuen, lentokentällä niin hetkeksi käy, mutta sen kestän, kunhan tiedän meillä olevan sama määränpää. Matkalla monet haluavat usein elää arkeakin täydemmin, vapaammin ja nautinnollisemmin. Minulle se ei ole mahdollista ilman toimivia apuvälineitä.
Mitkä kaikki apuvälineet sitten voi matkalle mukaan ottaa? Lentoyhtiöt kuljettavat maksutta ruumassa vähintään kaksi liikkumisen apuvälinettä, kunhan niistä ilmoittaa etukäteen ja ne mahtuvat koneeseen. Itselläni kulkee mukana lähinnä sähköpyörätuoli ja matkaramppi, joskus manuaalipyörätuoli. Vastaan on kuitenkin tullut myös lentokoneessa kuljetettuja erikoispatjoja (lähinnä petauspatjoja, jotka saa rullalle), suihkupyörätuoleja, sähkömopoja, nostolaitteita, rollaattoreja, manuaalipyörätuoleja, kävelysauvoja, seinään imukupilla kiinnitettäviä tukikahvoja, sängyn jalan korottajia, hengityskoneita ja hengitystukilaitteita, wc-pöntön korottajia, erilaisia jalkatukia/ortooseja, tarttumapihtejä sekä tyhjiötyynyjä tukemaan istuma-asentoa lentokoneessa. Varmaan muitakin, ihmisten matkalaukkuihin kun en ole päässyt kurkistelemaan. Apuvälineet vaativat siis aina ennakkoilmoituksen. Poikkeuksen tekevät hyvin pienet apuvälineet, jotka eivät sisällä lennolla kiellettyjä ainesosia ja mahtuvat matkalaukkuun sen mittojen ja painorajan puitteissa. Lue myös erillinen artikkelini apuvälineiden kuljettamisesta lennolla. Lentokone ei suinkaan ole ainoa matkustusmuoto ja reissua suunnitellessa on yhtälailla otettava huomioon muut käytettävät kulkuvälineet apuvälineiden kannalta. Esimerkiksi junassa saattaa nopeasti tulla ahtaus vastaan, jos mukana ovat kaikki omistuksessa olevat apuvälineet, eivätkä esimerkiksi taksit kohteessa ole aina tilaihmeitä.
Entä mitkä kaikki apuvälineet kannattaa ottaa matkalle mukaan? Vastaukseni tuli jo yllä: Ne, jotka sinulle ovat tärkeimpiä, jotta voit nauttia matkasta täysillä, vapaasti ja nautinnollisesti. Itselleni esimerkiksi oma suihkupyörätuolini on se maailman paras, mutta pärjään myös muunlaisilla ratkaisuilla ilman, että nuo kolme asiaa vaarantuvat. Joistakin kohteista voi vuokrata esimerkiksi nostolaitteita, jolloin monille hyvä ratkaisu on vuokrata itse laite paikan päältä ja ottaa mukaan oma nostoliina, joka on yleensä enemmän yksilöllisten tarpeiden mukaan valittu kuin itse laite. Sähkömopon monet vuokraavat mahdollisuuksien mukaan myös paikan päältä, jos pystyy käyttämään stadardimittojen mukaista. Jos käytät päivittäin tiettyä apuvälinettä, joka on sinun mittojesi ja tarpeittesi mukaan suunniteltu, et todennäköisesti pysty nauttimaan lomasta ilman sitä, jolloin se todella kannattaa ottaa mukaan kotoa. Mukaan ottaminen vaatii oman apuvälineen huolellista tuntemista, jotta sen osaa tarvittaessa suojata esimerkiksi lentomatkaa varten ja sen ”mielialan” eli matkakunnon osaa tunnistaa.
Aina kotoa löytyvä apuväline ei ole se paras mahdollinen matkalle tai reissuun tarvitsee välinettä, jota ei jokapäiväisessä elämässä tarvitse. Markkinoilla on esimerkiksi kokoontaittuvia nostolaitteita ja suihkutuoleja, jotka on helppo kuljettaa mukana myös matkalla. Varsinkin ulkomailla on laajalti käytössä myös nostamista helpottavia nostoliinoja, jollaisia en Suomessa ole vielä juurikaan kohdannut. Esimerkiksi ProMove Sling on käytössä monilla Iso-Britannian lentokentillä. Malike vuokraa toimintavälineitä, joista on paljon hyötyä esimerkiksi lumi-, luonto- ja rantalomilla, vaikka sellaisia ei säännöllisesti käyttäisikään.
Todennäköisesti on vielä paljon sellaisia reissaamista helpottavia ratkaisuja, jotka eivät vaan ole tulleet mieleen. Hyvä tilaisuus löytää uusia ideoita on Apuväline2017 -tapahtuma, joka järjestetään 9.-11.11.2017 Tampereella, Messu- ja urheilukeskuksessa. Aion kiertää jokaisen näytteilleasettajan pisteen etsien uusia ideoita matkalla hyödynnettäviin apuvälineisiin. Useimmat apuvälineet tulevat käyttäjälle lainaan terveydenhuollon kautta, mutta tarve ja toive niille tulee sanoittaa itse. Asiakkaalla tulee myös olla oikeus valita itselle parhaiten sopivat apuvälineet, oman itsen jatkeet. Niihin on hyvä ja helppo messuilla tutustua. Messuilla on myös hyvä luoda kontakteja apuvälineiden maahantuojiin. He ovat niitä, joille voi oman kokemukseni mukaan hyvillä mielin soittaa risteilyaluksesta keskellä Välimerta, kun sähköpyörätuoli alkaa vilkuttaa huolestuttavaa vikakoodia. Kiinnostavaa on myös messuille näytteilleasettajaksi tuleva Vintersol, joka on keskellä Teneriffan ihanuutta sijaitseva kuntoutuskeskus. Ai niin, messuilla olen siis myös minä! Lauantaina 11.11. messuilla on Blogi Corner, jossa on minun lisäkseni tavattavissa huikeat Lusikoita kiitos sekä Esteetön ja kaunis koti -blogien kirjoittajat. Minä jaan vinkit esteettömään matkaan Blogi Cornerin lavalla klo 11 ja olen tämän jälkeen Blogi Cornerissa muutaman tunnin ajan tavattavissa ja tarjoamassa henkilökohtaista matkaneuvontaa. Tule siis ihmeessä juttelemaan tai muuten vaan moikkaamaan! Koko messuohjelman löydät täältä. Ja jos matkustaminen apuvälineiden kanssa on toistaiseksi jäänyt, Tampere on hyvä kohde aloittaa. Monet vammaisjärjestöt järjestävät messuille myös kuljetuksia esteettömillä busseilla, kannattaa pitää silmät auki.
1 Comment
Ira Risku
30.9.2017 at 18:46Moi
Tämä ei nyt ihan yllä olevaan liity, mutta olen juuri Mallorcalla ja lensimme Norwegian airlinesilla. Heillä on joka koneessa, ainakin minulle niin sanottiin, kokoontaitettava pyörätuoli, jolla pääse vessaan. En pääse kävelemään askeltakaan ja kokeilin sitä. Aika hepponenhan se on, mutta pääsin vessan ovelle ja mieheni avustuksella pytyllekin. Vähentää lentostressiä kummasti kun tietää pääsevänsä vessaan jos on ihan pakko.