Valikko
avustaja / pohdinta

Oletko sinä uusi henkilökohtainen avustajani?

Hieman poikkeuksellinen otsikko matkablogissa? Yleisesti ottaen kyllä, mutta tässä matkablogissa ei. Henkilökohtainen avustaja on minun elämäni, arkeni ja myös matkojeni mahdollistaja. Nyt etsin mielestäni maailman tärkeimpään työhön yhtä uutta kokopäiväistä henkilökohtaista avustajaa (35-40 h/vko) tai kahta osa-aikaista henkilökohtaista avustajaa (n. 20 h/vko) työskentelemään kodissani Espoossa, työpaikallani Helsingissä, reissuilla eri puolilla Suomea ja mahdollisesti myös eri puolilla maailmaa. Ehkä siis juuri sinua luotettava, reipas, hyvässä fyysisessä kunnossa oleva nainen (työn luonteen vuoksi sukupuolella on väliä), joka omistat ajokortin ja hyvän tilannetajun. Työ sopii moniin eri elämäntilanteisiin, eikä aiempaa kokemusta tartte olla yhtään. Avustajani työ toimii hyvin ainoana työnä, mutta myös opiskelujen tai vaikka treenaamisen ohessa. Henkilökohtaisen avustajan työ on minun fyysistä avustamista päivittäisissä toimissani. Työvuorot ovat usein kerralla pitkiä, jolloin kertyy myös pidempiä vapaita. Työ sisältää sekä päivä- että yövuoroja, arkisin ja viikonloppuisin. Työajat pystyn suunnittelemaan pääosin joustavasti elämäntilanteesi mukaan. Lisätietoa löydät lukemalla eteenpäin.

Minä

Olen Sanna Kalmari, Espoossa asuva positiivinen ja maailman mahdollisuudet näkevä maailmanmatkaaja, matkabloggaaja, sosionomi ja esteettömän matkailun asiantuntija. Työskentelen sekä sosiaali- että matkailualalla ja elän aktiivista elämää. Liikun synnynnäisen lihassairauteni vuoksi sähköpyörätuolilla. Lihasheikkoutta on koko kropassani ja tarvitsen siksi henkilökohtaisen avustajan apua hyvin monissa päivittäisissä toimissani ympäri vuorokauden: wc-käynneillä, pukeutumisessa, suihkussa käydessäni, yöllä sängyssä kääntymisessä, siirtymisissä sähköpyörätuolista sänkyyn, vessaan jne., ruuanlaitossa, siivoamisessa, ostoksilla, uimassa, ulkoillessa yms. arjen asioissa. Tämän vuoksi toimin työnantajana usealle henkilökohtaiselle avustajalle. Avustajan ohjaamiseen olen tottunut jo lapsena ja virallisena työnantajana olen toiminut jo yli 15 vuoden ajan. Avustajien palkan sijaismaksajana toimii Espoon kaupunki, mutta työsuhde on minun ja avustajieni välinen ja hoidan kaikki työnantajalle kuuluvat tehtävät. Kuulun Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto Hetaan ja työsuhteissani noudatetaan Heta-liiton työehtosopimusta.

Tällä hetkellä minulle työskentelee eri vuoroissa neljä vakituista avustajaa sekä joitakin keikkalaisia. Keikkalaiseni ovat entisiä avustajiani, jotka ovat työskennelleet minulla opiskeluaikansa ajan ja jääneet tekemään ekstratöitä siirryttyään oman alansa töihin. Avustajani kuvaavat minua välittäväksi, joustavaksi ja mukavaksi työnantajaksi. Suurin osa avustajistani on viihtynyt työssään vuosia. Tämän hetkisistä avustajistani yksi on työskennellyt reilun vuoden, yksi 2,5 vuotta, yksi 3,5 vuotta ja yksi 11 vuotta. Osa avustajistani on aina ollut opiskelijoita, jotka ovat työskennelleet minulla opintojensa ajan, mutta osa taas työskentelee minulle kokopäiväisesti ainoana työnään. Arvostan avustajieni tekemää työtä aivan älyttömän paljon, sillä heidän avullaan voin elää haluamanilaista elämää. Siksi minulle on tärkeää, että avustajani viihtyvät työssään ja tuntevat tekevänsä merkityksellistä työtä.

Sinä

En edellytä avustajilta mitään tiettyä koulutusta. Voit siis hakea millä tahansa taustalla. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita minulla on työskennellyt useita, mutta työ on sopinut hyvin myös esimerkiksi luovien alojen opiskelijoille tai ammattilaisille, jotka ovat voineet tehdä omia luovia projektejaan tämän työn ohessa. Mitä sitten avustajalta edellytän? Yksi tärkeimmistä asioista on se, että meillä synkkaisi. Kaikista avustajista ei tule ystäviäni, eikä se ole tarkoituskaan, mutta henkilökemioiden kohtaaminen on kuitenkin osoittautunut todella tärkeäksi. Matkoilla aivan ehdottoman välttämättömäksi. Avustajallani täytyy olla erityisen hyvä fyysinen kunto ja voimaa, sillä minua täytyy nostella. Tekniikka opetetaan, mutta perusvoimaa tarvitaan. Tykkään myös pitkistä metsäkävelyistä ja työvuorot voivat sisältää paljon liikkumista, joten liikkumisesta kannattaa minulle työskennellessä pitää. Edellytän ehdotonta luotettavuutta ja kykyä kuunnella. En toivo niinkään oma-aloitteisuutta, vaan enemmänkin kykyä kuulla mitä ja miten haluan avustajani tehtäviä suorittavan, minä kyllä tiedän miten minun elämässäni ja arjessa toimitaan. Arvostan super-paljon tilannetajua ja maalaisjärkeä, käytännön arjen asioiden osaamista. Minun sosiaalisissa tilanteissa avustajan täytyy pystyä olla myös takaa-alalla ja hyväksyä se, että kukaan ei välttämättä huomioi. Toivon myös ajokorttia ja ajokokemusta, sillä minulla on auto, jota avustajat ajavat. Mielessäni siintää lähivuosille monen monta roadtripiä… Luonani on aina aika-ajoin koira, joten eläinallergia ei ole suositeltava. Tarvittaessa pystyn järjestämään vuorot niin, että koira ei ole paikalla, jos vuorossa on allerginen avustaja, mutta koiran karvaa kotonani on väistämättä.

Osa avustajistani on arjen lisäksi töissä myös matkoillani. Toivonkin, että pidät matkustamisesta ja olet valmis matkustamaan. Suurin osa matkoistani on 1-7 vuorokauden mittaisia ja tällöin mukanani on yksi avustaja. Olen tehnyt myös muun muassa kahden kuukauden mittaisen maailmanympärimatkan ja seikkaillut vajaan kuukauden Intian valtamerellä, jossa mukanani oli kaksi avustajaa. Heti työsuhteen alussa ei lähdetä maailmaa kiertämään ja kaikista matkoista sovitaan aina erikseen, jos se molemmista tuntuu hyvältä. Reissuissa tehdään töitä pitkät pätkät ilman vapaapäiviä ja minun tarpeet etusijalla, mikä on välillä rankkaa, eikä sellainen sovi kaikille. Toisaalta reissut tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä ja usein tropiikin lämpöä myös avustajalle. Matkoista kertyy myös reilusti vapaapäiviä.

Paitsi seikkailuhalu, myös tylsyyden sietokyky on tässä työssä tärkeää. Osa työvuoroista saattaa olla hektistä paikasta toiseen menemistä, mutta hyvin usein työ on vain paikallaan olemista. Vaikka tarvitsen ympäri vuorokauden apua, ei aktiivista avustamista ole läheskään koko ajan. Avustajan läsnäolo on kuitenkin erittäin tärkeää, sillä avuntarpeitani ei aina pysty ennakoimaan. Kotonani on avustajille oma huone, jossa voi olla silloin kun en tarvitse apua. Siellä on kasa lehtiä, sänky, TV, pöytä, kahvia ja aina välillä suklaata. Työpaikallani samaa tehtävää ajaa aika paljon alkeellisempi nurkka. Tuon kaiken ”päivystysajan” pystyy hyvin hyödyntämään opiskeluun, neulomiseen, elokuvakäsikirjoitusten kirjoittamiseen tai vaikka blogin kirjoittamiseen ja kuvien käsittelyyn. Yövuoroissa avustajani saa nukkua, mutta herätän kääntämään useamman kerran yön aikana.

Kiinnostuitko?

Tällä hetkellä avustajaringissäni on paikka joko yhdelle kokopäiväiselle (35-40 h/vko) tai kahdelle osa-aikaiselle (n. 20 h/vko tai toiveesi mukaan) työntekijälle. Työ sisältää viikoittain ainakin muutaman yövuoron, mutta myös päivä- ja iltavuoroja, arkisin ja viikonloppuisin (1-2 viikonloppua kuussa), riippuen siitä työskenteletkö kokoaikaisesti vai osa-aikaisesti. Rakentelen avustajien vuorot kuukaudeksi kerrallaan omien tarpeideni ja avustajieni toiveiden mukaan, mikä on tähän asti mahdollistanut meille kaikille joustavia elämäntilanteita ja välillä seikkailuja maailmalla. Kerro hakemuksessasi etsitkö kokopäiväistä vai osa-aikaista työtä ja millaiset vuorot sinulle parhaiten sopisivat. Monet avustajani tykkäävät tehdä pitkiä vuoroja (esim. ilta+yö tai yö+päivä), jolloin vuoroja tulee viikkoon vain muutama, eikä haittaa vaikka työmatkoihin menisikin vähän pidempi aika. Osa-aikainen työ sopii hyvin myös opiskelijoille. Asun Espoon keskustan lähellä ja useimmiten työvuorot alkavat/päättyvät kotonani, mutta välillä myös työpaikallani Helsingin Meilahdessa tai muualla pääkaupunkiseudulla.

Työ alkaa 4.11.2021 jälkeen sopimuksen mukaan. Tuntipalkka on 12,32 €. Sitä nostavat mahdolliset kokemuslisät aiemmasta työstä henkilökohtaisena avustajana sekä iltalisä 15 % (klo 18-23 välillä), yölisä 30 % (klo 23-06 välillä), lauantailisä 25 % ja sunnuntailisä 100 %.

Lähetä hakemuksesi sähköpostilla osoitteeseen sanna@palmuasema.fi mahdollisimman pian, mutta viimeistään 20.10. Kutsun haastatteluun vain muutaman, joten hakemuksessa kannattaa kertoa itsestäsi mahdollisimman paljon. Ehkä juuri me kohtaamme!

Ps. Jos olet kiinnostunut henkilökohtaisen avustajan työstä, mutta minun tarjoama työ ei tunnu sopivalta, voit ilmiantaa itsesi silti! Myös jotkut ystäväni hakevat tällä hetkellä uutta avustajaa ja voin toimia välittäjänä!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggaajaa tykkää tästä: