Valikko
joulutori / Saksa / yhteistyö

Jouluinen Berliini

Ah, vietin viime viikolla neljä ihanaa päivää Berliinissä! Unelmaloman tästä teki jälleen hyvin moni tekijä, jotka ehkä selviävät sinulle, kun luet tätä Palmuaseman historian pisintä ja kattavinta päivitystä, Berliinin päiväkirjaa. Hieman taustaa kuitenkin ensin.

Esteettömyys on yksi Saksan matkailun ensi vuoden teemoista. Lähtökohdat hyvälle suhteelle Saksan kanssa olivat siis hyvät, sillä jaamme saman ymmärryksen siitä, että esteettömyysasiat huomioimalla päästään kiinni suureen matkustajaryhmään. Tuo teema on mielestäni niin hyvä asia, että olisin jo sen perusteella voinut täällä suositella kaikille matkustamista Saksaan viimeistään vuonna 2014. Saksan matkailutoimisto kuitenkin halusi visioni (= haluan itse nähdä ja kokea, jotta voin aidosti sanoa jonkun toimivan) toteutuvan ja minun menevän omin silmin katsomaan ja omin renkain kokemaan, voinko sanoa Berliinin olevan pyörätuolin käyttäjälle soveltuva kohde. En epäröinyt suostua, sillä juuri tämä on sitä, mitä eniten haluaisin tehdä.

Lähdin matkaan avustajani kanssa ja vietimme kaupungissa neljä mielenkiintoisen ohjelman täyttämää päivää. Matkamme ohjelmasta vastasi Saksan matkailutoimiston lisäksi Berliinissä toimiva Accamino Reisen/Berlin for All – toimisto, joka järjestää esteettömiä lomia pääasiassa Berliinissä, mutta myös muualla Saksassa. Heidän valikoimissaan on paljon erilaisia todistetusti esteettömiä hotelleja ja heidän kauttaan onnistuu esteettömät lentokenttäkuljetukset, opastetut esteettömät kierrokset, retket, apuvälineiden vuokraus, hoitopalvelut, pyörätuolille soveltuvan auton vuokraus, erilaiset tapahtumat ja itseasiassa oikeastaan mikä vain niin yksittäisille matkustajille kuin jopa 50 hengen ryhmille. Heihin voi olla itse yhteydessä tai ottaa Suomessa yhteyttä matkatoimistoon, joka tekee heidän kanssaan yhteistyötä (esim. Matka-Agentit), jolloin saa samalla kertaa hoidettua niin lennot, majoituksen kuin kaikki mahdolliset lisäpalvelutkin. Firma on toiminut nyt pari vuotta ja saanut paljon hyvää palautetta liikuntarajoitteisilta matkustajilta. Kaikki seuraavassa esitellyt jutut ovat varmastikin mahdollisia myös sinulle! Mutta nyt: Berliinin päiväkirja!

Tiistai 3.12.2013: Saapuminen, opastettu kierros ja klassisen musiikin konsertti

Herätys klo 3.00 ja ihan pieni ajatus mielessä, onko tässä nyt järkeä. Kaikki tuleva hieman jännittää. Olen saanut ohjelman etukäteen ja yrittänyt pakata sen mukaisesti, mutta silti mietityttää, olenko varustautunut oikein. Lennämme Air Berlinillä, joka on minulle uusi tuttavuus. Lentokentällä kaikki sujuu kuitenkin jo aika rutiinilla. Se on hyvä puoli siinä, että olen tänä vuonna lentänyt jo melkoisen paljon, että ahdistus lentokenttätoimintoihin ja jännitys sähkärin puolesta on laantunut ehkä niin pieneksi kuin se ylipäänsä voi, koskaan kun siitä ei kokonaan pääse. Lento laskeutuu Berlin Tegelin lentokentälle klo 8.00 niin kuin pitääkin. Vastassa olevia parakkirakennuksia on vaikea uskoa suurkaupungin lentokentäksi… Berliiniin on tulossa uusi lentokenttä, mutta sen valmistuminen on viivästynyt vuosi vuodelta. Emme tule putkeen, joten minut kannetaan lentokoneen portaita alas. Kantajamiehet ovat kuitenkin erittäin vahvoja ja kaikki sujuu saksalaisella suunnitellulla tehokkuudella. Saksassa tulee jotenkin turvallinen olo, kun voi luottaa siihen, että asiat on mietitty. Sähkäri odottaa jo matkatavara-aulassa ja puolessa tunnissa koneen laskeutumisesta olemme valmiita, mikä taitaa olla uusi ennätys. Tultuamme ulos matkatavara-aulasta tapaamme heti kyltin kanssa meitä odottavan kuljettajamme. Hän on erittäin ystävällinen, puhuu englantia ja auttaa meitä laukkujemme kanssa. Pihalla odottava taksi on uusi, sinne menee takaovesta loiva, yhtenäinen ramppi ja sisällä on tilaa useammalle pyörätuolille tai vaihtoehtoisesti penkillä istuville, sillä penkit ovat siirrettäviä. Sähkäri kiinnitetään neljästä pisteestä ja minulle laitetaan oman vyöni lisäksi vielä auton turvavyö.

Hotellimme Novotel Berlin am Tiergarten sijaitsee Tiergartenin alueella. Nimenmukaisesti Tiergarten tarkoittaa eläintarhaa, mutta tämä alue on saanut nimensä vanhojen metsästysmaiden mukaan. Hotellia ympäröi puistoalue, joka ei pääse oikeuksiinsa joulukuussa, mutta kesän ihanuuden voi helposti kuvitella. Lentokentältä hotellille ajaa noin 20 minuuttia. Aivan hotellin vieressä on Tiergartenin S-Bahn juna-asema, joka on hyvin esteetön pyörätuolille. Hotellihuone on mahtava ja niin on innostuksenikin kun näen, että huoneen ovi on sähkökäyttöinen. Oven vieressä seinässä, matalalla, on lukija, johon avain syötetään ja ovi aukeaa itsestään. Kuinka yksinkertaisen ihanaa! Sisäpuolella on nappula, josta painamalla oven saa auki. Huone on tilava ja siellä on parisänky. Pyydämme sänkyyn kaksi yksittäistä peittoa yhden ison sijaan. Kylpyhuone on niin ikään tilava ja kaikki on matalalla. Kylpyhuoneeseen on liukuovi, joka on hyvin kevyt. Peiliä pystyy säätämään. Huoneessa on mietitty monia yksityiskohtia niin, että niihin yltää. Ainoastaan sähköpistokkeita kaipaamme, niitä on huoneessa vähän ja kylpyhuoneessa ei ollenkaan. Invahuoneita hotellissa on peräti 27. Näistä muutamassa tosin on kylpyamme, muuten ovat samanlaisia kuin meidän. Lisävuoteita huoneisiin ei saa.

WP_002448

WP_002377

WP_002380

Huoneesta nauttimiseen ei kuitenkaan paljoa jää aikaa, sillä on aika sukeltaa samantien Berliinin historiaan, nykypäivään ja tuhansiin tarinoihin. Tapaamme tässä kohtaa myös Accamino Reisenissa/Berlin for All:ssa työskentelevän Saschan, joka toimi oppaanamme ja seuranamme koko matkan ajan. Opastetulla kierroksella oppaanamme toimii kuitenkin Gerhard. Hän on näyttelijä ja toiminut oppaana jo lähes kymmenen vuotta. Hänellä on paljon kokemusta nimenomaan liikuntarajoitteisten matkustajien oppaana toimimisesta ja hän tuntee hyvin paikat, joihin pyörätuolilla pääsee. Tällä kertaa pysymme kuitenkin autossa ja kuuntelemme hänen erittäin kattavia ja hyvin kerrottuja tarinoita. Ajamme kaupunkia ristiin rastiin, idästä länteen, lännestä itään ja entisen muurin vartta. Näemme muun muassa upean Brandenburgin portin, Museuminsel museosaaren, Holocaust-Mahnmalin eli ison juutalaisvainojen muistomerkin, upean Berliner Dom – kirkon, museoita, rautatieaseman ja taloja. Kierrämme Potsdamer Plazilla, Alexanderplatzilla ja pitkällä Kurfürstendamm-ostoskadulla. Gerhardin kertomuksiin uppoaa ja kolmen tunnin kierros kuluu vauhdilla, vaikka hieman aluksi pelkäsimmekin miten lämmin liikkuva auto ja aamu kolmen herätys sopivat yhteen… Näin lyhyeen lomaan ja talveen kiertoajelu sopii hyvin. Se antaa hyvän yleiskuvan ja seuraavalla kerralla tiedän mihin voin mennä tutustumaan tarkemmin. Kierroksen jälkeen menemme syömään kivaan lounasravintolaan, joka sijaitsee aivan hotellin vieressä ja valtavan Mercedes Benz-liikkeen yhteydessä. Samalla saa siis ihastella autoja, joista osa oli kätevästi joulupukkia odottamassa lahjanauha ympärillään… Sascha varmisti lounaspaikan esteettömyyden käyttämällä älypuhelimen Wheelmap-sovellusta. En saanut sitä Nokiassani toimimaan, mutta iPhonella ja Android-puhelimella toimii. Sovellus paikantaa sinut ja etsii ympäriltäsi esteettömät ravintolat.

WP_002376

Pienen hengähdystauon jälkeen auto tulee jälleen hakemaan meidät ja suuntaamme kohti ihanaa Gendarmenmarkt-aukiota, jota  ympäröivät upeat kirkot ja 1821 valmistunut konserttitalo, johon hetken päästä menemme. Ensin on kuitenkin aika nauttia päivällistä. Menemme Gendarmenmarktin laidalla sijaitsevaan Maredo-pihviravintolaan. Saman ketjun ravintoloita on Saksassa useampia. Paikka on oikein miellyttävä ja kohtuuhintainen ja liha on erittäin maistuvaa. Ravintolassa on myös inva-wc. Nautittuamme vatsat täyteen ruokaa ja maisteltuamme hyvää punaviiniä suuntaamme viereiseen konserttitaloon. Gendarmenmarktin joulumarkkinatkin houkuttelevat, mutta niiden aika on hieman myöhemmin. Menemme konserttitaloon sisään pääovesta, mutta meidät johdatetaan eri oven kautta sisään. Palvelu on ystävällistä ja tilavilla hisseillä pääsee hyvin liikkumaan kerroksesta toiseen. Taidamme piipahtaa myös takahuoneen puolella. Talossa on myös tilava inva-wc. Paikkamme sijaitsevat takana, mutta näkyvyys on hyvä. Paikalla on irtopenkkejä, joten pyörätuoleja mahtuisi vaikka rivillinen. Tänään on vuorossa Orchestre National de Belgique Belgiasta. He soittavat muun muassa Tsaikovskia. Olin ihan unohtanut kuinka rentouttavaa ja ajatuksille tilaa antavaa klassinen musiikki voikaan olla. Tauolla nautimme viinit aivan katsomon viereisessä baarissa. Tilasimme ne etukäteen, joten ne odottavat meitä valmiina pöydässä ja vältämme jonottamisen. Ja ne maisemat! Ihana ensimmäinen päivä!

WP_002384

 

Keskiviikko 4.12.2013

Hotellin superaamiaisen jälkeen tapaamme taas Saschan, Gerhard-oppaan ja kuskimme ja suuntaamme kohti Potsdamia, joka sijaitsee noin 30 km:n päässä Berliinistä. Potsdamissa on paljon historiallisia kesäpalatseja ja upeita puistoalueita. Matka taittuu nopeasti Gerhardin tarinoita kuunnellen. Potsdamissa ohjaamme auton Schloss Cecelienhofin luo, jota siirrymme tutkimaan tarkemmin. Paikka näyttää aivan englantilaiselta maalaiskartanolta. Se sijaitsee järven rannalla, puistojen ympäröimänä. Linna rakennettiin vuonna 1916 kruununprinssi Wilhelmille ja hänen vaimolleen. Parhaiten rakennus tunnetaan kuitenkin siitä, että Churchill, Stalin ja Truman allekirjoittivat vuonna 1945 siellä Potsdamin sopimuksen, joka vahvisti Saksan jaon 45 vuodeksi. En ole koskaan ollut historiaintoilija, mutta kieltämättä on hienoa kulkea samoissa tiloissa ja nähdä pöytä, jonka ääressä on tehty merkittäviä päätöksiä. Gerhardin tietomäärä aiheesta on valtaisa ja on hienoa saada privaattiopastus vain meille kolmelle. Kiertelemme myös ympäröivissä puistoissa, jotka ehdottomasti haluan nähdä kesällä. ”Seuraavalla kerralla” – lista alkaa olla aika pitkä jo nyt…Muutaman tunnin kiertelyn jälkeen menemme lounaalle tunnelmalliseen ravintolaan Potsdamin keskustaan. Syömme maukasta ruokaa takkatulen loisteessa ennen kuin suuntaamme takaisin kohti Berliiniä illan hämärtyessä.

WP_002399

WP_002414

WP_002420

Tälle illalle ei ole ohjelmaa, joten lähdemme avustajani kanssa kahdestaan kävelemään hotellilta puiston poikki noin kilometrin matkan Kurfürstendamm-ostoskadun suuntaan. Alkava myrskytuuli hieman häiritsee, joten valitsemme ensimmäisen mukavan näköisen ravintolaan ja jäämme sinne jouluvalojen loisteeseen tunnelmoimaan. Koko kaupunki on joulun koristama ja mielettömän kaunis!

WP_002429

WP_002436

Torstai 5.12.2013: Hotelleja, julkista liikennettä, shoppailua ja Show & Dinner Vintergartenissa

Lähden aamulla Saschan kanssa vierailemaan muutamassa hotellissa kartoittamassa niiden esteettömyyttä. Otamme hotellin viereiseltä asemalta lähtevän S-Bahnin, jolla suuntaamme kohti Hackescher Markt-aseman läheisyydessä sijaitsevaa Radisson Blu Berlin hotellia. S-Bahnin vaunu on aivan laiturin tasolla, eikä väliä junan ja laiturin väliin jää ollenkaan. Sisään pääsee siis erittäin helposti. Pyörätuolin käyttäjän tai avustajan ei tarvitse maksaa (Edit: Matka 2015 vuonna opetti, että tarvitsee, ellei ole paikallista korttia, joka oikeuttaa pyörätuolin käyttäjän ja avustajan maksuttomaan matkan). Radisson Blu sijaitsee hyvällä paikalla Berlin Mitte – kaupunginosassa, aivan Spree-joen varrella ja Berlin Dom – kirkon vieressä. Hotellin aulassa sijaitsee maailman suurin hotelliaulan akvaario. Hotellin vieressä on Sea Life, josta aulan hienous muistuttaa. Kuvani on huono, mutta akvaario oikeasti vaikuttavan näköinen. Hotelli on muutenkin oikein tyylikäs. Siellä on neljä tilavaa invahuonetta, joissa on myös tilavat kylpyhuoneet. Huoneen ikkunasta on näkymä akvaariolle! Hotellissa pääsee hyvin liikkumaan, mutta ravintolaan on muutama porras. Portaissa on porrashissi, johon sähkärini mahtuu juuri ja juuri. Pidemmät tuolit tai mopot hissiin eivät mahtuisi. Hotellin ystävällinen henkilökunta esittelee myös siirrettävän rampin, joka näyttää kuitenkin hieman huteralta. Ravintolaan on mahdollisuus mennä myös ulkokautta. Matka ei ole pitkä, vain kulman taakse, mutta talvella toki ikävä. Ravintolan ulkoterassi houkuttelee nauttimaan kesäaamiaista.

WP_002451

WP_002455

WP_002452

WP_002458

Nautittuamme kahvit Radisson Blussa jatkamme matkaa kohti seuraavaa kohdettamme: Scandic Berliiniä. Matkalla vietämme kuitenkin ihanan hetken Alexanderplatzin joulumarkkinoilla, jossa mukaamme liittyy pelissä voitettu nalle. Tarkoitus oli mennä bussilla, mutta mielenosoituksen vuoksi bussin reitti onkin suljettu. Päädymme siis U-Bahniin. S-Bahn ja U-Bahn ovat melko samanlaisia, mutta U-Bahn on metro eli kulkee maan alla kun taas S-Bahn junan tavoin maan päällä. U-Bahnia on vanhan ja uuden mallisia. Uusiin pääsee suoraan ajamaan, vanhoihin jää kynnys laiturin ja junan väliin. Kaikilla asemilla on kuitenkin pieni ramppi tätä varten. Kannattaa aina odottaa ensimmäisen vaunun kohdalla vanhan metron varalta. Kuski nimittäin huomaa sinut ja tulee auttamaan rampin paikalleen. Tämä on normaali systeemi, eikä aiheuta syviä huokauksia tai tarvetta anteeksipyytelylle. Asemille johtavat hissit ovat tilavia ja siistejä. Kaiken kaikkiaan Berliini on kyllä hyvin esteetön. Lisätietoja joukkoliikenteestä ja kaikesta muustakin löydät täältä.

WP_002459

Menemme U-Bahnilla Potsdamer Platzille, sillä meillä on vielä hetki aikaa. Scandicin vieressäkin olisi kuitenkin asema. Olen hyvin innoissani Scandicista, sillä siellä on 60 invahuonetta! Saatavana on sekä standard että superior – luokan huoneita, kahdelle, lisävuoteella tai yhdistelmähuoneita. Kaikissa on pyörillä liikuteltavat sähkösäätöiset sängyt (kaksi erillistä), tilava kylpyhuone ja kaikki muutenkin mietitty. Huoneen teemaan voi valita neljästä vuodenajasta. Hotelli on muutenkin Scandicille tyypillisesti moderni ja siisti. Myös vastaanotossa, ravintolassa ja kaikissa muissa yleisissä tiloissa on mietitty esteettömyyttä. Esittelijän tapa suhtautua kovin luontevasti pyörätuolilla kulkeviin asiakkaisiin tuntuu hyvältä. Siis wau! Hotellilta jatkamme matkaa Potsdamer Platzilla sijaitsevaan ostoskeskukseen ja lounaalle. Ja siis wau!

WP_002462

WP_002463

WP_002474

Päivä huipentuu vielä Wintergarten-teatterissa ”All night long” show & dinnerin merkeissä. Eikä minkä tahansa sellaisen, vaan aivan uskomattoman upean. Koko paikka vanhanaikaisine punaisine samettisisustuksineen on kertakaikkisen upea. Nousevassa katsomossa istutaan pöydissä ja edessä on valtava lava. Show alkaa nautittuamme alkuruuan ja saatuamme eteemme pääruuan. Taidokasta laulua, akrobatiaa, valoja ja säihkettä. Upeaa! Väliajalla nautitaan parasta jälkiruokaa hetkeen. En voi olla hymyilemättä ja ajattelematta, että olen melkoisen onnekas.

WP_002476

WP_002491

Perjantai 6.12.2013: Risteily joella, joulutori ja kotiinpaluu

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi! Juhlimme sitä aloittamalla aamun taas superaamiaisella. Siis kokki paistaa toiveiden mukaisen omeletin tai kananmunan, on leipiä, hedelmiä, rahkoja, leikkeleitä, lämpimiä juttuja mielettömästi ja kahvi ja tee tuodaan ihanissa kannuissa pöytään. Nam!

WP_002493

Tapaamme aamiaisen jälkeen Felixin, joka on Accamino Reisenin / Berlin for Allin perustaja. Hän kertoo lisää hienosta toiminnasta ja olen entistä vakuuttuneempi, että heillä homma toimii. Tämän jälkeen hyppäämme taas S-Bahniin, jolla matkustamme Hauptbahnhoffille. Sieltä kävelemme lyhyen matkan Spree-joelle ja lähdemme tunnin mittaiselle risteilylle. Berliinissä on myrsky, kamala räntäsade ja jäätävän kylmä. Laivassa on meidän kolmen lisäksi vain kaksi muuta. Sääli, sillä myrsky ei tunnu lämpimässä laivassa yhtään, varsinkin kun siellä myytävä glühwein lämmittää käsiä. Laivaan pääsee helposti sisään sähkärillä ja siellä on myös inva-wc. Joelta näkee Berliinin jälleen uudella tavalla ja englannin ja saksan kieliset kaiuttimista tulevat opastukset antavat taas uutta tietoa.

WP_002495

WP_002503

WP_002506

Risteilyn jälkeen hyppäämme bussiin ja menemme ensimmäiseltä illalta tutuille Gendarmenmarkt-aukion joulumarkkinoille. Bussit ovat samanlaisia kuin Suomessa eli lattiasta nostetaan ramppi. Tilaa pyörätuolille on kuitenkin enemmän ja myös etuoven rampista pääsisi sisään. Kiertelemme hetken, mutta kylmä viima ajaa meidät sisään markkinoilla olevaan tunnelmalliseen kahvila/baariin, johon voisikin sitten vaikka unohtua. Edessämme on kuitenkin vielä lento kotiin.

Illan lähennellessä jo yötä istumme Berliinin lentokenttäparakeissa (siis ei oikeasti kuin yksi kauppa!) ennen kuin minut taas kannetaan koneeseen. Kuiskaan kuitenkin hyiseen ilmaan, että lupaan palata. Ihastuin.

WP_002475

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply