Valikko
Australia / Maailmanympärimatka

Bondi Beach vs. Manly Beach

”Unohtakaa Bondi ja menkää suoraan Manlylle”, oli yleisin elämänohje, jonka kuulimme laivallamme paikallisilta, itseämme reilusti vanhemmilta, elämänohjeita jakavilta henkilöiltä. Se oli yleisempi neuvo kuin avioliittoon tai elämästä nauttimiseen liittyvät neuvot yhteensä. Silti uhmasimme sitä. Halusimme ensin nähdä tuon maailmankuulun Bondin, joka on monien toivelistalla, joka on saanut oman TV-sarjansa ja jonka nimi koreilee täällä monissa vaatteissa. Manly sai vuoron seuraavana päivänä.

Bondi Beach ja Tamarama Beach

Bondi Beach sijaitsee noin 9 kilometrin päässä hotelliltamme. Paikalle pääsee suoralla bussilla 333, joka menee 700 metrin päästä hotelliltamme. Julkisessa liikenteessä täällä käytetään Opal Cardia, korttia, jonka voi ostaa lähes miltä tahansa kioskilta tai kaupasta ja johon ladataan rahaa. Korttia näytetään aina liikennevälineeseen mennessä ja aina sieltä poistuessa ja se laskee automaattisesti matkustamasi etäisyyden ja veloittaa sen mukaan maksun. Bondi Beachille hintaa tuli 3,5 Australian dollaria eli noin 2,4 euroa. Pyörätuolin käyttäjä ja avustaja maksavat normaalin hinnan tai ainakaan muuta tietoa en ole löytänyt. Lähes kaikki bussit täällä ovat esteettömiä. Sisään mennään etuovesta ja kuski nostaa lattiasta avautuvan rampin. Mekanismi on samanlainen kuin Helsingin busseissa, mutta ramppi ehkä hieman pidempi ja kuskia helpottaa, että hän on rampin vieressä. Paikka pyörätuolille on bussin keskiosassa, eikä pyörätuolia sidota niin kuin Yhdysvalloissa. Kovin paljon omaani pidempi sähköpyörätuoli ei mahtuisi kääntymään etuovesta sisään mentäessä. Paluumatkallamme testasimme bussi+juna -yhdistelmää. Junissa laiturin ja vaunun väliin jää noin 30-40 cm:n kynnys. Laiturilla oli kuitenkin henkilökunnan edustaja rampin kanssa valmiina ja tieto kulki hetkessä myös määränpäähämme, vaikka ryntäsimme vaan seuraavaan junaan ilman etukäteisilmoitteluja. Molemmat vaihtoehdot tuntuivat helpoilta.

IMG_1649

IMG_1667

Bondi Beach on hieno. Hienohiekkainen ranta täynnä surffareita ja auringosta nautiskelijoita ja rantakatu rantaa reunustamassa. On ihana tunne tiedostaa olevansa Bondi Beachillä. Voi kuitenkin olla, että olemme nähneet viime viikkoina tai ylipäänsä elämässä liian hienoja rantoja, sillä kiteytettynä voisi sanoa: ”Ranta kun ranta, tissit kun tissit”. Bondi Beach näyttäytyi nimittäin kyseisenä torstaipäivänä ennen kaikkea nuorten ihmisten näyttäytymispaikkana. Minua ja Virvaa paljon nuorempien. Tavallaan tuli ylpeyskin niistä rannoista, joita meillä on Euroopassa, vaikkapa Teneriffalla. Monet Euroopan rannat voivat ylpeillä myös esteettömyydellään. Täällä millään näkemälläni rannalla ei ole ollut nimittäin laatoitusta hiekalle, vaan esteettömyys tuntuu tarkoittavan sitä, että rantapyörätuoli on lainattavissa ja sillä pääsee mereen. Auringonottaminen omassa pyörätuolissa tai aurinkotuolissa on kuitenkin aika mahdotonta. Rantakatu oli toki Bondillakin esteetön ja invavessoja löytyi useampi. Samanaikaisesti oli käynnissä Sculpture by the Sea -näyttely, joka esitteli veistoksia eri puolilta maailmaa ripoteltuna rantakadulle Bondi Beachin ja Tamarama Beachin välille. Tämä reitti ei kuitenkaan ollut esteetön. Menimme kiertotietä (aika hankalaa ja paikoin autotiellä puikkelehtivaa sellaista) reilun kilometrin päähän Tamarama Beachille, jossa oli vielä muutama teos. Tämäkin pienempi ranta oli ihana, mutta sama hiekalle pääsyn ongelma tuli vastaan. Kaiken kaikkiaan päivä oli kuitenkin ehdottomasti kokemisen arvoinen ja lounas pienessä rantakadun kahvilassa mitä mainioin.

IMG_1677

IMG_1698

Manly Beach ja Shelly Beach

Manlylle meno on jo kokemus itsessään. Sinne mennään lautalla, joka lähtee noin 1,5 kilometrin päästä hotelliltamme, Circular Quay -lauttasatamasta. Lautat ovat isoja, minä kutsuisin niitä laivoiksi, ja niitä menee puolen tunnin välein. Lauttaan pääsee esteettömästi ilman mitään etukäteisjärjestelyjä. Maksu hoituu täälläkin Opal Cardilla (paitsi jos menee hieman kalliimpaan ja nopeampaan Manly Fast Ferryyn) hintaan 7,18 AUD eli 4,95 euroa. Lauttamatka kestää puoli tuntia ja on kertakaikkisen ihana! Taakse jää Sydneyn ihana siluetti ja laiva lipuu ohi oopperatalon ja Harbour Bridgen. Nauratti onnesta. Manlyn päässä heti lauttarannassa ymmärtää, miksi jotkut sanovat, ettei Manlyltä tarvitsisi edes poistua. Puolen kilometrin matka Manly Beachille taittuu nimittäin halki ihanien kauppojen ja ravintoloiden. Rentous ja lomatunnelma ovat läsnä kaikkialla.

IMG_1943

IMG_1764

Myöskään Manly Beachillä ei ole kohtaa, josta pääsisi hiekalle pyörätuolilla. Rantakadulta menee kyllä ramppi suoraan mereen, mutta auringonottoa se ei auta. Hengenpelastajien talosta saa kuulemma tarvittaessa rantapyörätuolin lainaan. Kokonaisuutena on kuitenkin helppo ymmärtää, miksi erityisesti vanhempi kansa puhui Manlyn puolesta. Täällä ihmiset ovat enemmän kaiken ikäisiä ja tunnelma kokonaisuudessaan miellyttävämpi. Lounassalaatti oli jälleen maailman paras (tässä kaupungissa on käsittämättömän helppoa syödä aina hyvin ja halutessaan terveellisesti). Parasta täällä oli esteetön maisemareitti Manly Beachiltä viereiselle Shelly Beachille. Se oli vain kilometrin mittainen, mutta rauhallisesti maisemia ihaillen siihen sai kulumaan aikaa. Matkan varrella voi usein nähdä isoja päivää paistattelevia liskoja. Ihan niin isoja en nähnyt kuin joissakin kuvissa, mutta minun mittapuun mukaan kuitenkin tarpeeksi isoja. Manlyn aluetta kiertää useita patikointireittejä, mutta tietääkseni vain tämä väli on kunnolla esteetön. Shelly Beach miellytti minua isoa Manlya enemmän rauhallisuuteensa vuoksi. Täälläkin meni ramppi rantakadulta suoraan mereen ja jos menisin uimaan, valitsisin tämän, sillä aallot eivät pääse lyömään tälle puolelle. Nousin myös rannan yläpuolella olevalle parkkialueelle, josta avautuivat ihanat näköalat.

IMG_1729

IMG_1732

IMG_1751

IMG_1754

IMG_1759

Manly Girl

Molemmat päivät olivat ehdottomasti kokemisen arvoisia, mutta jos puolensa pitää valita, olen kyllä Manlyn tyttö. Kokonaisuutena Manlyn alue tarjoaa enemmän myös esteettömiä mahdollisuuksia ja lautta voittaa bussissa istumisen mennen tullen.

IMG_1947

IMG_1714

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

 • Tuomo Markelin
  7.11.2016 at 22:02

  Hei! Mielenkiinnolla olen seurannut blogiasi. Olin itse Sydneyssä 7 viikkoa 9 vuotta sitten. Manlystä ja Bondista lukiessani tuli mieleeni, että hienoin käymistäni lukuisista Sydneyn rannoista oli Balmoral Beach, siellä oli jo sillloin mm. pyörätuolikelpoinen laituri, joka ulottui reilusti veden ylle. Eikä Coogee Beachikään ollut paha. 😉 Mutta siellä on toki vaikka kuinka paljon muutakin nähtävää – ja kuten sanoit: ranta on aina vaan ranta. Hyvää reissun jatkoa!

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   24.11.2016 at 14:58

   Kiitos tiedosta, vaikka tällä kertaa en ehtinytkään enempää rantoja kierrellä. Sydney oli ihana ja ehkä sinne vielä joskus palaankin. Kiva kuulla, että olet seuraillut!

   Reply

Leave a Reply