Valikko
Hotellit Suomessa / Pohjois-Suomi / vuokatti / yhteistyö

Testissä Break Sokos Hotel Vuokatin loma-asunto

Vaikka sielunmaisemaani kuuluvatkin lämpimässä huojuvat palmut ja meri, rakastan perinteistä suomalaista mökkimaisemaa. Sellaista pääsen harvemmin ihastelemaan, sillä lähipiirissäni ei ole mökkejä ja esteettömiä mökkejä ei ihan tuosta noin vaan vuokrata. Suomilomani Vuokatissa sisälsi ihania ja superkauniita hetkiä luonnossa. Myös majoitus Break Sokos Hotel Vuokatin tarjoamassa loma-asunnossa antoi meille mahdollisuuden ihailla luontomaisemaa asunnostamme käsin ja virittäytyä muutaman päivän ajan mökkitunnelmaan, vaikka kyseessä ei olekaan varsinainen mökki. Esteetön loma-asunto ei sovellu kaikille esteetöntä majoitusta tarvitseville, mutta nykyiselläänkin varmasti monille ja pienten, toivottavasti edessä olevien, parannusten jälkeen taas vähän useammalle.

Loma-asunnot sijaitsevat noin 400 metrin päässä varsinaisesta hotellirakennuksesta. Hotellirakennuksessa kävimme kirjautumassa sisään ja ulos sekä molempina päivinä aamiaisella. Sieltä saimme myös lainaan polkupyörän, jolla avustajani ajeli huskytarhalle. Hotellin pääsisäänkäynnillä on jyrkkä ramppi, joka toimi kuitenkin minun sähköpyörätuolillani ilman apua. Rampin pystyy kiertämään menemällä sisään alakerrassa sijaitsevan Amarillon ovesta ja jatkamalla hissillä vastaanottoon. Tuon oven kohdalla ongelmaksi muodostui kuitenkin ennen ovea vastaan tuleva korkea jalkakäytävän reuna. Invapysäköintipaikat sijaitsevat ovesta hieman vasemmalle. Niiden luona on madallutus jalkakäytävälle, mutta Amarillon kesäterassi blokkaa siinä välissä esteettömän kulun. Toivon, että kynnys saadaan pikimmiten korjattua. Hotellirakennuksessa on esteettömiä huoneita, joita en tällä vierailulla nähnyt.

IMG_6772

IMG_6775

IMG_6774

Kuljimme hotellirakennukselta loma-asunnollemme autotien reunaa pitkin, mutta liikennettä tiellä ei juurikaan ollut ja jalankulkijoihin on totuttu. Loma-asunnot ovat paritaloja, joissa on kaikissa oma takapihan terassi. Loma-asuntomme 604 oli mukautettu esteettömäksi, mutta etupihalta oli ramppi unohtunut. Etupihan terassille oli nimittäin kynnys, josta sähköpyörätuolini ei noussut omin avuin. Sen verran matala se onneksi kuitenkin oli, että avustajani työntämänä siitä päästiin (vesisateella tuntui jo hetken mahdottomalta, kun renkaat olivat märät ja luistivat). Talvella lumi tekee rampin, mutta näin kesällä tuo on ongelma. Oven pieni kynnys oli rampitettu hyvin ja takapihan terassille pääsi myös hyvin.

IMG_6768

IMG_6769

Loma-asunnossamme oli ensin kapeahko eteinen, jonka päässä oli kylpyhuone ja sauna sekä oikealla puolella erillinen wc. Vasemmalla avautui ihana olohuoneen ja keittiön yhdistelmä sekä erillinen makuuhuone. Keittiö oli erittäin hyvin varusteltu astianpesukonetta myöten. Olohuoneessa oli sohva, televisio ja ruokailuryhmä. Ikkunoista avautui ihana puu- ja järvimaisema. Makuuhuoneeseen oli pieni kynnys, joka ei aiheuttanut ongelmia. Makuuhuoneessa oli kaksi erillistä sänkyä ja kaappi. Sänkyjen alla olisi tilaa nostolaitteen jaloille. Nukuin sängyssäni parhaat unet pitkään aikaan, mikä oli varmasti hyvän sängyn ja runsaan ulkoilun yhteisvaikutusta.

IMG_6487

IMG_6489

IMG_6490

Vessa oli meille vähän hankala, joillekin varmasti todella hankala ja joillekin ihan hyvä, omista tarpeista riippuen. Mahduin vessaan sähköpyörätuolilla juuri ja juuri, kääntyminen jalkalautojen kanssa oli mahdotonta. Vessanpönttö sijaitsee seinän vieressä ja tilaa siirtyä jää pöntön oikealle puolelle, mikä oli itseni kannalta se oikea puoli. Avustajalle jäi kuitenkin hyvin vähän tilaa minun nostolleni, varsinkin kun sähkäri jäi niin, että hän joutui tekemään minä sylissään täyskäännöksen. Pönttö on normaalin pöntön korkuinen ja sen ympärillä on tukevat kaiteet. Toisella puolella vaakakaide ja toisella puolella seinässä kiinni oleva pystykaide. Lavuaarin alla on kaappi eli senkin ääreen pääsi vain ilman jalkalautoja. Myös kylpyhuoneessa on kuitenkin lavuaari, jonka alle pääsee paremmin. Kylpyhuoneessa on tilava suihku. Siellä on iso puinen penkki, joka toimii varmasti joillekin suihkutuolina. Erillistä suihkutuolia ei ollut, mutta käytin parvekkeella ollutta vedenkestävää selkä- ja käsinojallista tuolia. Vastaanotosta kysymällä olisi saattanut saada varsinaisen suihkutuolin. Sauna toimii vain heille, jotka pystyvät kiipeämään portaita lauteille. Saunan ovesta mahtuisi monella suihkupyörätuolilla ja lauteiden eteenkin mahtuisi. Alimman lauteen virkaa toimittavat kiinteät tikkaat kuitenkin estävät suihkupyörätuolin pääsyn saunaan. Tämän voisi ratkaista niin, että nuo tikkaat tai niiden virkaa ajavan korvaavan ratkaisun saisi tarvittaessa pois. Esteettömässä loma-asunnossa olettaa olevan myös esteetön sauna, joten tämä on tärkeä asia huomioida.

IMG_6491

IMG_6791

IMG_6792

IMG_6493

Loma-asuntojen välittömässä läheisyydessä sijaitsee ravintola Vuokatinhovi, jossa oli oleilumme aikana tarjolla päivällisbuffet. Hotellille antamassani kehityskohteiden listassa oli maininta Vuokatinhovin puutteellisesta esteettömyystiedosta. Pääsisäänkäynnillä on portaat, eikä missään tietoa esteettömästä sisäänkäynnistä. Takaovella näimme lopulta henkilökunnan tilaan johtavan rampin, josta todennäköisesti pääsee esteittä ravintolan puolelle. Vuokatinhovi ei kuitenkaan meitä nyt houkuttanut, sillä hotellin yhteydessä sijaitseva kainuuravintola Kippo veti magneetin lailla puoleensa. Ja hyvä niin, sillä tunnelma oli ainutlaatuinen ja syömäni kokonainen, hiillostettu siika uusilla perunoilla todella hyvää. Amarillossa söimme aamiaisten lisäksi yhtenä päivänä erittäin maistuvat kana-quesadillat. Vain pieni osa Amarillon pöydistä on esteettömiä, suurin osa sijaitsee muutaman portaan päässä tasanteella. Alatasolla sijaitsevan pöydän löytäminen oli välillä aamiaisella haastavaa.

IMG_6750

Loma-asuntojen ympäristössä pääsi liikkumaan ja järven rannalle pääsi, vaikka hiekkarannalla ei ollutkaan laudoitusta tai vastaavaa veteen. Rantasauna toimii ilmeisesti tilaussaunana, joka ei näyttänyt ulko-oven kynnyksen perusteella esteettömältä. Niin ikään vuokrattavissa olevaan, tunnelmalliselta vaikuttavaan kokous- ja juhlatila Kammiin, oli ramppi. Rannalta avautuivat ihanat näkymät lammelle ja Vuokatinvaaralle. Rannassa on myös lasten leikkipaikka ja etupihassa grillikatos. Tällaisissa paikoissa on helppo rentoutua täysin. Antautua hiljaisuudelle, tuijottaa kuin hypnotisoituna veden pintaa ja järven takana kohoavaa vaaraa. Hymyillä ilta-auringolle, antaa hyttysen inistä ja vetää keuhkot täyteen raikasta kesäilmaa. Tällaisiin paikkoihin pitäisi ehdottomasti kaikkien päästä. Siksi on tärkeää, että esteettömyyteen panostetaan. Break Sokos Hotel Vuokatti on päässyt vauhtiin tarjoamalla sekä esteetöntä hotelli- että loma-asuntomajoitusta, mutta viilauksia vielä tarvitaan. Erityisen tärkeää on, että tarkemmat tiedot huoneen tai loma-asunnon esteettömyydestä olisivat saatavilla, mieluiten netissä, josta tietoja etsitään, mutta vähintään hotellin henkilökunnalla. Se mikä on jollekin esteetöntä, ei välttämättä ole toiselle ja esimerkiksi valokuvien avulla jokainen voi päätellä onko majoitus itselle sopiva. Nuo maisemat ja tunnelma sopivat minulle niin hyvin, että pärjäsimme tällä kertaa vähän vaikeammassakin vessassa ja ilman löylyjä.

IMG_6752

IMG_6754

IMG_6756

IMG_6761

IMG_6767

IMG_6770

Yövyimme kaksi yötä Break Sokos Hotel Vuokatin kutsumina, enkä vastannut itse majoituksen kustannuksista.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

 • Anni Savolainen
  13.8.2017 at 12:52

  Samanlaisia havaintoja tehtiin esteettömyydestä ollessamme viime kuussa loma-asunnossa vuokatissa. Kylpyhuoneen lattia oli myös todella liukas

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   13.8.2017 at 18:56

   Kiitos kommentista ja hyvä tietää, että kiinnititte samoihin asioihin huomiota. Toivottavasti muutoksia aletaan tehdä!

   Reply

Leave a Reply