Valikko
matkasuunnittelu / Välimeren risteily

Edessä loma, lämpö, Brighton ja Välimeren risteily

Kesälomani alkaa huomenna ja kesälomafiilis on kadoksissa. En tiedä, jotenkin tuntuu väärältä, että on jo kesäloman aika, johon varmaan suurimpana syynä tämä huhtikuinen ilma ja se fakta, että pidän harvasepäivä käsissäni hanskoja. Olen yrittänyt syödä paljon mansikoita, kävin lomavalmisteluissa kosmetologilla ja jääkaapissa on kylmenemässä skumppa, jonka aion huomenna nauttia ystäväni kanssa loman aloituksen kunniaksi parvekkeellani (ellei sitten tuule taas niin kovasti, että ei kuule keskustella), mutta jotain tuntuu puuttuvan. Ajattelin kokeilla, jos se olisi lomahehkutus. Se, jonka tavallaan kirjoitan teille, mutta jolla itseasiassa on suuri vaikutus siihen miten omat aivoni asettuvat. Lomafiilikselle on nimittäin paikkansa, sillä ihan kuin salaa olen jälleen uuden unelmamatkan edessä. Tällä viikolla harjoittelen hyvässä seurassa Tukholman risteilyllä ja ensi viikolla palaan pitempikestoiseen rakkaaseen laivaelämään, Välimeren risteilylle!

Ensi viikon seikkailu alkaa Isosta-Britanniasta Brightonista. Lennämme Gatwickin lentokentälle ja jatkamme junalla puolen tunnin matkan Brightoniin. Laitoin juuri sähköpostia paikalliselle junayhtiölle ja varasin avustuspalvelun. Mielenkiinnolla odotan, miten homma toimii. Brighton on rantakaupunki, jossa eletään kesäisin rennon letkeää lomaelämää, myös ilmeisen esteettömästi. Olen kuullut Brightonista lähinnä onnellisia teinivuosien kielikurssitarinoita, mutta muutama tuttuni on käynyt siellä myös kielikurssin jälkeen muistoja verestämässä ja ylistänyt kaupungin tunnelmaa, kuvauksellisuutta ja kahviloita. Odotan sekä mielenkiinnolla että innolla! Toivon myös, että Lontoossa asuvat ystäväni pääsevät moikkaamaan. Tämän hetken sääennuste: +20 ja melko pilvistä. Sellainen kevyt muutos ihan vähän edes parempaan suuntaan siis, ei (ehkä) hanskatarvetta.

IMG_1361

Brightonista siirrymme junalla kahden tunnin matkan päähän Southamptoniin. Rautatieasemalta jatkamme suoraan vielä tuntemattomalla keinolla satamaan, josta alkaa risteilyelämä! Southamptonista, niin kuin Titanicilla! Kaksi viikkoa Royal Caribbeanin Navigator of the Seas -aluksella nautitaan huolettomuudesta, lämpimästä merituulesta, hyväntuulisuudesta, ruuasta ja palvelusta. Kaksi ensimmäistä kokonaista päivää seilaamme Atlantilla kohti Gibraltaria ja lämpötila noussee koko ajan. Kun ensimmäisen kerran pysähdymme, lämpötila Gibraltarilla pitäisi olla noin +25 ja aurinkoa. Britannialle kuuluva pieni niemimaa kiinni Espanjassa tarjoaa ennakkotietoni mukaan näköalapaikkoja, luontoa, apinoita ja edullisia (?) ostoksia. Rantaudumme niin keskeiselle paikalle, että kulkemaan pitäisi pystyä jalkaisin/omilla renkailla, mutta Gibraltarilla on myös esteettömiä busseja.

IMG_0552

Yhden meripäivän jälkeen ankkuroimme Nizzan lähettyville Villefrancheen. Sitä kuitenkin katselemme vain laivan kannelta, sillä maihin siirrytään tenderillä, johon ei ole sähkärillä asiaa. Lämpö kantautunee kuitenkin aurinkokannelle, Nizzassa lämpötila on noin +26 ja aurinkoa pitäisi olla luvassa. Sitten seuraa kaksi eniten odottamaani satamaa: Ajaccio Korsikalla tai Cagliari Sardiniassa. Molemmissa tulemme laivalla suoraan laituriin ja kaupunkien keskustaan, jolloin omatoiminen kulkeminen pitäisi onnistua. Haluan saada kaiken irti suht lyhyistä päivistä maissa (n. 7.00-16.00) ja olen vähän katsellut myös laivayhtiön esteettömiä retkiä, mutta nyt tuntuu, että itse tutkiminen on parempi vaihtoehto. Jos olet käynyt jommassa kummassa, kerro ihmeessä vinkkejä!

IMG_4787

Sardinialta siirrymme seuraavaksi päiväksi Palmaan Mallorcalle. Siellä olemme kaksi päivää ja hyvä niin! Vuosi sitten vietin Palmassa yhden päivän ja halusin välittömästi mennä uudestaan. Olen varannut hotelliyön Palman keskustasta, jotta voimme maksimoida siellä oloajan ja fiilistellä tunnelmallista kaupunkia pitkälle lämpimään iltaan saakka ja nauttia seuraavana päivänä aamiaista jossain ihanassa tunnelmallisessa kahvilassa. Palmaan odotettu sääennuste on nimittäin +30 ja täysi aurinko. Palmasta jatkamme seuraavaksi iltapäiväksi ja alkuillaksi toiseen vanhaan tuttuun, iki-ihanaan Málagaan. Tälläkin hetkellä siellä on +33 astetta ja kirkas taivas. Málagassa haluan fiilistellä hetken ihanaa satama-aluetta ja jatkaa sitten vanhan kaupungin tunnelmallisille kaduille. Málagasta matka jatkuu vielä päiväksi Espanjan Andalusiaan, Cadiziin. Cadiz on joidenkin arvioiden mukaan Euroopan vanhin kaupunki ja ilmeisen viehättävä sellainen. Olen tietoinen useista upeista kirkoista, linnoista ja upeista plazoista eli aukioista. Sen tarkemmin en ole vielä perehtynyt, mutta josko siellä aurinkokannella sitten. Cadiz yltää lämpötiloissaan Palman ja Málagan tasoon ja olen melko varma, että 30 astetta ylittyy ennen kuin jatkamme taas kahden meripäivän kautta Southamptoniin.

WP_003508

Emme ehdi satamaan saavuttuamme enää saman päivän lennolle, joten ajattelimme etsiä matkalaukuille säilytyspaikan (kertokaa, jos tiedätte) ja tutustua jonkin aikaa Southamptoniin, jonka tylsyydestä on kyllä varoiteltu. Yöksi menemme Gatwickin lentoaseman yhteydessä sijaitsevaan Hilton-hotelliin, jota varatessa kohtasin ensimmäisen kerran tilanteen, etteivät he voi vahvistaa esteetöntä huonetta, vaan se katsotaan sitten varaustilanteen mukaan. Siis mitä ihmettä? Ai jos joku paljon myöhemmin varauksen tehnyt esteettömän huoneen tarvitsija menee muutamaa tuntia aiemmin, se annetaan hänelle? Yleensähän boikotoisin tällaista hotellia kokonaan, mutta sen sijainti on niin hyvä, että nöyrryin silti varaamaan. Pärjään yhden yön tavallisessa huoneessa, jos aulasta löytyy esteetön wc (en tosin tiedä löytyykö, mutta viimeinen yö seikkailuhengellä jne.)

Että tällainen kesäloma, kyllähän kai tämä kaikki lomafiiliksen ennen pitkää väkisin sytyttää? Tämän jälkeen on vielä viikko lomaa elokuussa, jolloin saatan pysyä Suomessa ja tutustua tämän maan ihmeisiin. Palmuasema ei siis suinkaan lomaile heinäkuussa, vaan risteilyltä ja sen ihanista kohteista on luvassa paljon reaaliaikaisia juttuja, kuvia ja videoita eri kanaviin. Pitäkää siis netti mukananne kotona, mökillä, riippukeinussa tai ulkomaan matkoilla, nythän sitä uskaltaa kännykässäkin huoletta pitää päällä eri puolilla Eurooppaa.

IMG_0986

Oletko käynyt jossain kesälomani kohteissa? Jaa ihmeessä vinkkisi mitä minun kannattaa kokea! Tai kerro myös mitä sinä haluaisit Palmuaseman kautta nähdä ja kokea eli millaisia juttuja lukea? 

Ihania kesäpäiviä, lomalle tai töihin!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Katianna
    28.6.2017 at 10:30

    Brighton! 🙂 Minäkin kuulun niihin, joilla on sieltä teinivuosien kielikurssikokemusta. Reissustani on kulunut jo peräti 23 vuotta, mutta vieläkin on ne neljä viikkoa ihan melkein tuoreessa muistissa, kiitos tarkan päiväkirjan pidon ja valokuvien. Rantaa ja rantabulevardiahan siellä ainakin riittää. Nähtävyyksistä jäi parhaiten mieleen eksoottisen näköinen Royal Pavilion -huvilinna. Se oli minusta tosi hieno. Sisällä ei ainakaan silloin saanut ottaa valokuvia, mutta ostin sieltä kirjan muistoksi. Koska matkastani on niin kauan, en osaa sen kummempia vinkkejä antaa. Olisi kiva nähdä minkälaista Brightonissa nykyään on ja muutkin risteilysi kohteet vaikuttaa mielenkiintoisilta 🙂

    Reply

Leave a Reply