Valikko
Hotellit ulkomailla / Kreeta / Kreikka

Eria resort -hotelli ja terveiset esteettömältä Kreetalta

Vietin toukokuun viimeisen viikon matkanjohtajana aina yhtä helteisellä ja ihanalla Kreetalla. Minun ja Kreetan suhde on niin hyvä, että tuntuu olevan sama olenko siellä toukokuussa, elokuussa vai syyskuussa, aina on yli 30 astetta, enkä koskaan ole nähnyt saaren yllä pilviä. Tämä Matka-Agentit matkatoimiston esteetön ryhmämatka piti toteutua jo kaksi vuotta sitten, mutta koronan vuoksi siirtyneen matkan aika oli lopulta vasta nyt. Aika tuntui nyt ihan erityisen oikealta. Ryhmässämme oli paljon sellaisia, jotka eivät yleensä valitse ryhmämatkaa, mutta kaikki olivat sitä mieltä, että ainakin tämän ryhmän voisi valita toistekin. Meillä oli ihana porukka! Löydät tästä artikkelistani viikon varrella kertyneet Kreeta-kokemukseni.

Eria resort -hotelli

Oli ihana palata Malemessa sijaitsevaan pieneen Eria resort -hotelliin seitsemän vuoden tauon jälkeen. Vuonna 2004 avautuneessa hotellissa on 11 kahden hengen huonetta ja kaksi hieman isompaa sviittiä. Kaikki huoneet ovat esteettömiä. Hotellinjohtaja Diamanto on paikalla päivittäin ja pitää itse huolen siitä, että jokainen vieras viihtyy ja kaikilla on toimivat puitteet. Ensimmäisen yön jälkeen saimme halukkaille pehmeämpää patjaa jne. Pienessä hotellissa on hyvin välitön tunnelma ja henkilökunta tulee nopeasti tutuksi.

Eria resortissa on minun makuuni ehkä maailman paras uima-allas: Loiva ramppi, yleisessä käytössä olevat suihkutuolit, joilla ramppia pitkin kulkea, juuri sopivan lämmin vesi (n. 27-28 astetta), sopivasti tilaa, syvää ja matalaa sekä allasta reunustava kaide. Pienen hotellin etuna on myös se, että altaassa on harvoin ruuhkaa ja aurinkotuolit riittävät varmuudella kaikille. Tuntuu vähän kuin olisi oman talonsa uima-altaalla, eikä tarvitse yhtään välittää muiden katseista tai ihmettelyistä, mikä on itselleni aina ihanaa vaihtelua. Allasbaarista saa tilata päivän aikana holillisia ja holittomia juomia (suosituin on tuorepuristettu appelsiinimehu, nam!) sekä lounasta monipuoliselta listalta.

Hotellin omistaja, ihana Diamanto

Iltaisin ryhmämme kokoontui aina yhteisen pöydän ääreen vaihtamaan kuulumisia ja nauttimaan illallista. Buffet-aamiaiset ja illalliset katetaan hotellin vastaanottoaulaan ja ne nautitaan ulkopöydissä. Ruoka oli ihan todella hyvää! Yhtenä iltana nautimme illallista livemusiikin tahdissa. Yhtenä iltana tarjoiltavat tulivat tuli suoraan pihan grillistä ja yhtenä iltana vietimme kreikkalaista iltaa paikallisten tanssien ja musiikin merkeissä. Joka päivä niin aamiaisella kuin illallisella oli tarjolla paikallisia makuja, mutta myös meille tutumpia. Joka ilta seuraamme liittyi musta kissa, joka ei oikeastaan olisi saanut olla siellä sekä aina yhdeksältä altaaseen iltauinnille menneet sammakot.

Hotelli oli yllättänyt laittamalla minut sviittiin. Se ei ole todellakaan matkanjohtajalle itsestäänselvyys, vaan nimenomaan ihana ylläri. Huoneemme isolta parvekkeelta avautuivat upeat näköalat sekä merelle että myös oliivipuiden täyttämille pelloille, joilla lampaat vaeltelivat. Huoneessamme oli enemmän tilaa kuin tavallisessa kahden hengen huoneessa ja meillä oli muun muassa sohva ja tuplasti pöytätilaa. Kylpyhuone oli samanlainen kuin muissakin huoneissa. Ainoa asia, josta en hotellissa tykkää on wc-istuimet. Kreikassa ja muutamissa muissa maissa on erittäin monissa esteettömissä vessoissa wc-istuimen edessä reikä, johon toinen jalkani uppoaa erittäin ikävästi ja tasapainoni menee. Kylpyhuoneessa on valmiina jakkaramallinen suihkutuoli. Tukevampia saa vuokrattua ja myös itse kelattavia on saatavilla. Myös runsaasti muita apuvälineitä on vuokrattavissa. Meidän ryhmässämme vuokrattiin esimerkiksi nostolaitteita, jotka toimitettiin suoraan huoneisiin. Kaikissa Eria resortin huoneissa on kaksi erillistä sänkyä, joista toinen on sähköisesti säädettävä selän, jalkojen ja korkeuden osalta. Huom! Siirsimme itse sänkyjä kuvissa ja videolla näkyvään asentoon, lähtötilanteessa ne ovat molemmat seinien vierustoilla ja keskelle jää hyvin tilaa pyörätuolille. Huoneiden ilmastointi toimi tosi hyvin kuumallakin säällä. Alla olevalla videolla esittelen meidän huoneemme. Hotellista löytyy lisää kokemuksiani ja kuvia tavallisesta huoneesta myös 2015 kirjoittamastani jutusta Onnen päivä Kreetalla.

Maleme

Maleme on pieni kylä, joka sijaitsee Hanian rannikolla, noin 20 kilometriä Haniasta. Malemea lähin hieman isompi paikka on noin kuuden kilometrin päässä sijaitseva Platanias. Parhaiten Maleme tunnetaan nimenomaan suomalaisten keskuudessa, sillä rannassa sijaitseva Maleme Imperial-hotelli täyttyy vuodesta toiseen lähinnä vain suomalaisista. Rauhallinen ja syrjäinen kylä sopii erinomaisesti rauhalliseen lomailuun. Kirjoitin vuonna 2015 jutun Maleme ja pysähtynyt aika ja siltä tuntui nytkin. Lyhyen rantatien varrella on tosi kivoja tavernoita niin juomien kuin ruuan nauttimista varten ja pari pientä kauppaa, joista saa ruokaa ja matkamuistoja. Ranta on melko pieni, mutta olemassa. Rantaravintoloissa pääsee kuitenkin nauttimaan merinäköaloista ja tunnelmasta. Eria resortilta rantaan on vajaa kilometri. Hotellilta kilometri toiseen suuntaan, ylös kukkuloille, sijaitsee Malemen ainoa nähtävyys, saksalaisten hautausmaa. Kuljin sen luo eräänä kuumana päivänä, mutta en koskaan päässyt varsinaiselle hautausmaalle, sillä vastassa olivat portaat. Reitti ylös on asfaltoitua autotietä, mennessä koko matka ylämäkeä ja palatessa luonnollisesti alamäkeä. Oliivipuita, maaseutua, kauempana lumihuippuiset vuoret ja kaikkialla rauhaa. Ihanaa! Vagabonda-blogissa on juttua saksalaisten hautausmaasta ja Malemen historiasta siinä samassa.

Jos Malemessa ei olisi Eria resort -hotellia, en sinne ehkä menisi, sen verran syrjäinen se on makuuni. Varsinkin nyt, kun vertailukohtanani on Rethymnon, johon viime vuoden lomallani ihastuin tosi paljon. Kokonaisuutena Eria resort ja Maleme tarjoavat kuitenkin ihanan loman.

Hania

Viikkoomme kuului yksi opastettu kokopäiväretki Haniaan. Suomenkielinen oppaamme sairastui viime hetkillä, joten saimme tilalle englanninkielisen. Onneksi oikein mukavan ja erittäin selkeää englantia puhuvan. Suurin osa ryhmästämme ymmärsi hyvin englantia, mutta käänsin varmuuden vuoksi aina pääkohdat.

Retkemme alkoi noin 40 minuutin ajolla hieman Hanian kaupungin ohi, ylös näköalapaikalle, josta avautuivat maisemat yli Hanian. Opas kertoili matkan ajan mielenkiintoisia tarinoita Kreetan historiasta ja nykypäivästä. Eria resortin minibussissa matka taittui tasaisesti ja viileästi. Eri kokoisia esteettömiä minibusseja on monenlaisten ryhmien tarpeisiin. Pienempiä yhden pyörätuolin mentäviä autoja voi myös vuokrata omaan käyttöön.

Haniassa kiertelimme ensin oppaan johdolla pitkin Hanian tunnelmallisia katuja. Hän näytti parhaat ostospaikat ja opimme paljon kaupungista. Lounaalle istahdimme porukalla venetsialaisessa satamassa sijaitsevaan Plateia-ravintolaan. Se on toinen sataman kahdesta ravintolasta, jossa on esteetön wc. Ravintola kannattaa valita paitsi vessan, myös ruuan vuoksi. Lounaan jälkeen erkanimme 1,5 tunniksi vapaasti kiertelemään ja ostoksia tekemään ennen kuin opas saattoi meidät jälleen minibussillemme.

Kolme ryhmämme jäsentä lähti Haniaan vielä toistamiseen muutaman päivän päästä, tällä kertaa bussilla. Malemesta, ihan hotellin läheltä, pääsee kätevästi kaupunkiin myös paikallisbussilla. Bussit ovat esteettömiä apuvälineiden käyttäjille ja sisään pääsee bussissa olevan rampin avulla. Kaikissa busseissa on erillinen rahastaja, jolle maksetaan bussilippu ja rahastaja auttaa myös rampin kanssa bussiin noustessa. Yhteen bussiin mahtuu hyvin yksi pyörätuoli, tuolin koosta riippuen enintään kaksi. Matkan hinta Malemesta on reilut kolme euroa. Myös Eria resortista olisi voinut varata kuljetuksen Haniaan tai muille retkille, mutta nämä ovat selvästi kalliimpia ja taloudellinen ratkaisu onkin käyttää julkista liikennettä.

Esteetön ranta

Paikan päällä päätimme tehdä retken myös Agii Apostolissa (kirjoitetaan myös Agioi Apostoloi) sijaitsevalle esteettömälle rannalle. Google Maps tuntee tuon rannan nimellä Yannis Beach Place. Matkaa rannalle on Malemesta noin 15 kilometriä. Rannalla sijaitsee yksi Kreetan monista seatrac-laitteista. Seatrac on napin painalluksesta kiskoja pitkin kulkeva tuoli, joka vie suoraan mereen ja mahdollistaa näin esteettömän veteen pääsyn. Laitetta ohjataan kaukosäätimellä ja sitä voi vapaasti käyttää kaikki, joilla kaukosäädin on. Minä tilasin säätimen viime vuonna ennen Rethymnonin lomaa, mutta yleensä sellainen on myös rannoilla, joilla Seatrac on. Agii Apostolissa sen sai rantakahvilasta. Seatrac on jo sadoilla rannoilla eri puolilla Kreikkaa sekä muutamilla rannoilla Kyproksella ja Turkissa. Agii Apostolin ranta sopii sen käyttöön erinomaisesti, sillä se on hyvin suojaisa. Tuoli liikkui hitaasti ja tasaisesti ilman ennakkoon pelkäämääni nykimistä. Se myös pysähtyi pehmeästi veteen. Minä päätin vain istuskella ja nauttia viilentävästä vedestä, mutta siitä olisi voinut nousta helposti myös uimaan. Alla on video, jossa pätkä Seatracin kulkemisesta! Kaikki Seatracien sijainnit ja lisätiedot löytyvät Seatracin sivuilta.

Vietimme rannalla muutaman tunnin helteisenä lauantaina. Paikalla oli paljon paikallisia perheitä ja rannan tunnelma oli tosi ihana. Hiekalle johtaa laudoitettu polku, joka päättyy laudoitettuun alueeseen, jossa on muutama puinen ja kiinteä aurinkotuoli sekä Seatracin starttipaikka. Rannalta löytyy bajamaja-mallinen esteetön wc. Osaan rantabaarin pöydistä pääsee esteettömästi ja tilata voi niin ruokaa kuin juomaakin. Suosittelen lämpimästi!

Kreikka ei vielä esteettömyydessään yllä esimerkiksi Espanjan tasolle, mutta monia hyviä asioita on silti viime vuosina tapahtunut. Kreeta on yksi Kreikan esteettömimmistä kohteista ja syitä matkustaa sinne on paljon. Lomaan Eria resortissa ja Malemessa voi yhdistää tutustumista saaren muihin kohteisiin tai ottaa kaiken ilon irti rennosta elämästä ihan vaan siellä. Esteettömät matkat Kreetalle myy Matka-Agentit matkatoimisto.

Lisää luettavaa Kreetalta

Kaikki Kreeta-aiheiset jutut vuosilta 2015-2022
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Kuulostaa kivalta kohteelta! Itse en ole Kreikassa ikinä ollut, mutta kun Kreikkaan tulee lähdettyä, niin täytyy pitää Eria Resort myös mielessä.

    Reply

Leave a Reply