Valikko
Hotellit Suomessa / pääkaupunkiseutu

Esittelyssä hotelli Scandic Grand Central Helsinki

Scandic-hotellit tarjosivat majoitukseni

Scandic Grand Central Helsinki avautui Helsingin keskustaan, päärautatieaseman viereen huhtikuussa 2021. Odotin vierailua hotellissa suurella innolla. Ilmassa oli lupaus ainutlaatuisesta upeudesta, mutta vähintään yhtä vaikuttunut olin siitä, että hotellissa on 37 esteetöntä huonetta. Vietettyäni vuorokauden hotellissa vajaa kuukausi sen avajaisten jälkeen nämä kaksi asiaa olivat edelleen mielessäni ykkösinä, mutta rinnalle nousivat myäs hotellin tunnelma ja aamiainen.

Keskeisemmälle paikalle Helsingin keskustaan ei hotellia voisi saada. Scandic Grand Central Helsinki sijaitsee Helsingin päärautatieaseman ja Suomen Kansallisteatterin välissä rautatientorilla. Eliel Saarisen suunnittelema jugendrakennus valmistui vuonna 1909 ja toimi vuosikymmeniä VR:n hallinto- ja toimistorakennuksena. Suojeltu arvorakennus on muutettu reilun kolmen vuoden mittaisen muutosprojektin aikana lähes 500 huoneen hotelliksi yhteistyössä Museoviraston kanssa. Hotellissa on säilytetty mahdollisimman paljon vanhaa ja kunnioitettu rakennusta monin tavoin. Joitakin alkuperäisiä kohtia, kuten vastaanottoaulan alkuperäisten pylväiden kapiteelit löydettiin ja otettiin käyttöön remontin yhteydessä. Alkuperäisen rakennuksen jatkeeksi rakennettiin moderni uudisosa, jossa kuitenkin hyödynnetään Eliel Saarisen ajan arkkitehtuuria ja se istuu kokonaisuuteen hienosti. Hotelli on hyvä valinta hyvää sijaintia, ainutlaatuisuutta, arvorakennuksia, yksityiskohtia ja myös esteettömyyttä arvostaville.

Saapuminen

Hotellin pääsisäänkäynti on rautatientorilta, Vilhonkadun puolelta ja samasta ovesta on astuttu sisään jo vuodesta 1909. Silloin ei esteettömyyttä arvostettu, joten ovella on pitkät portaat. Esteettömiä sisäänkäyntivaihtoehtoja on kuitenkin kaksi. Rautatientorin puolella esteetön sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin viereisestä hotellin ravintolan ovesta, johon johtaa loiva ramppi. Ravintolan ollessa suljettuna ovella on pyörätuoliin nähden hyvällä korkeudella oleva summeri, jota soittamalla saa yhteyden vastaanottoon ja saa sieltä oven avaajan. Ylös vastaanottoon mennään pienehköllä hissillä, jossa nappia on painettava koko matkan ajan. Hissi voi pituutensa puolesta olla ahdas osalle apuvälineistä. Ravintolan ollessa auki voi tuntua hassulta saapua keskelle ravintolaa matkatavaroiden kanssa.

Toinen esteetön sisäänkäynti on hotellin sisäpihalta, Läntisen Teatterikujan puolelta porttikongista. Suljetulla portilla on summeri, jota soittamalla saa yhteyden vastaanottoon ja portin auki. Sisäpihalla on kaksi esteetöntä pysäköintipaikkaa ja automaattiovi, joka johtaa suoraan vastaanottoon. Tämä sisäänkäynti tuntui itsestäni tyylikkäämmältä kuin ravintolan kautta kulkeminen. Sisäpihalla on mukulakiveä.

Hotellin vastaanotto

Hotellin vastaanotto sijaitsee upeassa avarassa tilassa, joka on ennen toiminut VR:n kongressisalina. Vastaanoton taustalla on sisustusarkkitehti Puron valotaideteos ja näkymä rautatientorille. Yksi vastaanottotiskeistä on madallettu pyörätuolin käyttäjiä ajatellen. Saimme hyvää palvelua ja meitä palvellut vastaanottovirkailija tunsi myös esteettömyyteen liittyvät asiat. Vastaanoton sivulla on pieni myymälä ja vastapäätä tunnelmallinen lounge, jossa voi katsella takkatulta, pelailla tai muuten vain fiilistellä. Tilavat hissit vievät vastaanotosta majoituskerroksiin. Hotellin portaikot ovat suojellut, alkuperäiset ja näyttävät. Ne siis vetävät puoleensa heitä, jotka portaita pystyvät kulkemaan ja vähentävät toivottavast monista muista hotelleista tuttuja hissiruuhkia jättäen enemmän tilaa hissiä välttämättä tarvitseville.

Esteettömät huoneet

Hotellissa on kaikkiaan 491 huonetta, joista 37 on esteettömiä. Esteettömistä huoneista noin puolet sijaitsee hotellin uudisosassa ja puolet alkuperäisessä osassa. Alkuperäisessä osassa olevat esteettömät huoneet ovat Superior-huoneita ja uudisosassa sijaitsevat huoneet Standard-huoneita. Pääsin kurkistamaan oman huoneemme lisäksi muutamaan Standard-huoneeseen ja ne olivat hieman pienempiä kuin Superior-huoneemme. Huoneet ovat pohjaratkaisuiltaan erilaisia, joten kannattaa hotellia varatessa kertoa omista toiveista. Hotelli on tunnettu pitkistä, näyttävistä huonekäytävistä ja koristeeksi jätetyistä alkuperäisen rakennuksen suojelluista toimisto-ovista, joiden takana on varsinaiset huoneiden ovet. Käytävää on itseasiassa parhaimmillaan koko ratapihan verran, 150 metriä. Esteettömät huoneet sijaitsevat eri puolilla ja osaan on hissiltä pitkä matka. Jos kulkeminen on vaikeaa, kannattaa pyytää esteetön huone mahdollisimman läheltä hissejä.

Kaikissa esteettömissä huoneissa on kaksi sähkösäätöistä sänkyä (säätö selän ja jalkojen kohdalta) ja esteettömäksi varusteltu kylpyhuone. Joistakin huoneista on väliovi viereiseen huoneeseen mahdollistaen näin isommat kuin kahden hengen seurueet. Esteettömissä huoneissa huoneen oven ja kylpyhuoneen leveys on 85 cm. Joissakin huoneissa on sähköinen oven avaus, jota rakastan ja johon Suomessa hotelleissa harvoin törmää.

Me vietimme yön Superior-luokan huoneessa 3020. Se oli kaunis, tyylikäs, tilava liikkua sähköpyörätuolilla ja äärimmäisen hiljainen, vaikka näkymämme oli vilkkaalle rautatientorille. Huoneessa oli muiden esteettömien huoneiden tavoin kaksi sähkösäätöistä sänkyä ja tilava kylpyhuone. Matto saattaa olla hankala erityisesti nostolaitteiden käyttäjille. Huoneesta oli väliovi viereiseen huoneeseen 3018. Alla olevalla videolla esittelen huoneemme. Kannattaa katsoa loppuun asti, sinne tallentui vahingossa myös pieni vahinko…

Ravintola ja baari

Hotellin ravintola Brasserie Grand ja baari Bar G sijaitsevat samassa kerroksessa kuin vastaanotto ja niihin on esteetön kulku. Aamiaishuone sijaitsee näiden yhteydessä ikään kuin ravintolan ja baarin takana. Sisäpihalla on myös ulkoterassi, jossa voi nauttia niin aamiaista kuin kesäillan drinkkejä. Kaikki nämä vievät tunnelmaltaan jonnekin muualle kuin Helsinkiin. Minun mieleni kulki Ranskaan niin herkullisella illallisella kuin aamiaisellakin. Vierailumme aikaan päällä olivat vielä koronapandemian aiheuttamat ravintolarajoitukset ja muun muassa baari oli kiinni. Tyhjänäkin pystyi aistia tunnelman, saati nyt kun se toimii kohtaamispaikkana iloisille jälleennäkemisille. Aamiainen on jo monen suusta julistettu yhdeksi Helsingin parhaista ja allekirjoitan tämän. Leivät paistetaan aamiaishuoneessa, munakas oli ihanaa ja herkkupuolelta omenapaistos suli suuhun. Herkkuja notkuvat buffet-pöydät olivat riittävän matalalla myös pyörätuolin käyttäjälle. Ne olivat eri tilassa kuin pöydät, mikä teki pöytien tunnelman rauhalliseksi. Me nautimme aamiaisen lasitetulla terassilla, joka on sisätilaa ja toimii siis ympäri vuoden. Se viimeisteli Pariisi-fiiliksen ja nousi yhdeksi lempipaikakseni hotellissa.

Kokoustilat

Scandic Grand Central Helsingissä on 17 erilaista kokoustilaa monenlaisiin tilaisuuksiin. Tiloja yhdistämällä saadaan tarvittaessa jopa 500 hengen kokous- ja juhlatila. Osa tiloista oli varattuja, joten kurkistin vain muutamiin. Esteettömyyden kannalta tilat näyttivät toimivilta ja Scandicin tyyliin kaikkiin kokoustiloihin on saatavilla induktiosilmukka. Erityispisteet kokoustilojen esteettömälle wc:lle, joka on hyvä esimerkki siitä, että esteettömän wc:n voi toteuttaa tyylikkäästi.

Muut tilat

Hotellin kerroksessa -1 on kaksi tyylikästä yleistä esteetöntä vessaa. Ne sijaitsevat vastakkain ja ovat toistensa peilikuvia eli voit valita kummin päin oleva wc-istuin toimii sinulle paremmin. Vierailuni aikaan ovea ei saatu lukittua, mutta siihen on toivottavasti löytynyt jo ratkaisu. Hotellin kuntosalille pääsee esteettömästi. Saunatiloihin pääsee, mutta saunat eivät ole esteettömät, eikä suihkuissa ole suihkutuoleja.

Hotelli on ehdottomasti vierailun arvoinen. Se on tyylikäs, uniikki ja erityisesti aikuiseen makuun sopiva, mutta silti maltillisen hintainen. En osaa sanoa kohosiko se tähänastisen suosikkini Marski by Scandic -hotellin ohi, mutta ainakin rinnalle. Saattaa olla, että molemmissa on vierailtava vielä uudestaankin…

Lue myös: Scandic Grand Central Helsingin esteettömyystiedot Scandic-hotellien sivulla.

Katso myös: Esteetön Matka Talk Show jakso 3, vieraana Kirsi Myllymäki-Mattila Scandicilta

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply