Valikko
Hollanti

Esteetön Amsterdam: Kanaaliristeily

Muutama päivä sitten minulta kysyttiin kesän mieleenpainuvinta hetkeä. Ensimmäinen mieleeni tullut asia oli kanaaliristeily Amsterdamissa. Sanoin sen, enkä kadu valintaani.

Se oli nimittäin kuumin ja aurinkoisin päivä ehkä koko kesänä. Se oli myös helpoin pieneen laivaan meno mitä kuvitella voi. Pieniin veneisiin ja laivoihin pääsee pyörätuolilla harvoin. Joskus pääsyä varmistellessa sanotaan, että pääsee hyvin, mutta totuus on toinen. Näin kävi ystävälleni joka oli lähdössä Vuosaaresta vesille Helsingin rantaviivaa katselemaan. Blue Boat Companyn kanaaliristeilyjen esteettömyydestä olin lukenut ja mieli oli kyllä luottavainen. Lähetin firmaan etukäteen sähköpostia ja he kertoivat osan laivoistaan olevan esteettömiä. Sain kehoituksen soittaa sinä päivänä, kun risteilylle haluaisin, jotta saisin tietää mitkä sen päivän lähdöistä ovat soveltuvia. Heti ensimmäisen päivän kävelyllämme tajusimme kuitenkin olevamme lähellä laivan lähtösatamaa (Stadhouderskade 30, lähellä Rijksmuseumia) ja menimme tiedustelemaan asiaa paikan päälle. 10 minuutin päästä lähdössä ollut laiva sattui olemaan esteetön, joten hyppäsimme kyytiin heti. 75 minuutin City Cruise maksoi toiselle meistä normaalin 14 euroa ja minulle pyörätuolin käyttäjänä 8,50 euroa.

IMG_9217

IMG_9230

IMG_9240

IMG_9241

IMG_9202

IMG_9208

No en nyt varsinaisesti hypännyt kyytiin, mutta yhtä helpolta se kyllä tuntui. Laivan takaosassa on nimittäin lattiasta nouseva hissi, jota hymyilevä kapteeni tuli luontevasti käyttämään ilman sen kummempaa erityisyyden ihmettelyä. Hetkessä olimme kyydissä. Sähkärillä olisi päässyt sisään ja siellä olisi voinut kuunnella kuulokkeista kaupungin esittelyä myös suomeksi. Kesän kuumimman päivän kunniaksi me valitsimme kuitenkin ulkopaikat. Amsterdam on uskomattoman kaunis kaupunki ja se täytyy ehdottomasti kokea myös tästä perspektiivistä. Kanaaleissa on paljon laivoja. Osa kuljetti turisteja, osassa paikalliset viettivät leppoisaa kesäpäivää ja osa on ihan normaaleja asuntoja terasseineen.

IMG_9243

IMG_9246

IMG_9247

IMG_9249

Kanaaliristeilyjä on eri pituisia ja ne ovat erinomainen tapa nähdä kaupunkia myös esteettömästi. Luitko jo aiemman juttuni Amsterdamiin saapumisesta ja siellä liikkumisesta?

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply