Valikko
Hollanti

Esteetön Amsterdam: Kierrä, näe ja maista

Ah niitä ihania kuumia kesäpäiviä Amsterdamissa! Kerroinkin jo aiemmin kaupunkiin matkustamisesta ja kaupungin esteettömästä joukkoliikenteestä sekä siitä ihanasta kanaaliristeilystä, yhdestä lyhyen kesälomani kohokohdasta. Mieleeni painuneina löytyi kuitenkin vielä paljon kuvia ja paikkoja, joista en ole kertonut. Liikuimme parin päivän ajan hyvin paljon kävellen/sähkärillä paikasta toiseen, mikä onkin helppo tapa nähdä koko ajan jotain. Kuljimme useasti halki vanhan kaupungin ja aina yhtä absurdin punaisten lyhtyjen alueen, jossa riittää lähes alastomia naisia ikkunoihinsa asiakkaita odottamaan aamuvarhaisesta alkaen. Näimme lukuisia ihania siltoja  ja kanaalien varsia, kukkia ja söpöjä taloja. Nautimme tunnelmasta erityisesti Jordaanin kaupunginosassa. joka rakennettiin 1600-luvulla työväestön asuinalueeksi. Nykyään siellä viihtyvät taiteilijat ja mielestäni kaikki, jotka pitävät viihtyisistä kahviloista ja ravintoloista ja ihanista pienistä ravintoloiden terasseista kuumina kesäiltoina. Suosittelenkin kulkemaan Amsterdamissa jalkaisin tai omilla pyörillä niin paljon kuin mahdollista. Seuraavassa viisi vinkkiä paikoista, joihin kävelyretkillämme päädyimme, osaan tarkoituksella, osaan vahingossa.

IMG_9283

IMG_9281

IMG_9165

IMG_9150

1.Nouse korkealle

Aloitimme kaupunkiin tutustumisen yläilmoista, hotellimme Doubletree by Hilton Amsterdam Centraal Stationin kattoterassilta. Monet turistioppaat suosittelevat terassia myös muille kuin hotellin asukkaille. Drinkki oli kallein juomani hetkeen (lähenteli 20 euroa…), mutta ai että, oli se kyllä hyväkin ja maisemista maksaa mielellään muutaman euron ekstraa. Puolen päivän aikaan terassille mahtui hyvin ja paikkansa sai valita parhaan näköalan mukaan. Kävimme vilkaisemassa maisemia myös illalla pimeän tultua, mutta pidin enemmän auringonpaisteesta.

IMG_9143

IMG_9136

2. Pyörähdä kukkatorilla

Amsterdamin kukkatori on legendaarinen käyntikohde, jonka läpi on helppo kulkea kaupungilla pyöriessä. Se sijaitsee keskeisellä paikalla ja liikkuessasi ympäri kaupunkia et voi olla törmäämättä siihen. Sieltä löytyvät niin legendaariset tulppaanit kuin kannabis-kasvitkin. Mukaan ei nyt kyllä lähtenyt kumpaakaan. Matkaa hotelliltamme kertyi 1,7 km.

IMG_9168

IMG_9169

3. Nauti kesäpäivästä Vondelparkissa

Vondelpark on Amsterdamin suurin, 45 hehtaarin kokoinen viheralue. Täällä on laajoja nurmikenttiä, suihkulähteitä ja hyvät päällystetyt tiet kulkea niin pyörällä kuin pyörätuolillakin. Ehdottomasti paikka, johon mennään kesäpäivän piknikille. Siellä täällä on myös ravintoloita, jos ei omat eväät kiinnosta. Invavessoja ei ollut silmiinpistävästi, mutta ravintolasta löysin. Matkaa hotelliltamme puiston keskiosaan kertyi noin 4 kilometriä.

4.Vieraile Albert Cuyp -torilla

De Pijp on kansainvälinen ja elämää täynnä oleva kaupunginosa niin ikään Amsterdamin keskustassa. Alue on täynnä kansainvälisiä ravintoloita ja makuelämyksiä voi haalia maailman joka kolkalta. Täältä löytyy myös Albert Cuyp tori, josta voit löytää mitä vain herkuista vaatteisiin ja pesukoneisiin. Kojuja on noin 300. Tori on muodoltaan pitkulainen ja riittää, että kävelee vain suoraan molemmille puolille katsellen. Mitään ei siis jää näkemättä toisin kuin helposti käy toreilla, jossa on useita kulkuväyliä ja joka levittäytyy leveyssuunnassa. Tori on auki maanantaista lauantaihin klo 9-17. Matkaa hotelliltamme oli 3 kilometriä.

IMG_9274

5. Herkuttele Foodhallenissa

Foodhallen Amsterdam on suuri sisätiloissa toimiva ruokahalli, jossa on 20 laadukasta katuruokaa tarjoavaa ravintolakojua. Pöydät ovat kaikille ravintoloille yhteiset eli seurueen ei tarvitse päästä yhteisymmärrykseen siitä mitä tänään syötäisiin. Täällä onnistuu niin pieni napostelu kuin suuremmankin nälän tyydytys. Hallissa on myös vaihtoehtoja pelkkään drinksutteluun. Gin & Toniceihin erikoistunut baaritiski on houkutteleva. Suuri suositus erityisesti vietanamilaisille kevätrullille! Matkaa hotelliltamme oli tänne läntisessä Amsterdamissa sijaitsevaan halliin 3,3 kilometriä.

IMG_9285

IMG_9290

Bonus: De Gooyer Windmill

Tuulimyllyssä sijaitsevan pienen paikallisen olutpanimon isolla ulkoterassilla voi maistella paikallisia olutmakuja joko tuopeittain tai pienten maisteluiden kautta. Ruokaakin löytyy, hyvin makkarahenkistä sellaista oluiden rinnalle. Sisätilakin on, mutta sinne ei pyörätuolilla ole asiaa ilman omaa ramppia. Seuraavaksi kerron teille uudesta esteettömästä vuokra-asunnosta, joka sijaitsee aivan tämän vieressä, tästä on siis helppo tehdä kantis!

IMG_9257

Lisäksi on toki mainittava, että Amsterdam on pullollaan erittäin laadukkaita museoita, joista suurin osa on esteettömiä. Nyt kuitenkin loman lyhyys ja se aurinko ja kesän kuumuus sai meidät pysymään ulkona. Jokainen löytää kuitenkin todennäköisesti omannäköisensä Amsterdamin, myös esteettömästi. Yhdistelemällä esteetöntä joukkoliikennettä ja omilla jaloilla/pyörillä kulkemista ja suunnittelemalla hyvin päivän reitin, ehtii muutamassa päivässä kokea todella paljon.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

3 Comments

 • Markku
  5.4.2017 at 18:56

  Moi,

  Minkä hintaluokan hotelli tuo Hilton Amsterdam on?

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   5.4.2017 at 19:16

   Hei! Tuo Doubletree by Hilton Amsterdam Centraal Station on hyvätasoinen hotelli, eikä kaupungin halvin. 🙂 Riippuu varmasti paljon matkustusajankohdasta ja millaisen tarjouksen sattuu bongaamaan. Maksoin viime heinäkuussa kahden hengen huoneesta muistaakseni noin 150 e/yö, joka ei merkittävästi poikennut kaupungin muiden esteettömien hotellien hinnoista ko. ajankohtajana, joten valitsin hotellin ennen kaikkea sen sijainnin vuoksi. Liittymällä kanta-asiakkaaksi saa halvemman hinnan!

   Reply
 • Markku
  5.4.2017 at 19:42

  Kiitos!

  Reply

Leave a Reply