Valikko
Lukijoiden kokemukset / Viro

Palmuaseman kesäkirjeenvaihtaja: Esteetön automatka Tartossa ja Pärnussa

Tervetuloa Viroon ja seuraamaan millainen on Palmuaseman kesäkirjeenvaihtaja Pyryn esteetön automatka Tartossa ja Pärnussa! Kaksiosaisessa juttusarjassa Pyry kertoo kokemuksistaan Tartossa ja Pärnussa sähköpyörätuolilla liikkuen. Matkassa on mukana henkilökohtainen avustaja. Pyrylle esteettömyys tarkoittaa esteetöntä majoitusta ja kohdetta, jossa on helppo liikkua sähköpyörätuolilla. Hänelle hankalia ovat mukulakivet, jyrkät mäet ja kulkuväylien epätasaisuus. Viiden päivän mittaiseen, omalla esteettömällä autolla toteutuvaan roadtripiin mahtuu muun muassa kulttuurielämyksiä.

Viro valikoitui matkakohteeksi osittain vahingossa. Halusin lomalle irtioton kotoa, mutta jotain helppoa, jonka järjestelyt ja valmistautumiset eivät vie liikaa Suomen kesästä. Lisäksi alkukesän helteillä ajattelin, että naapurimaassakin olisi sopivasti lämpöä. Aloin järjestellä matkaa puolitosissaan. Koska avustajajärjestelyt, majoitukset ja lauttamatka järjestyivät ongelmitta, matka oli päätettävä toteuttaa. Kyseessä on omalla autolla toteutettava viiden päivän roadtrip Virossa keskittyen Tarttoon ja Pärnuun. Aiemmin olen käynyt useasti Tallinnassa ja kerran Saarenmaalla, mutta en muualla Virossa. Matkajärjestelyt hoidin omatoimisesti etsien erikseen sopivat lautat ja hotellit.

Osa 2: Pärnu

(Jos et ole vielä lukenut ensimmäistä osaa, skrollaa ensin alaspäin.)

Tartosta matka jatkui kohti Pärnua. Reittivaihtoehtoja oli muutama. En halunnut käyttää lyhintä Viljandin kautta kulkevaa reittiä, koska se oli alkupään osalta tuttu Viljandin päiväretkeltä. Niinpä valitsin eteläisen reitin Tartto-Röngu-Törva-Pärnu. Reittivalinta oli onnistunut, koska Törvasta Pärnuun kulkeva tie 6 kulki kylien läpi. Sadekuurojen vuoksi emme pysähtyneet kyliin, mutta kyseessä oli mieluisin ajomatka. Pohdinnassa oli myös koukkaus Latvian kautta, mutta se jäi toteuttamatta aikataulusyistä.

Pärnu on Viron kesäkaupunki. Aluksi matkaani ei pitänyt sisältyä Pärnua, koska se on niin suosittu lomakohde, mutta onneksi muutin mieltäni ja vietin Pärnussa yhden yön. Pärnun majoituksen osalta päätin majoittua rannan kylpylöiden sijaan keskustaan. Koidulapark hotelli oli edullinen, erinomaisessa sijainnissa, idyllisen näköinen puurakennus ja sisälsi esteettömän huoneen. Hotellissa oli vain yksi esteetön huone, mutta sen sijainti oli loistava. Huoneen ovelta oli muutaman metrin matka hotellin sisäänkäynnille. Ei tarvinnut odotella hissiä tai kierrellä käytäviä. Hotellin sisäänkäynnillä oli luiska, joka oli ainakin kesällä toimiva. Hotellin takapihan terassille ei ollut käsittääkseni kynnyksetöntä reittiä, mutta etupihan terassi oli katutasolla.

Huoneeni oli varustukseltaan pelkistetty. Esim. ilmastoinnin sijaan oli tuuletin ja ikkuna. Kylpyhuone oli erittäin tilava ja esteettömäksi suunniteltu. Muuten huone ei ollut erityisen tilava, mutta minulle riittävä. Huoneen kylpyhuoneeseen oli pieni kynnys, jossa oli jyrkkä luiska. Suihkussa oli kyllä lämmintä vettä, mutta matala veden paine hankaloitti suihkussa käyntiä.

Pärnussa on erinomaista se, että kaupunki on tasaisella maalla. Korkeuseroja maastossa on vähän. Keskustassa on kävelykatuja, puistoja ja lisäksi kesällä moni katu on suljettu autoliikenteeltä. Pärnun keskustassa on vanhoja rakennuksia, jotka ovat pääosin esteellisiä. Kesällä elämä on kuitenkin terasseilla, joista osa on esteettömiä, osa ei. Pärnun rannassa on kylpylähotelleja/hotelleja myös uusissa rakennuksissa, joissa esteettömyys on oletettavasti paremmin huomioitu. Pärnun rannassa on tasaista, reittejä pyörätuoleille ja inva-wc:t. Uimismahdollisuuten en perehtynyt, koska merivesi oli minulle liian kylmää. Rantapromenadin päässä on rantaniityn vaellusreitti. Siellä näköalatornin ylimpään kerrokseen on portaat, muuten on esteetöntä.

Pärnu soveltuu kesälomakohteeksi ranta- ja terassielämästä, kylpylöistä ja ulkoilusta pitävälle. Vaikka keskusta on idyllinen, siinä ei ole nähtävää kovin moneksi päiväksi. En erityisemmin tutustunut, mutta minulle jäi tuntuma, että kulttuuritarjontaa on tarjolla melko vähän.

Pärnun rannan esteetön wc

Esteettömyyden kannalta haasteena Virossa on vanhat rakennukset, joita on paljon. Osaa vanhoista rakennuksista on uudistettu esteettömyystarpeita huomioiden, mutta hyvin pientä osaa. Uudet rakennukset vastaavat esteettömyydeltään Suomea. Yllätyin reissulla siitä, että inva-wc:t olivat keskimäärin siistimpiä ja hyväkuntoisempia kuin Suomessa. Kokonaisuudessaan eteläinen Viro on kiinnostava matkakohde, jossa ollaan lähes kotimaassa, mutta selkeästi jo ulkomailla. Minusta se on huomattavasti Tallinnaa mieluisampi kohde matkustaa.

Osa 1: Viking XPRS ja Tartto

Viking XPRS:n autokannella autolla pääsee hissin viereen ja auton hissille saa riittävästi tilaa, kun ilmoittaa tarpeesta ennakkoon. Autokannelle on korkea kynnys, jossa on luiskat molemmin puolin. Haastavan luiskasta tekeekin se, että kynnyksen ylityksessä on peräkkäin luiskat ylös ja alas. Laivassa on muutenkin tarpeettoman paljon jyrkkiä luiskia. Moneen paikkaan olisi mahtunut loivempikin.

Laivan palvelut keskittyvät kansille 7 ja 8. Laivalla on kaksi esteetöntä wc:tä. Kumpikin sijaitsee kannella 8 ja niissä on kohtuullisesti tilaa. Pöntöt ovat matalat ja takaa kiinni seinässä. Toisessa wc:ssä vapaata tilaa on pöntön oikealla ja toisessa vasemmalla puolella. Tukikaiteet on kiinnitetty seinään. Laivan 8. kansi on hieman sokkeloinen. Kulkuväylät sekoittuvat ravintola- ja kahvilatiloihin, mikä luo kaikille matkustajille ahtauden ja ruuhkan tunnetta. Tallinnasta Tarttoon on matkaa noin 180 kilometriä ja se taittui autolla noin kahdessa tunnissa. Ajoimme Pöltsamaan läpi, mutta se ei vaikuttanut kiinnostavalta pysähdyskohteelta. Viron eteläisin osa vaikutti pysähdyskohteiden osalta kiinnostavammalta kuin Tarton pohjoispuoli. Matka sujui hyvin, mutta pienenä yllätyksenä oli joidenkin teiden huono kunto

Art Hotel Pallas

Majoitun Tartossa Art Hotel Pallaksessa. Parasta hotellissa on sen sijoittuminen Tarton kävelykadun päähän. Kävelykatua pitkin on helppo liikkua pyörätuolilla Tarton keskustassa. Hotelli Pallaksen esteetön huone on tilava. Sänkyjä on kolmelle hengelle: parisänky ja erillinen sänky. Parisänky on matalampi ja erillinen sänky korkeampi. Kummankin alle mahtuu tarvittaessa nostolaitteen jalat. Huoneen kylpyhuone on tilava. Heikkoutena kuitenkin WC-pönttöön kiinnitetyt tukikaiteet, jotka ovat huterat ja voivat myös estää suihkutuolin asettamisen pöntön päälle. Esteetön huone ei kuulu hotellin halvimpaan hintakategoriaan.

Hotellin yleiset tilat ovat melko esteettömät. Parkkipaikka hotellin takana on melko ahdas ja mäessä, mikä voi aiheuttaa haasteita autosta poistuttaessa etenkin, jos vapaita paikkoja on vain hankalissa sijanneissa. Hotellin etuovesta pääsee ulos kohtuullisesti vaikkakin oven edessä on hieman epätasaisuutta.

Viljandi Folk Music festivaali

Tein Tartosta päiväretken Viljandiin ja osallistuin siellä Viljandi Folk Music festivaaleille. Viljandi on idyllinen kaupunki Tarton ja Pärnun välillä. Tapahtuman verkkosivuilla ei ollut juurikaan tietoa tapahtuman esteettömyydestä. Siellä oli mainittu, että osalle lavoista voi olla vaikea päästä etenkin ilman apua. Lisäksi oli, että vaikeavammaisten henkilön avustaja pääsee sisään maksutta. Käytännössä vastaan tuli sekä myönteisiä että kielteisiä yllätyksiä.

Festivaalialueen viidestä lavasta kolmelle pääsi melko ongelmitta. Kahdelle lavalle en mennyt, koska reitti vaikutti haasteelliselta avustajan kanssakin. Lavoille oli kapea hiekkapohjainen väylä, jossa oli korkea kynnys, ala- ja ylämäkeä sekä jyrkät pudotukset reitin sivuilla. Tapahtuma on kauniilla, mutta erittäin mäkisellä alueella. Tapahtumassa myönteisenä yllätyksenä oli tilava sisätiloissa oleva esteetön wc. Wc sijaitsi tapahtuma-alueella olevassa rakennuksessa, johon oli luiska.

Viron kansallismuseo

Eesti Rahva Muuseum, Viron kansallismuseo Tartossa esittelee Viron historiaa. Museo sijaitsee vajaa 3 kilometriä Tarton keskustasta. Museo on suuri ja sen kiertämiseen on syytä varata useita tunteja. Museo on nykyaikaisessa rakennuksessa. Näyttelytiloja on kahdessa kerroksessa. Kerrosten välillä on hissi. Lisäksi alemman kerroksen sisällä on korkeuseroja, jotka on toteutettu luiskilla. Rakennuksessa on ainakin kaksi esteetöntä wctä.

Vaikeavammainen henkilö pääsee museoon maksutta, mutta avustajan lipusta on maksettava täysi hinta. Muutamat näyttelytilat oli toteutettu niin matalina, ettei niihin päässyt sähköpyörätuolilla. Niihin mennäkseen suurin osa kävijöistä joutui kumartumaan. Suurin osa näyttelyesineiden tekstityksistä oli eestiksi, mutta omaa lippua näyttämällä tekstiruudulle tekstit muuttuivat suomenkielisiksi. Tekstit oli mukava saada suomeksi, mutta lipun näyttäminen näyttöruuduille vaatii toimintakykyiset kädet. Museossa oli kiinnostavia teemoja, mutta esineiden massiivinen määrä vei siltä terän.

Palmuaseman kesäkirjeenvaihtaja, sähköpyörätuolilla liikkuva Pyry jakaa kokemuksiaan roadtripistä Viron Tartossa ja Pärnussa.

Tartto on toimiva kohde kesällä. Uudet rakennukset ovat yhtä esteettömiä kuin Suomessa. Keskustan vanhoihin rakennuksiin ei pääosin pääse. Kesällä kuitenkin vanhassa osassa keskustaa on runsaasti terasseja, joista suurimpaan osaan pääsee esteettömästi. Tartossa on myös paljon korkeuseroja, jotka voivat haastaa liikkumista.

Lisää luettavaa

Kesäkirjeenvaihtajat: Lapsiperheen esteetön kesäseikkailu Espanjassa
Palmuaseman artikkelit Virosta
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Paikkoina Tarto ja Pärnu toden totta kiinnostaisivat. Tartossa olen pikaisesti käynyt, mutta sekin kiinnostaisi enemmän. Pärnu sen sijaan on kokonaan vieras.

    Reply

Leave a Reply