Valikko
Hotellit ulkomailla / Ruotsi / yhteistyö

Esteetön Downtown Camper by Scandic Tukholmassa

Yövyin hotellissa Scandicilta osana
yhteistyötämme saamallani lahjakortilla.

Scandic-hotellit ovat jo pitkään olleet hotellimaailman edelläkävijöitä ja keränneet palkintoja esteettömyysasioissa. Heillä on kattava 135 kohdan esteettömyysstandardi, jonka mukaan 95 kriteereistä tulee täyttyä kaikissa hotelleissa ja kaikki 135 uusissa ja täydellisen peruskorjauksen kokevissa hotelleissa. Suomessa tämä on ollut tänä vuonna haaste, kun Restel-ketjun hotelleista tuli Scandic-hotelleja, mutta muutosvaiheessa hotelleja ei remontoitu, vaan vain nimi vaihtui. Asia kerrallaan standardi on kuitenkin hiljalleen saatu käyttöön näissäkin. Scandicin henkilökunta käy läpi pakollisen esteettömyyskoulutuksen ja esteettömyysjohtaja Magnus Berglund vastaa esteettömyyteen liittyvien sasioiden toteutumisesta. Esteettömyys on viime vuosina viety astetta pidemmälle myös sen osalta, että jo 28 Scandic-hotellissa pohjoismaissa ja Berliinissä on maksutta lainattavissa nostolaite vierailun ajaksi ja joissakin hotelleissa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa on lainattavissa myös sähkömopo. Lainattava manuaalipyörätuoli samoin kuin värinällä toimiva herätyskello kuulovammaisia ajatellen taitavat löytyä jo kaikista Scandic-hotelleista. Lue lisää Scandic-hotellien esteettömyydestä.

Yksi esteettömyysstandardin kaikki kohdat täyttävistä hotelleista on Tukholman sydämessä sijaitseva Downtown Camper by Scandic -hotelli. Ruotsin parhaaksi hotelliksi ”Most innovative hotel” -kategoriassa valitun hotellin paikalla sijaitsi ennen Scandic Continental, jossa kerran yövyinkin. Jäljellä entisestä on kuitenkin enää vain ulkokuori, sillä Downtown Camper on täysin uudenlainen elämys monin tavoin. Sitä kutsutaan urbaaniksi lifestyle-hotelliksi, jossa paikalliset ja matkailijat kohtaavat. Siellä yhdistyvät hostelleille tyypillinen yhteenkuuluvuus ja kuitenkin tasokas hotelli. Hotellissa on joka päivä ilmaista ohjelmaa: joogatunteja, elokuvia, opastettuja kävelykierroksia kaupungilla jne. Hotelli on täynnä tarinoita, kohtaamisia ja elämyksiä. Ja siellä minä sain viettää yhden yön joulukuun alun Tukholman lomallani.

IMG_4319

IMG_7284

Hotelli sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä T-Centralenin metroasemalta, jonne saavumme Silja Linen satamasta. Ihan vieressä ovat Sergelin tori ja Gallerian-ostoskeskus. Eteisaulassa odottavat paraatipaikalla sähkömopo ja manuaalipyörätuoli, jotka ovat niitä tarvitsevien vieraiden lainattavissa. Myös nostolaite on lainattavissa. Tarpeesta kannattaa ilmoittaa varausta tehdessä. Seuraavaksi tulee vastaan sesonkiin sopivasti toiveiden joulukuusi, johon voi ripustaa oman toiveensa. Katossa on kajakkeja, seinän vierustalla lainattavissa skeittilautoja ja iso seinä täynnä Tukholman tapahtumia. Vastaanoton ensimmäinen reuna on madallettu pyörätuolin käyttäjiä ajatellen. Ensimmäisenä vastaamme tuleva asiakaspalvelija ei vielä vakuuta, mutta saamme laukut matkatavaravarastoon, sillä on vielä aamu ja huoneemme ei ole vielä valmis. Lämmittelemme hetken hotellin viihtyisässä aulassa, jossa on kutsuvia pöytiä palavereille, hetkille oman läppärin kanssa tai vain yksinäiselle rentoutumiselle. Hyödynnän aulan tilavaa inva-wc:tä, jonka ovi aukeaa sähköisesti. Illalla hotellissamme palatessamme vastassa on todella ystävällinen virkailija, joka poistuu kanssamme tiskin takaa hakemaan laukkujamme ja tuo ne huoneeseen saakka. Huoneemme sijaitsee neljännessä kerroksessa ja sinne pääsee tilavilla hisseillä, joita on aulassa useita. Nappulat ovat ihanan alhaalla ja yllän niihin itse.

IMG_4321

IMG_7268

IMG_4255

IMG_4324

IMG_4322

IMG_4316

Downtown Camper by Scandicissa on kaikkiaan 49 esteetöntä huonetta. Meidän huoneeseemme johtava käytävä on melko kapea, mikä kertoo siitä, että rakennus on vanha, vaikka kaikki muu hotellissa onkin uutta. Ovi aukeaa sähköisesti avainta vilauttamalla ja sisältä päin painikkeella. Oma sijoittuminen täytyy tosin vähän taktikoida, jotta ei saa aukeavaa ovea päällensä sisään mennessä. Rakastan yli kaiken sähköisesti avautuvia ovia, sillä se on minulle ainoa keino päästä itse huoneeseen ja sieltä pois. Huoneessa tulee ensin vastaan tilava eteinen, jossa on työpöytä. Kaksi erillistä sänkyä ovat sijoittuneena vierekkäin. Sängyt ovat sähkösäätöisiä päädyn ja jalkojen kohdalta, korkeussäätöä ei ole. Sänkyjen ympärillä ei ole erityisen paljon tilaa ennen kuin vähän siirtelee huonekaluja. Vanha leveä ikkunalauta on ihana ja toimii hyvänä säilytystilana. Kylpyhuoneessa on pöntön molemmin puolin kaksi seinään tukevasti kiinnitettyä nousevaa tukikaidetta ja suihkuseinä liikkuu. Suihkutuolin pyydän vastaanotosta, se on perus jakkaramallinen. Suihkuseinän vuoksi wc-pönttöä ei pysty hyödyntämään suihkutuolina niin kuin usein teen. Huoneessa on ihana tunnelma. Kuvista ja videosta tuli vähän liiankin hämyisiä, sillä opimme valojen logiikan (katkaisijaa täytyy pitää pohjassa ja hiljalleen valo kirkastuu) vasta oleilumme aikana.

Katso video hotellihuoneestamme:

IMG_4327

IMG_4281

IMG_4284

IMG_4302

Hotellin Campfire-ravintola on keskiviikkoiltana aivan täynnä hyväntuulisia ihmisiä, mutta saamme pöydän ilman varaustakin. Houkutteleva sisustus imaisee tunnelmaan, takkatuli toimittaa leiritulen virkaa. Olen syönyt tuhdisti jo aiemmin, joten valitsen listalta alkuruokiin kuuluvan annoksen paahdettuja ruusukaaleja. Kuulostaa eksoottiselta, maistuu täydelliseltä, samoin Virvan pääruuaksi valitsema kana. Campfire on samaan aikaan tasokas ja rento olohuone, jossa tunnelma on iso osa elämystä. Kasvisvaihtoehtoja on listalla useita. Syötyämme kello on jo 21.30. Olimme katsoneet, että yhdeksännen kerroksen The Nest Cocktail Lounge on näin arki-iltana auki kymmeneen ja ehtisimme hetkeksi kokemaan sen tunnelman. Kuulemme kuitenkin hissistä astuessamme, kuinka ovi laitetaan kiinni ja suljetun oven taakse päästessämme emme näe enää ketään henkilökuntaan kuuluvaa. Sisällä istuu vielä ihmisiä ja lasioven takaa avautuu täydellinen tunnelma. Lounge on auki vain yli 16-vuotiaille, siellä ei saa puhua puhelimeen ja muutenkin kännykän käyttöä kuuluu välttää. Lounge on tarkoitettu nautiskeluun. Harmittaa, että se jää kokematta ja maisemat näkemättä. Samassa kerroksessa sijaitsee The Nest Wellness, jossa on saunat, pieni lämmitetty ulkouima-allas, rentoutumishuone sekä mahdollisuus ostaa esimerkiksi hierontoja. The Nest Wellnessiin on erillinen sisäänpääsymaksu, josta hotellivieraat saavat alennuksen (muilta 595 SEK, hotellin vierailta 395 SEK). Tämän esteettömyyttä en testannut. Seuraavana aamuna aamiaisella Campfire-ravintolassa on ruuhkaa, mutta jokaiselle etsitään pöytä henkilökunnan toimesta. Valikoima on erityisen runsas, terveellisiin tuotteisiin on panostettu, mutta myös vohveliraudan luona riittää väkeä.

IMG_4293

IMG_7275

IMG_7270

IMG_7272

IMG_4306

IMG_7291

Downtown Camper by Scandicissa olisi voinut viettää aikaa enemmänkin, nyt vierailumme tuntui jäävän vähän lyhyeksi. Suosittelen lämpimästi, jos haluat esteettömän hotellin, jossa yöpyminen on elämys. Myös sijaintinsa puolesta hotelli on erinomainen valinta. Valitsen tämän ehdottomasti myös tulevilla Tukholman lomillani!

Lue lisää Downtown Camper by Scandicista sen omilla sivuilla.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply