Valikko
Espanja / Kanariansaaret / Teneriffa

Kohdeopas: Esteetön Etelä-Teneriffa

Esteetön Etelä-Teneriffa, niin kuin moni muukin Kanariansaarista, on takuuvarma valinta monille. Neljällä isoimmalla Kanariansaarella on kiinnitetty huomiota liikuntarajoitteisten matkailupalveluihin ja sopivia lomia löytyy niin aikuiseen makuun kuin lapsiperheille, löhöilijälle, uimarille, shoppailijalle ja seikkailunhaluiselle. Suosikkisaaret jakavat mielipiteitä ja useammalla saarella vierailleelle muodostuu helposti suosikkisaari, johon mieluiten palaa. Edelleen löytyy paljon myös heitä, joiden suusta kuuluu hento tuhahdus tai naurahdus, kun tulee puhe Kanariansaarista. Jokaisen sellaisen lähettäisin kovin mielelläni paikan päälle toteamaan Kanariansaarten monipuolisuuden ja mahdollisuudet vaikka millaiseen lomailuun. Olen vieraillut Kanariansaarista neljällä: Teneriffalla (vuosina 2012, 2013, 2014, 2017 ja 2018), Gran Canarialla (vuonna 2015), Fuerteventuralla (vuonna 2017) ja Lanzarotella (vuonna 2011 ja päivän verran 2017).

Minun suosikkisaareni on Teneriffa ja varsinkin sen eteläosa, joka on yksi esimerkillisimmistä kohtaamistani esteettömän matkailun kohteista. Olen huomannut vertailevani kaikkia matkakohteitani Teneriffaan, olin sitten Australiassa, Vanuatussa, Kreikassa tai jollain muulla Kanariansaarella. Teneriffa on toki ihana jo tuttuutensa vuoksi, sillä olen viettänyt saaren eteläosassa viimeisen reilun viiden vuoden aikana jo yhteensä 14 viikkoa, töissä ja lomalla. Millekään  muulle ihanista saarista en ole kuitenkaan päättänyt palata niin useasti. Teneriffa on kaikin puolin erittäin monipuolinen saari. Etelässä on kuivaa ja paikoin karuakin, mutta ei kuitenkaan samassa mittakaavassa kuin monilla muilla Kanariansaarilla ja palmujen katveeseen pääsee etelässäkin. Saaren pohjoisosassa sen sijaan on kostean vehreää ja reilun 70 kilometrin matkalla saaren eteläosista pohjoiseen näkee suuren määrän eri ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä. Koko Espanjan korkein huippu on Teneriffalla sijaitseva tulivuori Teide, saaren maamerkki. Teneriffan eteläosa lienee maailmanlaajuisestikin yksi suosituimmista esteettömän matkailun kohteista ja alueella näkee paljon erilaisilla apuvälineillä liikkuvia. Parasta siellä on se, että esteetöntä lomaa voi viettää erilaisia palveluja hyödyntäen, ei vain syrjäisessä lomaresortissa, mikä on muualla usein tyypillistä. Kokosin yhteen vinkit esteettömälle Teneriffan lomalle.

IMG_4142

IMG_4138

Esteetön Etelä-Teneriffa yleisesti

Saaren eteläosassa sijaitsevat lomakohteet Los Cristianos, Playa de las Americas sekä Costa Adeje/Fanabe. Los Cristianos on oma suosikkini, sillä siellä on jäljellä alkuperäistä kalastajakylää ja paikallinen tunnelma on sekoittunut ihanalla tavalla turismin sekaan. Los Cristianoksesta Playa de las Americaksen läpi Costa Adejeen kulkee tasainen noin 7 kilometrin pituinen rantakatu, jota pääsee hyvin kulkemaan myös pyörätuolilla. Rantakadulta Los Cristianoksen hotelleille ja kaupungin keskustaan noustaessa on mäkiä. Los Cristianos vaihtuu Playa de las Americakseksi kuin huomaamatta. Playa de las Americaksen alueella ympäristö on tasaisempaa. Costa Adejessa voi hotellin sijainnista riippuen tulla vastaan jyrkkiäkin mäkiä. Yleisesti ottaen kaikkialle pääsee. Tiet ovat tasaisia ja leveitä ja mahdollisissa kynnyksissä on rampit. Lähes kaikkiin kauppoihin ja ravintoloihin pääsee esteettömästi ja ravintoloista löytyy inva-wc todennäköisemmin kuin mistään muusta Euroopan lomakohteesta.

Lentokenttä ja lentokenttäkuljetukset

Eteläisen Teneriffan lentokenttä Aeropuerto de Tenerife Sur sijaitsee noin 20 kilometrin päässä eteläisen Teneriffan lomakohteista. Lentokenttä toimii pääsääntöisesti erittäin hyvin liikuntarajoitteisten matkustajien kannalta, sillä lentokentällä palvellaan päivittäin eri puolilta Eurooppaa tulevia liikuntarajoitteisia matkustajia. Inva-wc:itä on kentällä useampia sekä lähtö- ja tuloaulassa että porttialueella. Lentokentälle voi varata etukäteen esteettömän kuljetuksen. Niitä tarjoavat yhtiöt LeRo sekä Orange Badge. Molemmilla on tilavia esteettömiä autoja, joihin mennään joko loivaa ramppia pitkin tai hissillä. Yhdensuuntainen kuljetus lentokentältä Playa de Las Americaksen hotelleihin maksaa molemmilla yhtiöillä noin 35-40 euroa (1-4 henkilöä) silloin kun varaat kuljetuksen suoraan yhtiöltä. LeRolla on valittavana myös hieman kalliimpi superior-kuljetus, jossa kyytiin ei tule muita. Tavallisessa kuljetuksessa on mahdollisuus, että samaan kyytiin tulee muita ja lentokentällä joutuu hetken aikaa odottelemaan tai kuljetus kiertää jonkin toisen hotellin kautta. Lentokentällä on myös tavallisia takseja, joista osassa on takana ramppi pyörätuolia varten. Nämä ovat toimivia, jos mukanasi ei ole paljon matkatavaroita tai pyörätuolisi ei ole kovin korkea, sillä katto on matala ja pyörätuolin lisäksi ei jää paljoa tilaa matkatavaroille (esim. toinen apuväline). Tavallisella taksilla matka maksaa noin 20 euroa. Jos varaat matkasi matkatoimistosta, voit pyytää matkatoimistoa varaamaan kuljetuksen puolestasi.

Rannat

Los Cristianoksen ja Playa de las Americaksen välissä sijaitsee Playa de las Vistas -hiekkaranta, joka on yksi maailman esteettömimmistä rannoista. Rannalle on tehty suuri laatoitus, johon on helppo mennä loivaa ramppia pitkin nauttimaan rantaelämästä pyörätuolin kanssa. Paikalla on päivisin avustavaa henkilökuntaa, jotka auttavat mereen uimaan kelluvalla pyörätuolilla. Käytettävissä on myös erilaisia apuvälineitä, esimerkiksi nostolaite, jolla pääsee siirtymään meripyörätuoliin. Esteetön suihku ja inva-wc:t kuuluvat rannan palveluihin. Monilla muilla rannoilla on niin ikään laudoitettuja kohtia tai ainakin laudoitettuja polkuja. Costa Adejen puolella Playa de Torviscas -ranta on esteetön ja siellä on meripyörätuoleja.

Esteetön Etelä-Teneriffa

Majoitus

Teneriffan eteläosassa riittää valinnanvaraa myös esteettömien hotellien osalta. Liikuntarajoitteisia matkailijoita on paljon, joten myös hotellien kysyntä on suurta. Esteettömiä hotelleja on monella matkanjärjestäjällä. Alla olevassa listassa on tiedossani olevia esteettömiä hotelleja, joista kaikista minulla ei ole omakohtaista kokemusta. Olen valinnut listaan hotelleja, joissa myös uima-altaaseen on esteetön kulku. Näiden lisäksi alueelta löytyy paljon hotelleja, joissa on esteetön huone, mutta altaaseen ei pääse. Vuokra-asuntojen osalta olen listannut myös altaan osalta esteellisiä. Kuulen mielelläni sinun kokemuksesi ja täydentelen listaa.

Los Cristianos:

 • Huoneistohotelli Mar y Sol
  Alueen tunnetuin esteetön hotelli. Los Cristianoksen ylemmässä osassa sijaitseva hotelli on alusta asti esteettömäksi rakennettu ja se palvelee pääasiassa liikuntarajoitteisia asiakkaita. Kaikki huoneet ovat esteettömiä, mutta kaikissa ei ole esimerkiksi tukikaiteita kylpyhuoneessa. Huoneita on eri kokoisia ja ne toimivat myös perheille. Rantakadulta hotellille maasto on mäkistä. Hotellissa on kaksi uima-allasta, joista molempiin on allashissi ja toisen vesi on lämmitetty 32 asteiseksi. Matkoja hotelliin myyvät Suomessa Matka-Agentit ja Tjäreborg. Matka-Agenteilla on hotelliin myös ryhmämatkoja, joilla on mukana matkanjohtaja. Omat kokemukseni löydät täältä.
 • Hotelli H10 Big Sur
  Täällä majoituin aivan ensimmäisellä Teneriffan lomallani. Vain aikuisille suunnattu hotelli on edelleen yksi viihtyisimmistä ja parhaan palvelun hotelleista, joissa olen ikinä vieraillut. Hotellissa on kaksi esteetöntä huonetta, jotka sijaitsevat vastaanoton läheisyydessä pohjakerroksessa. Huone on viihtyisä, mutta ei erityisen tilava. Kylpyhuone on toimiva. Altaaseen on ramppi, mutta se on jyrkkä. Hotelli sijaitsee erinomaisella paikalla aivan Los Cristianoksen rantakadulla. Rantakadulle pääsee kulkemaan allasalueen portista, jolloin eteen ei tule mäkiä. Matkoja H10 Big Suriin myyvät Suomessa Aurinkomatkat ja Tjäreborg. Omat kokemukseni löydät täältä.
 • Vuokra-asunto, Victoria Court 1
  Los Cristianoksessa sijaitseva Victoria Court 1 -kompleksi koostuu lukuisista asunnoista, joista muutama on esteetön osalle liikuntarajoitteisista. Victoria Court sijaitsee hotelli Mar y Solin läheisyydessä. Asuin vuonna 2013 asunnossa 9A1, jossa mahduin toimimaan sähköpyörätuolilla liikkuen. Kylpyhuone oli ahdas. Myös asunto 36A1 on esteetön, vaikka samalla tavoin paikoin ahdas. Pihan uima-altaaseen ei ole nostinta. Varasin asunnon TLC-Holidays -yhtiön kautta ja asioin englanniksi sähköpostilla. Omat kokemukseni löydät täältä.

Playa de las Americas

 • Huoneistohotelli HD Parque Cristóbal (huom! Gran Canarialla on saman niminen hotelli)
  Playa de las Americaksessa sijaitsevassa huoneistohotellissa on viisi esteetöntä kahden makuuhuoneen huoneistoa. Hotelli on siis hyvä valinta erityisesti perheille tai jos avustajalle tarvitsee omaa tilaa. Uima-altaaseen on nostin. Matkoja Suomesta myyvät Matka-Agentit ja TUI.
 • Hotelli Zentral Center
  Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla lähellä rantoja ja palveluja. Vain aikuisille tarkoitettu hotelli on kaupunkihotellin oloinen. Huoneissa ei ole parvekkeita tai terassia. Uima-allas on katolla ja altaaseen on allasnostin. Esteettömiä kahden hengen huoneita on 11 ja ne ovat tilavia. Matkoja Suomesta myyvät ainakin Matka-Agentit ja Aurinkomatkat. Omat kokemukseni löydät täältä.
 • Hotelli Vulcano
  Suositussa hotellissa on 10 esteetöntä kahden hengen huonetta, joihin saa lisävuoteen. Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla, kaikki yleiset tilat ovat esteettömiä ja altaaseen on allasnostin. Matkoja Suomesta myy Aurinkomatkat.
 • Huoneistohotelli Parque la Paz
  Huoneistohotellissa on esteettömiä yhden ja kahden makuuhuoneen huoneistoja. Kahden makuuhuoneen huoneistot soveltuvat siis hyvin myös perheille. Altaaseen on allasnostin. Matkoja Suomesta myy Aurinkomatkat.
 • Hotelli Tigotan Lovers and Friends (ennen nimellä Noelia Sur)
  Tyylikäs hotelli on suunnattu vain yli 18-vuotiaille vieraille. Hotellissa on 10 tilavaa esteetöntä huonetta, joissa on tilava kylpyhuone. Hotellissa on useampi uima-allas ja niistä suurimpaan on ramppi. Matkoja Suomesta myy Matka-Agentit ja Apollomatkat.
 • Hotelli La Siesta
  Hyvätasoisessa, myös perheille soveltuvassa hotellissa on viisi esteetöntä huonetta: kaksi standard-huonetta ja kolme parempitasoista Club Alexandre-huonetta. Pihan isoon altaaseen on loiva ramppi. Matkoja Suomesta myy TUI.

Costa Adeje

 • Jardines de Nivaria
  Tasokkaassa viiden tähden hotellissa on viisi esteetöntä huonetta. Huoneissa on sekä esteetön suihkunurkkaus että kylpyamme. Huoneista on näkymä puutarhaan. Altaaseen on ramppi. Matkoja Suomesta myyvät Aurinkomatkat ja TUI.
 • Sunwing Fanabe Beach Resort
  Tjäreborgin perhehotelleissa viihtyvät lapsiperheelliset. Liikuntarajoitteisille soveltuvia Small Family -yksiöitä on hotellissa neljä ja niihin mahtuu yöpymään kolme henkilöä. Isoon altaaseen on ramppi. Matkoja Suomesta myy Tjäreborg. Esteettömän huoneen voi varata myös nettisivuilla.

IMG_4078

Kulkeminen

Kaikissa Teneriffan lomakylissä on helppo kulkea paikasta toiseen pyörätuolilla pitkiäkin matkoja. Takseja, joissa on ramppi takana, saa helposti usein taksitolpilta tai esimerkiksi hotellin vastaanotosta soittamalla. Taksit ovat saman hintaisia kuin tavallisetkin taksit. Suuri osa paikallisliikenteen busseista on matalalattiaisia ja varustettu rampilla. Myös esimerkiksi pääkaupunki Santa Cruziin pääsee etelän lomakohteista esteettömästi paikallisbussilla (kaikki vuorot eivät välttämättä ole esteettömiä, tarpeesta kannattaa käydä kertomassa bussiasemalla etukäteen).

Retket

Palvelukeskus LeRo järjestää viikoittain esteettömiä retkiä. LeRo sijaitsee hotelli Mar y Solin yhteydessä ja retken voi käydä varaamassa paikan päällä tai ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse viimeistään kaksi päivää ennen retkeä. Viikoittain, jos lähtijöitä on tarpeeksi, järjestetään retki tulivuori Teidelle sekä eläinpuisto Loro Parqueen. Viikoittain vaihdellen ohjelmassa on retki esimerkiksi Masca-kanjoneille, pääkaupunki Santa Cruziin tai Anaga-vuorille. Tulevat retket noin kuukaudeksi eteenpäin näet LeRo:n kalenterista. Sivuilla on myös kuvaukset retkistä. Retket ovat kohtuuhintaisia (36-43 e/hlö) Lue myös Palmuaseman kokemukset Teideltä, Mascasta ja Santa Cruzista.
IMG_5750

Apuvälineiden vuokraus

Apuvälineitä vuokraavat useammat firmat. Laajin valikoima on LeRolla ja Orange Badgella. Molemmilta löytyy laaja valikoima erilaisia apuvälineitä: sähkömopoja, suihkutuoleja, sähköpyörätuoleja, manuaalipyörätuoleja, kävelytelineitä, nostolaitteita, sähkösänkyjä yms. Näiden puoleen kannattaa kääntyä myös apuvälineen hajotessa.

Lisätietoja

Palmuaseman Teneriffa-osuudesta löytyy paljon kokemuksia Teneriffalta eri vuosina. Tämä kohdeopas on luotu tammikuussa 2018 ja se päivittyy aina tarvittaessa.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

  Leave a Reply

  %d bloggaajaa tykkää tästä: