Valikko
Hotellit ulkomailla / Saksa

Esteetön Frankfurt ja hotelli Scandic Frankfurt Museumsufer

Maata pitkin matkamme junilla ja lautoilla Helsingistä Lanzarotelle marraskuussa 2022 kulki Saksan talouselämän keskuksen, monipuolisen Frankfurtin kautta. Olin monen muun tavoin vieraillut aiemmin vain Frankfurtin lentokentällä ja itse kaupungista minulla ei oikein ollut mitään ennakkokäsitystä. Frankfurt (Main) Hbf rautatieasemalta pääsee kuitenkin suorilla junayhteyksillä hyvin monen paikkaan Saksassa ja naapurimaissa, joten se tuntui luontevalta valinnalta reitin varrelle. Frankfurtiin on myös hyvät lentoyhteydet, joten siellä oli helppo tehdä ensimmäinen henkilökohtaisen avustajani vaihto, kun Laura lensi kotiin ja Virva saapui jatkamaan matkaa minun ja Annin kanssa.

Saavuimme Frankfurtiin junalla Hampurista. Matka kesti noin 3,5 tuntia ja sujui erinomaisesti. Juna oli tosi toimiva ja kokonaisuutena ehkä reissun paras. Parin Frankfurt-päivän jälkeen jatkoimme suoralla, kuusi tuntia kestäneellä junayhteydellä Ranskaan Lyoniin. Samalla junalla olisi päässyt moneen eri Ranskan kaupunkiin aina Marseilleen saakka. Frankfurtista olisi voinut jatkaa myös esimerkiksi Ranskaan Pariisiin tai Sveitsiin Zürichiin. Kaikki kokemukseni Saksan junista sähköpyörätuolin kanssa löydät artikkelistani Esteetön junamatkailu Euroopassa. Frankfurtiin todellakin kannatti junailla! Kerron tästä artikkelissa hotellistamme sekä kahdesta päivästämme kaupungissa.

Esteettömyys Frankfurtissa

Frankfurt tuntui kaiken kaikkiaan hyvin esteettömältä kaupungilta ja kaduilla oli helppo kulkea sähköpyörätuolilla. Mukulakiviä, mutta onneksi melko tasaisia sellaisia, oli vanhan kaupungin eli Römerbergin pääaukiolla. Joukkoliikennettä me emme käyttäneet. Kaupungin esteettömyydestä on tehty kattava opas, josta löytyy esteettömyystiedot esimerkiksi joukkoliikenteestä, nähtävyyksistä, museoista, konserttisaleista, opastetuista kierroksista ja hotelleista. Sitä lukemalla saa jo hyvän käsityksen kaupungin mahdollisuuksista. PDF-muodossa olevan oppaan voi ladata Frankfurtin matkailun sivuilta.

Hotelli Scandic Frankfurt Museumsufer

Scandic tuki maata pitkin matkaamme tarjoamalla lahjakortteja heidän hotelleihinsa. Hyödynsimme niitä yhden yön yöpymiseen Kööpenhaminassa ja kahteen yöhön Frankfurtissa. Valitsimme hotelli Scandic Frankfurt Museumsuferin, sillä se sijaitsi vain noin 600 metrin päässä Frankfurtin rautatieasemalta. Museo on saanut nimensä Frankfurtin tunnetulta Museumsufer-keskittymältä, jossa on samalla alueella peräti 39 erilaista museota. Hotellilta on matkaa museoille noin 1,8 kilometriä. Hotelli on rakennettu 1970-luvulla ja ikä näkyi jo paikoin. Vierailumme aikaan hotellissa tehtiin myös pientä remonttia, joten voi olla, että se on sen myötä hieman freesautunut. Hotellin edessä oleva luiska oli jyrkkä, mutta sähköpyörätuolini nousi siitä vaivatta. Vaihtoehtoisesti hotellin päädyssä näkyi olevan nostin, jonka toimivuutta en kuitenkaan kokeillut. Hotellissa on kaikkiaan 293 huonetta, joista 11 on esteettömiä. Esteettömät huoneet ovat kahden hengen huoneita, joten emme mahtuneet kaikki kolme samaan huoneeseen, vaan saimme kaksi vierekkäistä esteetöntä huonetta kerroksesta kolme. Hissejä oli useampia, mutta nappulat niissä olivat hyvin korkealla pyörätuolin käyttäjälle. Hotellin aamiainen oli takuuhyvää Scandic-laatua ja oli ihana aloittaa aamut rauhallisesti notkuvien pöytien äärellä.

Kaksi esteetöntä huonettamme olivat siistejä ja viihtyisiä sekä toistensa peilikuvat. Molemmissa huoneissa oli kaksi erillistä sähkösäätöistä sänkyä, joita pystyi säätää selän ja jalkojen kohdalta. Sänkyjen päätyjen ja pöydän väliin jäävä tila oli ahdas ja kääntelimmekin hieman sänkyjä, jotta saimme lisää tilaa siihen huoneeseen, jossa minä majoituin. Molemmissa oli myös veden- ja kahvinkeitin. Kylpyhuoneet eivät olleet liian tilavia, mutta mahduin. Toisen huoneen kylpyhuoneessa lavuaari oli todella korkealla ja wc-istuin hyvin matala. Toisessa taas wc-istuin oli normaalia korkeampi, mutta lavuaari normaalilla korkeudella. Tukikaiteet ja suihkutuoli olivat kätevästi seinään upotettuina ja ne sai esiin painamalla. Alla olevalla videolla esittelen huoneen 315.

Vierailumme jälkeen Frankfurtiin on auennut uusi Scandic Frankfurt Hafenpark-hotelli, jossa on peräti 53 esteetöntä huonetta. Se sijaitsee hieman kauempana ydinkeskustasta, mutta sieltä on hyvät julkiset liikenneyhteydet kaikkialle.

Kaksi vuorokautta Frankfurtissa

Ihan ensivaikutelma Frankfurtista oli huono. Rautatieasemalta poistuessamme tuli vastaan hyvin paljon päihteiden käyttäjiä, eivätkä ympäröivät rakennuksetkaan heti ihastuttaneet. Matkalla asemalta hotellille mietin, tulikohan sittenkin tehtyä huono reittivalinta. Tarvitsi kuitenkin vain mennä hotellin takana olevan Main-joen varteen ja unohtaa moiset epäilykset. Ensimmäisenä iltana ihastuksesta huokaistessani oli jo pimeää ja valaistujen pilvenpiirtäjien siluetti sai tuntemaan, että olisimme paljonkin kauempana kuin Saksassa. Kävelimme joen vartta pitkin reilut 15 minuuttia ja yhtäkkiä olimmekin ihan erilaisessa satumaailmassa Römerbergissä, Frankfurtin vanhan kaupungin keskustassa. Kiertelimme hetken ravintolaa etsien ja päädyimme lopulta viihtyisään Restaurant Schwarzer Sterniin.

Kaupungin kahtiajakoisuus tuli vastaan seuraavanakin päivänä: Business-ihmiset kalliin näköisissä puvuissaan siirtymässä pilvenpiirtäjiin, joiden edessä olevissa puistoissa vietti aikaa moni koditon. Keskellä kaupunkia ja business-alueita oli myös katu täynnä seksikauppoja ja strippiklubeja. Me aloitimme päivän kuitenkin katsomalla taas Frankfurtin kaunista puolta. Menimme hotellia lähinnä olevaa siltaa pitkin joen toiselle puolelle, josta oli vielä paremmat näköalat kaupungin siluettiin. Päätimme kävellä vastarannalla Römerbergin kohdille ja ylittää joki Eiserner Steg -siltaa pitkin. Kävelysillalle oli kuitenkin portaat ja vaikka vierestä löytyikin hissi, oli ovessa tieto, että vastarannan hissi olisi rikki. Jatkoimme siis vielä eteenpäin Alte Brücke-sillalle, josta olikin kyllä tosi kivat näköalat. Römerbergin alue oli ihan yhtä tunnelmallinen päivällä kuin illalla, varsinkin kun marraskuun aurinko ja kirkas taivas toivat ihanaa valoa, jota olimme jo Suomessa ehtineet kaivata. Alkoi tuntua, että matkaamme kohti etelää. Niin kauniita taloja ja perinteistä saksalaista tunnelmaa! Istahdimme hetkeksi kahvilaan ja melkein olisi tarennut terassillakin.

Lounasajan ja nälän lähestyessä jatkoimme matkaa kohti Frankfurtin ostosaluetta, joka löytyy Zeil-kadun ympäriltä. Frankfurt on todellinen shoppailijan paratiisi ja jälleen tuli olo, että olisi Yhdysvalloissa. Meidän laukkuihin ei kuitenkaan tässä vaiheessa reissua kovin paljoa uutta mahtunut, joten tyydyimme katselemaan. Lounastaivas löytyi MyZeil-ostoskeskuksen yläkerrasta, joka oli täynnä erilaisia ravintoloita. Me valitsimme viihtyisän näköisen Alexin, jonka lasitetulla terassilla tuli auringonpaisteessa kesäfiilis, jota vahvisti ihana omatekoinen jäätee ja Crispy Chicken Bowl. Ravintoloiden yhteydessä oli myös tilava esteetön wc.

Lounaan jälkeen erkaannuimme hetkeksi ja me Annin kanssa lähdimme katsomaan kaupunkia yläilmoista. Kävelimme kilometrin verran Main Towerille, joka on Frankfurtin korkein näköalatasanne. Maisemia pääsee ihastelemaan noin 200 metrin korkeudesta. Liikuntarajoitteisilla henkilöillä täytyy olla mukanaan avustaja. Sekä minä että avustajana toiminut Anni pääsimme sisään maksutta. EU:n Vammaiskortti riitti todisteeksi vammastani ja avuntarpeestani, vaikka nettisivuilla tuleekin vaikutelma, että pitäisi olla paikallinen vammaiskortti. Korttia kuitenkin kysyttiin, vaikka vammani onkin hyvin selvästi näkyvä. Ylös mentiin tilavalla hissillä. Ihan ylimmälle tasolle on vain portaat, mutta meille avattiin ihan oma ulkotasanne. Näköaloissa menetimme ihan vain muutaman metrin eli käytännössä emme mitään. Henkilökunnan jäsen oli koko ajan tasanteella kanssamme ja sulki tuon tasanteen taas meidän jälkeemme. Näköalat oli tosi upeat ja vierailu oli todellakin kannattava.

Illalla emme jaksaneet lähteä kauas, vaan valitsimme ihan hotellin lähellä olleen italialaisen ravintolan. Hotellin ympäristö ei ollut parasta ravintola-aluetta ja italialaisessakin oli vain muutama asiakas lisäksemme, mutta palvelu ja ruoka oli hyvää. Sisään oli iso kynnys, mutta hyödynsin matkassa mukana ollutta ramppiani.

Seuraavana aamuna nautimme pitkästä aamiaisesta ja kävelimme rautatieasemalle tekemään eväsvalintoja ja etsimään ennakkoon aseman Meeting Pointin, jossa lähtiessämme tapaisimme junaan avustavan henkilökunnan jäsenen. Junamme Lyoniin lähti kahden maissa. Tämä aika Frankfurtissa tuntui ainakin tähän kohtaan juuri sopivan mittaiselta ja ilmassa oli taas ihan uutta kutkutusta, kun juna suuntasi kohti Ranskaa!

Lisää luettavaa aiheeseen liittyen:

Esteetön Hampuri
Kaikki artikkelit maata pitkin matkasta
Kaikki artikkelit esteettömästä Saksasta

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Eipä ole itsekään tullut vierailtua Frankfurtissa muuten kuin lentokentällä. Erityisesti kuvissa kaupunki näyttää kuitenkin oikein viihtyisältä, pitääpä laittaa mieleen, josko seuraavalla välilaskulla viettäisi muutaman päivän Frankfurtissakin.

    Reply

Leave a Reply