Valikko
Espanja / Gran Canaria / Kanariansaaret

Kohdeopas: Esteetön Gran Canaria

Esteetön Gran Canaria, samoin kuin moni muu Kanariansaarista, tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia helppoon, elämykselliseen ja omannäköiseen unelmien lomaan. Gran Canaria on huomattavasti monipuolisempi saari mitä yleisesti ajatellaan. Saaren pääkaupunki Las Palmas tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet monipuoliseen ranta- ja kaupunkiloman yhdistelmään, saarella on monia ihania rantakohteita ja kaiken lisäksi vielä upeita luontokohteita. Esteettömiä hotelleja saarella on paljon. Olen vieraillut Gran Canarialla vuosina 2006, 2015, 2019 ja 2023.  Perustan tässä oppaassa esittelemäni asiat kokemuksiini näillä matkoilla sekä tekemiini selvittelyihin koskien saaren esteettömyyttä.

Gran Canarialle matkustaminen

Suomesta Gran Canarialle on suoria lentoja lokakuulta maaliskuun loppuun tai huhtikuun alkuun. Arvioitu lentoaika Helsinki-Vantaan lentokentältä Gran Canarialle on noin 6,5 tuntia. Saarelle voi matkustaa joko omatoimisesti tai usean eri matkatoimiston järjestämällä pakettimatkalla. Jos suuntaa saaren lomakohteisiin, matkatoimiston kautta voi usein saada halvemman paketin kuin itse kokoamalla. Matka-Agentit matkatoimiston kautta saa Gran Canarialle yksilöllisesti räätälöidyn esteettömän matkan, jossa yksilölliset tarpeet esteettömyydelle pystytään ottamaan huomioon kaikessa ja esimerkiksi apuvälineiden vuokraus onnistuu. Isojen matkatoimistojen, kuten Aurinkomatkojen, Tjäreborgin, TUI:n ja Apollomatkojen valikoimasta löytyy esteettömiä hotellivaihtoehtoja ja tarvittaessa voidaan järjestää esteetön kuljetus.

Omatoimisesti matkustaessa suoria lentoja löytää sekä Finnairilta että Norwegianilta ja hotellin esteettömän huoneen voi varata ottamalla yhteyttä hotelliin tai joissakin harvoissa tapauksissa hotellin nettivarausjärjestelmän kautta. Löydät tästä oppaasta vinkkejä kohteista ja hotelleista. Samat hotellit ovat usein monen eri matkatoimiston valikoimissa, joten hintavertailu kannattaa. Esteetöntä huonetta tarvitsevan täytyy matkaa varatessa ottaa yhteyttä suoraan matkatoimistoon.

Lentämisen sijaan Suomesta Gran Canarialle voi matkustaa myös omatoimisesti maata pitkin. Matka junilla halki Euroopan ja lautalla Manner-Euroopasta Gran Canarialle vie aikaa, mutta on mahdollista toteuttaa myös esteettömästi. Matkustin marraskuussa 2022 maata pitkin Lanzarotelle, mutta samalla lautalla olisin voinut jatkaa myös Gran Canarialle. Myös saarten välissä liikennöi lauttoja. Voit lukea kokemukseni jutuista Esteetön junamatkailu Euroopassa ja Esteettömästi laivalla Manner-Espanjasta Lanzarotelle. Kanariansaarille voi lähteä myös risteilemällä ja lähes kaikki risteilyt Kanariansaarilla pysähtyvät Gran Canarian pääkaupungissa Las Palmasissa. Talvikaudella vaihtoehtoja on useammalla eri laivavarustamolla. Risteilyjä lähtee muun muassa Iso-Britanniasta Southamptonista ja Lissabonista Portugalista. Lisätietoa risteilyistä voi kysellä Risteilykeskuksesta.

Lentokenttä ja lentokenttäkuljetukset

Aeropuerto de Gran Canaria sijaitsee saaren itäosasssa. Siellä on totuttu liikuntarajoitteisiin matkustajiin ja avustuspalvelu on omalla kohdallani aina toiminut hyvin. Lentokentältä on matkaa Las Palmasin kaupunkiin noin 25 kilometriä ja etelän lomakohteisiin Maspalomasiin, Playa del Inglesiin ja Melonerasiin noin 30 kilometriä. Puerto Ricoon matkaa kertyy noin 45 kilometriä ja Puerto de Moganiin noin 53 kilometriä.

Esteettömät lentokenttäkuljetukset voi varata etukäteen itse tai matkatoimiston matkalla ollessasi myös matkatoimiston kautta. Matka-Agenttien matkalla esteettömät kuljetukset kuuluvat sinulle räätälöityyn pakettiin. Aurinkomatkojen pakettimatkalla maksat esteettömästä kuljetuksesta saman verran kuin maksaisit bussikuljetuksesta ja samaan kyytiin saattaa tulla joku muukin. Muilla isoilla toimistoilla laskutetaan kyydin todellinen hinta. Itse varatessa vaihtoehtoja ovat muun muassa: Canary Transfer ServiceTaxi Gran Canaria ja Sun Tranfers. Käytin maaliskuun 2023 reissulla Canary Transferia. Varasin kuljetuksen sähköpostitse ja meitä oli odottamassa iso hissillinen auto. Matka lentokentältä Puerto de Moganiin maksoi 70 euroa ja Puerto de Moganista Las Palmasiin 90 euroa.

Lentokentältä bongaa usein myös rampillisen taksin, joita pyörii saarella paljon. Sellainen voidaan myös soittaa paikalle. Matka tolpalta napatulla taksilla on usein halvempi kuin ennakkoon tilatulla, mutta taksia saattaa joutua odottamaan ja tila pyörätuolille takana on pieni varsinkin, jos mukana on paljon matkatavaraa. Tila voi myös olla liian lyhyt tai matala, jos mukana on pitkä/korkea sähköpyörätuoli tai sähkömopo.

Etenkin Las Palmasiin pääsee kätevästi myös paikallisbussilla 60, jossa on hissi pyörätuolin käyttäjille. Tämä on ehdottomasti halvin valinta. Myös muihin kaupunkeihin liikennöi lentokentältä busseja, mutta näiden esteettömyydestä ja kätevyydestä matkatavaroiden kanssa minulla ei ole kokemusta. Las Palmasiin menevästä bussista löydät kokemukseni Las Palmas -artikkelistani.

CAHI3328

Valitse esteetön kohteesi ja esteetön hotelli Gran Canarialta

Gran Canarialla on useita eri kohteita, joilla kaikilla on oma tunnelmansa ja vahvuutensa. Alla suosituimmat kohteet ja ne, joista minulla on kokemusta. Näiden lisäksi saarelta löytyy varmasti myös muita esteettömään matkailuun sopivia kohteita.

Gran Canarialla on useissa hotelleissa esteettömiä huoneita. Osassa on huomioitu myös altaaseen pääsy portaiden lisäksi ramppia pitkin tai allasnostimen avulla. Alla oleva lista ei ole täydellinen, mutta sisältää hotellit, joista itselläni on kokemusta tai joiden tiedän olevan esteettömiä (mm. esteetön suihku huoneessa).

Las Palmas

Saaren pohjoisosassa sijaitseva Las Palmas on saaren pääkaupunki, jossa voi yhdistää kaupunki- ja rantaloman. Kaupungin kolmen kilometrin mittainen pääranta Las Canteras on yksi maailman parhaista kaupunkirannoista ja sitä reunustavalla esteettömällä rantakadulla on ihanaa tunnelmaa ja hyviä ravintoloita myös heille, jotka eivät hiekkarantaelämästä välitä. Rannalla on myös esteetön alue. Las Palmas on yllättävän iso kaupunki ja vanhan kaupungin mukulakiviä lukuunottamatta helppokulkuinen myös apuvälineiden käyttäjille. Kaupungissa on kaunista rosoisuutta ja tunnelmaa sekä erinomaisia ravintolavaihtoehtoja. Kaupungissa kulkevat paikallisbussit ovat esteettömiä.

Esteettömät hotellit Las Palmasissa

 • Design Plus Hotel Bex
  Tyylikäs hotelli erinomaisella paikalla Santa Catalinan puiston vieressä. Kaksi esteetöntä huonetta. Lue kokemukseni Las Palmas -artikkelista.
 • Catalina Plaza
  Hotelli sijaitsee erittäin hyvällä paikalla Santa Catalina -puiston laidassa. Hotellissa on esteetön Superior-huone. Lue kokemukseni hotellista: Esteetön hotelli Catalina Plaza Las Palmasissa.
 • Exe Las Palmas 
  Hotellissa on esteettömiä huoneita, mutta sisäänkäynnillä on porrashissi, joka ei kuulemma jaksa kannatella sähköpyörätuoleja. Manuaalipyörätuolilla hotelli on kuitenkin mahdollinen.
 • Bull Astoria 
  Hotellissa on esteettömiä huoneita.
 • AC Hotel Gran Canaria by Marriott 
  Pyöreä ja korkea hotelli erottuu kaupungin katukuvasta selvästi. Kansainvälisellä hotelliketjulla esteettömyys on yleensä huomioitu hyvin, tästä ei kuitenkaan ole omakohtaista kokemusta. Hotellista löytyy esteettömiä huoneita.

Lue lisää: Esteetön Las Palmas – vinkit esteettömään ranta- ja kaupunkilomaan (juttu vuodelta 2023)

Maspalomas ja Meloneras

Maspalomas ja Meloneras sijaitsevat Playa del Inglesin vieressä. Minulla on kokemusta erityisesti Melonerasista, joka on erinomainen esteetön kohde silloin, kun toivot kulkemista rantakadulla. Melonerasin ja Maspalomasin välillä kulkee noin kahden kilometrin mittainen tasainen ja esteetön rantakatu, jonka varrella on paljon esteettömiä kauppoja ja ravintoloita. Melonerasissa on myös useita upeita esteettömiä hotelleja.

Esteettömät hotellit Melonerasissa

 • Lopesan Baobab
  Afrikka-tyyliin sisustettu hotelli on kaikinpuolin upea ja esteetön, yksi parhaista hotelleista, jossa olen vieraillut. Hotellissa on kahdeksan esteetöntä kahden hengen huonetta. Uima-altaita on useita ja yhteen niistä on allasnostin. Lue kokemukseni hotelliesittelystä vuodelta 2019.
 • Lopesan Costa Meloneras Resort, Spa & Casino
  Upea hotelli on toinen suosikkini Melonerasissa. Kauneutta kaikkialla ja upeat uima-altaat, joista yksi tuntuu jatkuvaan mereen saakka. Kahteen altaista on allasnostin ja yhteen nostimen lisäksi ramppi. Hotelli on remontoitu vierailuni jälkeen, mutta vierailullani vuonna 2019 siellä oli kuusi esteetöntä kahden hengen huonetta. Hotellin nettisivuilta näkee uudistettujen esteettömien huoneiden kuvat. Lue kokemukseni hotelliesittelystä vuodelta 2019.
 • Lopesan Villa del Conde Resort & Thalasso
  Kolmas alueen Lopesan-hotelleista on niin ikään upea, mutta siellä en ole itse vieraillut. Hotellissa on esteettömiä huoneita, joiden kuvat näkyvät hotellin sivuilla. Huoneeseen saa lisävuoteen kolmannelle. Altaaseen on allasnostin.
 • H10 Playa Meloneras Palace
  Kaunis ja tasokas hotelli, jossa en ole valitettavasti itse vieraillut.

Lue lisää: Ihana Meloneras (juttu vuodelta 2019)

Puerto de Mogan

Puerto de Mogan on Gran Canarian kauneimpia kyliä. Idyllisessä Puerto de Moganissa on ihania valkoisia taloja, kukkaistutuksia, sataman tunnelmaa, pieni ranta ja suositut perjantaimarkkinat. Alueella on helppo liikkua ja palvelut ovat lähellä.

Esteettömät hotellit Puerto de Moganissa

 • Radisson Blu Resort & Spa Gran Canaria Mogan
  Upeassa, hyvällä paikalla sijaitsevassa hotellissa on 13 superior-tasoista esteetöntä huonetta ja ramppi sekä aikuisten alueen altaaseen että kaiken ikäisille tarkoitettuun altaseen. Lue kokemukseni hotelliesittelystä vuodelta 2023.
 • Cordial Mogan Valle
  Hyvällä paikalla kävelyetäisyydellä Puerto de Moganin rannasta ja satamasta sijaitsevassa hotellissa on kahdeksan esteetöntä yhden makuuhuoneen huoneistoa. Altaaseen ei ole esteetöntä pääsyä.

Lue lisää: Kaunis Puerto de Mogan ja esteetön hotelli Radisson Blu Resort & Spa Mogan (juttu vuodelta 2023)

Playa del Ingles

Playa del Ingles on yksi suomalaisten suosituimmista kohteista Gran Canarialla, mutta minun suosikkieni joukkoon se ei ole noussut. Playa del Inglesissä on laaja hotellivalikoima ja paljon palveluita. Alueella on myös paljon korkeuseroja ja esimerkiksi monesta hotellista rantaan kulkiessa on kuljettava mäkien kautta. Rannalla on esteetön laudoitettu kohta.

Esteettömät hotellit Playa del Inglesissä

 • Sunprime Atlantic View
  Täällä majoituin viikon keväällä 2015 Playa del Inglesissä lomaillessani. Hotellia myy Suomessa Tjäreborg. Vain aikuisille suunnatussa hotellissa on neljä esteetöntä, kahden hengen Classic Suite -huonetta, jotka voi varata Tjäreborgin nettisivujen kautta. Viihtyisällä allasalueella on kaksi uima-allasta, joihin on portaiden lisäksi ramppi. Lue kokemukseni hotelliesittelystä vuodelta 2015.
 • Abora Buenaventura
  Suuressa hotellissa on useita esteettömiä huoneita sekä allas, johon on allasnostin. Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla Playa del Inglesissä. Se on uusittu täysin vuonna 2019 ja sopii sekä aikuisille että lapsille. Hotellissa on paljon ohjelmaa ja ympäristö on vauhdikas, joten se sopii parhaiten aktiivista elämää ympärilleen kaipaaville.
 • HD Parque Cristobal
  Viihtyisässä huoneistohotellissa on kolme esteetöntä kahden makuuhuoneen bungalowia sekä yksi yhden makuuhuoneen bungalowi. Hotelli on siis tilavien huoneistojen vuoksi hyvä valinta myös perheille. Altaaseen on ramppi.
 • Caserio
  Erityisesti aikuisille sopivassa hotellissa on neljä esteetöntä kahden hengen huonetta, jotka sijaitsevat vastaanottokerroksessa. Pieneen altaaseen on ramppi. Hotellin kattoterassille ei ole esteetöntä pääsyä.
 • Bull Vital Suites & Spa
  Tyylikäs hotelli sijaitsee rauhallisella paikalla Playa del Inglesin laitamilla Maspalomasiin päin. Hotellissa on kaksi esteetöntä juniorsviittiä ja altaisiin rampit.

Lue lisää: Sähköpyörätuolilla Playa del Inglesin rannoilla (video+juttu vuodelta 2015)

Puerto Rico ja Amadores

Puerto Ricossa on paljon korkeuseroja ja monet hotellit sijaitsevat vuoren rinteellä. Rannan ja sataman tuntumassa pystyy kuitenkin viettämään myös tasaista lomaa, sanan joka merkityksessä. Puerto Rico sopii nimittäin erityisen hyvin rauhalliseen lomaan. Puerto Ricon ja Amadoreksen välillä kulkee upea maisematie, joka on tasainen, mutta sisältää korkeusvaihteluita. Sähköpyörätuolilla se oli kuitenkin ihana!

Esteettömät hotellit Puerto Ricossa

 • Marina Suites
  Puerto Ricon satamassa sijaitsevassa hotellissa on viisi esteetöntä huonetta, joista on ihanat näköalat satamaan ja ylös vuoren rinteille. Ihanaan merelliseen henkeen sisustetuissa huoneissa on erillinen makuuhuone ja olohuoneen ja keittiön yhdistelmä. Olohuoneen sohvasta saa lisävuoteen kahdelle, joten hotelli on mahdollinen myös perheille. Hotellista pääsee rannalle ilman korkeuseroja. Lue kokemukseni hotelliesittelystä vuodelta 2019.
 • Morasol Suites
  Niin ikään loistavalla paikalla Puerto Ricon satamassa sijaitsevassa hotellissa on esteettömiä huoneita ja allas, johon on ramppi.

Lue lisää: Puerto Rico ja Amadores esteettömästi (juttu vuodelta 2019)

Esteetön liikkuminen & retket

Lomakohteissa voi useimmiten kulkea paikasta toiseen kävelemällä/apuvälineiden avulla. Las Palmasissa etäisyydet ovat pidempiä, mutta alue kerrallaan on sielläkin helppo ottaa haltuun ja kadut ovat tasaisia. Gran Canarialla on paljon esteettömiä takseja. Ne maksavat saman verran kuin tavallisetkin taksit ja niiden takaosassa on ramppi pyörätuoleja varten. Takseja on kokemukseni mukaan hieman eri kokoisia. Pitkille sähkömopoille ja pyörätuoleille auton takatila voi olla liian lyhyt. Esteettömiä takseja löytää taksitolpilta, hotellin vastaanottoa voi pyytää tilaamaan sellaisen tai sellaisen voi itse tilata (myös netin kautta) esimerkiksi Socomtaxilta, joka toimii saaren eteläosassa.

Eri kohteiden välillä kulkevat bussit ovat muuttuneet pikkuhiljaa esteettömiksi, mutta myös vanhempaa kalustoa on yhä liikenteessä. Esimerkiksi Puerto de Moganista olisi päässyt hissillisellä bussilla Las Palmasiin ja bussi olisi mennyt monien lomakohteiden kautta.

Gran Canarialla on vuokrattavissa esteetön, hissillinen auto. Auton voi vuokrata ottamalla yhteyttä vuokraamoon esimerkiksi sähköpostitse. Sen voi vuokrata joko päiväksi tai pidemmäksi aikaa. Käsihallintalaitteita itse autoa ajaville liikuntarajoitteisille tuntuu olevan monilla suurimmilla autonvuokrausfirmoilla.

Jos ei itsellä ole autoa, omatoimiselle retkelle paras vaihtoehto lienee taksi tai auton ja kuskin hankkiminen esimerkiksi lentokenttäkuljetusten yhteydessä mainitsemaltani Canary Transferilta. Esteettömiä ohjattuja retkiä voi kysellä esimerkiksi Accessible Spain Travel -yritykseltä. Retket ovat kalliita, mutta jos liikkeellä on pieni porukka, kuluja saa tasattua. Puerto Ricon satamasta pääsee esteettömästi merelle Afrikat-katamaraaniveneellä. Veneen pääkannella pääsee esteettömästi liikkumaan ja aluksessa on myös inva-wc.

Apuvälineiden vuokraus

Apuvälineitä voi vuokrata eri puolille saarta. Hyvä valikoima erilaisia apuvälineitä on Sol Mobilityllä. Vuokrasin heiltä suihkupyörätuolin Playa del Inglesin lomalla vuonna 2015 ja sain todella hyvää palvelua ja viime aikoinakin olen kuullut hyviä kokemuksia. He tuovat apuvälineen hotellille. Toinen vaihtoehto on Charter Mobility, jossa valikoima on hieman niukempi, mutta esimerkiksi sähkömopoja löytyy.

Jaa oma vinkkisi tai kokemuksesi!

Haluaisitko täydentää juttua omilla vinkeilläsi? Kommentoi alle tai lähetä sähköpostilla sanna@palmuasema.fi

Lisää luettavaa

Monipuolisia mahdollisuuksia esteettömään lomaan
Esteetön Espanja
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

 • En teidä, ajatellaanko yleisesti niin, että Gran Canaria ei ole monipuolinen saari? Itse kyllä ajattelen siellä olevan varsin paljon nähtävää ja kaettavaa. Varsin näppärältä matkakohteelta tuo kuulostaa myös esteeöömästi matkaavan näkökulmasta. Puerto Ricoa en olisi kyllä itse ajatellut esteettyyden näkökulmasta optimaaliseksi, mutta totta varmasti, että rannan tuntumassa tuokin onnistuu. Myös liikkumen tuntuu onnistuvan näppärästi ja retkiäkin on tarjolla, niin mainiolta kohteelta tosiaan vaikuttaa!

  Reply

Leave a Reply