Valikko
Espanja / Gran Canaria / Kanariansaaret

Kohdeopas: Esteetön Gran Canaria

Esteetön Gran Canaria

Osa oppaassa esiteltävistä kokemuksista on koettu matkalla,
jonka kustannuksista vastasi 
Espanjan matkailutoimisto Suomessa
ja 
Gran Canaria Tourism Board
.

Esteetön Gran Canaria, samoin kuin moni muu Kanariansaarista, tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia helppoon, elämykselliseen ja omannäköiseen unelmien lomaan. Gran Canaria on huomattavasti monipuolisempi saari mitä yleisesti ajatellaan. Saarelta löytää mahdollisuuksia kaupunkilomaan, luonnon ihasteluun ja tietysti myös ihanaan rantalomaelämään. Esteettömiä hotelleja saarella on paljon. Olen lomaillut Gran Canarialla Playa del Inglesissä vuosina 2006 ja 2015 sekä nyt maaliskuussa 2019 osittain yhteistyössä Gran Canarian Tourism Boardin ja Espanjan matkailutoimiston Suomen toimiston kanssa. Viimeisimmällä vierailullani kävin useassa eri kohteessa, osassa lyhyemmin ja osassa pidemmin. Perustan tässä oppaassa esittelemäni asiat kokemuksiini näillä matkoilla sekä tekemiini selvittelyihin koskien saaren esteettömyyttä.

Matkan suunnittelu

Suomesta Gran Canarialle voi matkustaa joko omatoimisesti tai usean eri matkatoimiston järjestämällä matkalla. Jos suuntaa saaren lomakohteisiin, matkatoimiston kautta voi usein saada halvemman paketin kuin itse kokoamalla. Omatoimisesti matkustaessa lentoja löytää sekä Norwegianilta että Finnairilta ja hotellin esteettömän huoneen saa varattua suoraan hotellista. Löydät tästä oppaasta vinkkejä kohteista ja hotelleista. Samat hotellit ovat usein monen eri matkatoimiston valikoimissa, joten hintavertailu kannattaa. Esteetöntä huonetta tarvitsevan täytyy matkaa varatessa ottaa yhteyttä suoraan matkatoimistoon. Joidenkin hotellien esteettömiä huoneita saattaa olla varattavissa myös suoraan matkatoimiston nettivarausjärjestelmässä. Matka-Agenteilla on tulossa helmikuussa 2020 esteetön, ohjattu kahden viikon ryhmämatka Gran Canarialle. Kanariansaarille voi lähteä myös risteilemällä. Risteilyt lähtevät yleensä Southamptonista Iso-Britanniasta ja pysähtyvät eri Kanariansaarilla, myös Gran Canarialla. Lisätietoa risteilyistä voi kysellä Risteilykeskuksesta.

Lentokenttä ja lentokenttäkuljetukset

Suomesta Gran Canarian lentokentälle on suoria lentoja pääasiassa talvikaudella, lokakuusta huhtikuuhun. Helsinki-Vantaalta on suoria lentoja lähes päivittäin niin Norwegianilla, Finnairilla kuin monilla lomalentoyhtiöillä. Ensi talvena Norwegian lentää suoria lentoja Helsinki-Vantaan lisäksi Oulusta. Monet matkanjärjestäjät lentävät lomalentoja myös maakunnista. Lentoaika Helsingistä Gran Canarialle on noin 6,5 tuntia. Aeropuerto de Gran Canaria sijaitsee saaren itäosasssa. Siellä on totuttu liikuntarajoitteisiin matkustajiin ja avustuspalvelu on aina toiminut hyvin. Matkaa Las Palmasin kaupunkiin on noin 25 kilometriä ja etelän lomakohteisiin Maspalomasiin, Playa del Inglesiin ja Melonerasiin noin 30 kilometriä. Puerto Ricoon matkaa kertyy noin 45 kilometriä ja Puerto de Moganiin noin 53 kilometriä.

Esteettömät lentokenttäkuljetukset voi varata joko itse tai matkatoimiston kautta. Aurinkomatkoilla maksat kuljetuksesta invataksilla saman verran kuin maksaisit bussikuljetuksesta, muilla toimistoilla laskutetaan kyydin todellinen hinta. Lue juttuni kolmen suurimman matkanjärjestäjän käytänteistä lentokenttäkuljetuksissa. Jos varaat itse, suosittelen Candido Transfer -firmaa. Viime reissulla varasin yhdensuuntaisen matkan lentokentältä Melonerasiin ja maksoin siitä 59 euroa. Lentokentällä odotti hissillinen minibussi, johon olisi minun ja avustajani lisäksi mahtunut ainakin kuusi muuta. Yhtiöllä on eri kokoisia autoja, moniin eri tarpeisiin. Sähköposteihin vastattiin samantien ja palvelu oli hyvää. Edellisellä reissulla otin lentokenttäkyydit Sol Mobilityltä, mutta heidän sivujensa mukaan he eivät enää tarjoa kuljetuspalveluita. Lentokentältä saattaa bongata myös rampillisen tavallisen taksin, joita pyörii saarella paljon. Matka tolpalta napatulla taksilla on halvempi kuin ennakkoon tilatulla, mutta sitä saattaa joutua odottamaan ja tila pyörätuolille takana on pieni varsinkin, jos mukana on paljon matkatavaraa.

CAHI3328

Kohteet

Saaren pohjoisosassa sijaitseva Las Palmas on saaren pääkaupunki, jossa voi yhdistää kaupunki- ja rantaloman. Las Palmas on yllättävän iso kaupunki ja vanhan kaupungin mukulakiviä lukuun ottamatta helppokulkuinen myös pyörätuolin käyttäjille. Kaupungissa kulkevat paikallisbussit ovat esteettömiä ja pitkällä Las Canterasin hiekkarannalla on esteetön alue.
Lue lisää Las Palmasista sekä pohjoisessa sijaitsevasta pienestä Agaeten kalastajakylästä.

Playa del Ingles on yksi suomalaisten suosituimmista kohteista Gran Canarialla. Playa del Inglesissä on laaja hotellivalikoima ja paljon palveluita. Alueella on myös paljon korkeuseroja ja esimerkiksi monesta hotellista rantakadulle kulkiessa on kuljettava mäkien kautta. Rannalla on esteetön laudoitettu kohta, joka ainakin joitakin vuosia sitten oli myös katettu.
Lue lisää ja katso video rantakadulla ja Playa del Inglesin kaduilla kulkemisesta.

Maspalomas ja Meloneras sijaitsevat Playa del Inglesin vieressä. Erityisesti Meloneras on erinomainen esteetön kohde tasaisen rantakatunsa, uuden rakennuskantansa ja tasaisuutensa vuoksi. Melonerasissa on myös ihania esteettömiä hotelleja.
Lue lisää Maspalomasista ja Melonerasista. 

Puerto Ricossa on paljon korkeuseroja ja monet hotellit sijaitsevat vuoren rinteellä. Rannan ja sataman tuntumassa pystyy kuitenkin viettämään myös tasaista lomaa, sanan joka merkityksessä. Puerto Rico sopii nimittäin erityisen hyvin rauhalliseen lomaan. Parasta on myös kävelytie viereiselle Amadoreksen rannalle.
Lue lisää Puerto Ricosta.

Puerto de Moganissa kävin vain lyhyellä vierailulla, mutta päätin, että haluan sinne joskus pidemmällekin lomalle. Ihanat valkoiset talot, kukkaistutukset, sataman ravintolat, perjantaimarkkinat ja kertakaikkisen ihana tunnelma.
Lue lisää Puerto de Moganista.

kuva 2

Majoitus

Gran Canarialla on useissa hotelleissa esteettömiä huoneita. Osassa on huomioitu myös altaaseen pääsy portaiden lisäksi ramppia pitkin tai allasnostimen avulla. Alla oleva lista ei todellakaan ole täydellinen, mutta sisältää hotellit, joista itselläni on kokemusta tai joiden tiedän olevan esteettömiä (mm. esteetön suihku huoneessa).

Playa del Ingles

 • Sunprime Atlantic View
  Täällä majoituin viikon keväällä 2015 Playa del Inglesissä lomaillessani. Hotellia myy Suomessa Tjäreborg. Vain aikuisille suunnatussa hotellissa on neljä esteetöntä, kahden hengen Classic Suite -huonetta, jotka voi varata Tjäreborgin nettisivujen kautta. Viihtyisällä allasalueella on kaksi uima-allasta, joihin on portaiden lisäksi ramppi. Lue kokemukseni täältä.
 • IFA Buenaventura
  Suuressa hotellissa on useita esteettömiä huoneita sekä allas, johon on allasnostin. Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla Playa del Inglesissä. Hotelli mainostaa itseään ”partyhotellina”, joten rauhaa rakastaville se ei ehkä ole paras vaihtoehto. Hotelli on myynnissä useilla matkatoimistoilla.
 • HD Parque Cristobal
  Viihtyisässä hotellissa on kolme esteetöntä kahden makuuhuoneen bungalowia sekä yksi yhden makuuhuoneen bungalowi. Hotelli on siis tilavien huoneistojen vuoksi hyvä valinta myös perheille. Altaaseen on ramppi. Hotelli on myynnissä useilla matkatoimistoilla. Huom! Teneriffalla on saman niminen hotelli ja nämä menevät helposti sekaisin. Molemmat ovat onneksi esteettömiä.
 • Caserio
  Erityisesti aikuisille sopivassa hotellissa on neljä esteetöntä huonetta, jotka sijaitsevat vastaanottokerroksessa. Pieneen altaaseen on ramppi. Hotelli on myynnissä useilla matkatoimistoilla.

Meloneras

 • Lopesan Baobab
  Afrikka-tyyliin sisustettu hotelli on kaikinpuolin upea ja esteetön, yksi parhaista hotelleista, jossa olen vieraillut. Hotellissa on kahdeksan esteetöntä kahden hengen huonetta. Uima-altaita on useita ja yhteen niistä on allasnostin. Hotelli on myynnissä useilla matkatoimistoilla. Lue kokemukseni täältä.
 • Lopesan Costa Meloneras Resort, Spa & Casino
  Upea hotelli on toinen ehdoton suosikkini. Kauneutta kaikkialla ja upeat uima-altaat, joista yksi tuntuu jatkuvaan mereen saakka. Kahteen altaista on allasnostin ja yhteen nostimen lisäksi ramppi. Hotellissa on kuusi esteetöntä kahden hengen huonetta. Hotelli on myynnissä useilla matkatoimistoilla. Lue kokemukseni täältä.

Puerto Rico

 • Marina Suites
  Puerto Ricon satamassa sijaitsevassa hotellissa on viisi esteetöntä huonetta, joista on ihanat näköalat satamaan ja ylös vuoren rinteille. Ihanaan merelliseen henkeen sisustetuissa huoneissa on erillinen makuuhuone ja olohuoneen ja keittiön yhdistelmä. Olohuoneen sohvasta saa lisävuoteen kahdelle, joten hotelli on mahdollinen myös perheille. Hotellista pääsee rannalle ilman korkeuseroja. Matkoja myyvät useat matkatoimistot. Lue kokemukseni täältä.
 • Morasol Suites
  Niin ikään loistavalla paikalla Puerto Ricon satamassa sijaitsevassa hotellissa on esteettömiä huoneita ja allas, johon on ramppi. Hotelliin myyvät matkoja ainakin Tjäreborg, TUI ja Apollomatkat.

Puerto de Mogan

 • Cordial Mogan Valle Apartments
  Hyvällä paikalla kävelyetäisyydellä Puerto de Moganin rannasta ja satamasta sijaitsevassa hotellissa on kahdeksan esteetöntä yhden makuuhuoneen huoneistoa. Altaaseen ei ole esteetöntä pääsyä. Matkoja hotelliin myyvät useat matkatoimistot.
 • Radisson Blu Resort & Spa Gran Canaria Mogan
  Upeassa, hyvällä paikalla sijaitsevassa hotellissa on 13 superior-tasoista esteetöntä huonetta ja rampit useampaan uima-altaaseen. Matkoja hotelliin myyvät useat matkatoimistot.

IMG_5692

Kulkeminen & retket

Lomakylissä voi useimmiten kulkea paikasta toiseen kävelemällä/apuvälineiden avulla, Las Palmasissa etäisyydet ovat pidempiä. Gran Canarialla on paljon esteettömiä takseja. Ne maksavat saman verran kuin tavallisetkin taksit ja niiden takaosassa on ramppi pyörätuoleja varten. Näitä takseja löytää taksitolpilta, hotellin vastaanottoa voi pyytää tilaamaan sellaisen tai sellaisen voi itse tilata (myös netin kautta) esimerkiksi Socomtaxilta, joka toimii saaren eteläosassa.

Gran Canarialla on vuokrattavissa esteetön, hissillinen auto. Auton voi vuokrata ottamalla yhteyttä vuokraamoon esimerkiksi sähköpostitse. Sen voi vuokrata joko päiväksi tai pidemmäksi aikaa. Käsihallintalaitteita itse autoa ajaville liikuntarajoitteisille tuntuu olevan monilla suurimmilla autonvuokrausfirmoilla.

Jos ei itsellä ole autoa, omatoimiselle retkelle paras vaihtoehto lienee taksi tai auton ja kuskin hankkiminen esimerkiksi lentokenttäkuljetusten yhteydessä mainitsemaltani Candido Transferilta. Esteettömällä bussilla tehtäviä ohjattuja esteettömiä retkiä en ole löytänyt. Puerto Ricon satamasta pääsee esteettömästi merelle Afrikat-katamaraanilla. Pääkannella pääsee esteettömästi liikkumaan ja aluksessa on myös inva-wc.

Apuvälineiden vuokraus

Apuvälineitä voi vuokrata eri puolille saarta. Hyvä valikoima erilaisia apuvälineitä on Sol Mobilityllä. Vuokrasin heiltä suihkupyörätuolin Playa del Inglesin lomalla vuonna 2015 ja sain todella hyvää palvelua. He tuovat apuvälineen hotellille. Toinen vaihtoehto on Charter Mobility, jossa valikoima on hieman niukempi, mutta esimerkiksi sähkömopoja löytyy.

Lisätietoja

Kaikki Gran Canariaa koskevat kirjoitukseni löydät täältä. Haluaisitko täydentää juttua omilla vinkeilläsi? Kommentoi alle tai lähetä sähköpostilla sanna@palmuasema.fi

Lue myös: Esteetön Etelä-Teneriffa -kohdeopas

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

Leave a Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: