Valikko
Hotellit Suomessa / Jyväskylä / Keski-Suomi

Esteetön GreenStar Hotel Jyväskylä

Sanna Kalmari sähköpyörätuolissa istuen GreenStar Hotel Jyväskylän esteettömässä huoneessa sänkyjen vieressä

Kaupallinen yhteistyö: Visit Jyväskylä Region

GreenStar Hotel Jyväskylä sijaitsee Jyväskylän keskustassa vanhassa virastotalossa, joka muutettiin vuonna 2018 vihreäksi hotelliksi. Hotelli on yksi Suomen neljästä GreenStar-ketjun hotellista. Tutustuin ensimmäistä kertaa GreenStar Jyväskylään ja ylipäätään ketjun hotelleihin osana neljän päivän tutustumista Keski-Suomen esteettömiin kohteisiin elokuussa 2022. Ja onneksi tutustuin! GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju ja kaikissa ketjun hotelleissa tehtävissä valinnoissa mietitään ekologisuutta. Täten pystytään säästämään tietenkin ympäristöä, mutta myös kustannuksia, mikä näkyy asiakkaalle muita hotelleja halvempina hintoina.

GreenStar Jyväskylässä ekologisuus näkyy muun muassa Joutsenmerkittyinä huonekaluina ja maaleina, 100 %:sti kierrätysmateriaaleista valmistettuna lattiapintana (materiaalina on käytetty vanhoja kalaverkkoja ja muovipulloja!), katolla olevana Solnet-aurinkovoimalana, energiatehokkaana Led-valaistuksena ja suihkun vettä säästävänä Ekonappina. Ilmaa puhdistavat monet viherkasvit ja Naava-viherseinä, jotka lisäävät paljon myös viihtyisyyttä. Aamiaisen voi ostaa halutessaan. Siinä on panostettu lähellä tuotettuihin luomutuotteisiin ja siihen, että hävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän. Esteettömyydestä GreenStar -hotellit eivät valitettavasti toistaiseksi kerro nettisivuillaan mitään, joten monelta saattaa jäädä hotelli siksi valitsematta. Minulle ja avustajalleni Sallalle hotelli toimi esteettömyydeltään hyvin, vaikka parannettavaa löytyykin.

Hotellin käytävän seinällä olevia kehystettyjä sertifikaatteja vastuullisuudesta sekä tietoa ekologisista ratkaisuista.

Saapuminen ja vastaanotto

Hotelli sijaitsee Heikinkadulla, vain 550 metrin kävelymatkan päässä Jyväskylän Matkakeskukselta. Suunnilleen saman verran on matkaa hotellilta Jyväskylän keskustan kävelykadulle. Omalla autolla tuleville on hotellin takana oma katettu parkkialue. Esteetön pysäköintipaikka on myös etupihalla esteettömän sisäänkäynnin vieressä. Hotellia ulkoapäin katsoessa ei uskoisi, kuinka viihtyisä se on sisältä. Vanha virastotalo ei kehuskele ulkoisella kauneudellaan, mutta täysin remontoidut sisätilat ovat ihan toista luokkaa. Pääsisäänkäynnillä on pitkät portaat. Niissä on portaita myötäilevä erittäin jyrkkä ja kapea luiska, jota ei ole tarkoitettu apuvälineitä käyttäville. Esteetön sisäänkäynti löytyy kuitenkin kulman takaa. Tuolle sisäänkäynnille johtaa loiva, mutta kapeahko asfalttipäällysteinen luiska. Pääsisäänkäynnin portaiden läheisyydessä olisi hyvä olla opaste esteettömälle sisäänkäynnille ja puhelinnumero vastaanottoon. Numero löytyy kyllä onneksi esteettömän sisäänkäynnin ovesta, sillä ensimmäistä kertaa tullessa tarvitaan henkilökunnan jäsen avaamaan ovi. Sisäänkirjautuessa saa avaimen, jolla ovesta pääsee jatkossa kulkemaan. Esteettömällä sisäänkäynnillä on ovella pieni, ehkä noin 5 cm korkea kynnys, josta sähköpyörätuolini kuitenkin nousi helposti.

Esteettömän sisäänkäynnin ja vastaanoton välillä on pari lasiovea, jotka eivät avaudu itsestään. Nämä voivat olla hankalia yksin matkustaville pyörätuolin käyttäjille. Minä olin matkalla avustajani kanssa, joten näistä ei ollut ongelmaa. Vastaanotto on viihtyisä ja siellä on henkilökuntaa paikalla päivittäin klo 8.00-21.00. Muina aikoina hotelliin tulevat saavat koodin sisääntuloa varten. Henkilökunnan saa hätätapauksissa kiinni puhelimitse ympäri vuorokauden. Vastaanoton vieressä on hotellin aamiaistila ja oleskelutila, josta saa luomukahvia ja luomuteetä maksutta ympäri vuorokauden.

GreenStar Hotel Jyväskylän pääsisäänkäynti ja hotellin etuosa ulkoapäin kuvattuna.
GreenStar Hotel Jyväskylän esteetön sisäänkäynti kuvattuna sinne johtavan asfalttiluiskan alkupäästä. Taustalla näkyy ovi ja vieressä esteetön pysäköintipaikka.
Esteettömän sisäänkäynnin ovi. Ovessa on korkealla lappu, jossa vastaanoton puhelinnumero. Oikealla avainlukija.
Kuva tiskistä, jossa on aina tarjolla kahvia ja teetä. Päädyssä on myös välipala-automaatti, josta voi ostaa purtavaa.

Esteettömät huoneet

Esteettömiä huoneita hotellissa on kaksi ja kaikkiaan huoneita on 107 kappaletta. Kaikki huoneet ovat kolmen hengen huoneita, myös esteettömät huoneet. Huonehinta on sama riippumatta siitä, majoittuuko siellä yksi, kaksi vai kolme henkilöä. Meidän huone oli Green Large Triple Room. Huone sijaitsi sisääntulokerroksessa lähellä esteetöntä sisäänkäyntiä. Huoneessa oli kaksi erillistä sänkyä sekä seinästä taittuva kolmas sänky. Tämä oli hyvä ratkaisu, sillä kolmas sänky ei ylös taitettuna vienyt juuri yhtään tilaa huoneesta. Huone oli ihanan tilava ja siellä oli pieni keittiö. Keittiössä oli jääkaappi, lavuaari, mikro, vedenkeitin ja astioita. Keittiön osalta ei ole huomioitu esteettömyyttä ja esimerkiksi mikro ja astiat ovat korkealla. Toki henkilökuntaa voi pyytää nostamaan ne tarvittaessa matalemmalle. Huoneessa voi siis hyvin valmistaa pientä purtavaa tai vaikka aamiaista, jos ei sitä osta hotellilta. Eniten kaipasin huoneeseen pöytää ja tasoa matkalaukulle, sillä pöydän puuttuessa ei ollut mitään esteetöntä tasoa, johon olisin saanut itse laskettua tavaroitani. Kolmannen sängyn päällinen toimi laskutilana, mutta pyörätuolin käyttäjälle se oli korkea. Huone oli todella hiljainen, eikä ääniä kuulunut käytävältä tai ulkoa. Nukuimme siksi todella hyvin.

Huoneen kylpyhuone on tilava. Wc-istuimen molemmin puolin on istuimeen kiinnitetyt tukikaiteet. Suihkuseinä on taittuva eli sen saa tarvittaessa pois tieltä. Suihkutuolia huoneessa ei ollut, eikä sellaista ole hotellilla saatavilla. Huoneessa oli muovijakkara, joka ei kuitenkaan ole toimiva ja turvallinen suihkutuoli. Minulla oli onneksi oma suihkupyörätuolini mukana. Alla olevalla videolla esittelen huoneemme 131.

Kuvassa esteetön huone. Edessä kaksi erillistä sänkyä, vasemmalla kolmas seinästä taittuva sänky. Oikealla näkyy hieman kylpyhuonetta ja irtotuoli.
Huoneen eteiskäytävä, jossa vasemmalla pieni keittiö ja päädyssä ulko-ovi, jossa iso peili.
Huoneen kylpyhuone. Pitkulaisen mallinen. Oikealla lavuaari, sitten wc-istuin tukikaiteilla ja vasemmalla suihku.

Aamiaistila

GreenStar Hotel Jyväskylässä ei ole ravintolaa. Tämä on ketjun tietoinen valinta, sillä tälläkin tavoin pystytään säästämään ympäristöä ja kustannuksia. Ympärillä on kuitenkin koko kaupungin ravintolatarjonta ja hotellille voi myös tilata ruokaa. Aamiaisen voi kuitenkin ostaa hotellilta huonevarauksen yhteydessä hintaan 10 €/aikuinen ja 4-12-vuotiaat 6 €/lapsi. Tätä nuoremmat nauttivat aamiaisen maksutta. Aamiaiselle on hotellin mukaan valittu vain kaikki oleellinen ja suosituimmat tuotteet, mutta mielestäni se oli todella monipuolinen, enkä jäänyt kaipaamaan mitään. Tuoretta leipää, haudutettua luomupuuroa, jogurttia, lämpimiä tuotteita, leikkeleitä jne. Aamiaisella on siis erinomainen hinta-laatusuhde. Tuotteet tulevat lähitoimijoilta: Kahvi Paahtimo Papusta, tee Teeleidistä, sämpylät ja ruisleivät Palokan Perinneleipureilta.  

Kuvassa GreenStar Hotel Jyväskylän aamiaisbuffet. Etualalla lautaset ja välineet, sitten näkyvillä salaattia, leikkeletä, kasviksia, lämpimiä tuotteita, muroja.
Hotellin oleskelutila, joka toimii myös aamiaistilana.

Muut tilat

Hotellin vastaanoton ja aamiaistilan lähellä on yleinen esteetön wc. Hissillä pääsee liikkumaan kerroksesta toiseen, mutta hissi sijaitsee lasioven takana rappukäytävässä. Asiakkaiden vapaassa käytössä on pyykinpesukone sekä pieni keittiö myös heille, joilla keittiötä ei ole huoneessa.

Hotellin yleinen esteetön wc. Vasemmalla pitkä seinän mittainen pöytä, jonka puolivälissä lavuaari.Wc-istuimen molemmin puolin istuimessa kiinni olevat tukikaiteet.

GreenStar Hotel Jyväskylä on suosittu hotelli urheilujoukkueiden, perheiden ja pitkään hotellissa asuvien keskuudessa, mutta tällä kokemuksella se sopi yhtälailla myös lyhyeen oleskeluun. Yksin matkustavalle pyörätuolin käyttäjälle hotelli ei välttämättä ole ideaali muun muassa väliovien vuoksi, mutta minulle ja avustajalle hotelli toimi oikein hyvin ja valitsen sen mielelläni uudelleenkin varsinkin hotellitasoista, mutta kohtuuhintaista majoitusta kaivatessani.

Lisää esteettömiä majoitusvaihtoehtoja Keski-Suomessa

Voit hakea majoitusvaihtoehtoja Visit Jyväskylä Regionin sivulla. Esteettömyyden voi laittaa yhdeksi kriteeriksi hakua tehdessä. Seuraavista linkeistä löydät minun kokemukseni:

Hotelli Verso, Jyväskylä
Maalaishotelli Morva, Jämsä
Scandic Jyväskylä Station

Tutustu Keski-Suomen esteettömiin mahdollisuuksiin

Esteetön Keski-Suomi – koe, näe ja herkuttele
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Green Starissa en ole myöskään yöpynyt. En usko, että siinä on varsinaisesti mitään vikaa, mutta uskoisin pitäväni kuitenkin enemmän kahdesta muusta esittelemästäsi hotellista. Toisaalta huoneet kyllä näyttävät kivoilta.

    Reply

Leave a Reply