Valikko
Hotellit ulkomailla / Kreeta / Kreikka

Esteetön hotelli Bio Suites Kreetan Rethymnonissa

Tuntui ehkä jopa kuvittelemaani paremmalta palata pitkän koronapandemian aiheuttaman tauon jälkeen etelän lämpöön. Kuuntelemaan meren aaltojen ääniä, pulahtamaan uima-altaan virkistävään veteen ja nauttimaan siitä tunnelmasta, joka nyt vaan on Kreikassa erilainen kuin Suomessa. Vietimme avustajaystäväni Sophien kanssa viikon Kreetan Rethymnonissa Bio Suites hotellissa. Matkan aikana sain sosiaalisessa mediassa paljon kyselyitä hotellistamme, joten aloitan kokemusteni jakamisen siitä. Olin täysin lomalla, joten en tutkinut hotellia informaatiomielessä, mutta jaan meidän kokemuksen hotellin esteettömyydestä ja toki samalla muustakin.

Yleistä

Matkamme ajoittui elo-syyskuun 2021 vaihteeseen. Viikon matka oli Aurinkomatkoilta varattu valmismatkapaketti. Hotelli Bio Suites on Kreikan luokittelun mukaan neljän tähden hotelli/huoneistohotelli, jolle Aurinkomatkat on antanut kolme tähteä ja plussan perään. Hotelli on vuonna 2020 remontoitu ja se on kaiken kaikkiaan tosi siisti hyvän palvelun hotelli. Hotellissa on ravintola, allasbaari/-ravintola, kiva allasalue, lisämaksullinen spa-alue (jossa emme käyneet), pieni leikkialue lapsille allasalueen vieressä ja rantakadulla oma lisämaksullinen ranta, joka ei kuitenkaan ole esteetön. Hotellivalintaani vaikutti ennen kaikkea hotellin kuvissa näkynyt ramppi altaaseen. Yksi isoimmista tavoitteistani tälle matkalle oli uinti, joten esteetön pääsy uima-altaaseen oli prioriteettilistan kärjessä. Hotellin omilta sivuilta löytyi myös erityisen hyvät tiedot ja kuvat esteettömästä huoneistosta, mikä vaikutti suuresti valintaan, sillä tällaiset huonekuvaukset ovat harvassa ja saavat heti tuntemaan olon erityisen tervetulleeksi.

Hotellin sijainti ja saapuminen

Bio Suites hotellin yksi parhaimpia puolia on sen sijainti. Hotelli sijaitsee rantakadusta seuraavalla poikkikadulla eli Rethymnonin reilun kahden kilometrin pituiselle rantakadulle kävelee muutamassa minuutissa. Me käännyimme hotellin edestä yleensä oikealle ja sitten vasemmalle rantakadulle, sillä tuo reitti oli vähän esteettömämpi. Molempiin suuntiin lähtiessä kuitenkin sähköpyörätuolillani pääsin. Lähin iso Sitka-supermarketti oli niin ikään muutaman minuutin päässä (hotellin sisäänkäynniltä vasemmalle ja seuraavasta kadunkulmasta vasemmalle). Vanhan kaupungin ja sataman ihanuuteen kuljimme rantakatua pitkin noin vartissa.

Hotellin edustan katu on kapea, mutta lentokenttäkuljetuksistamme vastannut invataksimme mahtui kuitenkin pysähtymään hotellin eteen. Bussit jättävät ja noutavat asiakkaat pääasiallisesti läheisen Kriti Beach -hotellin edestä. Hotellin sisäänkäynnillä on portaiden lisäksi ramppi. Rampissa on liukumista estämässä ärsyttävä kuviointi, joka tärisytti sähköpyörätuolia ja voi olla hankala manuaalipyörätuolin pienille pyörille. Sisäänkäynnissä on automaattiovet ja myös viereinen tavallinen ovi oli aina auki. Vastaanottoaula on tosi tilava ja vastaanotossa henkilökuntaa ympäri vuorokauden. Hisseillä pääsee kerroksiin. Hissiin mahtui lisäkseni hyvin myös matkatavarani eli sinne mahtuu myös pidemmillä apuvälineillä.

Esteetön huoneisto

Etukäteen esteettömän huoneen kuvaukseen voi tutustuja hotellin omilla nettisivuilla ja Aurinkomatkojen sivuilla. Meidän huone vastasi hyvin hotellin nettisivuilla olevaa kuvausta. Varasin huoneen ottamalla yhteyttä Aurinkomatkojen asiakaspalveluun, jossa osaavan tuntuinen myyjä otti asian hoitaakseen ja saimme vahvistuksen huoneesta muutaman päivän sisällä. Hotellin vastaanottovirkailijan mukaan esteettömiä huoneistoja on viisi ja yksi niistä olisi isompi kuin se, joka meillä oli. Jos siis etsit esteetöntä huoneistoa useammalle kuin kolmelle hengelle, varmista tämä suoraan hotellilta tai pyydä matkatoimiston asiantuntijaa selvittämään.

Meidän huoneisto, 311, sijaitsi kolmannessa kerroksessa. Tai tavallaan neljännessä, koska vastaanottokerros oli kerros 0. Huoneistostamme oli näkymä allasalueelle. Parvekkeemme sijaitsi kulmassa siten, että sinne näkyi viereiseltä käytävältä, jossa ei kuitenkaan ollut paljoa liikennettä. Parvekkeelle paistoi iltapäivän aurinko noin kahdesta seitsemään. Huoneeseen tullessa käytävän varrella on heti pieni keittokomero ja kaksi kylpyhuonetta: toinen pienempi ja toinen isompi esteetön. Esteettömään kylpyhuoneeseen pääsi myös makuuhuoneesta. Olohuoneesta pääsee parvekkeelle ja makuuhuoneeseen. Olohuoneen sohvaan saa lisävuoteen yhdelle. Meidän makuuhuoneessa oli parisänky. Kylpyhuoneessa oli seinäkiinnitteinen, hieman horjuva tukikaide wc-istuimen vasemmalla puolella. Kaiteen sai nostettua ylös. Suihkuun oli noin kahden sentin kynnys alaspäin. Minulla oli mukana oma kokoontaittuva suihkupyörätuolini. Jos sitä ei olisi ollut, olisin ehkä turvautunut parveketuoliin. Suihkussa ei ollut valmiiksi suihkutuolia, mutta en tiedä olisiko sellaisen saanut pyydettäessä. Alla olevalla videolla kuljen hotellin ulko-ovelta huoneeseemme ja esittelen huoneemme.

Allasosasto

Allasosasto sijoittuu hotellin taakse ikään kuin sisäpihalle. Ympäröivät rakennukset tekevät allasosastosta hyvin suojaisan eli myös kuuman. Pääallas on reilun kokoinen. Altaan toisessa päädyssä on hiljalleen syvenevä taso ja siitä lähtevä jyrkkä ramppi. Kokeilimme mennä altaaseen sekä loppuun asti ramppia pitkin että siten, että suihkupyörätuolini jätettiin jyrkän rampin yläosaan ja avustajani nosti minut siitä. Jälkimmäinen toimi meille parhaiten. Myös kävelevät henkilöt kulkivat altaaseen ramppia pitkin, sillä toinen vaihtoehto oli jyrkät pystytikkaat. Vaikea selittää, mutta ehkä alla olevat kuvat kertovat enemmän. Isosta altaasta erkaantui poreallas, jossa ei kuitenkaan nyt korona-aikaan ollut poreita. Lisäksi pääaltaan vieressä oli erillinen lasten allas.

Altaan reunalla oli aurinkotuoleja, jotka olivat aika tiiviissä. Vaikka hotellissa oli paljon porukkaa, löysimme kuitenkin aina vapaan paikan. Oli myös kiva, että aurinkotuoleja ei käyty aamuvarhaisella varailemassa. Altaan reunalla oli kasa uimapatjoja ja muita uintileluja, jotka olivat ilmeisesti edellisten vieraiden jättämiä ja kaikkien vapaassa käytössä. Niistä nauttivat erityisesti iäkkäämpi väki, joka ei ehkä olisi ostanut omaa pinkkiä flamingoa. Porukkaa alkoi valua altaalle aamulla kymmenen maissa ja allas oli auki yhtä poikkeusiltaa lukuunottamatta klo 18 saakka.

Ravintolat ja baari

Meidän pakettiin kuului aamiainen, jonka nautimme ravintola Ariadnessa. Aamiainen oli tarjolla arkisin klo 7.00-10.00 ja viikonloppuisin 7.00-10.30. Aamiainen oli monipuolinen ja tarjoiltiin buffet-pöydistä. Asettelu oli ehkä hieman sekava, mutta pikkuhiljaa opimme missä on mitäkin. Aamiaisen nautimme aina katetulla ulkoterassilla altaalle katsellen. Ravintola Ariadnessa on tarjolla myös buffet-illallisen, jota emme kuitenkaan kokeillut. Matkan olisi voinut ostaa myös puolihoidolla, jolloin illallinen olisi kuulunut pakettiin.

Muutamana päivänä nautimme lounaan Bar Nine Musen altaan vieressä olleissa pöydissä. Listalta löytyi pientä purtavaa, kuten toasteja ja omeletteja sekä ihan kunnon pasta-annoksia ja kreikkalaisia grilliherkkuja. Todella edullista ja todella hyvää! Tarjoilijat myös kiertelivät aurinkotuoleilla ja toimittivat sinne kylmiä juomia. Kaikki allasalueen tilaukset lisättiin kätevästi huoneen laskulle ja maksettiin viikon päätteeksi. Meidän kahden ihmisen yhteislasku oli noin 60 euroa, vaikka söimme altaalla kolme lounasta ja nautimme lähes joka päivä juomat. Tarjoilijat olivat aivan huippuja ja kiikuttivat meille myös usein talon tarjoamaa ouzoa, jota nauttivat kanssamme välillä itsekin. Meillä ei ollut erityisruokavalioita, mutta ne pystytään kuulemma huomioimaan pyydettäessä erikseen.

Koronapandemian vaikutukset lomailuun

Koronatilanteesta huolimatta lomailu hotellissa tuntui ihanan normaalilta. Vieraita oli paljon, mutta muita suomalaisia emme kohdanneet. Hotelli oli tosiaan erittäin siisti ja siivousta oli tehostettu myös koronapandemian vuoksi. Käsidesejä oli kaikkialla. Hotellin sisätiloissa tuli käyttää maskia, mikä ei kuitenkaan ihan aina toteutunut. Aamiaisella maskin käyttöä valvottiin ja maskeja näkyikin kaikkien aikuisten vieraiden sekä henkilökunnan kasvoilla ruokaa otettaessa. Myös kertakäyttöhanskoja toivottiin käytettävän ruokaa otettaessa. Niitä näkyi kuitenkin vain osan käytössä. Aulatiloissa maskin käytöstä lipsuttiin ja esimerkiksi allasalueelta aulan poikki hissille ja rappukäytäviin useimmat kulkivat ilman maskia. Hississä kulki aina vain saman seurueen jäseniä, mikä toimi hyvin, eikä ruuhkia silti syntynyt. Yleiset sisätilat olivat niin väljät, että kontaktia muihin pystyi välttämään tosi hyvin. Allasalueella vieraat eivät käyttäneet maskeja, mutta henkilökunta käytti. Allasalueella syntyi jonkin verran lähikontakteja muihin.

Meidän lomaviikollamme Rethymnonin alueella oli voimassa väliaikaiset normaalia tiukemmat rajoitteet, joihin kuului muun muassa kielto soittaa musiikkia (livenä ja levyltä). Siksi myös hotellin viihdeohjelmat oli peruttu illoilta taikashowta lukuun ottamatta. Tiukemmat rajoitukset loppuivat viimeisenä päivänämme ja heti lähtöpäivänämme hotellin viihdeshowt taas käynnistyivät. Lomatunnelmaan en kuitenkaan kokenut koronan vaikuttavan yhtään.

Lisää Rethymnonista:

Tunnelmallinen ja esteetön Rethymnon Kreetalla
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

Leave a Reply