Valikko
Hotellit Suomessa / pääkaupunkiseutu / yhteistyö

Esteetön hotelli Cumulus Meilahti Helsingissä

Cumulus Meilahti avautuu maanantaina Helsinkiin. Se on hotelli, jota on unelmissa odotettu aina kun jostain näin hienosta on uskaltanut vähääkään haaveilla. Hotellin 54 esteetöntä huonetta nostavat nimittäin Helsingin esteettömän matkailun kertaheitolla aivan uudelle tasolle. Hotellista kuullessani aloin välittömästi miettiä sähköpyörätuolisalibandyn arvokisojen järjestämistä Suomessa, isoja matkailijaryhmiä, vammaisuuteen liittyviä konferensseja, vammaisurheilujoukkueiden yöpymisiä ja Helsinki-lomien helppoutta, kun 54:stä esteettömästä huoneesta on todennäköisemmin joku vapaana kuin tyypillisestä kahdesta huoneesta. Täällä minä nyt sitten olen, huoneeni ensimmäisenä vieraana testaamassa tätä ihmettä.

IMG_4118

IMG_4150

IMG_4153

Cumulus Meilahti sijaitsee nimensä mukaisesti Meilahdessa, sairaalakeskittymien vieressä. Yksi kerros tästä hotellista toimii HUS:n potilashotellina ja hotellissa onkin huomioitu sairaaloiden potilaita ja heidän omaisiaan hyvin. Täällä on useita yhteisiä oleskelutiloja, mahdollisuus omien eväiden lämmittämiseen, ilmainen pyykkihuone jne. Samat palvelut hyödyttävät esimerkiksi urheilujoukkueita. Kokoustiloja täällä ei ole, joten tapahtumien järjestämiseen hotelli itsessään ei oikein sovellu, mutta toisaalta kivenheiton päästä löytyy paljon vaihtoehtoja, joihin voi yhdistä majoituksen täällä. Kävelymatkan päässä täältä sijaitsevat muun muassa Olympistadion, Sonera Stadium ja Helsingin jäähalli. Lyhyen kävelymatkan päässä on myös Validian kuntoutuskeskus Synapsia, jossa meidän maajoukkue treenaa. Hotellin sijainti on siis käytännöllinen, se palvelee turistien lisäksi varmasti monia hoitoihin ja kuntoutukseen tulevia sekä heidän läheisiään. Turistillekin sijainti on ihanteellinen, sillä täällä kokee helposti Helsingin pelkkää ydinkeskustaa laajemmin. Kävelymatkan päässä on urheilukohteiden lisäksi ihanat Töölön rannat, Meilahden kalliot (sinne pääsee myös sähkärillä!) sekä ihanat kahvilat ja ravintolat. Ydinkeskustaan täältä on noin 3 km, minkä rantoja pitkin kävelee/ajeleekin, mutta vaihtoehtona on myös hotellin edestä lähtevät matalalattiabussit ja -ratikat. Hotellista saa myös maksutta polkupyörän lainaan.

IMG_4117

IMG_4121

IMG_4124

Täällä on 54 Helppo liikkua -huonetta. Helppo liikkua on Invalidiliiton luoma konsepti, joka tässä hotellissa on otettu tehokaasti käyttöön. Minulla on käytössä Helppo liikkua -huone, josta on väliovi avustajani huoneeseen. Täällä on tilaa juuri sopivasti ja kaikki huonekalut ovat irrallisia ja helposti liikuteltavissa. Sähköpistokkeita on paljon ja ne ovat kaikki normaalia korkeammalla. Ovet ovat leveitä ja kylpyhuone juuri sopivan tilava. Invahuoneesta tämän erottaa minun silmääni vain se, että huoneessa ei ole invahuoneelta vaadittavia hälytysjärjestelmiä. Pöydällä olevalla puhelimella saa toki yhteyden vastaanottoon ympäri vuorokauden. Kylpyhuoneessa on molempiin suuntiin kääntyvät suihkuseinät. Painamalla ne seinää vasten, saa wc-pöntön ympärille enemmän tilaa. Sitä en tiedä, mistä nuo Ikean katseestakin heiluvat pienet jakkarat on keksitty, mutta sellaisen sain suihkutuolia kysyessäni. Toivon, että kyseessä on vain alun vitsi ja tukevammat versiot käsinojineen ja selkänojineen saadaan pian, sillä en tiedä ketään liikuntarajoitteista, joka tuolla huojuvalla pallilla pysyisi. Myös pyyhkeet löytävät toivottavasti jatkossa paikkansa matalammalta. Helppo liikkua -huoneet soveltuvat kuitenkin arvioni mukaan hyvin monille, sekä liikuntarajoitteisille että ei-liikuntarajoitteisille. Huone on kauniisti sisustettu ja silmäni pitävät keltaisista verhoista ja valosta. Baarikaappi ja tallelokero ovat kaapissa hyvällä korkeudella. Huoneisiin saa myös pinnasängyn. Niitä on pyörillä liikkuvia, joista saa pohjaa nostettua, mikä helpottaa liikuntarajoitteisia vanhempia. Yleisesti ottaen hotellin huoneet ja yleiset tilat on suunniteltu perheiden tarpeisiin ja on hienoa, että se on tehty myös esteettömyyden näkökulmasta.

IMG_4082

IMG_4085

IMG_4088

IMG_4095

IMG_4092

IMG_4090

Hotellissa on useampi hissi ja hissien nappulat ovat ihanan matalalla. Yleisissä tiloissa, toisessa kerroksessa on kaikkien vapaassa käytössä oleva lounge, lasten leikkihuone, kuntosali ja saunat. Lounge on tilava myös apuvälineiden kanssa kulkeville ja sähköpistokkeiden määrä pöydissä ja seinissä on silmiinpistävää niin täällä kuin koko hotellissakin. Sähkärin saisi siis helposti ladattua missä vain. Lasten leikkihuoneeseen pääsevät helposti niin apuvälineitä käyttävät lapset kuin vanhemmatkin. Leikkihuoneen varustelu on simppeli, mutta varmasti lasten makuun roolivaatteineen. Kuntosalissa ei ole erikseen liikuntavammaisia ajatellen suunniteltuja laitteita, mutta huoneeseen pääsee hyvin ja sovellettuna monet pystyvät tekemään varmasti paljonkin. Saunan pukuhuoneeseen ja kylpyhuoneeseen pääsee hyvin. Saunan ovi on tarpeeksi leveä suihkutuolille, joka mahtuu lauteiden eteen. Kiuas ei ole lattiaan upotettuna, jotta lämpöä tulisi tasaisesti myös alempana suihkutuolissa istuville, mutta kohtuulliset löylyt saa näinkin.

IMG_4100

IMG_4101

IMG_4102

IMG_4104

IMG_4107

IMG_4108

Hotellissa on kaksi ravintolaa: Viihtyisä Cumulus Bistro sekä hotellin yhteydessä oleva Burger King, johon pääsee sisäkautta. Cumulus Bistron ruokalista tarjoaa aasialaisia makuja, burgereita, pastaa ja bistro-henkisiä annoksia. Tarjolla on myös pöytäseurueen kesken jaettavia annoksia. Minä testasin alkuruuaksi aasialaista possu-salaattia ja pääruuaksi Premium kana-burgerin. Jälkkäriherkut löytyivät jälkiruoka-buffetista. Pidin kaikesta. Ravintolan sisustus on valoisa ja pyörätuolilla on helppo liikkua. Palvelu oli erittäin ystävällistä. Kahden hengen pöytämme keskellä oleva pöydänjalka ei ottanut kiinni jalkalautoihini. Jos jalkalaudat ovat kovin edessä, voi neljän hengen pöytä olla parempi valinta. Ravintolassa lapsille on oma ruokalista ja ihanan näköinen leikkinurkkaus, jossa voi leikkiä ravintolaa. Lapsille voi tarvittaessa hakea ruuan myös Burger Kingin puolelta ja nauttia sitä Bistron puolella samalla kun aikuiset nauttivat Bistron herkkujen parissa. Bistrosta tulee todennäköisesti myös suosittu lounasravintola, kun se maanantaina aukeaa. Aamiaisella on hauska katsella lasiseinien läpi arkiaamuun heräävää Helsinkiä ja nauttia samalla niin perinteisiä kuin hieman erikoisempiakin herkkuja. Kone, josta saa puristettua Frozen jugurttia on sekä minun että lasten suosikki. Kevätkääryleet, pitkät nakit ja hyvä määrä herkkuja ovat myös ei niin tunnettuja näkyjä hotellin aamiaisella. Paikoin oli ahdasta puikkelehtia pöytien välissä ottamassa aamiaista, mutta pärjäsin.

IMG_4133

IMG_4138

IMG_4142

IMG_4143

IMG_4160

Mutta siis, 54 esteetöntä huonetta, jotka sopivat monille. Sanoisin, että peli on nyt avattu, ottakaa muut mallia! Kannattaa myös pysyä mukana niin täällä kuin Palmuaseman Facebookissa, sillä tulossa on vielä mahdollisuus ehkä just sulle tulla kokemaan tämä uutukainen!

Tämä vierailu toteutui yhteistyössä Cumulus Meilahden kanssa.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

Leave a Reply