Valikko
Espanja / Hotellit ulkomailla / Kanariansaaret / Teneriffa

Esteetön hotelli Mar y Sol Teneriffalla

Teneriffan eteläisessä osassa, Los Cristianosissa, sijaitsee monien tuntema ja kanta-asiakkaidensa rakastama, usein palkittu Mar y Sol -huoneistohotelli. Kolmen tähden hotellin kaikki huoneet ja yleiset tilat ovat esteettömiä ja hotellin 32 asteinen ulkouima-allas on tietääkseni Kanariansaarten lämpimin hotellin uima-allas. Ei siis ihme, että hotelli vetää puoleensa erityisesti esteettömyyttä arvostavia asiakkaita. Kävin tutustumassa hotelliin ensimmäisen kerran työni puolesta vuonna 2012 ja vietin hotellissa useamman viikon Matka-Agentit matkatoimiston matkanjohtajana vuosina 2014-2017. Joulukuussa 2023 tein monen vuoden jälkeen paluun hotelliin, tällä kertaa ihan vaan lomailijana. Vihdoinkin pystyn siis tehdä päivitetyn hotelliesittelyn.

Ennen ensimmäistä vierailuani Mar y Solissa olin ennakkoluuloinen. Olin kuullut kehuja hotellista, mutta jostain syystä pelkäsin kohtaavani kuntoutuskeskushenkisen laitoksen kaukana kaikesta. Mar y Sol kutsuu itseään nimellään Spa & Sport Hotel. Hotellin yhteydessä toimivasta Teralavasta on saatavilla erilaisia hoitoja ja kuntoutuspalveluita. Palvelukeskus LeRo puolestaan tarjoaa lisämaksullisia avustus- ja hoitopalveluita ja vuokraa monipuolisia apuvälineitä. Hotellissa on myös iso liikuntasali monenlaiseen harrastamiseen. Suurin osa menee hotelliin kuitenkin ihan vain lomalle ja hyödyntää lisäpalveluita tekemään lomasta helpompaa. Lomalla olemisen pitää olla helppoa ja juuri huolettoman loman kokeminen minutkin sai tällä kertaa valitsemaan Mar y Solin.

Ennakkoluuloni kuntoutuskeskuksesta tai laitosmaisuudesta murtuivat heti, kun ensimmäisen kerran kohtasin valkoiset espanjalaistyyliset rakennukset ja vehreän allasalueen hyvällä sijainnilla. Olen kuullut, että monilla on samanlaisia ennakkoluuloja ja vastustus sitä kohtaan, että liikuntarajoitteiset keskittyvät lomailemaan samassa paikassa. Olen ilman muuta sitä mieltä, että jokaisen hotellin pitäisi olla esteetön, jotta jokainen voi valita juuri sen hotellin mikä parhaalta juuri sillä hetkellä tuntuu. Mar y Sol on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että tietyt esteettömyysratkaisut ovat myyntivaltti ja vetävät puoleensa asiakkaita. Mar y Solissa lomailee todella paljon eri tavoin vammaisia henkilöitä seurueineen, mutta hotelliin ovat tervetulleita aivan kaikki. Hotelli sopii hyvin myös useamman sukupolven perhelomiin. Tällä kertaa kanssalomailijoissa oli eniten saksalaisia ja ruotsalaisia, mutta myös joitakin suomalaisia ja muita kansallisuuksia. Ryhmiä oli useampia. Lapsia ei tällä kertaa juuri näkynyt, mutta hotellia suosivat myös esimerkiksi monet monivammaisten lasten perheet.

Saapuminen ja sijainti

Pakettimatkoja Mar y Sol -hotelliin myyvät Suomessa Matka-Agentit matkatoimisto ja Tjäreborg. Suoria lentoja Teneriffalle on talvikaudella lokakuulta huhtikuulle. Lisää tietoa Teneriffalle matkustamisesta löydät Palmuaseman kohdeoppaasta Esteetön Teneriffa. Minä varasin minun ja avustajani Jennin lomaviikon suoraan hotellista. Saavuimme Teneriffalle lautalla Gran Canarialta, jossa olin viettänyt edellisen viikon. Lautta tuli Teneriffan pääkaupunki Santa Cruz de Tenerifeen ja nappasimme satamassa esteettömän taksin, jolla matkasimme 75 kilometriä Los Cristianosiin. Takaisin lähdimme Teneriffan eteläiseltä lentokentältä, josta lensimme Norwegian Airlinesin suoralla lennolla Helsinki-Vantaalle. Eteläiseltä lentokentältä Mar y Soliin on matkaa noin 15 kilometriä. Alueella on paljon esteettömiä takseja.

Mar y Sol avautui ensimmäisen kerran vuonna 1990. Sen jälkeen sitä on laajennettu ja uusimmat osat ovat valmistuneet vuonna 2009. Hotellin perusti saksalainen Hans-Joachim Fischer, jonka lapset johtavat hotellia nyt isän eläköidyttyä. Hans-Joachim halusi rakennuttaa hotellin juuri Los Cristianosiin, sillä oli todennut siellä olevan hyvin suotuisa ilmasto erilaisten sairauksien kannalta. Hän ei tarkoituksella rakennuttanut hotellia aivan meren rantaan, jossa ilma on kosteampi ja tuulisempi, vaan rinteeseen, jossa ilmasto on kaikkein ideaalein. Mar y Sol sijaitsee siksi noin 500 metrin päässä rantakadulta. Koko matka rantakadulta hotellille on mäkeä. Alaspäin on siis helppo mennä, mutta paluu hotellille voi aiheuttaa haasteita. Sähköisten apuvälineiden käyttäjille mäet eivät ole ongelma, mutta olen kuullut mäkien aiheuttaneen haasteita osalle manuaalipyörätuolilla liikkuvista ja heille, joille kävely mäessä on raskasta. Moni hotellissa lomaileva vuokraakin käyttöönsä esimerkiksi sähkömopon hotellin yhteydessä sijaitsevasta apuvälinevuokraamo LeRosta. Osan mäistä voi välttää käyttämällä hotellin takana sijaitsevaa porttia. Rantakadulta hotellille kannattaa kulkea leveää palmukujaa, joka on paljon tasaisempi kuin tien toisella puolella oleva katu. 

Sadan metrin etäisyydellä hotellista on useita ravintoloita ja alhaalla rantakadulla niitä on runsaasti lisää. Rantakadulla on tasaista ja helppoa kulkea. Lähimmälle Los Cristianosin rannalle on matkaa noin kilometri. Siellä on katettu ja leveä laudoitettu esteetön alue. Ehkä Euroopan parhaalle esteettömimmälle rannalle, Playa de las Vistasille, on hotellilta matkaa rantakatua pitkin noin kaksi kilometriä. Playa de las Vistasin rannalla on suuri laudoitettu alue auringonottoon, esteettömät suihkut ja vessat sekä avustuspalvelu ja apuvälineet mereen uimaan menon mahdollistamaan. Los Cristianosin tunnelmalliseen, kirkon ympärille levittäytyvään keskustaan on hotellilta matkaa reilu kilometri. Lähimpään isoon ruokakauppaan on noin 400 metriä. Los Cristianosin jalkakäytävillä on helppo kulkea ja tien ylitykset on madallettu. Alueen ravintoloihin ja kauppoihin on oikeastaan kaikkiin esteetön kulku.

Huoneet

Mar y Solissa on noin 200 huoneistoa. Niistä 164 on hotellikäytössä. Loput ovat yksityisten omistuksessa ja myös yksityisiltä saattaa löytää vuokrattavan huoneiston Mar y Solista. Huoneet jakautuvat eri kategorioihin: Standard, Superior, Comfort ja Premium. Aiemmin olen aina ollut standard-kaksiossa, mutta nyt kokeilin premium-kaksiota. Pääsin kuitenkaan käymään myös parissa standard-huoneessa, joten esittelen myös ne. Huoneet sijaitsevat eri puolilla keskellä olevan allasalueen ympärille rakennettuja valkoiseksi kalkittuja taloja. Hotelli vaikuttaa aluksi hyvin sokkeloiselta ja eri osiin mennään eri hisseillä, mutta pikkuhiljaa alueen oppii hahmottamaan. Osasta huoneita on näkymä altaalle, osasta ympäristöön. Tähän ei voi itse vaikuttaa, mutta toiveita voi toki esittää.

Kaikissa huoneissa on pieni keittokomero. Siellä ei tullessa ole kuin muutamia astioita, mutta vastaanotossa voi täyttää lomakkeen ja raksittaa mitä kaikkia keittiövälineitä huoneeseen haluaa. Lomakkeessa on vaihtoehdot myös suomeksi. Huoneet siivotaan päivittäin ja pyyhkeitäkin vaihdetaan usein. Lakanat vaihdetaan kerran viikossa. Suurin puute hotellissa on ilmastoinnin puute. Huoneissa on tuuletin, mutta edes kalliimman hintaluokan huoneissa ei ole ilmastointia. Meidän viikkomme oli pilvinen, eikä erityisen kuuma, mutta silti ilma tuntui välillä loppuvan. Aiempina kertoinani hotelleissa tämä ei ole vaivannut, joten nyt saattoi vaikuttaa myös se, että olin viettänyt edellisen viikon ilmastoidussa hotellihuoneessa ja tunsin eron. Kaikki hotellin huoneet ovat esteettömiä ja niissä on tilava kylpyhuone. Kaikissa Standard-huoneissa ei välttämättä ole tukikaiteita wc-istuimen ympärillä, joten asia kannattaa vielä etukäteen varmistaa. Superior- ja Premium-luokan huoneissa on aina tukikaiteet ja korotettu wc-istuin. Suihkutuolin saa huoneeseen maksutta ja jo varauksen yhteydessä voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta. Suihkutuolimalleihin voi tutustua hotellin sivuilla. Muita apuvälineitä, esimerkiksi sähkösäätöisiä sänkyjä, voi vuokrata palvelukeskus LeRosta ennen lomaa tai sen aikana. Etukäteen vuokratessa apuvälineet toimitetaan jo valmiiksi huoneeseen.

Standard-huoneistot

Standard-huoneistot sijaitsevat hotellin vanhimmissa osissa ja niitä on hotellissa eniten. Standard-yksiöt eli Studiot (Tjäreborg kutsuu näitä nimellä Yksiö tyyppi C) ovat halvimpia huoneita ja nimensä mukaisesti niissä on vain yksi huone, kylpyhuone ja parveke tai terassi. Sänky vedetään vuodesohvasta siten, että muodostuu kuitenkin oikea sänky. Huoneeseen mennessä sohva on sohvana. Yksiössä voi majoittua enintään kaksi henkilöä. Olen kuullut yksiön tuntuvan ahtaalta silloin, kun mukana on apuvälineitä. Alla kuvia standard-yksiöstä, johon kävin kurkkaamassa.

Standard-kaksiossa eli Standard Apartmentissa (Tjäreborg kutsuu näitä nimellä Kaksio tyyppi C) olen majoittunut aiemmin hotellissa ollessani ja ne ovat olleet toimivia. Nytkin kurkkasin kaksioon ja totesin sen olevan oikein kiva. Kaksioissa on erillinen makuuhuone, olohuoneen ja keittiön yhdistelmä, kylpyhuone sekä parveke tai terassi. Makuuhuoneessa on kaksi erillistä sänkyä, jotka saa yhteen tai erilleen. Sänkyjen korkeus on 50 cm. Kaikkien sänkyjen alla on tyhjää tilaa esimerkiksi nostolaitteen jaloille. Olohuoneen sohvasta saa lisävuoteen kahdelle eli huoneeseen voi majoittua enintään neljä henkilöä. Alla kuvia standard-kaksiosta, johon kävin kurkkaamassa.

Premium-huoneisto

Meidän huoneisto oli tällä kertaa Premium-tason huoneisto 1603 (Tjäreborg kutsuu näitä nimellä Kaksio A). Huoneiden numeroista ensimmäinen kertoo missä talossa se sijaitsee, seuraava kerroksen ja loput ovat huoneen numeroita. Meidän huoneisto sijaitsi siis talossa 1, Casa Madridissa, samassa osassa kuin vastaanotto, mutta yhtä kerrosta ylempänä eli kerroksessa 6. Sinne kuljettiin isoilla hisseillä vastaanoton vierestä. Hisseissä painikkeet olivat kahdessa paikassa, myös täydellisen matalalla. Premium-huoneistot ovat uusimpia, mutta niissäkin näkyy jo kuluneisuutta. Huoneistossamme oli suuri keittiön ja olohuoneen yhdistelmä, iso makuuhuone, kylpyhuone ja kaksi parveketta eri suuntiin. Kylpyhuoneen suihku veti hyvin. Aiemmissa standard-huoneissani oli pientä tulvimisongelmaa, vaikka suihkua ahkerasti sammuttelikin. Tykkäsimme huoneesta kovasti, mutta kovin suurta eroa Standardiin en kuitenkaan huomannut. Näiden huonetyyppien välissä on myös Superior. Jos vielä menen hotelliin, en todennäköisesti sijoita rahaa Premiumiin. Alla olevalla videolla esittelen huoneistomme lähtöaamunamme.

Allasalue ja muut yleiset tilat

Tällä kertaa valitsin Mar y Solin sen allasalueen vuoksi. Joulukuussa säät Teneriffalla voivat olla jo vähän vaihtelevat niin kuin nyt sattuikin olemaan ja halusin päästä uimaan lämpimään veteen. Mar y Solissa on kaksi isoa uima-allasta. Toisessa veden lämpötila on 32 astetta ja toisessa 22-25 astetta. Molempiin altaisiin on tuolinostin ja loivat kaiteelliset portaat. Lämpimään altaaseen on myös nostolaite, jolla veteen pääsee nostoliinan avulla mikäli tuolissa istuminen tai siihen siirtyminen ei ole mahdollista. Lämpimässä altaissa on myös poreita ja hierovia suihkuja, jotka menevät päälle aika-ajoin. Altaan reunoja kiertää kaide. Useamman kerran viikossa altaalla järjestetään ohjattu vesijumppa. Aiemmin on ollut päivisin myös sangriakursseja, muotinäytöksiä yms., mutta nyt ohjelmaa tuntui olevan vähemmän. Altaiden ympärillä on aurinkotuoleja, jotka ovat normaalia korkeampia ja helpottavat näin siirtymistä. Palmut ja istutukset tekevät alueesta erityisen viihtyisän.

Hotellissa on myös iso liikuntasali, jossa järjestetään esimerkiksi ohjattua tuolijumppaa. Sali tarjoaa mahdollisuuksia monipuoliseen lomaliikuntaan, mutta esimerkiksi monet paralympiaurheilijat käyvät Mar y Solissa harjoitusleireillä. Meidän loman aikaan hotellissa treenasi saksalainen Boccia-joukkue. Allasalueella on iso maahan piirretty shakkilauta. Neljännen kerroksen kirjastossa on laaja valikoima kirjoja eri kielillä. Aiemmin se oli myös internet-huone, mutta nykyään hotellissa on moderni ja maksuton langaton internet, joka toimii koko alueella. Tein hotellissa etätöitä ja netti toimi hyvin siihenkin. Kaikki yleiset wc:t ovat esteettömiä ja allasalueella on myös esteettömät suihkut. Parasta ovat myös erilaiset näköalatasanteet, joita hyödynsin tämänkin jutun kuvien ottamiseen.

Ravintola

Majoitukseen Mar y Solissa kuuluu aina puolihoito eli aamiainen ja illallinen. Lisämaksusta voi ostaa täysihoidon, jolloin myös buffet-lounas sisältyy. Me halusimme kokea myös Los Cristianosin muita ravintoloita, joten nautimme vain osan illallisista hotellilla, vaikka ne hintaan sisältyivätkin. Ravintola sijaitsee allasalueen vieressä. Ravintola on tilava, mutta hieman ruokalamainen. Pöytiä on kuitenkin myös ulkona altaan vieressä ja valitsimme aina tunnelmallisen ulkopöydän. Osa sisällä olevista pöydistä on korotettu. Ruoka on pantu buffet-pöytiin esille kivasti ja tarjonta on runsas ja maistuva. Joka ilta oli eri teema ja teeman mukaisia ruokia, mutta myös perusklassikoita. Ruuat on asetettu matalalle, joten niihin yltää myös pyörätuolista. Haastavatkin erityisruokavaliot pystytään huomioimaan, kun ne on etukäteen ilmoitettu. Juomat eivät sisälly puolihoitoon, mutta valikoima on monipuolinen ja hinnat mielestäni hyvin kohtuullisia. Päivisin ravintolassa myydään yksittäisiä ja edullisia annoksia. Kanaleipä oli suosikkini. Ravintolassa voi maksaa paikanpäällä tai kätevästi huoneen laskuun. Joinakin iltoina ravintolassa oli live-musiikkia tai muuta ohjelmaa.

Tunnelma

Pidän Mar y Solin perinteikkäästä lomahotellitunnelmasta sisustusta myöten sekä hotellin rennosta tunnelmasta. Henkilökunta on ystävällistä erityisesti ravintolassa. Hotellissa työskentelee myös tosi mukava suomalainen Satu, jonka löytää usein vastaanotosta tai vieraiden keskuudesta kuulumisia kyselemästä. Hänen kanssaan on helppo asioida myös suomeksi. Hotellin muu henkilökunta puhuu pääasiassa englantia, espanjaa ja saksaa. Joka viikko hotellin johto tarjoaa ilmaiset drinkit allasalueella. Ennen se oli aina keskiviikkoisin, nyt tiistaina eli kannattaa seurata ilmoittelua. Hotellin asiakaskunta on hyvin moninaista, joten varsinkin nuorempana ja epävarmempana hotellissa ollessa tuntui ihanalta, ettei ollut ainoa apuvälineiden käyttäjä ja ihmetyksen aihe. Enää en kiinnitä siihen niin huomiota muuallakaan. Mar y Solissa kuuluu ja näkyy kaikenlainen elämä. Itse tosin huomasin välillä olevani se tuijottelija, kun katsoin mitä mielenkiintoisimpia apuvälineratkaisuja, jollaisia meillä Suomessa ei ole saatavilla. Tasoltaan Mar y Sol vastaa hyvin kolmea tähteään.

Tutustu lisää Mar y Sol -hotellin omilla sivuilla.

Lisää luettavaa Teneriffalta

Kohdeopas: Esteetön Teneriffa
Esteetön hotelli Vulcano

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • Todella kivalta kuulostava hotelli. Itse pidän lämpimästä vedestä, joten altaan lämpötila kuulostaa oikein sopivalta. Plussaa myös siitä, että ravintolassa teema vaihtuu, joka varmasti tuo osaltaan mukavasti monipuolisuutta ravintolakokemukseen!

    Reply
  • Annika
    6.1.2024 at 21:03

    Ihanan lämpöisiä ja mukavia lomakuvia!

    Reply

Leave a Reply