Valikko
Espanja / Hotellit ulkomailla / Kanariansaaret / lanzarote

Esteetön hotelli Nautilus Lanzarotella

Lanzarote piirtyi harvinaisen voimakkaana mieleeni välittömästi, kun sain idean kahden viikon etätyöjaksosta ulkomailla. Päivitin samaan aikaan Matka-Agenttien esteettömien kohteiden valikoimaa (ne päivittyvät parhaillaan Matka-Agenttien sivuille), johon kuuluu myös Lanzarote ja siellä hotelli Nautilus. Olen tiennyt tuon liikuntavammaisille esteettömän hotellin olemassaolosta jo ainakin kymmenen vuotta, mutta jostain kumman syystä havahduin sen houkuttelevuuteen vasta nyt. Lanzarotelle ei ole ollenkaan niin paljon lentovaihtoehtoja kuin monille muille Kanariansaarille. Yritinkin pitkään karistaa saarta mielestäni ja löytää uuden innostuksen Gran Canarialta tai Teneriffalta siinä kuitenkaan onnistumatta. Toki rakastan niitäkin saaria, mutta nyt oli vahva tunne juuri tästä. Siispä helmikuun lopussa 2022 me lähdimme kahdeksi viikoksi Lanzarotelle.

Mukaani koko ajaksi lähti ylioppilaskirjoituksiin valmistautunut veljentyttöni Anni. Lisäksi avustajani Laura lähti matkaan ensimmäiseksi viikoksi ja avustajani Jenni lensi luoksemme toiseksi viikoksi. Matagordassa, noin kuuden kilometrin päässä vilkkaasta Puerto del Carmenista sijaitseva Hotelli Nautilus tuntui ennakkotutkinnan perusteella täyttävän kaikki toiveemme. Ensinnäkin se vaikutti rauhalliselta. Emme toivoneet ympärillemme lomailon hälinää, vaan merta, kauneutta, sopivasti palveluita ja rauhallista elämää, jossa houkutuksia ei olisi liikaa. Kaikki tämä vaikutti onnistuvan Matagordassa. Halusimme huoneistohotellin, jossa voisimme itse tehdä osan ruuista ja elää jonkinasteista arkea. Halusimme myös tarpeeksi tilaa, jotta nurkkia työnteolle ja opiskelulle olisi riittävästi sekä kaksi makuuhuonetta. Minulle tärkeää oli päästä uimaan ja toki nauttia mahdollisimman sähköpyörätuolille esteettömästä ympäristöstä. Hotelli Nautilus täytti ennakkotoiveemme ja onnistui lisäksi yllättämään meidät. Valinta oli paljon parempi kuin osasimme odottaakaan!

Sijainti ja saapuminen

Hotelli Nautilus sijaitsee vain viiden kilometrin päässä Lanzaroten lentokentältä. Pystyimmekin bongailla laskeutuvia lentokoneita asuntomme terassilta. Koneiden ääniin tottui nopeasti ja yöaikaan koneista ei ollut häiriötä. Lentokentän läheisyyden erinomainen etu oli se, että matka kentältä hotellille kesti vain noin 10 minuuttia. Emme olleet varanneet etukäteen kuljetusta hotellille, vaan menimme kentällä taksitolpalle ja saimme esteettömän taksin viidessä minuutissa. Matka maksoi tippeineen 13 euroa kolmelta henkilöltä. Kyydin tilaaminen etukäteen on myös mahdollista, jolloin matkan teko on vielä stressittömämpää, mutta toki kalliimpaa. Lähin bussipysäkki sijaitsee 700 metrin päässä hotellista. Esteettömällä paikallisbussilla pääsee lentokentälle sekä saaren muihin kaupunkeihin. Lanzarotella on myös yksi hissillinen vuokra-auto sekä käsihallintalaitteilla varustettuja henkilöautoja. Auton voi napata matkaan jo lentokentältä tai se toimitetaan hotellille. Esteetön auto on hyvin kysytty ja vaatii useimmiten varausta hyvissä ajoin.

Hotellilta Matagordan leveälle rantakadulle on vain noin 200 metrin kävelymatka tasaista tietä ihanan palmupuiston halki. Sama matka on lähimpiin ravintoloihin ja Spar-supermarkettiin. Lähimmälle uimarannalle on niin ikään vain noin 400 metriä. Rannalla on laudoitus ja katettu esteetön alue, mutta ainakaan meidän aikana siellä ei ollut rantapyörätuolia. Rantakatua pitkin voi kulkea kuusi kilometriä vilkkaampaan lomakaupunkiin Puerto del Carmeniin ja noin kahdeksan kilometriä Lanzaroten pääkaupunkiin Arrecifeen. Matagordassakin oli kuitenkin kaikki tarvittava. Kirjoitan hotellin ympäristöstä ja yleisesti saaresta vielä erillisen artikkelin.

Finnairin kone kuvattuna 500 metrin päässä hotellilta.
Hotellilta rantakadulle kuljetaan palmupuiston läpi

Vastaanotto ja hotellin yleistilat

Hotelli koostuu kauniista, matalista, valkoisista rakennuksista ja huoneistoihin kuljetaan ulkokautta. Heti sisään tullessa on vastassa taidetta. Esteettömyyden lisäksi hotellin erikoisuus onkin taide. Hotellialueella ja huoneistoissa on noin 800 erilaista, uniikkia teosta, jotka on tehty hotellia varten ja suurin osa vielä suoraan paikan päällä. Nämä tekevät hotellista ainutlaatuisen ja aivan erityisen kauniin. Näkövammaisten ja hahmostushäiriöisten henkilöiden kannalta heti sisääntulossa oleva teos on hankala, sillä sen alla on vettä, johon moni näkeväkin tuntui vahingossa astuvan. Myös pään saattaa helposti iskeä vastaanottorakennuksessa matalalla roikkuviin teoksiin, jos ei niitä kunnolla näe. Pyörätuolilla tiloissa oli helppo liikkua. Pienessä vastaanottorakennuksessa on vastaanoton ja taiteen lisäksi pieni kirjasto sekä aamiaishuone. Hotellilla ei ole ruokaravintolaa, mutta aamiainen tarjoillaan. Meillä se ei sisältynyt varaukseemme, mutta sen olisi voinut ostaa kertahintaan 9 e/henkilö. Loihdimme kuitenkin niin hyviä aamiaisherkkuja itse, että emme lopulta kokeneet hotelliaamiaiselle tarvetta.

Huoneistot sijoittuvat laajasti koko hotellialueelle, osa altaan ympärille ja osa tasoa ylemmäs. Meidän huoneisto sijaitsi ylemmällä tasolla ja sinne pääsi loivia ramppeja pitkin. Esteettömyys on toteutettu erityisen tyylikkäästi. Hotellissa ei ollut pienintäkään kuntoutuskeskushenkisyyttä, joka aina välillä on riskinä täysin esteettömissä hotelleissa. Hotellilla on myös oma minigolf ja paljon pieniä sokkeloita ja puutarha-alueita. Koko alue oli rauhallinen ja kompaktin kokoinen. Tuntui siltä, että kaikki asukkaat elivät tyytyväisinä omaa lomaelämäänsä ja moni tuntui viihtyvän pitkään. Hieman alempaa tästä artikkelista löydät videon, jossa kuljen halki hotellialueen ja esittelen huoneistomme.

Esteettömät huoneistot

Hotelli Nautilus Lanzarotessa on kaikkiaan 70 eri kokoista huoneistoa. 47 niistä on esteettömiä ja varusteltu liikuntarajoitteisten tarpeisiin. Vastaan tuli kahden viikon aikana sekä liikuntavammaisia lomailijoita että päällepäin vammattoman näköisiä lomailijoita. Esteettömiä huoneistoja on eri kokoisia: yhden makuuhuoneen huoneisto (enintään kolmelle hengelle), kahden makuuhuoneen huoneisto (enintään neljälle hengelle) ja kahden hengen Superior-huoneisto (enintään viidelle hengelle). Lisäksi yhden hengen huoneistoista ja kahden hengen Superior-huoneistoista on saatavilla XL-versio, jossa myös keittiö on varusteltu esteettömäksi eli kaapit on madallettu, tiskialtaan ja lieden alla on tyhjää tilaa jne.

Meillä oli kahden makuuhuoneen Superior-huoneisto. Aurinkoiselta terassilta siirryttiin olohuoneeseen, jossa sijaitsi myös ruokailupöytä. Meidän keittiö ei ollut esteettömäksi varusteltu ja keittiö oli malliltaan pitkulainen, mutta mahduin hyvin toimimaan siellä sähköpyörätuolillani, kun otin jalkalaudat pois. Keittiö oli ihan hyvin varusteltu. Siellä oli tiskiallas ja kuivauskaappi, uuni, kolme keittolevyä, mikro, kahvinkeitin, vedenkeitin, leivänpaahdin ja erilaisia astioita ja kulhoja. Keittiöstä mentiin erilliseen pieneen ulkotilaan, jossa oli pyykinkuivausnarut. Tosi kätevää, että pyykin (tai ihan vaan allaspyyhkeiden) kuivatuskin oli huomioitu! Makuuhuoneita oli kaksi. Tilavammassa niistä oli kaksi erillistä sänkyä ja hieman pienemmässä parisänky. Esteettömään kylpyhuoneeseen oli liukuovi ja kylpyhuoneessa oli tarpeeksi tilaa liikkua. WC-istuimen molemmin puolin oli seinäkiinnitteiset tukikaiteet, joista toinen laskeutui taittamalla seinästä ja toinen oli kiinteä vaakakaide. Suihkussa oli irrallinen tukeva suihkutuoli, jossa oli selkänoja ja käsituet, mutta minä käytin omaa suihkupyörätuoliani ja annoin tuolin pois. Siksi siitä ei valitettavasti ole kuvaa. WC-istuimen päälle oli saatavilla korotusosa. Lisäksi huoneistossa oli toinen pieni vessa, joka ei ollut esteetön. Siivoja kävi kuusi kertaa viikossa. Lakanat vaihdettiin kerran viikossa ja pyyhkeet noin kolmesti viikossa (tämä oli vähän epäselvää). Tarkat huoneistojen tiedot mittoineen sekä kuvia erilaisista huoneistoista saa hotellin omilta sivuilta. Huoneisto toimi meille tosi hyvin. Alla olevalla videolla kuljen halki hotellialueen ja esittelen huoneistomme 20.

Allasalue

Hotellin allasalue oli siisti, viihtyisä ja rauhallinen. Altaalla oli usein vain muutamia auringonottajia, eikä aurinkotuoleista ollut pulaa. Huoneistojen terassit olivat tilavia ja monet tuntuivatkin ottavan aurinkoa omalla pihallaan. Toki myös ajankohdalla oli varmasti merkitystä, sillä vaikka maaliskuun auringossa tarkeni erinomaisesti, allasalueelle tuuli ja tuuli oli yleensä viileä. Huoneistojen terassit olivat suojaisampia.

Minulle hotellin ainoa miinus oli altaan veden kylmyys. Se tuntui todella viileältä varsinkin, jos päivä oli tuulisempi. Hotelli ilmoitti veden lämpötilaksi 24 astetta, mutta en pitäisi mahdottomana, että se olisi ollut oikeasti vähän kylmempääkin. Todennäköisesti syksyllä, ilman ollessa kuumempi, vesi ei tuntuisi ihan niin kylmältä. Altaaseen on allasnostin, jota sai vapaasti itse käyttää. Me keksimme heti mistä vivusta väännetään, jotta nostimen sai liikkeelle, mutta vastaanotosta pyytämällä olisi varmasti saanut apua. Allasvahtia altaalla ei ainakaan nyt ollut. Ison altaan vieressä oli myös matala lasten allas.

Muuta

Hotellille voi vuokrata kattavan joukon erilaisia apuvälineitä, kuten sähkösängyn, sähkömopon, nostolaitteen tai pyörällisen suihkutuolin. Varauksen voi tehdä hotellin kautta tai Matka-Agenteilta matkaa varatessa. Matka-Agenteilta saa Nautilukseen pakettimatkan lentoineen ja kuljetuksineen. Hotellin vastaanoton kautta varasin meille yhdeksi päiväksi hissillisen esteettömän auton. Myös polkupyöriä saa varattua hotellin kautta.

Olen aika varma, että palaan Nautilukseen uudelleenkin ja voisin viihtyä siellä vielä kahta viikkoa pidemmänkin ajan. Hotellin välitön tunnelma, kauneus ja sijainti tekivät lähtemättömän vaikutuksen.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Kati Yrjölä
    23.3.2022 at 22:31

    Kiitokset Sanna mahtavasta esittelystä, tulipa matka kuume. Ottaako kone ei kokoon taitettavaa suihkupyörätuolia?

    Reply

Leave a Reply