Valikko
Aurinkorannikko / Espanja

Esteetön hotelli PYR Fuengirola ja kesäterveiset Espanjan lämmöstä

Kontrasti viime viikon ja tämän hetken välillä on suuri. Nyt istun mökkiterassilla katoksen alla ja kuuntelen sateen ropinaa huppari neulepaidan päälle vedettynä. Viime viikolla hikoilin kolmenkymmenen asteen lämmössä ja kulkeminen tuntui aavikkovaellukselta. En valita kummastakaan. Tiedostin, että heinäkuussa Espanjan aurinkorannikolla sijaitseva Fuengirola on hyvin lämmin ja kuumimpaan aikaan lähtemiseen varsinkin lentäen liittyy monenlaisia eettisiä näkökulmia. Monet syyt johtivat kuitenkin päätökseen lähteä ja minä, veljentyttöni/reissukaverini Anni ja avustajani Laura nautimme sekä Fuengirolan ihanuudesta että kuumuudesta. Vain viimeisenä päivänä saimme tuntea mitä se on, kun on oikeasti liian kuuma ja tuuli on niin kuuma, että se sattuu. Täällä Keski-Suomessa ilma tuntuu nyt aivan erityisen raikkaalta ja puhtaalta. Voi kunpa tätä sadetta voisi lähettää eteläiseen Eurooppaan. Kylmästä kroppani ei kuitenkaan pidä talvella, eikä kesällä, joten lämmittelen palaamalla viime viikon tunnelmiin.

Lento Malagaan ja juna Fuengirolaan

Lensimme Málagaan perjantai-iltana Norwegianin lennolla. Helsinki-Vantaalla oli hieman säätöä. Ensin sähköpyörätuolini oli uusi asia kaikille lähtöselvitysvirkailijoille. Onneksi itse tiesin neuvoa miten toimia, mutta lähtöselvitys vei silti normaalia enemmän aikaa. Kone lähti kenttätasolta ja jouduimme odottamaan Ambuliftiä, kun muut matkustajat jo siirtyivät koneeseen vieviin busseihin. Kun pääsimme koneeseen, muut istuivat jo paikallaan mikä tekee siirtymisestä aina epämiellyttävämpää ja vaikeampaa, niin nytkin. Varsinkin, kun toinen lentokentän avustajista ei oikein osannut nostotekniikoita. Lento sujui kuitenkin hyvin ja oli alkusäädöistä huolimatta vain vartin myöhässä. Málagan kentällä kaikki sujui unelmasti. Avustajat tulivat heti muiden poistuttua koneesta ja sähköpyörätuoli odotti jo koneen ovella. Myös paluumatkalla Málagan kentällä kaikki toimi esimerkillisesti. Lähtöselvitysvirkailija oli hyvin osaava, sain mennä portille asti sähköpyörätuolilla ja pakata sen koneen ovella ilman, että kukaan hoputti tai huohotti niskaan. Avustajat olivat hyviä, lento meni hyvin ja Helsinki-Vantaalle saavuttiin etuajassa. Paluumatkalle tilasimme muuten etukäteen lentokoneaterian hintaan 12 e/hlö. Kanapasta oli ihan tosi hyvä – suosittelen!

Sähköpyörätuolini valmiina lennolle
Sähköpyörätuoli tulossa koneesta Malagassa

Málagan lentokentän ja Fuengirolan välit taitoimme paikallisjunalla. Mennessä ostimme liput automaatista, mutta paluumatkalla vartija kehoitti vain vilauttamaan pankkikorttia portilla ja samaa korttia toisessa päässä porteista poistuessa. Tämä toimi tosi näppärästi. Junassa on yksi matalalattiainen vaunu, jossa laiturin ja junan väliin tulee automaattisesti luiska. Junaan pääsee siis näppärästi sähköpyörätuolilla, mutta molempiin suuntiin juna oli todella täynnä ihmisiä, matkalaukkuja, polkupyöriä, sähköpotkulautoja ja lastenvaunuja. Jos sinulla ei ole pyörätuolia, mutta et myöskään pysty seisomaan reilun puolen tunnin matkaa, en suosittele junaa. Tungosta sietäville juna on kuitenkin näppärä tapa siirtyä Málagan kaupungin, lentokentän ja Fuengirolan välillä oleviin kohteisiin.

Junaan menoni edellisellä reissulla vuonna 2018. Nyt laituri oli niin täynnä porukkaa, ettei kuvaa saanut.
Tunnelmaa junassa.

Hotelli PYR Fuengirola

PYR Fuengirola on monen Fuengirolaan matkustavan luottohotelli etenkin, jos matkalla on tarve esteettömälle majoitukselle. Minäkin olen rohkeasti vinkannut siitä monille kuulemieni suositusten perusteella, mutta vasta nyt koin hotellin itse. PYR Fuengirola on iso kolmen tähden hotelli hyvällä paikalla pitkällä rantakadulla Fuengirolan sataman edustalla. Fuengirolan rautatieasemalle on matkaa vain noin 500 metriä. Hotelli ei monen muun kaupungin rakennuksen tavoin ole ulkoapäin erityisen kutsuva, mutta kokonaisuutena se oli oikein toimiva.

Hotellissa on seitsemän esteetöntä yksiötä, kaksi esteetöntä yhden makuuhuoneen huoneistoa ja kaksi esteetöntä kahden makuuhuoneen huoneistoa. Lisätietoa huoneista on hotellin omilla sivuilla (linkki vie hotellin sivuille, esteettömyydestä kerrotaan sivun lopussa). Meillä oli yksiö kolmelle. Varasin majoituksemme suoraan hotellista sähköpostitse. Espanjalaiseen tapaan kommunikaatio oli välillä vähän huolettoman tuntuista, mutta siellä se varaus meitä onneksi odotti. Hinta kolmelle hengelle kuudelle yölle oli yhteensä 960 euroa eli 320 euroa per henkilö. Edellinen viikko olisi ollut halvempi, nyt hintaa nosti todennäköisesti kaupungissa vietetty Neitsyt Carmenin juhla, josta kerron myöhempänä. Esimerkiksi marraskuussa hinta olisi puolet halvempi eli PYR Fuengirolassa voi viettää myös varsin edullista lomaa. Hotelli löytyy myös monen matkanjärjestäjän valikoimista, muun muassa Aurinkomatkoilta. Vinkki: Lue juttuni Näin varaat liikuntaesteettömän loman Aurinkomatkoilta.

Yksiömme 546 sijaitsi viidennessä kerroksessa, hissien lähellä. Yleisessä käytössä olevia hissejä oli kolme, mutta välillä niitä sai odottaa erittäin pitkään varsinkin huoneesta lähtiessämme. Hissit olivat melko pieniä (hotellin antaman tiedon mukaan leveys 80 cm ja syvyys 124 cm), joten niihin ei mahtunut montaa henkilöä kerrallaan ja ne olivat usein täynnä kerroksessamme pysähtyessä. Simppelisti sisustettu yksiömme oli tilava ja siisti. Huoneistoja on hiljattain remontoitu ja esimerkiksi meidän patjat tuntuivat olevan ihan uusia. Huoneistossa oli kaksi erillistä sänkyä ja sohva, josta sai vuodesohvan kolmannelle. Petauspatja oli itselleni aivan liian upottava ja ensimmäisen yön jälkeen otin sen kokonaan pois, jolloin sänky oli tosi hyvä, joskin hyvin matala ja avustajan selälle siksi haastava. Laskutilaa löytyi pöydältä ja matalammalta sohvapöydältä, mutta sitä olisimme toivoneet lisää. Kaappeihin sai onneksi purettua matkatavaroita. Huoneeseen tullessamme epäilimme hetken olevamme väärässä huoneessa, kun keittokomeroa ei näkynyt, mutta se olikin kätevästi verhon takana syvennyksessä parvekkeen vieressä. Keittokomerossa oli hana, liesi, jääkaappi, mikro, leivänpaahdin, vedenkeitin ja astioita. Kylpyhuone oli meille sopivan tilava, mutta laskutilaa kaipasimme sinnekin. WC-istuin sijaitsi seinän vieressä ja sen toisella puolella oli seinästä taittuva tukikaide ja toisella seinäkiinnitteinen vaakatukikaide. Suihkunurkkausta ympäröi parin sentin korkuinen reunus, jotta vesi ei valuisi muualle kylpyhuoneeseen. Suihkuun oli siirrettävä selkänojallinen suihkutuoli. Minulla oli mukana oma suihkupyörätuolini, mutta hotellin tuoli tuntui tukevalta. Parvekkeeltamme oli näkymä altaalle ja kauempana näkyvälle merelle. Parvekkeella oli ihana syödä kuumien aamujen aamiaisia ja usein myös lounaita. Parvekkeelle paistoi aurinko myöhäisiltapäivästä alkaen. Huoneiston äänieristys oli huono. Mikäli joku puhui käytävällä, kuulosti se aivan siltä kuin hän olisi ollut huoneessamme. Kaduilta tulevat äänet eivät kuuluneet viidenteen kerrokseen niin hyvin kuin mitä varmasti alemmas ja ilmastointilaitteen ääni peitti niitä, mutta olen kuullut osan kärsineen myös kadun baarien äänistä. Korvatulpat siis varmuudeksi mukaan, mikä on toki järkevää aina etelään lähtiessä. Huoneisto siivottiin päivittäin ja oli kaiken kaikkiaan oikein siisti ja toimiva.

Hotellin sisäänkäynti oli tasainen ja ovet automaattisesti avautuvat. Aulatilassa oli sohvia ja aulan päässä ravintola. Meidän oleiluumme ei kuulunut ruokailuja, mutta majoitukseen voi ottaa myös aamiaisen tai puolihoidon. Aamiaisen olisi voinut ostaa myös joillekin aamuille paikan päällä hintaan 12 euroa/hlö. Aulassa oli myös erillinen huone apuvälineiden säilytykselle sekä esteettömät wc:t. Hotellin allasalue sijaitsi kerroksessa 1, oven takana. Ovesta pääsi huoneavaimella tai usein ovella oli henkilökuntaa, joka ensimmäisellä kerralla kysyi huoneen numeron. Aurinkotuoleja oli alueella melko paljon, mutta usein ne olivat myös hyvin varattuja. Muutama aurinkotuoli läheltä allasta oli merkitty pyörätuolisymbolilla ja varattu pyörätuolin käyttäjille tai muuten vammaisille henkilöille, mutta jotenkin emme kokeneet, että juuri meillä olisi ollut niille erityistä tarvetta. Hotellilta ei saanut allaspyyhkeitä eli oma kannattaa varata mukaan. Altaaseen on tuolinostin. Sitä oli simppeli käyttää itsekin, mutta myös allasvahdit olivat hyvin avuliaita. Allas on talvikaudella ilmeisesti lämmitetty, nyt vesi oli erittäin lämmintä ihan jo ilman lämmittämänä. Allasalueella oli myös allasbaari, josta sai pientä purtavaa ja ihania kylmiä juomia. Hotelli oli oikein kiva kolmen tähden hotelli ja voisin hyvin mennä toistekin.

Viisi päivää Fuengirolassa

Meillä oli aikaa kaupungissa lopulta viisi täyttä päivää. Tämä oli kolmas kertani Fuengirolassa ja tykkäsin taas kovasti. Tekisi mieli koota yhteen kaikki kokemukseni, kerätä teidänkin ja luoda niistä opas alueelle. Ehkä joskus sen teenkin, mutta ensin kohokohdat ja tunnelmat tältä reissulta. Meillä oli nyt rento lomareissu, joka keskittyi hyvin pitkälti löhöilyyn uima-altaalla. Tarkoitus oli vierailla muun muassa Marbellassa, mutta paikan päällä tuli fiilis, ettei Fuengirolasta oikeastaan tarvitse lähteä minnekään. Ainakaan siinä kuumuudessa.

Feria del Carmen

En ennakkoon tiennyt, että Fuengirolassa oli vierailumme aikaan yksi vuoden tärkeimmistä juhlista, Feria del Carmen. Enkä ehkä olisi tiennyt heti paikan päälläkään, joten kiitos seuraajalleni vinkkauksesta! Näin hyvin matkailualan ammattilainen valmistautuu lomamatkoihinsa… Mutta se oli hyvä yllätys! Juhlassa juhlistetaan Virgen del Carmenia, Neitsyt Carmenia, joka on merimiesten suojelupyhimys. Juhla kestää useamman päivän, mutta pääpäivä oli tänä vuonna sunnuntai. Illalla kadut täyttyivät ihmisistä ja kaupungin halki kulki kulkue, joka kantoi suurta Virgen del Carmenin patsasta. Illalla yhdentoista aikaan patsas kannettiin mereen ja samaan aikaan alkoi aivan mieletön ilotulitus. Se kesti kauan ja oli ehkä yksi hienoimmista koskaan näkemistäni. Feria-alueella oli juhlan kunniaksi myös värikäs, äänekäs ja iloa täynnä oleva tivoli, jossa kävimme maanantai-iltana.

Esteettömät rannat

Bongasin kaikkiaan kolme täysin esteetöntä rantaa. Siis sellaista, jossa on iso laudoitettu alue, rantapyörätuolit, uimaan avustavaa henkilökuntaa, nostolaite siirtymisiin ja esteettömät suihkut ja vessat. Yksi on Los Bolichesin Las Gaviotas ja se olikin minulle ennestään tuttu. Se on melko lähellä esteetöntä Ilunion Fuengirola -hotellia, mutta meidän PYR Fuengirola -hotellilta sinne oli matkaa 1,9 kilometriä. Toinen ranta sijaitsi noin kilometrin päässä hotelliltamme toiseen suuntaan. Kolmas sijaitsi lähellä Castillo Sohail -linnaa. Esteettömillä rannoilla on palvelua kesäkaudella, ilmeisesti kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin. Fuengirola on kuitenkin siitä ihmeellinen, että oikeastaan kaikilla rannoilla on laudoitus ja näiden varsinaisten esteettömien rantojen lisäksi pääsee moneen muuhunkin ja esimerkiksi esteettömiä vessoja on rannoilla monin paikoin. Itse rantojen lisäksihän parasta Fuengirolassa on leveä, tasainen, ihana rantakatu.

Ravintolat

Tämän matkan perusteella voin suositella seuraavia ravintoloita, joihin kaikkiin pääsee vähintäänkin terassille. Sitä en valitettavasti osaa sanoa, onko kaikissa esteetöntä wc:tä.

  • Mesón de Bravo – tunnelmallinen ravintola sisämaan kadulla. PYR Fuengirola hotellilta matkaa 1,2 km Los Bolichesiin päin. Hyvä ruoka ja palvelu.
  • Chiringuito Los Naufragos – yksi rannan ihanista Chiringuitoista. Hyvää tuoretta kalaa ja esteetön pääsy niin sisään kuin ulos. Esteetön wc. PYR Fuengirola hotellilta 1 kilometri Los Bolichesiin päin.
  • Pizzeria La Primavera – rantakadun ravintola, jossa hyvät pizzat ja pastat, mutta myös hyvä kala. Pääsy sisään ja ulkoterassille. PYR Fuengirola -hotellilta 1,2 km Los Bolichesiin päin.
  • Gastrobar del Mar – rantakadulla tosi hyviä tapaksia ja hyvä palvelu. PYR Fuengirola hotellilta 700 metriä Los Bolichesiin päin.
  • Pasapalo – ostoskeskus Miramarin toisessa kerroksessa sijaitseva ravintola on hyvä lounaspaikka, jos päädyt shoppailemaan isoon ostoskeskukseen 2,2 kilometrin päähän PYR Fuengirola hotellilta.

Ravintolat valikoituivat tällä kertaa melko sattumanvaraisesti. Ihan hotellimme lähellä oli paljon ravintoloita ja ylipäätään Fuengirolasta löytyy kyllä valinnanvaraa joka lähtöön.

Ostoksia ja kaupunkia

Yhtenä päivänä kävelimme isoon Miramar-ostoskeskukseen, joka sijaitsi reilun kahden kilometrin päässä hotelliltamme. Sieltä löytyy kaikki mahdolliset kaupat ja sen ilmastointi tarjosi muutaman tunnin mukavaa viilennystä kuumuuteen. Kauppoja löytyy myös Fuengirolan keskustasta rautatieaseman lähettyviltä ja kaupungin kadut ja aukiot tarjoavat monia kauniita kohtia kierreltäviksi.

Málagan seudulle, mikä ettei vaikka juuri Fuengirolaan, olisi kiva lähteä joskus vähän pidemmäksikin aikaa etätöitä tekemään. Samalla voisi toteuttaa taas maata pitkin matkan junilla Euroopan halki, kuten viime marraskuussa. Tuosta reissusta löydät kokemuksia Maata pitkin-kategoriasta. Siitä olen varma, että tavalla tai toisella minä vielä aurinkorannikolle päädyn.

Lisää kokemuksia Espanjasta

Kaikki jutut esteettömästä Espanjasta
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Kuulosti tosiaan rentouttavalta lomalta! Itselläni tuppaa olemaan tapana haalia vähän liikaakin ohjelmaa, kun joskus parasta voisi olla vain ottaa rennosti. Mukava yllätys, että osuitte samaan aikaan Feria del Carmen -juhlan kanssa. En muista, että itsellä olisi ikinä käynyt niin, että sattumalta olisi ollut samaan aikaan matkakohteessa jokin juhla.

    Reply

Leave a Reply