Valikko
Hotellit Suomessa / pääkaupunkiseutu

Esteetön hotelli Scandic Helsinki Hub

Scandic-hotellit tarjosivat majoitukseni

Scandic Helsinki Hub on Helsingin uusin Scandic-hotelli. Se avautui syksyllä 2022 upeaan 1920-luvun kirjapainorakennukseen vanhan kirkkopuiston laidalle. Se jatkaa samaa persoonallisten ja historiaa huokuvien hotellien linjaa kuin kaksi muuta Helsingin hotellisuosikkiani: Scandic Grand Central Helsinki ja Marski by Scandic. Vietin hotellissa vuorokauden staycationin ja ilokseni totesin, että Scandic Helsinki Hub jatkaa muiden suosikkieni linjaa myös esteettömyyden osalta. Ainakin pyörätuolin käyttäjien näkökulmasta. Seurakseni hotellilomalle sain avustajani Jennin sekä ystäväni Annin, jonka kanssa toteutimme Invaterassi-podcastin muutama kesä sitten. Nyt totesimme, että kolmen vuoden jälkeen terassin on tänä kesänä taas aika aueta ja pyhitimmekin osan oleilustamme uusien jaksojen äänittämiselle. Tältä hotelli tuntui meidän kahden sähköpyörätuolin käyttäjän näkökulmasta.

Saapuminen ja vastaanotto

Scandic Helsinki Hub sijaitsee vanhan kirkkopuiston laidalla osoitteessa Annankatu 18. Sama katu johtaa Kampin keskukseen, jonne kävelee/ajelee sähköpyörätuolilla noin viidessä minuutissa. Toiseen suuntaan saman verran matkaa ja on Esplanadin puistossa. Aivan hotellin kulman takana avautuu Bulevardi, jonka varrella on hyviä ravintoloita. Helsingin päärautatieasemalle matkaa kertyy noin 750 metriä. Hotellilla on oma pysäköintihalli, jossa on esteettömiä pysäköintipaikkoja. Maksimikorkeus oli kuitenkin 1,8 m (tarkista vielä kuulinko oikein, mutta ainakin alle 2 m, koska mietin, että oma autoni ei mahtuisi) eli korkealla esteettömällä autolla pysäköinti ei onnistu.

Hotellin sisäänkäynniltä on näkymä puistoon. Sisäänkäynnin ulko-ovet avautuvat automaattisesti. Aula on hyvin tunnelmallinen. Muutama vanhan talon rakenteisiin kuuluva massiivinen tolppa tekee siitä hieman ahtaan apuvälineiden kanssa ja vastaanottoon jonotetaan tolppien välistä. Hyvin kuitenkin mahduimme, varsinkin kun ei ollut ruuhkaa. Vastaanoton lähin pääty on madallettu, mutta vastaanottovirkailija siirtyi sen käyttämiseen vasta kun oli aika kirjoittaa majoituskortit. Aulasta löytyy pieni Scandic Shop, jonka ääreen pääsee helposti sekä sohvia ja nojatuoleja, joihin istahtaa. Vastaanotto ja sisääntuloaula sijaitsevat kerroksessa 0. Kerroksiin vie kolme tilavaa hissiä, joihin mahtui hyvin kaksi sähköpyörätuolia rinnakkain. Avainkortin lukija hississä oli sijoitettu ihanan matalalle.

Esteettömät huoneet

Scandic Helsinki Hubissa on kaikkiaan 25 esteetöntä huonetta. Niitä löytyy sekä standard- että superior-luokasta ja huoneet ovat keskenään erilaisia. Osasta huoneita on väliovi viereiseen huoneeseen. Me majoituimme standard-luokan huoneessa 421, josta oli väliovi viereiseen standard-huoneeseen 424. Meidän huoneessamme ei ollut sähköistä oven avausta, mutta matkalla meidän huoneeseen kuljimme pitkien käytävien poikki ja ainakin huoneissa 404 ja 408 näytti olevan. Hotelliin kannattaa siis olla varaushetkellä suoraan yhteydessä, jotta saa mahdollisimman hyvin omiin tarpeisiin sopivan huoneen. Valitettavasti Scandicin sivuilla ei esitellä eri esteettömiä huoneita.

Meidän esteetön huone 424 oli ihana. Uusissa hotelleissa esteettömät huoneet tuppaavat nykyään olevan hieman ahtaita, mutta nyt oli tilaa vaikka kuinka ja edes kahden sähköpyörätuolin kanssa ei tullut ahdasta. Lattiat olivat puuta, eikä liikkumista häiritseviä mattoja ollut. Ikkunat avautuivat sisäpihalle. Luonnon valoa ei varsinkaan aamuisin tullut erityisen paljoa, mutta huoneen sai todella pimeäksi nukkua. Huoneessa oli kaksi erillistä sähkösäätöistä sänkyä (säädettävissä selän ja jalkojen kohdalta), jotka saa yhteen tai erilleen. Sänky tuntui tosi mukavalta. Lisäksi huoneessa oli pieni sohva, muutama tuoli ja kiinteä taso, joka oli huoneen ainoa selkeä miinus. Sen alla ei nimittäin ole tyhjää tilaa ja siksi sitä oli vaikea käyttää pöytänä. Erillistä pöytää ei ollut. Tasossa oli pieni baarikaappi ja tallelokero. Naulakot oli toteutettu erityisen innovatiivisesti! Ripustimena toimineita kapuloita sai siirtää seinässä oleviin reikiin haluamalleen korkeudelle. Tosi hyvä esimerkki esteettömästä ratkaisusta, joka on myös sisustuselementti ja kopioitu myös tavalliseen huoneeseen.

Kylpyhuone oli niin ikään tosi tilava. Ovella oli parin sentin kynnys. WC-istuin sijaitsi nurkassa ja sen toisella puolella oli seinästä taittuva tukikaide ja toisella puolella seinäkiinnitteinen vaakakaide. Lavuaareja oli kaksi ja ne oli upotettu tilavaan tasoon. Ylsin hanaan ja saippuaan. Yllätyin nähdessäni kylpyammeen, mutta sen vieressä oli myös tavallinen suihku. Tämä on harvinainen ratkaisu esteettömässä huoneessa, mutta siksi tervetullut. Osa vammaisista henkilöistä pystyy käyttämään kylpyammetta ja vaikka ei pystyisikään, seurueessa saattaa olla lapsia tai muita kylpyammeen arvostajia. Suihkutuolin saimme vastaanotosta pyytämällä, sitä ei ollut valmiina. Tuoli oli tukeva ja selkänojallinen. Suihku- ja ammenurkkaus oli rajattu isolla lasiovella, joka avautui molempiin suuntiin ja pysyi hyvin auki.

Välioven takana sijainnut tavallinen huone 424 oli niin ikään tilava. Siellä oli samanlainen sisustus ja yhtenäinen King Size -vuode. Sänkyä ei saanut siirrettyä, sillä yöpöydät olivat kiinteät. Kylpyhuoneeseen mahtui sähköpyörätuolilla, mutta se oli toki selkeästi esteettömän huoneen kylpyhuonetta pienempi. Kylpyhuoneessa oli kylpyamme, eikä erillistä suihkua.

Alla olevalla videolla esittelen molemmat huoneemme.

Ravintola ja baari

Hotellin yhteydessä sijaitsee italialaista ruokaa tarjoava ravintola Trattoria Il Centro. Ravintolaan pääsee hotellista esteettömästi sisäkautta kerroksesta 1. Matkalla kuljetaan osan matkaa loivaa luiskaa pitkin. Käytävillä on kokolattiamatto ja ympärillä erilaisia viihtyisiä työtiloja. Ulkokautta ravintolaan pääsee esteettömästi sisäpihan kautta. Ravintolan pääovella on kadulta päin tullessa kynnys. Trattoria Il Centro on tunnelmallinen ravintola, josta ei todennäköisesti mitenkään ole mahdollista poistua ilman ähkyä. Napolilaiset pizzat olivat todella täyttäviä ja erittäin maistuvia, eikä risottokaan nälkäiseksi jättänyt. Tarjoilijat puhuivat pääasiassa englantia.

Il Centrolla on myös iltaisin auki oleva viihtyisä terassi varjoisalla sisäpihalla. Kuumana kesäpäivänä terassi on varmasti aivan ihana. Bongasimme kyltin, jonka mukaan terassille voi tilata juomia QR-koodilla netin kautta. Tosi hyvä liikuntavammaisten esteettömyyttä lisäävä asia, jos terassijuomia ei tarvitse hakea sisältä. Ravintolassa on tilava esteetön wc. Tukikaiteet on kiinnitetty WC-istuimeen. Vessapaperi kannattaa muistaa ottaa ennen istahtamista, sillä siihen ei yllä wc-istuimella istuessa. Kaikissa hotellin yleisissä esteettömissä vessoissa (bongasin kaikkiaan kolme) oli automaattiovi.

Hotellin aamiainen tarjoillaan myös Il Centrossa. Aamiainen on viikonloppuisin 11.30 saakka, mikä oli ihan luksusta. Istuimme pitkään herkuttelemassa, mutta silti sai myös nukkua pitkään. Aamiaisbuffet oli melko ahdas ja myös ravintolassa olevat tolpat tekivät liikkumisesta mutkittelevaa. Lämpimät ruuat oli sijoitettu korkealle, eikä niitä nähnyt pyörätuolista. Muihin pöytien antimiin ylsin vähintään silmilläni. Valikoima oli monipuolinen ja taattua Scandic-laatua. Se rapeakuorinen ja pehmeäsisälmyksinen maalaisleipä, ah! Vakioihmetykseni on se, miksi marjat ovat aina hotelliaamiaisilla syväjäässä. Niin nytkin. Ne jäähdyttivät puuron vähän liian vauhdilla, mutta onneksi se oli niin herkullista, että se tekikin mieli syödä nopeasti.

Saunat ja muut palvelut

Maan alla kerroksessa -4 sijaitsee hotellin hyvinvointialue, joka pitää sisällään saunat ja kuntosalin. Saunat ovat erikseen miehille ja naisille, mutta niiden välissä on yhteinen vilvoittelualue, jossa voi halutessaan kaataa myös saavista vettä niskaan. Aulassa pukuhuoneisiin vievien ovien vieressä on tilava esteetön wc sekä viihtyisää oleskelutilaa. Kävimme naisten pukuhuoneessa, johon pääsi esteettömästi. Suihkussa ja saunassa oli kuitenkin sen verran väkeä, ettemme voineet häiritä, saati kuvata. Vastaanotossa muisteltiin, että saunaan saattaisi päästä, mutta tästä en nyt osaa varmuudella sanoa mitään. Kuntosaliin oli molemmilla ovilla kulun estävä kynnys. Hyvinvointipalveluihin kuuluvat myös lainattavat polkupyörät avuksi Helsingin tutkimiseen.

Scandic Helsinki Hub on suunniteltu erityisesti globaaliin työmaailmaan rytmiin. Hotellissa on suuri määrä erilaisia coworking tiloja, jotka ovat käytettävissä ympäri vuorokauden. Hotellista voi varata erilaisia yksityisiä ja jaettuja työtiloja monenlaisiin tarpeisiin päivähinnalla ja silloinkin, kun ei yövy hotellissa. Lisää coworking-tiloista hotellin sivuilla. Useat kokoustilat tarjoavat ratkaisuja monenlaisiin tilaisuuksiin. Kokoustiloissa on huomioitu esteettömyys, mutta en päässyt nyt tutustumaan niihin.

Kokonaisuutena Scandic Helsinki Hub oli tosi kiva ja kohosi jälleen yhdeksi suosikikseni. Erityisesti tilavat esteettömät huoneet ja hotellin sijainti saavat minut ihan varmasti palaamaan uudelleenkin. Lisää hotellin esteettömyydestä Scandic Helsinki Hubin esteettömyyssivulla.

Muita Helsingin Scandic-hotelleja

Scandic Grand Central
Marski by Scandic
Scandic Pasila
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Scandicit ovat olleet myös minun makuuni, hyvää laatua, aina. Ja ai että tuo pizza muuten näyttää herkulliselta, pelkästään sen takia voisi´lähteä käymään tuolla! 🙂

    Reply

Leave a Reply