Valikko
Turku

Esteetön Kakolan kierros – menneen vankila-ajan tunnelmaa

Raitapaitaan pukeutunut opas sateenvarjon alla ja sähköpyörätuolissa istuva nainen vaalean Kakolan rakennuksen edessä.

Kaupallinen yhteistyö:
Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hanke

Kakolanmäki sijaitsee upealla paikalla Turun keskustan yllä. Mäen huipulta avautuvat yhdet kaupungin parhaista näkymistä kohti Turun linnaa, Aurajokea ja merta. Silti vuoteen 2007 saakka mäelle ei kukaan halunnut joutua. Siihen saakka Kakolanmäellä toimi vuonna 1839 ensin työ-ja ojennuslaitoksena aloittanut ja myöhemmin Turun rangaistusvankilaksi muuttunut Kakola, jonne sijoitettiin erityisesti kaikista vaarallisimmat vangit. Kakola tunnettiinkin vuosien ajan Suomen suurimpana ja vaarallisimpana vankilana. Vuonna 1890 Kakolanmäelle avautui myös Turun Lääninvankila. Vuonna 2007 viimeiset 287 vankia muuttivat pois Kakolasta. Tämän jälkeen alue oli hylättynä useita vuosia ennen kuin perheyritys Kakola Yhtiöt osti sen vuonna 2015. Nykyään Kakolanmäki on täysin uudistunut monien palveluiden vierailukohde, jonne kannatti lähteä kauempaakin. Historia on kuitenkin mäellä vahvasti läsnä ja nykyhetki avautuu ihan eri tavalla, kun pääsee ensin kiinni historiaan. Siihen tarjoutuu mahdollisuus opastetuilla kierroksilla. Minä, Anni ja Virva koimme kaksi niistä elokuisena sunnuntaina. Minä sähköpyörätuolilla liikkuen ja he kävellen.

Sanna lähikuvassa vihreäkuvioinen paita päällä, taustalla hotelli Kakolan baari ja iso Kakola-tekstikyltti

Kakolanmäen palvelut ja alueelle saapuminen

Me saavuimme Kakolanmäelle omalla autolla Espoosta ja suuntasimme Hotelli Kakolan luo. Hotellin edessä on kaksi esteetöntä pysäköintipaikkaa, jota voivat hyödyntää hotellin palveluja käyttävät. Hotellin vastaanotosta sai pysäköintiin oikeuttavan lapun. Muihin pysäköintivaihtoehtoihin voi tutustua Kakolan omilla sivuilla kohdassa Saapuminen. Kaikista paras tapa nousta Kakolanmäelle on funikulaari. Se lähtee Linnankadulta, läheltä Aurajoen rantaa ja on ihanan esteetön. Esteetön kulkureitti ylös Kakolanmäelle olikin edellytys sille, että alueelle saatiin lupa rakentaa asuntoja ja palveluita. Ainoa ongelma on se, että funikulaari on hyvin usein rikki. Meidänkin vierailumme aikaan se oli päättänyt lakkoilla, mutta funikulaarin mielenliikkeitä raportoivan Turun liikennekeskuksen Twitter-tiedotuksen perusteella se on tätä kirjoittaessani taas kunnossa. Epävarmuudesta kertoo kuitenkin jo se, että Kakolanmäellä on oma pysäköintipaikka funikulaarin huoltajalle. Mäelle pääsee toki myös taksilla tai kävellen/apuvälineillä, mutta silloin kannattaa varautua jyrkkään nousuun.

Kakolanmäellä sijaitsee muun muassa paljon asuntoja, hotelli Kakola, keväällä avautunut Kakola Spa sekä ravintoloita ja kahviloita. Hotelli Kakolassa yövytään vanhassa Turun Lääninvankilassa, joka on toki remontoitu ja modernisoitu tasokkaaksi hotelliksi. Pääsisäänkäynnillä on portaat, mutta esteettömästi sisään pääsee sisäpihan puolelta ravintola Rubenin sisäänkäynnistä loivaa luiskaa pitkin. Luiskan toisella puolella on käsijohde ja Rubenin ovi avautuu seinäpainikkeesta. Hotellissa on myös kaksi esteetöntä standard-huonetta, joista toiseen pääsin kurkistamaan. Se oli tyylikäs, viihtyisä ja ihanan tilava, mutta sängyt olivat hankalasti syvennyksessä siten, että sänkyjen sivussa ei ollut tarpeeksi tilaa pyörätuolille. Yksinkertaisin ratkaisu voisi olla kääntää sängyt toistepäin, jolloin ainakin toisen viereen pääsisi hyvin. Hotellissa on myös yleinen esteetön wc, joka sijaitsee pitkällä käytävällä lähellä ravintolaa ja vastaanottoa.

Ennen opastetun kierroksen alkua kävimme lounaalla hotellin ravintola Rubenissa. Minun taimen päivän kalana kera paksoin ja hollandaise-kastikkeen, Annin burgeri ja Virvan caesarsalaatti paneroidulla kanalla maistuivat kaikki oikein hyviltä. Sisäpihan kesäterassi Rivieran pizzauunista olisi saanut pizzaa. Ravintola Ruben sijaitsee entisessä lääninvankilan ruokasalissa ja miljöö johdatti hyvin tunnelmaan.

Hotelli Kakolan sisäänkäynti sivusta kuvattuna, edessä näkyy auto invapysäköintipaikalla
Sähköpyörätuolissa istuva nainen kulkee rakennuksen seinustan vieressä kulkevaa luiskaa pitkin kohti ravintolan sisäänkäyntiä.
Hotelli Kakolan yleinen esteetön wc.
Hotelli Kakolan yleisten tilojen esteetön wc.

Opastetut kierrokset Kakolan alueella

Kakolanmäen alueella järjestetään sekä hotellin kalenteroimia kierroksia että yksityiskierroksia tilauksen ja toiveen mukaan. Kaikki kierrokset ovat esteettömiä myös apuvälineiden käyttäjille. Kierroskalenteriin voi tutustua Hotelli Kakolan sivuilla. Liput aikataulutetuille kierroksille voi ostaa paikan päällä hotellin vastaanotosta, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Kierroksen aikana henkilökohtaista avustajaa tarvitsevan henkilön avustaja pääsee kierrokselle maksutta. Me osallistuimme ensin ulkona Kakolanmäellä järjestetylle tunnin mittaiselle ”Tunnin Kakolan kakku” -kierrokselle ja sen jälkeen pelkästään sisätiloissa olleelle niin ikään tunnin mittaiselle Lääninvankilan kierrokselle. Oppaana molemmissa toimi Anu, hyvin kokenut opas, josta välittyi aito mielenkiinto ja tietämys Kakolan historiaa kohtaan. Hän on perehtynyt alueen vankilamenneisyyteen haastattelemalla muun muassa lukuisia entisiä vankeja ja vankilassa työskennelleitä vartijoita. Kierroksilla kuultavat tarinat ovat tositarinoita mielenkiintoisista ja välillä vähän puistattavistakin yksityiskohdista ja henkilöhahmoista. Juuri siksi ne tempaisevat mukaansa.

Yleiskuvaa rakennuksista.
Yleiskuvaa rakennuksista.
Yleiskuvaa rakennuksista.
Yleiskuvaa rakennuksista.

Olen usein hehkuttanut, että Turussa paistaa aina aurinko, kun minä olen siellä. Siltä se näytti aluksi nytkin, mutta jostain syystä pieni sade saapui seuraksemme juuri Tunnin Kakolan kakku -kierroksen alkaessa. Se pysyi onneksi maltillisena ja sopi tunnelmaan itseasiassa tosi hyvin. Aloitimme kierroksen hotellin edestä ja myös palasimme sinne. Kaikkiaan kuljimme hieman vajaan kilometrin, välillä pysähdellen. Heti kierroksen aluksi on jyrkkä mäki hotellin vierestä ylös kohti alueen muita palveluja. Esteettömyys on muuten otettu alueella huomioon, joten jännä, että mäki on kuitenkin jätetty jyrkäksi. Jos mäestä selviää, kierros on muuten tasaisessa maastossa. Sähköpyörätuolilleni mäki ei ollut ongelma. Kierroksella katsellaan nykyhetkeä, mutta mieleen maalautuu helposti kuva siitä miten samassa kohtaa keitettiin vangeille aamupuuroa, missä vangit ulkoilivat tunnin päivässä, miten vankeja saunotettiin, millaiset olosuhteet selleissä oli, millaisia pakoyrityksiä vangit tekivät ja vaikka mitä muuta. Kävimme esimerkiksi läpi missä sijaitsivat kaikista vaarallisimpien vankien sellit, missä naisten osastot ja mihin sijoitettiin liikuntarajoitteiset vangit. Vankila-aikaan ei esteettömyyttä oltu mietitty vähääkään, joten ainoa esteetön paikka sijoittaa liikuntarajoitteinen vanki oli alueen sairaala.

Ihmisiä sateenvarjojen alla opasta kuuntelemassa. Etuajalla takaapäin kuvattuna nainen sähköpyörätuolissa ja vieressä nainen seisoen.
Ihmisiä katsomassa rakennusta, seisoen ja yksi sähköpyörätuolissa
Ihmisiä katsomassa opasta seisoen ja yksi sähköpyörätuolissa
Yleiskuvaa rakennuksista
Sähköpyörätuolissa istuva nainen ja seisova nainen sateenvarjon alla rakennuksen edessä
Kakolan ruusu -ravintolan ulkopiha
Yleiskuvaa rakennuksista.
Kakola Spa ulkoapäin
Yleiskuvaa rakennuksista.

Lääninvankilan kierros alkoi puoli tuntia edellisen kierroksen jälkeen, joten ne oli helppo yhdistää. Tämä kierros alkoi hotellin sisältä ja kierroksen aikana käveltiin hyvin vähän. Monessa kohtaa sai myös istua eli kierros sopii hyvin myös henkilöille, joille liikkuminen on hankalaa. Vietimme ensin hetken paikassa, jonka käytävää pitkin uudet vangit tuotiin suorittamaan tutkintavankeuttaan. Lääninvankila toimi nimittäin tutkintavankilana, jossa odotettiin tuomiota, joka vei sitten jollekin vankilan osastoista, toiseen vankilaan tai harvat onnekkaat vapauteen. Vankilan haju sai monen tulokkaan polvet tutisemaan jo käytävän päässä. Selleissä ei ollut vessoja, vaan tarpeet tehtiin astiaan, joka tyhjennettiin yleensä yön jälkeen aamuisin. Samassa sellissä saattoi olla useita vankeja ja haju oli hyvin pistävä ja tavallaan koko vankilan ominaistuoksu. Nyt se on onneksi kaukainen muisto, mutta elävien kertomusten kautta sen melkein saattoi haistaa… Hotellin kerroskäytävillä oleva portaikko on alkuperäinen, mutta nyt kerrosten väliä pääsee kulkemaan onneksi myös hissillä.

Lähimmäs sellitunnelmaa pääsee hotellin sellihuoneissa, joissa on sängyt, wc-pönttö ja lavuaari, mutta ei esimerkiksi omaa suihkua. Sellainen löytyy kuitenkin heti käytävältä, myös esteettömän wc:n yhteydestä. Sellihuone on alkuperäisen sellin kokoinen, mutta pienikokoisella pyörätuolilla sinne kyllä mahtuisi. Noin puolet kierroksesta vietimme Lääninvankilan kirkossa, joka toimii edelleen yksityisenä kirkkona ja on hyvin suosittu hääkirkko. Kirkkosaliin on muutama porras, johon olisi ollut saatavilla irtoluiskat. Itsestäni tuntui kuitenkin helpommalta olla portaiden alapäässä, josta näki kuitenkin koko kirkkosalin ja kierrokseen kuuluneen kuvaesityksen vankilan historiasta. 1960-luvun loppuun saakka kaikkien vankien oli osallistuttava sunnuntaisin jumalanpalveluksiin. Kävijämäärä kirkossa väheni merkittävästi, kun kirkkopakko loppui. Kirkkosali on muuttunut vuosien varrella ja aluksi kirkko oli ns. koppikirkko eli vangit seisoivat omissa kopeissaan näkemättä toisiaan. Yksi murhakin on kirkossa tapahtunut.

Hotelli Kakolan sellihuone, jossa etualalla wc-istuin ja lavuaari, kalterit ja taustalla kerrossänky
Nainen istuu penkillä ja katsoo seinälle tauluksi ripustettuja sellien avaimia.
Hotelli Kakolan portaikko.
Hotelli Kakolan kirkkosali.

Suosittelen Kakolanmäellä vierailua jokaiselle seudulla asuvalle, mutta myös Turussa vieraileville. Opastettu kierros herättää alueen henkiin ja sen jälkeen paikkoja on kiva tutkia ominkin silmin ihan uudella tavalla. Ravintola Ruben oli hyvä uusi tuttavuus ja muutama vuosi sitten kokemani ravintola Kakolan Ruusu niin ikään todella erinomainen kokemus. Turku on näköjään ihana ihan joka kulmasta katsottuna!

Lue lisää: Kakolan sivut

Tämä vierailu oli osa yhteistyötäni Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi hankkeen kanssa. Testaan syksyn aikana pääkaupunkiseudulla ja Turussa kohteita ja palveluita, jotka ovat kehittäneet esteettömyyttään ja kerron niistä teille. Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hankkeella tuetaan matkailualan pk-yritysten toipumista ja kilpailukykyä ja hanke saa rahoituksensa Uudenmaan liiton ja Varsinais-Suomen liiton kautta Euroopan aluekehitysrahastosta osana covid-19 -pandemian johdosta toteuttamia toimia vuosina 2021-2023.

Lue lisää Turusta

Kaikki Palmuaseman Turku-jutut
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Kakolanmäki on kiva paikka. Pari kertaa siellä ollaan jo yövytty, ja siitä onkin tullut yksi oma suosikkini Turussa, vaikka onkin tavallaan vähän syrjässä aivan ydiskeskustasta. Jostain syystä noille kierroksille ei olla toistaiseksi osallistuttu, mutta kuulostaisivat kyllä kiinnostavilta.

    Ja onhan unikulaari kiva tapa matkustaa, mutta on tosiaan jopa koomisen usein epäkunnossa.

    Reply

Leave a Reply