Valikko
Saksa / yhteistyö

Esteetön kaupunkiloma Nürnbergissä

Saksa on täynnä ihania kaupunkeja, joista monet ovat erinomaisia valintoja myös esteettömyyden näkökulmasta. Suomalaiselle helpoimpia kaupunkeja lienevät Berliini, München ja Düsseldorf, joihin on Helsinki-Vantaalta suorat lennot ja jotka ovat monipuolisuudessaan aivan erinomaisia matkailukaupunkeja. Pohjois-Saksaan taas pääsee myös laivalla, mikä tekee muun muassa Hampurista varteenotettavan valinnan. Mutta hei, älkää unohtako Nürnbergiä!

Kaupunki tunnetaan parhaiten historiastaan ja joulumarkkinoistaan. Keskiajalla Nürnberg oli yksi loisteliaimmista ja rikkaimmista kaupungeista koko Euroopassa. Tänä päivänä kaupungin kauniista, historiallisesta keskustasta on helppo lumoutua ja historia on hyvin vahvasti läsnä. Kaupunki tuhoutui pahasti toisessa maailmansodassa, mutta se jälleenrakennettiin hyvin vahvasti mennyttä kunnioittaen. Monille Nürnberg tuo mieleen toisen maailmansodan aikaiset Nürnbergissä käydyt oikeudenkäynnit. Minun mielessäni kaupunki on erityisesti joulukaupunki. Joulumarkkinoita on järjestetty siellä jo 400 vuoden ajan ja ne ovat yhdet Euroopan perinteikkäimmistä joulumarkkinoista. Vierailin kaupungissa yhden päivän verran syksyllä 2014 ja kolme päivää toukokuussa 2017. Kokosin näiden päivien pohjalta vinkit esteettömään kaupunkilomaan.

Saapuminen kaupunkiin

Nürnberg sijaitsee Baijerin sydämessä, noin 160 kilometriä Münchenistä pohjoiseen. Nürnbergissä on lentokenttä, mutta sinne pääsee Suomesta vain vaihtamalla konetta esimerkiksi isommilla Saksan lentokentillä. Münchenin lentokentältä pääsee esteettömällä lähijunalla Münchenin päärautatieasemalle. Matka-aika on noin 45 minuuttia ja juna pysähtyy jokaisella pienellä asemalla. Tähän junaan on noin 15 cm:n kynnys, mutta junan kuljettaja tulee auttamaan junan kaapissa olevan rampin, mikäli kynnys on ongelma. Sijoitu siis ensimmäisen vaunun kohdalle ja huikkaa kuljettajalle. Münchenin päärautatieasemalta Nürnbergiin menevät kaukojunat, joissa on paikka pyörätuolille sekä inva-wc. Matka-aika on noin tunnin. Junaan nousemiseen tarvitaan aseman henkilökunnan apua ja pyörätuoli nostetaan junaan nostimella. Deutche Bahnilla eli Saksan valtiollisella rautatieyhtiöllä on toimivat palvelut eri tavoin vammaisille matkustajille, joiden määrä Saksan junaliikenteessä on jatkuvassa kasvussa ja siksi myös palveluja kehitetään jatkuvasti. Vuonna 2015 vammaisia matkustajia kulki junissa 650 000. Junamatkaa suunnitellessa kannattaa olla suoraan yhteydessä Mobility Service Centeriin, jossa palvellaan saksaksi tai englanniksi. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi sähköpostitse msz@deutschebahn.com. Sitä kautta onnistuu lippujen varaus pyörätuolipaikalle sekä avustuspalvelun varaaminen. Minä matkustin Nürnbergiin ryhmämme kanssa tilausbussilla, mutta takaisin Münchenin lentokentälle junalla. Aseman avustaja tuli sovittuun aikaan (20 minuuttia ennen lähtöä) laiturille ja avusti minut nostimella junaan. Pyörätuolipaikka oli tilava ja pöydän ja sähköpistokkeen vieressä. Münchenissä oltiin niin ikään vastassa, kun juna saapui, minut autettiin nostimella ulos junasta ja avustaja saattoi meidät seuraavaan, lentokentälle menevään junaan. Nürnbergin päärautatieasema sijaitsee keskellä kaupunkia ja kävelymatkan päässä monista hotelleista. Lisätietoa Deutche Bahnin palveluista vammaisille löydät englanniksi täältä ja vielä kattavammin saksaksi täältä.

IMG_4810

IMG_4815

IMG_4816

Majoittuminen

Nürnbergissä on monia hotelleja, jotka toimivat hyvin pyörätuolin kanssa. Voin kuitenkin aidosti suositella vain sitä, jonka olen itse nähnyt. Ja todella voinkin. Novotel Nuernberg Centre Ville sijaitsi noin 200 metrin päässä rautatieasemalta ja saman verran matkaa oli myös historiallisen kaupungin portille. Linnoitukselle kertyy kävelymatkaa historiallisen kaupungin halki vajaat kaksi kilometriä. Hotellissa on neljä esteetöntä huonetta. Yleensä avustajani on kanssani samassa huoneessa, mutta nyt meillä oli käytössä kaksi huonetta: Minulla esteetön kahden hengen huone, josta oli ovi avustajan tavalliseen huoneeseen. Tämä oli ihanaa, kerrankin saimme molemmat levittää tavaramme niin itsekkäästi kuin halusimme ja nauttia parisängyn tilavuudesta! Kun väliovi oli auki, avustajani kuuli helposti yöllä pyyntöni tulla kääntämään. Molemmat huoneet olivat tilavia, mutta esteettömässä huoneessa oli tilava kylpyhuone. Pöntön molemmilla puolilla oli hyvin tilaa ja tukevat kaiteet niitä tarvitseville. Suihkussa oli kaiteeseen kiinnitetty suihkutuoli sekä vaihtoehtoisesti irtojakkara ja suihku ylsi myös wc-pöntölle. Jakkaraa oli hyvä käyttää tavaroiden laskualustana. Lavuaarin yläpuolella olleen peilin korkeutta sai säädettyä helposti itselle sopivaksi. Hotellin yleiset tilat olivat täysin esteettömät ja myös aulassa oli inva-wc. Aamiainen oli todella herkullinen ja kriteerini hyvästä hotellista täyttyivät, kun aamupalalla sai tilata omeletin oman maun mukaan. Erityispisteet todella matalista hissin painikkeista ja avainkortin lukijasta hississä. Saksassa osataan sijoittaa painikkeet oikeasti matalalle.  Näkövammaisten kannalta nämä olivat tosin huonot, sillä kerrospainikkeet olivat kosketusnäytössä, eivät koholla.

IMG_4672

IMG_4673

IMG_4675

IMG_4676

Kaupungissa kulkeminen

Kulkeminen paikasta toiseen onnistuu suurimmaksi osaksi kävellen/pyörillä, mikäli hotelli sijaitsee hyvällä paikalla. Nürnberg ei ole esteettömin näkemäni kaupunki, sillä historiallisessa keskustassa ei millään pysty täysin välttämään mukulakiviä. Myös mäkiä on jonkin verran. Jyrkin niistä johtaa yhdelle Euroopan mahtavimmista linnoituksista, vuonna 1455 valmistuneelle kaupungin tunnusmerkille. Linnaa voi kuitenkin ihastella myös kauempaa. Linnoituksen yhteydessä toimii muuten DJH Youth Hostel Nuremberg eli erityisesti nuorille suunnattu hostelli. Hostellissa on myös esteettömiä huoneita ja se on aivan älyttömän upea! Suosittelen erityisesti sähkärin tai sähkömopon käyttäjille, joita mäki ei haittaa. Kaupungissa kulkee luonnollisesti myös julkisia kulkuvälineitä, jotka ovat lähes täysin esteettömiä. Metro-linjalla U1 on käytössä vielä vanhoja metrovaunuja, linjoilla U2 ja U3 vain uusia täysin esteettömiä. Jouduin käyttämään U1-linjaa matkallani messukeskukseen. Vaunun ja laiturin väliin jäi kynnys, mutta kuski tuli auttamaan ja sähkärini saatiin työnnettyä sisään. Jos tarvitset kuskin apua, mene ensimmäiseen vaunuun. Kaikilla metroasemilla on hissi. Ratikat ovat matalalattiaisia ja niissä on rampit, mutta niitä en päässyt kokeilemaan. Netissä on sivusto, jossa voi katsella millainen väli tai korkeusero milläkin pysäkillä jää vaunun ja pysäkin väliin. Ihan mahtavaa! Bussit ovat kaikki matalattiaisia ja rampilla varustettuja. Tarkat tiedot (ja linkki siihen ratikkapysäkkien esteettömyyshakuun) löytyy julkista liikennettä operoivan VGN:n sivuilta. Välillä kuljin Transferdienst24:n esteettömillä autoilla, joissa oli hissi takana. Kyytiin mahtui kolmekin pyörätuolia.

IMG_4720

IMG_4759

Nähtävää ja koettavaa

Linna on tullut jo mainittua useampaan kertaan, mutta muutakin nähtävää kaupungissa on. Koko muurien sisällä oleva historiallinen kaupunki on nähtävyys itsessään. Oli ihana vaan kuljeskella kaupungin katuja, ihastella upeaa Hauptmarkt-toria, kauniita kirkkoja ja raatihuonetta. Oleiluuni kaupungissa sattui yksi lämmin päivä, jolloin kaupunki näytti kesäisen puolensa ja toi terasseille iloiset ihmiset. Tunnelma oli huipussaan erityisesti Blaue Nachtina, sinisenä iltana, joka on vuosittain toukokuussa järjestettävä taiteiden ja kulttuurin ilta. Pystyin myös kuvittelemaan ne kylmät talvipäivät, kojujen täyttämän joulutorin ja lämpimän hehkuviinin. Kaupungissa on myös hyvät ostosmahdollisuudet ja suurimpaan osaan kaupoista näkyi pääsevän myös pyörätuolilla.

IMG_1777

IMG_4700

IMG_4698

IMG_4708

Nürnbergissä on upea museotarjonta. Vuonna 2014 vierailin kansallismuseossa, joka on Saksan suurin kulttuurihistoriallinen museo. Tällä kertaa vietin siellä upeaa ja juhlallista Germany Travel Mart -tapahtuman avajaisiltaa. Museo on täysin esteetön ja sijaitsee aivan historiallisen kaupungin ytimessä. Dokumentaatiokeskus, Documentation Center, kertoo vaikuttavalla tavalla Saksan historiasta natsiajoilta. Sinne on keskustasta noin kolme kilometriä ja paikalle pääsee myös julkisilla. Museo on täysin esteetön. Niin on myöskin Railway Museum, junien historiasta kertova museo, joka sijaitsee aivan keskustassa. Esteetön ja niin sisältä kuin ulkoa hyvin vaikuttava kaupunginteatteri toimii teatterin lisäksi oopperan ja konserttien näyttämönä.

IMG_1745

IMG_1735

IMG_1742

IMG_1798

IMG_4772

Ja ne joulumarkkinat! Palmuaseman Facebookkia seuraavat ehkä näkivätkin innostukseni, kun yhden illanvieton yhteydessä Germany Travel Martin osallistujille oli järjestetty ihan omat pienet joulumarkkinat! Palaan joulutunnelmiin ehkä vähän syksymmällä, kun on aika haaveilla joulumarkkinoista. Sitä ennen Nürnbergin kesä on näkemisen arvoinen!

IMG_4813

Olin Nürnbergissä Germany Travel Mart -tapahtumassa Saksan matkailutoimiston kutsumana, enkä vastannut itse kustannuksistani.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply