Valikko
Hotellit Suomessa / Kuopio

Esteetön kesä-Kuopio ja Original Sokos Hotel Puijonsarvi

Majoitus saatu: Original Sokos Hotel Puijonsarvi

Toukokuun loppu tarjosi muutaman päivän ajan lämmön ja auringon muodossa ensimaistiaisia tulevista kesäkuukausista. Juuri siihen osui työmatkani Kuopioon. Kaupunkiin, joka on aina ollut mielessäni paikka, jossa Suomen kesä näyttää kaikki parhaat puolensa. Päätin yhdistää työmatkaan hieman omaakin aikaa ja viettää kaksi vuorokautta kaupunkia ihastellen. Matkaseurakseni lähti avustajani Laura. Ensimmäisen illan saimme nauttia suorastaan helteestä ja kaksi seuraavaa päivää Suomen kesään usein myös kuuluvasta hieman syksyisemmästä viimasta. Kumpikin sopi Kuopioon ja ihastuimme kaupunkiin ikihyviksi! Majoituksen meille tarjosi kodikas ja leppoisa, tyylikkään uudistuksen juuri kokenut Original Sokos Hotel Puijonsarvi, tuttavallisemmin Puikkari. Aloitan siitä ja jaan lopuksi vinkkini Kuopioon.

Original Sokos Hotel Puijonsarvi

Hotellia alkaa hyvin nopeasti kutsua sen tuttavallisemmalla nimellä Puikkariksi, sillä lämpö ja henkilökunnan ystävällisyys välittyvät heti sisään tullessa. Hotelli sijaitsee keskeisellä paikalla Kuopion keskustassa Snellmaninpuiston kulmassa ja Kuopion tuomiokirkon lähellä. Satamaan on vain noiden viiden minuutin kävelymatka ja toisessa suunnassa sijaitsevalle Kuopion kuuluisalle torille kuljimme kävellen/sähköpyörätuolilla noin kymmenen minuuttia.

Me saavuimme Kuopioon Helsingin suunnasta suoralla junalla. Kuopion rautatiasema on parhaillaan remontissa, joka jatkuu vuoteen 2024 saakka. Tällä hetkellä Kuopion aseman laiturit ovat matalampia kuin junan sisäänkäynti, mutta junasta/junaan pääsi konduktöörin asettaman loivan luiskan avulla. Remontissa laiturit korotetaan ja asemalle tulee myös hissit. Nyt laitureille siirrytään ajoramppia pitkin ja se voi olla osalle apuvälineiden käyttäjistä jyrkkä. Sähköpyörätuolilleni se oli oikein hyvä. Asemalta hotellille oli matkaa hieman vajaa kilometri. Mikäli Puikkariin saapuu autolla, hotelli tarjoaa pysäköintipaikkoja sekä sisällä että ulkona. Esteettömiä pysäköintipaikkoja on kaikilla pysäköintialueilla.

Original Sokos Hotel Puijonsarvi koostuu useammasta rakennuksesta, uudemmista ja vanhemmista. Näiden välillä pääsee kulkemaan yhdyskäytäviä pitkin. Vastaanotto sijaitsee Minna Canthin kadun puolella. Sisäänkäynnissä on automaattisesti avautuvat ovet ja yksi reuna ovien edustalla on kynnyksetön. Vastaanottokerros on olohuonemainen ja tosi viihtyisä. Sisustus on melko tumma. Vastaanottotiski on valitettavasti kauttaaltaan korkea ilman madallettua osaa. Vastaanottoa vastapäätä on pieni shop-nurkkaus. Kerroksiin vievät kaksi hissiä ovat tilavat ja sijaitsevat helposti keskellä aulaa. Avainkortin lukijaan hississä en yltänyt itse, se oli sijoitettu hyvin korkealle.

Esteettömät huoneet

Original Sokos Hotel Puijonsarvessa on kaksi esteetöntä huonetta. Ne sijaitsevat vastaanottorakennuksessa kerroksessa 3. Huoneet sijaitsevat vierekkäin heti hissejä vastapäätä ja ovat kuulemani mukaan toistensa peilikuvia. Meidän huoneemme oli numero 306. Molemmat huoneet ovat kahden hengen standard-huoneita. Huoneessa on kaksi erillistä sänkyä, jotka eivät ole sähköisesti säädettäviä. Sänky oli hieman normaalia korkeampi, mikä sopi erinomaisesti minulle, mutta voi olla haaste itsenäisesti manuaalipyörätuolista siirtyvälle. Mittanauha ei ollut mukana, mutta korkeampi kuin sähköpyörätuolini istuinkorkeus, joten arvioisin 60 cm. Sängyt ovat perusasettelussa erillään niin, että niiden väliin jää reilusti tilaa. Tämä oli hyvä asettelu meille, mutta sängyt saa myös työnnettyä yhteen, jolloin tilaa siirtymiseen jää sängyn toiselle puolelle. Yöpöydät olivat siirreltäviä. Sängyn alla on tyhjää tilaa mahdollisen nostolaitteen jaloille. Huoneessa on lisäksi pöytä, muutama tuoli ja TV. Minibaari, tallelokero ja vedenkeitin sijaitsevat hieman hankalasti eteisen kaapissa heti oven vieressä ja niihin voi olla pyörätuolista vaikea yltää. Naulakoita toivottavasti lisätään myös vähän matalammalle. Eteisen tasolle sai hyvin laukun. Pistokkeet ja valonkatkaisijat olivat hyvällä tasolla, mutta ilmastoinnin säädin korkealla.

Kylpyhuoneeseen käännytään eteisestä hieman ahtaasti, mutta sähköpyörätuolini taittui kyllä. WC-istuin sijaitsee kylpyhuoneen nurkassa. Sen toisella puolella on seinästä taittuva tukikaide ja toisella puolella seinäkiinnitteinen vaakakaide. Pidet-suihku ja WC-paperi sijaitsevat lähellä. Suihkussa oli sekä seinästä taittuva istuin että erillinen selkä- ja käsinojallinen vaihtoehto. Isosta peilistä näin hyvin itseni, mutta meikkipeili oli vain pitkän henkilön käytettävissä. Huoneissa on eri tunnelma riippuen missä rakennuksessa ne sijaitsevat ja näissä päärakennuksen huoneissa antaudutaan rytmin ja liikkeen vietäviksi. Lisätietoa esteettömistä huoneista hotellin omilla sivuilla. Alla olevalla videolla esittelen esteettömän huoneemme 306.

Ravintolat ja baarit

Puikkarissa on useita ravintoloita. Kaikki ruokaravintolat sijaitsevat eri rakennuksessa kuin vastaanotto ja esteettömäät huoneet. Sinne pääsi näppärimmin huoneestamme menemällä hissillä kerrokseen -1, sitten käytävän toiseen päähän ja toisella hissillä taas ylös ykköseen. Käytävällä oli nähtävillä Kuopion historiaa. Reitti oli esteetön, yhdessä kohtaa oli hyvin loiva luiska. Ravintoloihin pääsee myös ulkokautta sisäpihan puolelta ja Frans & Sophie -ravintolaan myös terassin ovesta. Vastaanottorakennuksessa sijaitsee viihtyisä aulabaari, jossa on monipuolinen valikoima erilaisia juomia. Osa pöydistä sijaitsee esteellisesti korokkeen päällä ja pääsääntöisesti pöydät olivat hyvin matalia.

Erinomainen aamiainen tarjoiltiin ravintola Utussa. Siellä oli todella sydämellinen henkilökunta ja runsas valikoima tuotteita. Kalakukkoa lautaselle piti ilman muuta valita kerta Kuopiossa oltiin. Itsetehdyt hillot, mustikkakeitto ja marjarahka, pari erilaista pitkään hautunutta puuroa ja lähiseudulta tulleet leivät hurmasivat. Aamiaissali on valoisa ja viihtyisä. Sisääntullessa on yksi pitkä pöytä, jonka ääreen pääsee helposti pyörätuolilla. Kaikki muut pöydät olivat sellaisia, että jouduin avaamaan jalkalautojani päästäkseni pöydän ääreen, sillä pöydän keskellä on jalka, johon jalkalaudat ottavat kiinni. Aamiaisravintolan perällä on esteetön wc. Ravintolassa on myös esteettömiä kabinetteja, jos päivän aloittaa kokouksella.

Ravintola Frans & Sophiessa nautimme maittavan illallisen. Kauniisti sisustettu ravintola ja taustalla soiva ranskalainen musiikki veivät aidosti ranskalaisiin tunnelmiin. Valitsimme maistelumenun, joka valmistetaan kahdelle. Se sisälsi kolme ruokalajia ja joka ruokalajin kohdalla useamman vaihtoehdon. Menu on vaihtunut nyt kesämenuun, joka kyllä kuulostaa ihan hyvältä kuin meidän kevätmenu. Kolmen ruokalajin erittäin runsaan menun saa S-etukortilla hintaan 48 e/hlö, joka on oikein kohtuullinen hinta siitä määrästä ruuasta, joka eteemme tuotiin. Frans & Sophiessa on myös esteetön WC sekä viihtyisän näköisiä kabinetteja, joihin on esteetön kulku. Nyt vähän harmittaa, että ravintola Ehta jäi kokematta, sillä sen sisustus ja menu näyttävät sivuilla ihan todella hyviltä.

Saunat ja muut palvelut

Hotellin yläkerrassa sijaitsevat saunat. Kävin kurkkaamassa naisten saunaosastolle. Ensin on pieni pukeutumistila/oleskelutila. Se on hyvin seesteinen, mutta tosi ahdas pyörätuolin kanssa. Suihkutilaan pääsin, mutta suihkutuolia ei ollut. Sellaisen kuitenkin varmasti saisi pyytämällä, sillä ainakin huoneen suihkutuoli on siireltävä ja sen voisi ottaa mukaan. Saunassa ei ollut tilaa suihkupyörätuolille ja myös lauteille siirtyminen pyörätuolista olisi hyvin vaikeaa. Saunan vieressä sijainnut kuntosali oli tilava ja esteetön myös apuvälineiden käyttäjille ja sen laitteiden ja irtopainojen valikoima näytti monipuoliselta.

Hotellissa on useita kokous- ja juhlatiloja. Kokousosastolle pääsee vastaanottokerroksesta tasohissillä. Kaikki muut tilat ovat esteettömiä paitsi Lime, Mandfred sekä tilaussauna Wilhelm. Kokousosaston esteettömässä wc:ssä on kauniit, mutta epäkäytännölliset pariovet, jotka pyörätuolissa istuvan voi olla mahdoton avata itsenäisesti. Hotellin vastaanotosta voi tarvittaessa pyytää apua.

Puikkarissa asumisesta jäi kaikkiaan tosi hyvä mieli ja menisin tosi mielelläni uudestaankin.

Kannattaa kokea Kuopiossa

Työt veivät osan Kuopio-ajasta, mutta monta kertaa ehdimme silti huokailla ihastuksesta. Kaupungilla pääsi mielestäni hyvin kulkemaan sähköpyörätuolilla, mutta korkeusvaihteluita on jonkin verran. Kuopiossa kannattaa ihan ehdottomasti kokea ainakin nämä:

Kauppahalli ja mualiman napa eli Kuopion tori

Kyselin etukäteen suosituksia kaupunkiin ja mualiman navan mainitsi kaikki. Ei ihme, koska onhan tori yksi Suomen vilkkaimmista ja ehdottomasti mualiman napa. Yhdessäolosta nauttivat vanhat miehet toivat mieleen aukioilla istuvat pappojen seurueet Espanjassa, mutta samaan aikaan torissa oli jotain syvintä Suomea. Söimme tosi hyvän muikkuannoksen torin telttaravintolassa, nautimme live-musiikista ja huokailimme ihastuksesta pienessä Kauppahallissa. Halli näyttää esteelliseltä, mutta sinne pääsee rakennuksen sivusta kahvila SalaCavalan kautta (johon olisi myös voinut jäädä, sillä vitriinin sisältö näytti erinomaiselta!).

Kuopion satama ja ravintola Luoto

Ensimmäisenä kuumana iltana teimme lenkin rantoja pitkin ja päädyimme Kuopioon satamaan. Siellä oli ihana tunnelma ja monia paikkoja, johon olisi voinut pysähtyä. Olisin päässyt ravintola Wanha Satamaan ja sen isolle terassille. Ravintolalaiva Toivoon puolestaan oli tehty hieno laivan päädystä takaosaan kiertävä luiska, jonka avulla sisään pääsi esteettömästi. Me päädyimme kuitenkin ihan uuteen ravintola Luotoon. Luodossa pääsee saunomaan (esteettömyydestä ei ole tietoa), syömään ja seikkailemaan. Me valitsimme syömisen. Ravintolaan on esteetön sisäänkäynti ravintolan pääsisäänkäynnistä rakennuksen sivusta, vaikka ovi avautuukin luiskaa päin ja vaatii vähän pyörähtelyä tasanteella. Ravintolasaliin pääsee hyvin ja ravintolassa on esteetön wc. Luoto koostuu monista tasoista vähän kuin Löyly Helsingissä. Alakerran terassin yhdelle osalle pääsee, mutta seuraavalle tasolle on pieni kynnys. Pikkuisen liian iso ylitettäväksi sähköpyörätuolilla, mutta sellainen, johon saisi tosi helposti luiskan. Yläkertaan on hissi ja yhdelle terassialueelle siellä pääsee, toiselle on pari porrasta. Tosi kiva paikka upealla sijainnilla ja erinomainen ruoka, joten toivottavasti esteettömyyttä hiotaan vielä ihan pikkuisen.

Pääsisäänkäynnin luiska
Tällaisiin pieniin kynnyksiin, kun tekee luiskat, iso osa terassista muuttuu esteettömäksi ja sisään pääsee myös tästä sisäänkäynnistä.
Aivan tosi hyvää kuhaa!
Yläkerran terassi, johon pääsee hissillä

Sammakkolammen puisto

Kävellessämme KYS:ssä vietetyn työpäiväni jälkeen kohti Puijon tornia, näimme sattumalta Sammakkolammen puiston. Lammen ympärillä oli esteettömän näköinen leikkipuisto, senioreille suunniteltuja kuntoilulaitteita ja uimaranta, jossa oli myös luiska lampeen. Rannan vieressä on esteetön grillipaikka ja tilava pukukoppi. Rannalla ei ole henkilökuntaa, eikä esimerkiksi rantapyörätuolia, mutta luiska auttaa varmasti monia pääsemään veteen. Kivan oloinen alue kaiken kaikkiaan.

Puijon torni

Puijon torni on kaupungin maamerkki korkealla mäen laella. Tornin viereen voi ajaa autolla, mutta me päätimme reippailla. Lähdimme KYS:ltä ja laitoimme navigaattoriin pyöräilyreitin. Pitkään meni hyvin, mutta virhehän se oli. Loppupätkä olisi nimittäin pitänyt nousta suorastaan pystysuoraa seinämää pitkin Hyppyrimäen vierestä. Emme luovuttaneet, vaan jatkoimme kohti autoreittiä. Matkalla päätimme kuitenkin pujahtaa metsään kokeilemaan pääsisimmekö oikaisemaan maastopyörälle merkittyä reittiä. Tie oli tasaista pururataa, mutta mäet paikoin hyvin jyrkkiä. Usko meinasi loppua loppusuoralla, kun kyltit osoittivat kinttupolulle, mutta onneksi jatkoimme. Pääsimme! Takaisin laskeuduimme kuitenkin asfaltoitua autotien reunaa, jota suosittelen kävelyreitiksi, vaikka mäkeä sekin toki on. Esteettömin tapa on mennä ylös autolla ja nauttia luonnosta ylhäällä 300 metrin mittaisella esteettömällä Tornin luontoreitillä. Kesäaikaan myös paikallisliikenteen bussi 10 vie keskustasta Tornin luo ja bussit vaikuttivat olevan esteettömiä.

Ylös Puijon torniin pääsee pääsymaksua vastaan. Ennen maksua sain kuitenkin käydä katsomassa mahtuisinko hissiin. Hissi on hyvin pieni ja mahduimme, kun otin jalkalautani irti. Ylös pääsy maksoi minulta 6 euroa. Avustaja oli maksuton. Nousimme yläkerran Tornikahvilaan, josta on upeat näköalat yli kaupungin! Siis wau! Ikkunat olivat melko korkealla ja parhaan näkymän sain nostamalla sähköpyörätuolin hissin ylös. Tähän kahvilaan kannattaa todellakin tulla viihtymään pidemmäksikin aikaa. Yksien portaiden päässä olisi vielä näköalatasanne, jonne ei kuitenkaan ole esteetöntä pääsyä. Kerrosta alempana on hyvin tyylikkäältä näyttänyt hiljalleen pyörivä Torniravintola, jonne todellakin haluan seuraavalla kerralla. Ravintolaan pöydän varanneiden ei tarvitse maksaa pääsymaksua torniin. Puijon tornin pihassa on myös ravintola Puijon Maja.

Kuopio, olit I H A N A, eikä mikään ihme, että sinua kutsutaan hyvän elämän piäkaupungiksi! Toivottavasti nähdään taas pian!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • Mia
    11.6.2023 at 21:28

    Olipa kiva juttu entisestä kotikaupungistani. Tuota Sammakkolammen puistoa en ole vielä hoksannutkaan. Kiitos vinkistä! Vähän samalla suunnalla mutta lähempänä keskustaa on enimmäkseen esteetön Valkeisenlammen puisto, joka on ihana kokonaisuus. Suosittelen sitä lämpimästi! https://www.kuopiotahko.fi/paikat/valkeisenpuisto/

    Reply
  • Puijonsarvi on mukava hotelli, se on oma vakiohotelli aina työmatkoilla, joskaan nyt koronan jälkeen niitä ei Kuopioon ole enää suuntautunutkaan. Hotellin sijainti on kyllä erinomainen. Ja tosiaan, Kuopio kaupunkinakin on mitä miellyttävin, tykkään siitä kovasti. Kuopion tori ja satama ovat myös omia suosikkejani, samoin Puijon torni, yksi Savon 7. ihmeestä.

    Reply

Leave a Reply