Valikko
Hotellit Suomessa / luonto / vuokatti

Esteetön kesäloma Vuokatissa

Sanna kulkee sähköpyörätuolilla alas Vuokatin vaaralta. Keskellä tietä, edessä avautuu järvimaisena.

Vuokatti on kaunis. Sellainen, että huokaisin neljän päivän matkani aika joka kerta, kun näin vaarojen kohoavan järvimaiseman takana. Tai maiseman avautuvan allani ollessani itse vaaran huipulla. Vuokatissa hyvinvointi tulee ennen kaikkea luonnosta ja liikunnasta, ympäri vuoden. Vuokatti tunnetaan erityisesti talviliikunnan keskuksena ja moni tuttuni on hehkuttanut paikan talvista kauneutta. ”Ei todellakaan kannata mennä talvella Lappiin asti, kun on olemassa Vuokatti”, ovat monet sanoneet. Uskallan väittää, että kesäinen kauneus yltää vähintään talven tasolle. Vietin Vuokatissa neljä päivää kesäkuussa 2024 sähköpyörätuolillani liikkuen, paljosta innostuen, hyvin syöden ja esteettömiä mahdollisuuksia testaten. Mukana matkassani oli henkilökohtainen avustajani Salla. Kokosin kokemusteni perusteella vinkit, joiden avulla onnistuu omannäköisesi esteetön loma Vuokatissa.

Järvimaisema. Etualalla ruohoa ja kukkia, taustalla Vuokatinvaara.

Valitse tapasi saapua Vuokattiin

Vuokatti sijaitsee Kainuussa, Suomen karttaa katsoessa hieman alle puolivälissä maatamme. Me lähdimme matkaan junalla Helsingistä. Kilometreissä matkaa Helsingistä Vuokattiin on noin 580 kilometriä ja junalla matka Kajaaniin taittuu reilussa kuudessa tunnissa. Kajaaniin pääsee junalla suoraan myös Oulusta, josta matkaa on noin 190 kilometriä ja junalla noin kaksi tuntia. Kajaanista Vuokattiin on matkaa noin 35 kilometriä ja kuljimme matkan Menevän esteettömällä taksilla. Bussiliikenne Kajaanin ja Vuokatin välillä ei valitettavasti ole esteetöntä ja taksi luonnollisesti lisää kustannuksia ilman omaa autoa saapuville. Mikäli sinulla on käytössä vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu, kannattaa omalta hyvinvointialueelta tiedustella taksin käyttöoikeutta myös oman matkustusalueen ulkopuolella. Kajaaniin pääsee myös lentäen Helsingistä ja tulevana talvena myös Saksan Düsseldorfista. Apuvälineen käyttäjän kannattaa lentomatkaa suunnitellessa huomioida, että Finnair operoi Helsingin lennot pienellä ATR72-koneella, jonka pieni ruuman luukkuu asettaa rajoituksia apuvälineiden koolle. Kaikista kätevintä Vuokatin alueella on liikkua omalla autolla. Esteettömien vuokra-autojen tilanne on ylipäätään Suomessa valitettavan huono ja Vuokatin alueellakin olematon.

Vuokatin matkailukeskuksen palvelut sijaitsevat noin kuuden kilometrin päässä Sotkamon keskustasta. Sotkamon ja Vuokatin väliä kulkee SotKatti -paikallisbussi. Se on matalalattiainen, mutta ilmeisesti siinä ei ole luiskaa pyörätuolin käyttäjille. Tästä en ole varma, joten paikalliset korjatkaa, mikäli olen väärässä!

Majoitu esteettömästi Vuokatti Sportissa

Vuokatti Sport on Olympic Training Center, kansainvälisen tason urheilukeskus. Se soveltuu kuitenkin erinomaisesti myös lomailuun ja siellä mekin vietimme kolme vuorokautta. Urheilumaailma on minulle tuttua ja tunnen oloni urheiluopistoissa aina hyvin kotoisaksi. Uskon kuitenkin, että vaikka näin ei olisikaan, olisin varmasti yhtä sulavasti solahtanut Vuokatti Sportin muiden vieraiden joukkoon. Alueelle mahtuivat nimittäin sulassa sovussa niin huippu-urheilijat, lapsiperheet kuin yksittäiset lomailijatkin. Vuokatti Sportissa järjestetään myös lomajärjestöjen tuettuja lomia. Vuokatti Sport sijaitsee keskellä Vuokatin matkailukeskusta, kauniin Särkisen järven rannalla. Tutustu esteettömyystietoihin Vuokatti Sportin sivuilla (linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Vuokatti Sportin alue on iso. Vastaanotto sijaitsee päärakennuksessa, jonka yhteydessä on myös erittäin herkullista ruokaa tarjoava O’Las -buffetravintola. Majoitusvaihtoehtoja on monia. Esteettömiä huoneita on päärakennuksen hotellihuoneissa (näihin on kuitenkin jyrkät luiskat) sekä noin 400 metrin päässä päärakennuksesta sijaitsevassa 2020 valmistuneessa Sporttitalossa. Sport Apartment -huoneistossa majoituimme mekin. Siellä majoittuessa etäisyys päärakennukseen kannattaa huomioida apuvälineratkaisuissa, sillä päivän aikana tulee väkisin kilometrejä ihan jo asunnon ja ravintolan väliä kulkiessa. Kaikki huoneistot ovat samanlaisia ja toisen kerroksen neljä huoneistoa on varusteltu esteettömiksi muun muassa tukikaitein. Me yövyimme ensimmäisen kerroksen huoneistossa 4103, joka oli muuten samanlainen kuin esteettömät huoneistot, mutta kylpyhuoneessa ei ollut tukikaiteita, sillä pärjään ilman niitä. Huoneistossamme oli kaksi makuuhuonetta, joissa molemmissa oli kaksi erillistä sänkyä, olohuoneen ja keittiön yhdistelmä, tilava kylpyhuone ja wc sekä pieni erillinen wc. Suihkujakkaran saa pyydettäessä. Huoneistoon päästäkseen täytyy kuitenkin selvitä kahdesta painavasta ovesta, ensin ulko-ovella ja sitten huonekäytävällä mikä voi olla haastavaa ilman avustajaa matkustavalle apuvälineen käyttäjälle. Tutustu esteettömäksi varustellun Sport Apartment -huoneiston esteettömyystietoihin ja 3D-kuvaan Vuokatti Sportin sivuilla (linkki avautuu uudessa välilehdessä). Alla olevalla videolla minä esittelen huoneistomme.

Vuokraa Ruokolan kartano esteettömiin juhliin tai isolle porukalle

Ruokolan kartano on iso huvila ihanassa maalaismaisemassa. Yhdessä tasossa sijaitsevassa huvilassa on paljon tilaa liikkua ja majoitustilaa 18 hengelle (ja tarvittaessa lisävuoteilla vielä muutamalle). Kaikkiin huoneisiin pääsee hyvin myös pyörätuolilla. Wc:t sijaitsevat käytävällä ja yksi vessoista on esteetön. Suihkutilat ovat isot, mutta saunaan ei ainakaan tällä hetkellä pääse kiinteiden lauteiden vuoksi esteettömästi. Myös sisällä olevaan porealtaaseen on porrasaskelmat. Iso ravintolasali sopii hyvin juhliin. Ruuat voi tilata pitopalvelusta tai valmistaa itse suuressa keittiössä. Kartano sopisi hyvin esimerkiksi esteettömien leirien pitopaikaksi, työpaikkojen tapahtumiin, isojen perheiden ja ystäväporukoiden tapaamisiin tai järjestöjen tapahtumiin. Oheisohjelmaa voi halutessaan hankkia Vuokatti Safarilta, mutta kartanon voi vuokrata myös ihan vain oman porukan rentouttavaan mökkilomaan ilman ketään ulkopuolista. Lisätietoa Vuokatti Safaris -sivuilla (linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Sanna istuu sähköpyörätuolissa punaisen Ruokolan kartanon edessä päällään sininen kukallinen paita ja mustat housut.
Ruokolan kartanon palju sisätiloissa.

Herkuttele Vuokatin ravintoloissa

Meillä oli ilo testata kolme ravintolaa Vuokatin alueen monipuolisesta valikoimasta. Kaikkiin alueen ravintoloihin voit tutustua Vuokatin matkailun sivuilla (linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Vuokatti Sportin O’las

Nautimme Vuokatti Sportin O’las -ravintolassa kolme maittavaa aamiaista, kaksi lounasta ja yhden päivällisen. Ruuat valmistuvat ravintolan omassa keittiössä ja vaikka kyseessä on suurelle ihmismäärälle ruokia tarjoava buffetravintola, oli ruoka todella hyvää ja monipuolista. Lounaalla ja päivällisellä on aina useampi lämpimän ruuan vaihtoehto, monipuolinen salaattipöytä, jälkiruoka ja ihanat tuoreet leivät. Ravintola on viihtyisä ja ateriat voi hyvällä säällä nauttia myös järvelle avautuvalla esteettömällä terassilla. Majoitukseen Vuokatissa voi sisällyttää haluamansa ruokailut ja niitä voi ostaa myös yksittäin. Voit siis piipahtaa syömään, vaikka et majoittuisikaan Vuokatti Sportissa. Päivän ruokalistat ja ruokailujen hinnat löytyvät Vuokatti Sportin sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen). Ravintola O’lasin läheisyydessä on tilava esteetön wc.

Kainuuravintola Kippo

Kainuulaisia makuja tarjoava ravintola Kippo (linkki avautuu uuteen välilehteen) sijaitsee Break Sokos Hotel Vuokatin yhteydessä. Meidän huoneistolta hotellille oli matkaa vain 250 metriä. Ravintolaan on esteetön sisäänkäynti Break Sokos Hotel Vuokatin kautta. Hotellin etuovella on hyvin jyrkkä luiska, jonka sähköpyörätuolini kyllä nousi. Helpompi kulku on maatasossa sijaitsevan aamiaishuone Hellan oven kautta, josta pääsee hissillä vastaanottokerrokseen ja siitä eteenpäin ravintola Kippoon. Ravintola Kipon läheisyydessä on esteetön wc. Kipon tunnelma on aivan ihana. Oven sulkeutuessa takana tuntuu kuin olisi astunut ihan eri maailmaan ja hämyisen tunnelman myötä myös eri vuodenaikaankin. Kesä tosin maistui lautasella. Söin alkuruuaksi kesälistalta taivaallisen hyvän samettisen kukkakaalikeiton. Salla nautti juustolautasen. Pääruaaksi valitsimme molemmat Kiantajärven kuhhoo eli paikallisesta järvestä nostettua tuoretta kuhaa hapanruiskuorrutteella. Jälkiruuaksi minä nautin tervajäätelöä ja Salla Poutapilven eli vaniljatuorejuustomoussea, marenkia ja tuoreita marjoja. Ihana kokemus!

Kesäravintola Bistro Nuas

Bistro Nuas on kesäaikaan auki oleva ravintola kauniilla paikalla, järven rannalla sijaitsevan hotelli Aateli Lakesiden (linkki avautuu uuteen välilehteen) yhteydessä. Vuokatti Sportilta Aateli Lakeside -hotellille on matkaa noin kaksi kilometriä. Aateli Lakesiden idylliseen päärakennukseen on loiva luiska, tosin ilman käsijohteita. Aulasta löytyy tilava esteetön wc, itseasiassa valoisin ja viihtyisin hetkeen näkemäni. Sen ovi avautuu sisäänpäin, mutta se ei haittaa, kun tilaa on reilusti. Bistro Nuaksessa on rentoa vanhan ajan tunnelmaa ja erinomainen ruoka. Minä nautin herkullista paistettua broileria ja Salla Nuas-burgerin. Jälkiruuaksi minä herkuttelin mehustettuja mansikoita kerman ja kinuskin kanssa ja Salla vaniljaista pannacottaa raparperihillokkeella. Viereiseen pöytään saimme seuraksemme upeat Miss Suomi -semifinalistit. Hotelli Aateli Lakesiden ja sen sisarhotelli Hotel Aateli Hillsiden huoneiden esteettömyydestä ei ole olemassa tietoa, joten esteettömyyskartoitus olisi varmasti paikallaan. Täällä olisi nimittäin tosi kiva yöpyäkin! Ainakin ravintolassa kannattaa kuitenkin kesäaikaan (31.8. asti ti-la klo 17-22) käydä herkuttelemassa.

Hotel Aateli Lakesiden sisäänkäynti, jossa luiska

Vuokraa väline liikkumiseen

Liikkumiseen Vuokatin alueella voi vuokrata välineitä. Vuokatti Sportin yhteydessä toimii Paralympiakomitean apuvälinevuokraamo. Vuokatin vuokraamossa on tällä hetkellä saatavilla mm. maastonojapyörä, maastokäsipolkupyörä, maastopyörätuoli, maastotandempyörä ja nokkapyörä. Sähköpyörätuolin käyttäjää nämä eivät hyödytä, mutta pääsin todistamaan maastokäsipolkupyörän ja maastopyörätuolin käyttöä, kun niitä hyödynsivät vahvakätiset manuaalipyörätuolin käyttäjät. Näytti tosi hyvältä! Välineisiin ja koko Suomen tarjontaan voi tutustua Välineet.fi -sivustolla (linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Mies istuu maastokäsipolkupyörässä ja toinen maastopyörätuolissa.

Avustajalleni vuokrattiin sähköpolkupyörä Vuokatti Ski Servicestä (linkki avautuu uudessa välilehdessä). Se oli älyttömän hyvä juttu. Minä pystyn sähköpyörätuolillani liikkumaan pitkiäkin pätkiä, mutta kävellen on raskasta pysyä mukana. Nyt kun meillä molemmilla oli sähköinen väline alla, kuljimme kahdessa päivässä yhteensä 44 kilometriä. Salla ei ollut ennen ajanut sähköpyörällä, mutta saimme lyhyen opastuksen ja se oli lopulta hyvin helppoa.

Nauti Vuokatin luonnosta

Vuokatin luonnosta voi nauttia monella tapaa myös esteettömästi. Vuokatin sivuille on koottu hyvin esteettömät reitit ja kuvaukset niistä sekä kesän että talven luonnosta nauttimiseen. Tutustu Vuokatti.fi -sivustolla (linkki avautuu uudessa välilehdessä). Läheskään kaikkea en ehtinyt testata, mutta seuraavat ihanuudet koin.

Särkisen esteetön rantareitti

Särkisen esteetön rantareitti on suuntaansa noin kilometrin mittainen reitti Vuokatti Sportin rannassa. Vuokatti Sportin ravintolan takaa lähtee upea pitkä ja loiva luiska alas rantaan. Tasainen rantatie on helppokulkuinen ja järvimaisema mykistävän kaunis. Reittiä voi kulkea ees taas ja molempiin suuntiin. Rantaan on tulossa myös uusi esteetön melontalaituri. Reitin tarkan esteettömyyskuvauksen voit lukea Vuokatti Sportin sivuilla (linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Kyltti, jossa lukee "Esteetön rantareitti" sekä järvi taustalla.
Sanna laskeutuu sähköpyörätuolilla pitkää ritiläluiskaa kohti rantaa.
Sanna laskeutuu sähköpyörätuolilla pitkää ritiläluiskaa kohti rantaa luiskan puolivälissä.
Sanna kulkee sähköpyörätuolilla rantatiellä ja hymyilee kameralle.
Särkisen rantareitin hiekkatietä ja järvimaisema.

Nousu Vuokatinvaaralle ja esteetön näköalatasanne

Sot­ka­mon ja Vuo­ka­tin mai­se­maa hal­lit­see 13 pe­räk­käi­sen vaa­ran jo­no. Vaaroista toiseksi korkein on Vuokatinvaara, joka koostuu Iso-Pöl­lys­tä, Pie­ni-Pöl­lys­tä ja Kei­mas­ta. Me nousimme Vuokatinvaaran huipulle kahdesti. Minä sähköpyörätuolilla kulkien ja Salla sähköpyörällä polkien. Matkaa Vuokatti Sportista kertyi asfalttitietä pitkin noin 4,5 kilometriä suuntaansa. Viimeiset kaksi kilometriä on tasaista, paikoin jyrkkää nousua. Nousu on asfalttitietä autotien reunassa, leveällä kevyen liikenteen väylällä, jota oli kiva kulkea sähköpyörätuolilla. Jos nousu on liikaa, huipulle pääsee myös autolla. Huipulla on näköalatasanne, jonka viereen voi pysäköidä auton liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella. Näköalatasanteen alussa on jyrkkä luiska, muuten nousu on loivaa. Käyminen kannattaa tavalla tai toisella, sillä ylhäältä avautuvat upeat näköalat. Ensi kerralla aion kokea myös auringonlaskun. Tarkempi esteettömyyskuvaus Vuokatin sivuilla (linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Sanna nousee sähköpyörätuolilla ylös Vuokatinvaaralle johtavaa tietä.
Sanna istuu sähköpyörätuolissa Vuokatinvaaran huipulla maastossa.

Jäätiönlammen laavu

Jäätiönlammen laavu sijaitsee keskeisellä paikalla monien Vuokatin alueen luontoreittien varrella. Sinne pääsee myös leveää tasaista tietä pitkin ja tarvittaessa myös auton voi pysäköidä noin 150 metrin päähän laavusta. Matkaa Vuokatti Sportilta Jäätiönlammen laavulle kertyi noin kaksi kilometriä. Laavua ei ole rakennettu esteettömäksi, mutta nuotion ääreen pääsee myös pyörätuolilla. Kauniin lammen rantaan ei ole esteetöntä kulkua. Tarkempi esteettömyyskuvaus Vuokatin sivuilla (linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Jäätiönlammen laavu.
Sanna istuu nuotiopaikan ääressä Jäätiönlammen laavulla.

Hiukan esteetön uimaranta Sotkamossa

Hiukan uimaranta, ehkä vielä kuvaavammalta nimeltään Kainuun Riviera sijaitsee Sotkamon keskustassa, pesäpallostadionin vieressä. Upealla hiekkarannalla on paljon aktiviteetteja (mm. lasten leikkipaikka ja ulkokuntosali) sekä ennen kaikkea luiska veteen. Rannan välittömässä läheisyydessä, rannalle johtavan mäen alla on liikkumisesteisten pysäköintipaikat. Rannan viereisessä rakennuksessa on siisti ja tilava esteetön wc. Rannasta lähtee myös luontopolkuja, joita en nyt testannut.

Hiukan umaranta. Vasemmalla järvi, etualalla lasten leikkipaikka.
Hiukan uimaranta yleiskuva.

Sotkamon venesatama

Sotkamon venesatamassa, noin 500 metrin päässä Hiukan uimarannasta, sijaitsee esteetön melontalaituri. Se helpottaa melomaan lähtöä erityisesti heillä, jotka pystyvät käsivoimien avulla siirtyä kanoottiin, mutta auttaa myös kanoottiin avustamista. Jos laiturilla ei ole melojia, se sopii todistetusti myös kesäfiilistelyyn. Kauniista maisemista fiilistelyyn suosittelen myös satamasta lähtevää järveä myötäilevää kävelytietä sekä satamassa sijaitsevaa Satama Caféta (linkki avautuu uudessa välilehdessä Satama Cafén Facebook-sivulle), joka on pieni kahvila täynnä suuria herkkuja! Minä ihastuin rapaperipiirakkaan, mutta tarjolla olisi ollut myös jäätelöä, kakkuja, suolaisia herkkuja ja muuta itse tehtyä ja paikallista. Tiskin luo pääsee pyörätuolilla ja viereisellä nurmikolla on pöytiä. Autolla pääsee venesatamaan aivan melontalaiturin ja kahvilan viereen.

Sotkamon venesataman esteetön laituri.
Satama Cafe Sotkamon satamassa.

Hurahda huippu-urheilun tunnelmaan

Minä hurahdin. Vuokatissa oli käynnissä huippu-urheiluviikko ja vuosittain juhannuksen jälkeisellä viikolla järjestettävä Vuokatin Aateli Race rullahiihtokilpailu, joka kokoaa huippuhiihtäjät Vuokattiin. Silloin on kuulemma aina myös helle, mikä taas sopii monelle lomailijalle. Täydellinen aika vierailla Vuokatissa siis. Vuokatin Aateli Race kilpailtiin tänä kesänä jo 20. kertaa. Se koostui tiistain prologista, jossa rullahiihdettiin Vuokatinvaaran juurelta huipulle. Keskiviikkoaamu alkoi puolestaan juoksulla (miehet 4,5 km ja naiset 3 km). Prologin ja juoksun yhteispisteet määräsivät lähtöjärjestyksen iltapäivän varsinaiseen kisaan, jossa hiihdettiin 12,5 km ensin Vuokatti Sportin rullahiihtoradalla (jonka haluan ensi kerralla kiertää sähkäpyörätuolilla!) päätyen Vuokatinvaaran huipulle. Iivo Niskanen voitti miesten sarjan ja Krista Pärmäkoski naisten sarjan. Kilpailua oli aivan todella mielenkiintoista seurata ja meistä tuli ihan faneja!

Sanna istuu sähköpyörätuolissa Vuokatin Aateli Racen lähtöalueella päällään vihreä mekko.
Vuokatti Aateli Racen naisten palkintojenjako. Mukana Miss Suomi Semifinalistit.

Vuokatissa olisi ehdottomasti koettava myös pesäpallo, joka meillä jäi tällä kertaa väliin. Sotkamon Jymy (linkki avautuu uudessa välilehdessä), on iso juttu ja pesäpallostadion Hiukan rannan tuntumassa upea. Kävin stadionilla ihastelemassa hyvän oloisia pyörätuolipaikkoja ja maisemaa, joka luonnollisesti avautuu kauniina myös pesäpallostadionilta, sillä kaikkialla Vuokatissa on luonto läsnä.

Sanna istuu sähköpyörätuolissa pesäpallostadionin katsomossa.

Mikä tahansa sinut Vuokattiin viekään kesällä, syksyllä (oi miten kaunis ruska-aika varmaan onkaan!) tai talvella, teet tämän kokemukseni mukaan hyvän valinnan!

Järvimaisema Vuokatin Särkisen rantareitin rannassa.

Lisää luettavaa

Vuokatin esteettömyyssivu
Palmuaseman jutut Suomen esteettömistä luontokohteista
Esteettömiä mahdollisuuksia Suomussalmella ja Kuhmossa
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Itse olen käynyt Vuokatissa vain talvella, ja paikka on todella monipuolinen. Kieltämättä kesä ja syksykin olisivat varmasti mainioita ajankohtia. Jymyn peliä haluaisin myös joskus katsomaan!

    Reply

Leave a Reply