Valikko

Kaupallinen yhteistyö: Visit Kouvola

En väitä, etteikö Kouvolan suhteen olisi ollut ennakkoluuloja. Olin käynyt kaupungissa kerran ennen tätä kesää, viisi vuotta sitten. Silloinkin koin paljon positiivisia yllätyksiä, mutta lähinnä hotellissa ja Tykkimäessä, jossa olin katsomassa Haloo Helsingin keikkaa. Kouvolan keskusta jäi silloin hyvin vieraaksi ja kaupunkia ympäröivistä mahdollisuuksista en tiennyt yhtikäs mitään. Ehkä siksi kuvittelin mielessäni vain ankeat harmaat betonitalot ja jonkinlaisen ankeuden, vaikken edes tiedä mistä se mielikuva tulee. Tänä kesänä yhteistyöni Visit Kouvolan kanssa avasi minulle huomattavasti lisää mahdollisuuksia, joita esteetön Kouvola tarjoaa. Kesän henkeen sopien muistin jälleen, että pieniä irtiottoja ja kaupunkilomia voi tehdä mitä yllättävimpiin lähikohteisiin. Tässä vinkkini Kouvolaan!

Saapuminen Kouvolaan

Kouvola on junamatkailijan unelma. Helsingistä alle 1,5 tuntia, Lahdesta puoli tuntia, Lappeenrannasta 40 minuuttia ja Joensuusta noin kolme tuntia. Joitakin mainitakseni. Kouvolan rautatieasemalla on korotetut laiturit ja junasta oli helppo poistua itsenäisesti. Raiteilla on hissit, jotka vievät alas tunneliin ja sitä kautta joko toisille raiteille tai Matkakeskukseen. Hisseissä oli hyvät opasteet sekä kirjaimin että pistekirjoituksella, tosin vain suomeksi. Myös Onnibussilla on yhteyksiä Kouvolaan eri kaupungeista. Onnibussit pysähtyvät Kauppakeskus Veturin luona, hieman keskustan ulkopuolella. Jos pystyt nousemaan portaita, myös muilla bussiyhtiöillä on tarjontaa ja monet näistä vievät Matkakeskukselle. Kouvolan Matkakeskus sijaitsee kätevästi kaupungin keskustassa ja sieltä on lyhyt matka Kouvolan hotelleihin ja keskustan paikkoihin. Myös monet paikallisliikenteen bussit pysähtyvät Matkakeskuksella. Vammaispalvelun lain mukaista kuljetuspalvelua käyttäen Kouvolaan pääsevät kouvolalaisten lisäksi myös ainakin Kotkassa, Haminassa ja Pyhtäällä asuvat.

Majoittuminen Kouvolassa

Kouvolan seudulla on useita eri majoitusvaihtoehtoja, jotka löydät Visit Kouvolan sivuilta. Esteetöntä majoitusta tarjoaa tietojeni mukaan kuitenkin vain Original Sokos Hotel Vaakuna Kouvola. Monen muun majoitusyrityksen sivut kävin läpi, mutta en löytänyt tietoa esteettömyydestä. Korjatkaa, jos tiedätte jotain salaista hyvää tietoa, jota ei ole nettisivuille laitettu!

Original Sokos Hotel Vaakuna Kouvola käy juuri läpi täyttä uudistusta. Majoituin hotellissa vierailullani viisi vuotta sitten ja oli hienoa päästä näkemään muutokset nyt heti tuoreeltaan! Hotellin ihana vaaleanpunainen ulkoasu on ennallaan, mutta sisäosat ovat käyneet läpi suuren uudistuksen. Osa huoneista on vielä kesken, mutta esteettömät huoneet, ravintola ja hotellin vastaanotto olivat valmistuneet juuri ennen vierailuani. Hotellin aula tuntui nyt avarammalta, mutta viiden vuoden takainen hyvä tunnelma ja ystävällinen palvelu oli ennallaan. Viihtyisä ravintola Frans & Rose oli sopivan täynnä väkeä ja sen myötä tunnelmaa arki-iltanakin, kun muu Kouvola tuntui hiljaiselta. Ruoka oli erinomaista. Vastaanotosta ravintolatasolle johtava ramppi on remontinkin jälkeen vielä melko jyrkkä, mutta siihen on lisätty karhennusta liukumisen estämiseksi. Ravintola jakautuu kahdelle eri tasolle. Alemmalle pääsee joko jyrkkää ramppia pitkin tai toisessa päässä olevalla hissillä, jonka avulla on esteetön kulku myös terassille. Pöytiä on kyllä myös ylemmällä tasolla ja aamiaispöytä on niin ikään siinä eli tasolta toiselle ei ole välttämätöntä mennä.

IMG_1705

IMG_1707

IMG_1719

IMG_1701

Hotellissa on kaksi esteetöntä huonetta, jotka myydään standard-huoneina. Meidän huoneemme, huone numero 340 oli ihanan tilava ja toki uutuutta hohtava. Hotellin huoneet on sisustettu kolmen Pohjois-Kymenlaaksoa kunnioittavan teeman mukaisesti: Pentik, Repovesi sekä Tykkimäki. Meidän huoneemme teema oli Repovesi, mikä näkyi erityisesti upeana koko seinän kokoisena kuvana Repoveden kansallispuistosta. Huoneessa oli kaksi sähkösäätöistä sänkyä, joita pystyi säätää selän ja jalkojen osalta. Sähköpistokkeita oli huoneen puolella runsaasti ja ne sijaitsivat hyvällä korkeudella. Kylpyhuone oli niin ikään tilava. WC-istuimen molemmin puolin oli tukevat seinäkiinnitteiset tukikaiteet ja suihkuseinää sai käänneltyä molempiin suuntiin. Suihkutuolia huoneessa ei ollut meidän vieraillessamme, mutta sen olisi saanut pyytämällä. Palautteeni myötä sen pitäisi olla jatkossa huoneissa jo valmiina. Muutamassa kohdassa on kuitenkin huonetta viimeisteltäessä unohdettu, että ollaan esteettömässä huoneessa. Kylpyhuoneen peili on korkealla, enkä nähnyt siitä itseäni. Kylpyhuoneen sähköpistoke on todella korkealla ja myös suihku oli sijoitettu telineeseensä korkeuksiin seisovan ihmisen mukaan. Lavuaarin alla oleva taso osuu pyörätuolin jalkalautoihin ja lavuaarin ääreen ei tällöin välttämättä ainakaan kaikilla pyörätuoleilla pääse. Huoneen puolella on erityisen runsaasti naulakoita, mutta niistä jokainen on sijoitettu seisovan ihmisen mukaan. Myös ilmastointisäätimeen on mahdoton yltää pyörätuolista käsin. Olen ollut näistä epäkohdista yhteydessä hotellin johtajan kanssa. Ilahduttavasti palautteeni otettiin todella positiviisesti vastaan ja näihin on tulossa muutoksia. Muuten huone oli nimittäin oikein kiva. Alla olevalla videolla esittelen huoneemme sellaisena kun se oli meidän vieraillessamme.

IMG_1583

IMG_1579

IMG_1581

Kulkeminen kaupungilla

Kouvola on yksi niistä kompaktin pienistä kaupungeista, joissa on helppo liikkua keskustan sisällä vain kävellen, apuvälineillä, pyörällä tai kuka milläkin. Kouvola kutsuukin itseään itsevarmasti ”Suomen parhaaksi kävelykeskustaksi”. Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat ry (EKK) palkitsi Kouvolan kävelykeskustan vuoden 2020 keskustapalkinnolla eli ihan perusteltua on Kouvolan itsevarmuus. Keskustan alueella suojateiden ylitykset on hyvin madallettu ja alueella oli helppo liikkua sähköpyörätuolilla. Kouvolan keskustaelämä keskittyy kävelykatu Manskin läheisyyteen. Manski alkaa Kouvolan kaupungintalolta ja kulkee monen ravintolaterassin ohi ennen kuin päättyy ennen rautatieasemaa. Manski oli tasainen ja sen varrella tosiaan oli paljon pysähdyspaikkoja. Keskustan reunamilla on myös paljon pieniä puistoja ja esimerkiksi Jaakonpuistossa lava, jossa järjestetään pieniä konsertteja ja tapahtumia.

IMG_1623

IMG_1632

IMG_1618

IMG_1603

Keskustan alueella kulkevat Kouvolan bussit ovat pääasiassa matalalattiaisia ja niissä on keskiovella ramppi pyörätuolia varten. Kouvolan bussiliikenteen sivut kertovat, että vammaisten henkilöiden saattajat matkustavat maksutta ja oikeuden maksuttomaan lippuun voi osoittaa parhaiten EU:n Vammaiskortilla, jossa on saattajaa kuvaava A-merkintä. Keskusta-alueen ulkopuolelle, esimerkiksi Repoveden kansallispuistoon, Tehdasmuseo Verlaan ja Arboretum Mustilaan vievät bussit eivät ainakaan kesällä 2020 olleet esteettömiä.

Ravintolat ja kahvilat

Kouvola yllätti erityisesti kivoilla kahviloilla ja ravintoloillaan. Nautimme erinomaisen lounaan Mimosan Aito -ravintolassa, joka avasi juuri vierailupäivänämme uusissa tiloissa. Mimosan Aidossa on arkipäivisin monipuolinen lounaspöytä ja keskiviikosta lauantaihin iltaisin myös A la Carté -lista. Mimosan Aidossa painotetaan puhtaita, tuoreita ja sesongin mukaisia raaka-aineita ja valikoimaa on runsaasti myös kasvissyöjille. Iso suositus! Mimosan Aitoon pääsi helposti sähköpyörätuolilla sisään. WC-tilat sijaitsevat alakerrassa, mutta sinne menee kuulemma hissi ja esteetön wc löytyy. Illallispaikaksi olimme miettineet Kauppakeskus Hansan yhteydessä sijaitsevaa Lamykin’s Cookhousea, joka on saanut hyvät arvostelut TripAdvisorissa. Ravintolaan olisi päässyt esteettömästi (sisäkautta myös terassille, ulkokautta kulkiessa terassille oli kynnys) ja viikonloppuna siellä olisi varmasti ollut porukkaa ja tunnelmaa, arki-iltana hiljaisempaa. Päädyimme siksi illalliselle hotellimme Original Sokos Hotel Vaakunan yhteydessä sijainneeseen Frans & Rose -ravintolaan, joka on hyvä valinta, vaikkei hotellissa majoittuisikaan.

IMG_1588

IMG_1591

IMG_1592

Kahviloista suosikiksemme nousi Kahviputiikki Papulaari. Matkakeskuksen lähellä sijaitseva Papulaari tarjoaa laadukkaita pienpanimokahveja, kouvolalaisen Nirvana Tea:n teetä ja vitriinin täydeltä lähituotettuja herkkuja. Myös lounaskeittoa ja salaattia oli saatavilla. Nautimme hyvää kahvia, teetä ja porkkanakakkua. Mukaan lähti Kouvolan lakritsia ja Nirvana Tea:n ihanaa Artisaani Earl Grey -teetä. Papulaarissa on myös erilaisia Kouvola-tuotteita. Esteetöntä wc:tä kahvilassa ei ole. Tilat ovat melko ahtaat ja pienelle ylätasanteelle on kynnys, mutta pärjäsin sähköpyörätuolillani hyvin. Kahvila Naapantuuraan emme valitettavasti ehtineet, mutta se oli niin ikään listallamme ja näytti tosi kivalta. Kävelykatu Manskilla sijaitsevalla klassikkokahvilalla on myös iso kesäterassi.

IMG_1646

IMG_1637

IMG_1643

Ostokset

Kun jaoin Instagramissani tunnelmia Kouvolasta, ehdottomasti eniten reaktioita herätti Tiimari! Kouvolassa, Kauppakeskus Valtarissa, sijaitsee nimittäin Suomen ainoa Tiimari-kauppa. Tiimareita oli ennen vähän kaikkialla ja se oli yksi lapsuuteni suosikkikaupoista. Kouvolassa pääsee vielä nauttimaan nostalgiasta ja Tiimarin sekalaisen runsaasta valikoimasta. Kouvolan keskustassa on monta pienempää ostoskeskusta, joissa on helppo liikkua ja joista löytyy monipuolinen valikoima Suomen suosituimpia vaateliikkeitä yms. Hieman ainutkertaisempaa kouvolalaista löytyy muun muassa laukkukauppa Vaitiselta ja paikallisia tuotteita myös mukaan ostettavaksi kahvila Papulaarista. Kouvolan museokortteleista löytyy pieniä käsityöliikkeitä, mutta mikään niistä ei näyttänyt esteettömältä. Museokortteleiden läpi kannattaa kuitenkin kulkea, sillä alue on kaunis! Kouvolan ulkopuolelta, esimerkiksi Tehdasmuseo Verlasta (kts. alempana), löytyy myös uniikkia ostettavaa. Kaakkois-Suomen suurin ostoskeskus, Veturi, sijaitsee keskustan ulkopuolella, mutta sinne pääsee keskustasta esimerkiksi matalalattiabussilla.

IMG_1596

IMG_1599

IMG_1648

IMG_1651

Poikilo-museot

Poikilo-museot koostuvat Kouvolatalossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta, Kouvolan kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Meidän vierailun aikana taidemuseossa oli Luonnon edestä -näyttely. 24.9.2020-10.1.2021 taidemuseossa on taidetta Emil Aaltosen kokelmasta ”Kauneuden aarteita” -näyttelyssä. Kaupunginmuseossa olevasta kiinnostavasta Kartanoiden Kouvola -näyttelystä ehtii nauttia lokakuuhun 2021 saakka. Poikilo-museoissa oli helppo liikkua sähköpyörätuolilla. Sisäänkäynnillä on ramppi ja yksi ovista avautuu painikkeella. Yläkerran Kaupunginmuseoon pääsee hissillä, jonka henkilökunnan edustaja tuli avaamaan. Taidemuseon rampit saattavat olla liian jyrkkiä itse kelaavalle manuaalipyörätuolin käyttäjälle. Taidemuseon yläkertaan johtavaan hissiin tarvitaan niin ikään henkilökunnan avainta. Kaikki toimi kuitenkin hyvin. Vammaisen henkilön avustaja pääsee museoihin maksutta.

IMG_1658

IMG_1665

IMG_1674

IMG_1678

IMG_1671

IMG_1685

IMG_1684

IMG_1681

UPM Verlan tehdasmuseo

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on UNESCO:n maailmanperintökohde, yksi Suomen seitsemästä. Mieletön paikka! Verla sijaitsee reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Kouvolan keskustasta. Me kuljimme matkan Jyrki Pakkasen invataksilla. Todella hyvää palvelua – suosittelen lämpimästi! Jyrki Pakkasella on myös iso, 33 paikkainen esteetön bussi, jossa on 7 pyörätuolipaikkaa sekä pienempiä busseja eli kuljetukset onnistuvat myös ryhmille.

Pahvitehdas ja puuhiomo ovat olleet Verlan sydän 1870-luvulta lähtien. Tehdas oli toiminnassa 1964 vuoteen saakka lähes alkuperäisin menetelmin. Alueelle kuljetettiin uittamalla kuusipuut, jotka siirrettiin hevosten avulla tehtaaseen kuorittaviksi ja pätkittäviksi. Monen fyysistä ihmistyötä vaatineen vaiheen jälkeen niistä tuli lopulta Verlan tehtaan päätuotetta: valkoista puupahvia, jota käytettiin muun muassa pakkauksissa ja kirjansidonnassa ympäri maailman. Museoksi alue muutettiin vuonna 1972 ja UNESCO:n maailmanperintökohteiden luetteloon Verla hyväksyttiin vuonna 1996. Verlassa pääsee sukeltamaan suoraan vanhaan aikaan. Opastetuilla kierroksilla mennään sisään tehtaaseen ja tutustumaan sen koneisiin, jotka ovat alkuperäisillä paikoillaan. Kierroksella ei kuitenkaan keskitytä pelkkiin rakennuksiin ja koneisiin, vaan ennen kaikkea tuon ajan ihmisten ja tehdastyöläisten elämään ensin videon avulla ja sitten oppaan elävien tarinoiden. Tällaisista museoista tykkään ihan todella paljon!

IMG_1787

IMG_1794

IMG_1780

Verlan sivuilla kerrotaan yksiselitteisesti, ettei Verlan tehdasmuseo ole esteetön. Ei se täysin olekaan, mutta toivottavasti lause ei pelota apuvälineillä liikkuvia kävijöitä pois. Opastettu kierros oli nimittäin osittain esteetön. Kaikki kierrokset alkavat Verlan historiasta kertovalla dokumenttifilmillä. Se näytettiin esteettömässä tilassa. Tämän jälkeen siirryimme puuhiomoon, jonne pääsin hyvin, ja jossa näin muun muassa mielenkiintoisimmat koneet. En toki tiedä mitä vielä olisi tullut, mutta koen, että sain vierailusta paljon irti ja kuulin tunnin mittaisella osittaisella kierroksella paljon. Myös piha-alueella pääsin kulkemaan, vaikka paikoin alueella onkin jyrkkiä mäkiä. Näin lampaat, kanat ja ihanan pihapiirin. Osaan puodeista pääsin hyvin ja tallirakennuksessa oli esteetön wc. Ravintola Verlaan en päässyt sisään, mutta meitä palveltiin ulos ja pihan pöydissä nautimme taivaallisen hyvät suolaiset vohvelit, mikä toimi aurinkoisena loppukesän päivänä erinomaisesti. Ravintolan saisi esteettömäksi ainakin siirrettävän rampin avulla. Myös Viiniverlan viinipuodin saisi esteettömäksi siirrettävällä rampilla. Viiniverlan myyjä oli sattumalta Palmuaseman fani, ihana kohtaaminen! Tällaisenaankin Verla oli kuitenkin ehdottomasti käymisen arvoinen.

IMG_1721

IMG_1732

IMG_1740

IMG_1744

IMG_1752

IMG_1746

IMG_1749

IMG_1775

IMG_1757

IMG_1773

IMG_1771

IMG_1769

IMG_1766

IMG_1777

IMG_1799

Repoveden kansallispuisto

Tällä kertaa en ehtinyt tutustua Kouvolan alueen luontoylpeyteen, Repoveden kansallispuistoon, mutta kuka tietää vaikka tulisi vielä mahdollisuus syysretkeen. Repovedellä on joitakin esteettömiä reittejä, muun muassa 800 metriä suuntaansa oleva Talaksen reitti ja 900 metriä suuntaansa oleva Sukeltajaniemen reitti, jotka molemmat ovat vaativia esteettömiä reittejä eli avustaja voi olla tarpeen, jos apuvälineesi eivät ole sähkökäyttöisiä. Alueella on myös esteettömiä käymälöitä. Luontoon.fi -sivustolla on tietoa reiteistä ja palveluista. Repoveden kansallispuistoon on Kouvolasta matkaa noin 45 kilometriä.

Arboretum Mustila

Mustilassa, noin 25 kilometrin päässä Kouvolasta, sijaitsevassa Arboretum Mustilassa vierailin kesäkuussa. Silloin atsaleoiden ja alppiruusujen kukinta oli kauneimmillaan. Lue kokemukseni täältä.

IMG_20200614_120547

Kiitos Kouvola, oli kiva yllättyä!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply