Valikko
Kylpylät / Pohjois-Suomi / Suomussalmi

Esteetön kylpylä Kiannon Kuohut

Kaupallinen yhteistyö:
Naturpolis Rannikolta tuntureille -hanke ja Visit Suomussalmi

Kiannon Kuohut on Suomussalmella sijaitseva virkistyskylpylä, jonne pääsin kurkistamaan kotimatkallani Kuusamosta kohti etelää maaliskuussa 2021. Suomussalmi sijaitsee noin 140 kilometriä Kuusamosta etelään ja reilu 100 kilometriä Kajaanista pohjoiseen. Aiemmin tunsin Suomussalmen lähinnä upeasta Hossan kansallispuistosta, jonka esteettömyyteen tutustuin ruskareissullani muutama vuosi sitten. Luonto onkin yksi Suomussalmen vahvuuksista. Hossa on alueen tunnetuin luontokohde, mutta esteettömiä luontoreittejä kulkee myös Suomussalmen keskustan ympäristössä. Alla olevissa kuvissa näkyy esimerkiksi esteetön reitti ja sen varrella oleva kalastuslaituri. Meidän vierailun aikaan se oli lumen peitossa, emmekä muutenkaan ehtineet tällä kertaa tutustua Suomussalmeen tarkemmin, mutta toivottavasti vielä joskus.

Kuva: Hannu Huttu
Kuva: Hannu Huttu

Kiannon Kuohut sijaitsee aivan Suomussalmen keskustassa. Kylpylän vieressä toimii Hotelli Kiannon Kuohut. Siellä ei valitettavasti ole tällä hetkellä esteettömiä huoneita. Tavallisiin huoneisiin pääsee kyllä myös apuvälineillä, mutta kylpyhuoneissa ei ole huomioitu esteettömyyttä ja ne ovat kuulemma ahtaita. Hotellin ravintolaan pääsee kuitenkin esteettömästi ja yleisissä tiloissa on esteetön WC, jos kylpylävisiittiin haluaa yhdistää vaikkapa ruokailun. Kylpylän puolella on myös kahvio ja sieltä saa aivan taivaallisen hyvää pannukakkua. Ihan jo sen takia kannattaa pysähtyä Suomussalmella ihan vaikka ohilkulkumatkalla.

Kiannon Kuohut kylpylässä esteettömyys on huomioitu hyvin. Pukeutumistilat ovat tilavat sekä miesten että naisten puolella. Verholla eristettävä erillinen pukeutumistila tarjoaa tarvittaessa omaa rauhaa. Suihkupyörätuoleja on saatavilla, samoin suihkutuoleja suihkutiloihin. Tavalliseen saunaan ja höyrysaunaan mahtuu kumpaankin useampi suihkupyörätuoli kerrallaan. Pukeutumistiloissa on myös esteetön wc, samoin kylpylän aulassa. Myös yksityisiä pukuhuoneita on saatavilla esimerkiksi tilanteisiin, joissa avustava henkilö on eri sukupuolta.

Höyrysauna, kuvaushetkellä ilman höyryä.

Allasosastolla on lämmin vesihieronta-allas, kuntouintiallas, porealtaita, kylmäallas sekä lastenallas. Siellä on myös ihanan lämmin (monissa kylpylöissä ilma on aika viileä), valoisaa ja viihtyisää. Lämpimään vesihieronta-altaaseen ja kuntouintialtaaseen pääsee kattonostimella. Siinä on valmiina nostoliina, mutta voit myös käyttää omaa nostoliinaasi, jos sinulla on sellainen. Henkilökunta avustaa nostimen käytössä. Nostin on sijoitettu siten, että samalla nostimella pääsee molempiin altaisiin, jolloin voit nousta suoraan altaasta toiseen.

Pääsimme kurkistamaan myös kylpylärakennuksessa sijaitsevaan kuntosaliin sekä liikuntasaliin. Molemmat toimivat hyvin myös esteettömyyden näkökulmasta. Toivottavasti myös majoitustiloja saataisiin jonain päivänä esteettömiksi, sillä Kiannon Kuohut toimisi loistavana tukikohtana niin yksittäisille matkailijoille kuin ryhmillekin Kainuun kauneuteen tutustuttaessa! Suomussalmen runsaaseen tarjontaan niin luonnon kuin kulttuurin saralla voit tutustua Suomussalmen sivuilla.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply