Valikko
Hotellit Suomessa / Kylpylät / Saimaa

Esteetön kylpyläloma Imatran kylpylässä

Tässä äärettömässä lämmön ja matkojen kaipuussa olen löytänyt Suomen kylpylät. Esteettömiä sellaisia ei kovin runsaasti ole, mutta olemassaolevat hyvät olen päättänyt kokea. Nyt on erinomainen hetki nauttia uintilomasta rauhassa, sillä etenkin arkisin kylpylöissä tuntuu olevan hyvin rauhallista. Erittäin huono asia yrityksille, mutta erinomainen rauhallista vedessäoloa rakastaville. Tammikuun lopun kylpyläloma vei vuonna 1985 valmistuneeseen ja 2000-luvun alussa uusittuun ja laajennettuun Imatran kylpylään. Seurakseni lähti avustajani Sophien lisäksi veljentyttöni Anni. Meillä oli tosi kiva loma!

Saapuminen

Viikko sitten ostamani auto pääsi ensimmäiselle reissulleen. Kuinka onnellinen siitä olenkaan! Niin kätevää pakata tavarat autoon ja purkaa suoraan kohteessa. Invapysäköintipaikkoja oli Imatran kylpylässä useampi sisäänkäynnin läheisyydessä. Auton hankinta eteni niin ripeästi, että tätä kylpylälomaa varatessani en osannut kuvitellakaan, että menisimme paikalle omalla autolla. Silloin suunnitelma oli mennä junalla Helsingistä Imatralle ja tilata invataksi Imatran rautatieasemalta kylpylään. Matkaa tuolle välille kertyy noin viisi kilometriä. Myös Onnibus kuljettaa Helsingistä Imatralle ja osa myös Tampere-Lahti-Kouvola-Lappeenranta-Imatra -busseista ajetaan esteettömällä kaksikerroskalustolla. Rautatieasemalta ja bussiasemalta kulkee kylpylälle paikallisliikenteen bussilinja 5. Aikataulusta löytyy pyörätuolisymboli, joten ilmeisesti vuorot ajetaan matalalattiakalustolla.

Majoitus

Imatran kylpylä tarjoaa majoitusta eri tasoisissa hotellihuoneissa sekä läheisissä loma-asunnoissa. Kylpylän nettisivuilla ei kerrota esteettömyydestä mitään, eikä esteettömiä huoneita esitellä. Kannattaisi, sillä hotellin promenaadisiiven neljännen kerroksen (samassa kerroksessa kuin vastaanotto) promenaadihuoneet ovat vastaanottovirkailijan mukaan kaikki esteettömiä. Tällöin esteettömiä huoneita olisi noin 20. Me yövyimme promenaadihuoneessa 406. Pyysin kyseistä huonetta, koska olin yöpynyt siinä työmatkallani useampia vuosia sitten ja tiesin, että siellä on wc-istuin minulle oikein päin eli tilaa siirtymiseen on istuimen oikealla puolella. Huone oli oikein toimiva. Siellä oli kaksi erillistä sänkyä ja pieni syvennys, jossa oli vuodesohvasta tuleva sänky ja seinästä taittuva yläsänky. Näiden lisäksi huoneeseen saisi vielä yhden lisävuoteen tai vauvansängyn eli se voisi majoittaa viisi henkeä. Meille kolmelle huoneessa oli oikein hyvin tilaa. Lisätilan saamiseksi käänsimme vielä yhden sängyn poikittain, vaikka sänkyjen normaaliasennossakin mahduin kyllä hyvin liikkumaan. Huoneessa oli parveke, joka olisi kesällä ihana lisä. Pöydältä löytyivät vedenkeitin, teet ja kaakaot, jotka maistuivat pakkaspäivän ulkoilun jälkeen. Minibarista olis voinut ostaa lisää herkkuja. Kaapeissa oli hyvin tilaa ja matkalaukulle löytyi taso. Kylpytakit ja tossut olivat kätevät kylpylään siirtyessä. Kylpyhuoneessa oli riittävästi tilaa ja omiin tarpeisiini täydellinen lavuaari, ne kun usein ovat esteettömissä huoneissa liian syviä ja ylettyminen hanaan on hankalaa. Suihkutuolia ei ollut, mutta uskallan olettaa, että sellaisen saa pyydettäessä. Minulla oli oma suihkupyörätuoli, mutta niitä oli runsaasti myös kylpyläosastolla lainattavissa. Alla olevalla videolla esittelen huoneemme.

IMG_3258

IMG_3263

IMG_3266

Kylpylä Taikametsä

Monipuolinen kylpylä Taikametsä oli auki aamusta iltaan ja vapaasti hotellivieraiden käytettävissä. Me hyödynsimme sitä joka päivä. Kahtena ensimmäisenä päivänä kävimme iltapäiväuinnilla ja lähtöpäivänä aamu-uinnilla. Naisille ja miehille oli molemmille käytössä muutama eri pukuhuone ja saunoja. Me hyödynsimme joka kerralla pukuhuone 1:stä, joka vaikutti tilavimmalta. Tilaa olikin oikein hyvin ja etäisyyden pitäminen muihin oli helppoa. Suurimmaksi osaksi olimme pukuhuoneessa keskenämme tai korkeintaan muutaman muun henkilön kanssa samaan aikaan. Sähköpyörätuolini sain hyvin nurkkaan niin, ettei se ollut kenenkään tiellä. Käytössä oli vain jokatoinen pukukaappi. Pukuhuoneessa oli esteetön wc. Myös suihkutiloissa oli hyvin tilaa. Yhden suihkun luona oli seinästä taittuva tukeva suihkutuoli. Suihkupyörätuoleja oli pukuhuoneiden ulkopuolella varastossa ainakin viisi. Kaikissa suihkuissa oli aikakatkaisu, vettä tuli kerrallaan melko lyhyt aika ja painiketta sai painaa usein. Saunoja oli suihkujen yhteydessä kaksi ja toisessa niistä oli hyvin tilaa useammallekin pyörätuolille. Kiuasta ei oltu upotettu lattiaan, mutta lämpöä tuli ihan hyvin myös alas. Kokeilimme myös vieressä ollutta höyrysaunaa. Se oli yhteinen naisille ja miehille. Kapea suihkupyörätuolini mahtui juuri ja juuri ovesta, mutta höyryä oli pienessä tilassa niin vähän, että emme innostuneet ajatuksesta, että siellä oltaisiin ilman uima-asuja miesten puolelta tulevien kanssa… Höyrysaunoja oli muitakin, mutta niitä emme testanneet.

Taikametsän isoimpaan monitoimialtaaseen johti loiva ramppi. Monitoimiallas on kylpylän iso sydän. Siellä on tunnelmallisia kivetyksiä ja kasvillisuutta sekä erilaisia osuuksia: Porepenkki, vesihierontapisteitä, poreallas (syvennys, johon pääsi vettä pitkin), siltoja ja pieniä erillisiä soppeja. Nyt kun väkeä ei ollut paljon, altaasta löytyi kuitenkin myös paljon kohtia, joissa ei ollut itselleni hankalia virtauksia. Allas on tosin toteutettu niin, että ihmiset jakautuvat hyvin eri osuuksiin, vaikka väkeä olisikin enemmän. Veden korkeus vaihtelee eri kohdissa 50-140 cm:n välillä, mutta pääsääntöisesti on matalaa. Se sopi mitä parhaiten tällaiselle lyhyelle, mutta voi olla hankalaa pidemmille ihmisille, jos ei jalkoja saa pidettyä koukussa. Lämpöä altaassa oli arvioni mukaan noin 28-30 astetta. Muihin altaisiin on loivat portaat molemminpuolisilla kaiteilla. Kylpylässä on myös siirrettävä nostin, jolla pääsee useampiin altaisiin, muun muassa terapia-altaaseen. Ulkoaltaaseen ei kuitenkaan pääse silläkään. Allasvalvojan mukaan nostimen tarpeesta pitää etukäteen ilmoittaa. Vastaanotossa sanottiin, että saman päivän ilmoitus riittää, mutta tämä käytäntö jäi nyt vähän epäselväksi (laita alle kommenttia, jos tiedät asiasta enemmän!). Me pidimme nimittäin niin paljon monitoimialtaan rampin helppoudesta, että emme lopulta muihin altaisiin kaivanneet. Niihin voi tutustua kylpylän sivuilla. Monitoimialtaassa valot vaihtelivat ja aina aika-ajoin iski ukkosen jyrinä ja valoilla toteutettu salamointi. Kerran jouduimme myös keskelle sumua, joka peitti suurimman osan altaasta. Allasbaari oli valitettavasti vain portaiden päässä. Kaikenkaikkiaan allasosastolla oli kuitenkin kiva tunnelma ja tykkäsimme tosi paljon.

IMG_3366

IMG_3367

IMG_3353

IMG_3322

IMG_3342

IMG_3350

Muut palvelut ja koronahuomiot

Monipuoliset buffet-aamiaiset nautimme ravintola Pistaasissa. Valikoima oli runsas ja kesällä ehdottoman lisäbonuksen olisi tuonut mahdollisuus nauttia aamiaisesta terassilla Saimaalle katsellen. Illalliset nautimme A la carte -ravintola Kastanjassa, joka on osa Pistaasia. Myös päivällisbuffet olisi ollut molempina iltoina tarjolla. Ravintolassa on myös lounasbuffet, mutta tulo- ja lähtöpäivänä söimme lounaat tien päällä ja kokonaisena kylpyläpäivänämme teimme lounasretken Imatran keskustaan.

Kylpylän promenaadi toi matkakaipuisen mieleen risteilyaluksen. Promenaadin varrella on kauppoja, kauneushoitola ja kahvila Akseli G. Se sijaitsi valitettavasti portaiden päässä, eikä esteetöntä pääsyä ollut, mutta pöytiä oli myös promenaadilla ja tarvittaessa henkilökunta palvelee pöytiin. Portaiden alapäässä oli soittokello. Erityismaininta kahvilan älyttömän hyvälle suklaapehmikselle! Kahvilasta saa myös ruoka-annoksia ja monenlaisia herkkuja. Promenaadin päässä on pelialue, jossa on erilaisia kolikkopelejä. Sieltä taas pääsee keilahalliin, jonne ei kuitenkaan ole esteetöntä kulkua. (EDIT: Vastaanotosta minulle sanottiin, ettei keilahalliin ole esteetöntä kulkua, mutta lukijani oli löytänyt keilailun ilon nimenomaan tässä keilahallissa, johon pääsee promenaadikäytävän hissillä. Hyvä esimerkki siitä, kuinka tärkeää on, että jokainen hotellin henkilökuntaan kuuluva tuntee kaikki esteettömyyteen liittyvät asiat). Beauty Spa Wellamossa kävin puolen tunnin kevyessä jalkahoidossa hoidattamassa varpaani kuntoon. Hoito sisälsi jalkakylvyn, kuorinnan, varpaan kynsien leikkauksen ja viilauksen sekä jalkavoiteen.

Korona-aika oli Imatran kylpylässä huomioitu mielestäni hyvin. Yleisten tilojen siivousta on tehostettu ja siivoojia näkyikin paljon. Siellä täällä on kylttejä, joissa toivotaan asiakkailta kasvomaskien käyttöä kaikissa yleisissä tiloissa. Ehkä noin puolet asiakkaista toivetta toteutti ja erityisesti aamiaisbuffetin ympärillä olisin toivonut näkeväni kaikilla maskit. Käsidesiä hotelli tarjosi joka kulman takana. Nyt oli sen verran väljää, että turvavälejä muihin pystyi pitämään ihan joka tilanteessa.

IMG_3361

IMG_3271

IMG_3371

IMG_3363

IMG_3362

IMG_3372

IMG_3376

Ulkoalueet ja Imatran keskusta

Imatran kylpylä sijaitsee ihanalla paikalla Saimaan rannalla. Rantoja kiertävät kävelytiet, joita pääsin kulkemaan myös näin talviaikaan. Kesäaikaan rannoilla on kahviloita ja venesatama. Tosi kaunista varmasti kaikkina vuodenaikoina.

Imatran keskustassa kävimme pyörähtämässä kävelykadulla ja nautimme hyvät kanasalaatit kävelykadun Rossossa. Imatrankoski, kaupungin tunnetuin nähtävyys, oli upea näin talvellakin. Imatrankoski on itseasiassa Suomen vanhin matkailunähtävyys ja kansallismaisema, jota on käyty ihastelemassa 1700-luvulta lähtien. Keskusta oli hyvin hiljainen ja kylmässä viimassa emme kauaa viihtyneet, mutta kannatti ehdottomasti käydä.

Ihana arjen miniloma!

IMG_3297

IMG_3285

IMG_3283

IMG_3310

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply