Valikko
Aulanko / Hotellit Suomessa / Kylpylät

Esteetön kylpyläloma Scandic Aulangossa

Mennyttä syksyä ovat piristäneet pienet arjen irtiotot. Marraskuun alkupuolella vietimme neljän hengen porukalla vuorokauden kylpyläloman Scandic Aulangossa Hämeenlinnan kyljessä. Valitsimme arkiyön maanantaista tiistaihin, jotta kylpylässä olisi mahdollisimman rauhallista. Se tavoite täyttyi aivan erinomaisesti!

Scandic Aulanko sjaitsee huikean kauniilla paikalla luonnon kauneuden keskellä ja hyvien kulkuyhteyksien päässä. Näytän tämän jutun lopussa yhden esimerkin siitä mitä luonnon kauneudella tarkoitan ja kirjoitan siitä vielä erikseen. Me saavuimme paikalle ystäväni esteettömällä autolla, jonka saimme pysäköityä aivan pääoven läheisyyteen. Hämeenlinnan rautatieasemalle on Scandic Aulangolta noin viisi kilometriä ja sieltä kulkee hotellin oven eteen paikallisliikenteen bussi. Ainakin kaikki ne, jotka minä bongasin, olivat esteettömiä. Scandic Aulangon historia yltää pitkälle. Nykyisen kylpylähotellin ensimmäinen osa valmistui jo vuonna 1938 ja sitä pidettiin aikansa arkkitehtuurisena sensaationa. Hotellia laajennettiin 60-, 70- ja 90-luvuilla ja nykyinen kylpyläosasto otettiin käyttöön vuonna 2006. Hotelli kuului vuosia Rantasipi-ketjuun, joka muuttui yrityskaupan myötä Scandiciksi keväällä 2018. Tämä historiapläjäys selittää sen, miksi esteettömyys toteutuu varsin hyvin kylpyläosastolla, joka on hotellin uusin osa, mutta muuten ikä näkyy myös esteettömyysratkaisuissa.

Scandic Aulangon sisäänkäynti

Hotellin sisäänkäynnillä on ramppi. Sähköpyörätuoli nousi sen vaivatta, mutta manuaalipyörätuolin kelaajalle tai työntäjälle se saattaa tuntua jyrkältä. Kylpylään tuleville päiväkävijöille on erillinen sisäänkäynti. Hotellissa on vain yksi esteetön huone, joka sijaitsee samassa kerroksessa kuin vastaanotto. Huoneessa oli kaksi erillistä ei-sähkösäätöistä sänkyä ja huoneen puolella tosi hyvin tilaa liikkua. Parvekkeelle oli kynnys. Kylpyhuone oli tilava, mutta wc-istuin sijaitsi itselleni tosi hankalasti aivan kiinni seinässä juuri sen puolen osalta, josta minun pitäisi pystyä siirtymään. Toisella puolella wc-istuinta oli seinästä taittuva tukikaide ja toisella puolella seinään kiinnitetty tukikaide. Huoneessa oli wc-istuimen koroke, jonka olisi halutessaan voinut ottaa käyttöön. Pidetsuihku oli wc-istuimen lähellä lavuaarin alla. Suihkutuolina toimi muovituoli. Minä hyödynsin mieluummin käytävällä ollutta yleistä esteetöntä wc:tä, joka oli tosin hyvin ahdas. Ystäväni olisi tarvinnut myös esteettömän huoneen, mutta pärjäsi yhden yön viereisessä tavallisessa huoneessa. Huone oli saman kokoinen kuin esteetön huone, mutta kylpyhuoneeseen oli kapea ovi ja korkea kynnys. Alla olevalla videolla esittelen esteettömän huoneemme.

Esteetön huone

Esteettömän huoneen kylpyhuone

Huoneemme vieressä oli hissi, jolla mentiin alas käytävälle, jota pitkin pääsi kylpyläosastolle. Käytävä oli varsin pitkä ja siitä avautui paikoin näkymät talvipuutarhaan. Huoneessa oli kylpytakit, joihin oli ihanan helppo kääriytyä uinnin jälkeen ja jättää pukeutumisen huoneeseen. Ennen ensimmäisiä uinteja nautimme lounasta kylpyläosaston Café & Restaurant Karlbergissä. Vierailumme aikaan hotellin ravintola oli suljettuina, mutta kylpyläosaston kahvila onneksi palveli osan aikaa päivästä. Listalta löytyi paljon legendaarisia (ja ihanan epäterveellisiä) annoksia, esimerkiksi ikisuosikkini makkaraperunat. Kahvilasta avautui näkymät altaille ja altaan isoista lasiseinistä taas ulos järvelle.

Pukuhuoneet sekä suihku- ja saunatilat olivat erikseen naisille ja miehille. Hotelliasukkaille oli molemmissa pukuhuoneissa lisäksi oma pukukaappialue. Pukuhuoneen yhteydessä oli tilava inva-wc, johon oli pääsy sekä hotelliasukkaiden puolelta että päiväkävijöiden puolelta. Hotelliasukkaiden pukuhuone oli pieni, mutta vierailumme aikaan siellä sai olla koko ajan lähes omissa oloissaan. Päiväkävijöiden pukuhuone näytti huomattavasti isommalta. Suihku- ja saunatilat olivat yhteiset päiväkävijöille ja hotelliasukkaille. Olisimme saaneet käyttää myös yksityispukuhuonetta, jota kävimmekin kurkkaamassa. Sieltä olisi kuitenkin pitänyt tulla saunaan yleiselle puolelle ja kulkea altaille käytävän kautta, joten koimme helpommaksi hyödyntää yleisiä tiloja. Sitä ei myöskään oltu suunniteltu esteettömäksi, eikä siellä ollut esimerkiksi esteetöntä vessaa. Minulla oli mukana oma suihkupyörätuoli, mutta pukuhuoneiden ulkopuolella oli suihkupyörätuoleja myös vapaasti lainattavissa. Naisten puolen suihkualueella oli yksi käsisuihku ja sen vieressä myös seinästä taittuva suihkutuoli. Muut suihkut olivat kiinteitä ylhäältä päin tulevia. Saunoja oli naisten puolella kolme: tavallinen sauna, höyrysauna ja suolasauna. Näihin kaikkiin mahtui suihkupyörätuolilla. Kiukaita ei oltu upotettu lattiaan, mutta lämpöä riitti silti hyvin alaskin.

IMG_2521

Scandic Aulangon suihkupyörätuolit

Vapaasti lainattavissa olleita suihkupyörätuoleja kylpyläosastolla

Scandic Aulangon hotellivieraiden pukukopit

Naisten puolen hotellivieraiden käytössä ollut pukuhuone

Suihkut ja saunat

Naisten puolen suihku- ja saunatilat

Suihkut

Naisten puolen käsisuihku ja seinästä taittuva suihkutuoli

Esteetön wc

Naisten pukuhuoneiden esteetön wc

Allasosasto ei ole erityisen iso, mutta meidän vierailumme aikaan siellä oli hyvin hiljaista ja altaissa hyvin tilaa uida. Hotellivieraita oli lisäksemme muutama ja lisäksi maanantai-iltapäivänä paikalla oli muutamia henkilöitä selkeästi allasterapiassa. Tiistaiaamuna kylpyläosasto oli auki vain hotellivieraille pari tuntia heti aamusta ja kävimme vielä pulahtamassa ennen aamiaista. Aamu-uinti klo 7.30 oli itselleni uusi kokemus ja aivan ihana sellainen! Silloin saimme koko kylpyläosaston itsellemme. Altaita kylpyläosastolla on kaikkiaan seitsemän ja niistä kahteen on allasnostin. Me viihdyimme noin 33 asteisessa monitoimialtaassa. Toinen esteetön vaihtoehto olisi ollut noin 28 asteinen kuntouintiallas. Molempiin oli samanlainen levynostin, johon mentiin suihkupyörätuolilla, ja joka laskeutui veteen. Nostimen käytöstä vastasi tottunein ottein allasvalvoja. Tosi näppärää. Monitoimialtaaseen laskettiin vesiliukumäestä ja nostimen luota väljemmälle vesille mennessä pitikin hieman varoa liukumäestä veteen pompsahtavia. Altaassa oli jonkin verran virtauksia ja poreosa, mutta myös rauhallisempia kulmia löytyi. Muihin altaisiin, esimerkiksi houkuttelevaan ulkoaltaaseen, ei ollut nostinta. Allasosastolla on myös allasbaari, mutta se ei ollut nyt auki. Lisätietoa altaista löytyy Scandicin sivuilta. Sinne toivoisi tietoa myös altaiden esteettömyydestä.

Scandic Aulangon uima-altaita ylhäältä päin kuvattuna

Scandic Aulangon uima-altaita ylhäältä päin kuvattuna

Scandic Aulangon uima-altaita ylhäältä päin kuvattuna

Koronapandemian vuoksi Scandic Aulangon palvelut olivat ymmärrettävästi rajoitettuja ja esimerkiksi ravintola oli vierailumme aikaan kiinni muulloin kuin aamuisin. Herkullisen buffet-aamiaisen söimme, mutta illalla jouduimme etsimään ruokaa muualta. Se ei ollut helppoa Hämeenlinnan maanantai-illassa, jossa monet ravintolat olivat kiinni tai esteellisiä. Original Sokos Hotel Vaakunan yhteydessä sijaitseva Le Blason oli lopulta kuitenkin hyvä valinta. Normaaliaikoina lomaan Scandic Aulangossa voi yhdistää monenlaisia aktiviteetteja ja tähtiesiintyjiä, sen huikean luonnon lisäksi. Alla olevat kuvat ovat aamulenkiltämme hotellilta Aulangon näköalatasanteelle juuri sillä hetkellä, kun sumu alkoi hälvetä. Huikea paikka! Hotellin palveluiden rajallisuus oli huono puoli hiljaisessa ajankohdassa, mutta toisaalta näinä aikoina rauhallisuus etenkin kylpyläosastolla oli niin iso plussa, että se nousi kaikkein tärkeimmäksi. Sen perusteella suosittelen siis lämpimästi arjen kylpylälomaa!

Lue myös Matkakuumet.net -blogin juttu tämän syksyn kylpylälomalta Scandic Aulangossa.

Maisema Aulangon näköalatasanteelta

Maisema Aulangon näköalatasanteelta

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • Aulanko on kiva kohde, mutta siellä ei ole pariin vuoteen tullutkaan käytyä. Täytyykin harkita, jos vaikka keväällä lähdettäisiin käymään. Scandic Aulanko voisi olla hyvä majoitusvaihtoehto majoittumiseen, siellä ei olekaan tullut käytyä.

    Reply
  • Leena
    13.12.2021 at 16:23

    Täältä löytyy kyllä kaikkeen vastaus. En ollut varma löytyykö Täältä Aulangosta jotain mutta löytyi. Ens vuonna ajattelin tuolla,käydä ja kaipasin juuri sähkärin käyttäjän kokemuksia. Kiitos! 😊

    Reply

Leave a Reply