Valikko
Hotellit Suomessa / Kylpylät / Tampere

Esteetön kylpyläloma Scandic Eden Nokiassa

Helmikuun kylpylälomani toteutui Scandic Eden Nokiassa, joka koki hiljattain mittavan remontin ja avautui uudistuneena alkuvuodesta 2020. Remontissa uudistettiin muun muassa kylpyläosasto, alkuperäiset 1990-luvun huoneet ja ensimmäisen kerroksen ravintolat. Valitsin kylpyläloman ajankohdaksi aiempien tapaan hyväksi havaitut arkipäivät ja viikon ennen talvilomien alkua, jotta kylpylässä olisi mahdollisimman rauhallista. Nyt suunnitelma ei toteutunut ihan niin hyvin kuin aiemmilla reissuillani Scandic Aulangossa ja Imatran kylpylässä, sillä porukkaa oli yllättävän paljon. Hyvä Scandicille, huono minulle. Kylpylähotelli on erityisesti lapsiperheiden suosiossa ja monilla oli ehkä sama ajatus arjen rauhallisemmista lomista. Onnistunut vuorokauden miniloma meillä onneksi joka tapauksessa oli!

Saapuminen

Scandic Eden Nokia sijaitsee nimensä mukaisesti Nokialla. Tarkemmin ottaen kolmen kilometrin päässä Nokian keskustasta ja noin 18 kilometrin päässä Tampereen rautatieasemalta. Myös Nokialla on rautatieasema, jossa pysähtyvät Tampereen ja Porin väliä liikennöivät junat. Me menimme paikalle omalla autolla (joka edelleen tuntuu parhaalta hankinnalta ikinä) ja matka Espoosta taittui noin kahdessa tunnissa. Kylpylähotellin pihalla oli useita invapysäköintipaikkoja suht lähellä sisäänkäyntiä. Hieno yksityiskohta oli, että kaikille paikoille oli laitettu hyvin näkyville vastaanoton puhelinnumero, johon voisi soittaa, jos tarvitsee apua. Jos oma auto ei olisi ollut vaihtoehto, itselleni toimivin ja halvin ratkaisu olisi todennäköisesti ollut juna Helsingistä Tampereelle ja siellä vaihto Nokialle menevään junaan. Tuo Tampereen ja Nokian väli on kestoltaan vain vartin. Nokian keskustasta Edeniin kulkee busseja, mutta niiden esteettömyydestä en valitettavasti tiedä. Kolmen kilometrin pätkälle olisin todennäköisesti valinnut invataksin.

IMG_3578

Majoitus

Scandic Eden Nokiassa on 10 esteetöntä huonetta. Ne ovat kaikki remontin yhteydessä uudistettuja Superior Twin -luokan huoneita kahdelle hengelle. Jokaisesta huoneesta on väliovi viereiseen huoneeseen (vaikka alla olevalla videolla sanonkin, että osasta on), joka on Superior Twin -huone, johon saa yhden lisävuoteen. Esteettömiin huoneisiin ei saa lisävuodetta eli lisähenkilöille täytyy varata oma huone. Kaikki esteettömät huoneet sijaitsevat toisessa kerroksessa, saman käytävän varrella. Hisseiltä on lyhyt matka huoneisiin, mutta hissien ja huonekäytävän välissä on lasiovi, joka ei avaudu itsestään. Me saimme ensin huoneen 201, mutta siellä wc-istuin oli minun tarpeisiini väärin päin eli wc-istuimen vasemmalla puolella oli tilaa siirtymiselle, kun minulle paras on tila oikealla puolella. Vastapäinen huone 202 oli vapaana ja siellä kylpyhuone oli tarpeisiini täydellinen, joten vaihdoimme sinne. Pärjään kyllä tarvittaessa kylpyhuoneissa, joissa wc-istuimen asettelu ei ole ideaalein minulle, mutta jos mahdollisuus on, valitsen mieluummin täydellisen. Olen aika varma, että kaikki parilliset esteettömät huoneet ovat tällaisia kuin tässä esittelemäni huoneemme ja parittomat sitten peilikuvia tälle. Voit siis jo varatessa toivoa itsellesi paremmin sopivaa, jos sillä on merkitystä.

Freesissä huoneessamme oli kaksi sähkösäätöistä sänkyä, joita pystyi säätää selkäosan ja jalkojen kohdalta. Sänkyjen vieressä oli kiinteät yöpöydät eli sänkyjä ei saanut juurikaan siirreltyä. Huoneessa oli lisäksi kiinteä pieni pöytä sekä kaksi tuolia ja pöytä, joita saisi siirreltyä. Matkalaukun sai naulakoiden alla olevalle tasolle. Kylpyhuoneessa oli ensin tilaa vievältä näyttäneet suihkuseinät, jotka sai kuitenkin taiteltua täysin auki. Seinästä taittui tukeva suihkuistuin ja wc-istuimen ympärillä oli seinäkiinnitteiset tukikaiteet. Bidet-suihkua ei ollut. Lavuaarin ympärillä ja suihkussa kaikki oli aseteltu oikeasti matalalle, mikä oli tosi hyvä juttu. Alla olevalla videolla esittelen huoneemme. Valitettavasti videolla sanallisesti hehkuttamani kylppärin kukkatapetti ei näy, mutta siitä on kuva.

IMG_3524

IMG_3535

IMG_3532

IMG_3533

IMG_3534

Kylpyläosasto

Hotellivierailla on vapaa pääsy kylpyläosastolle. Meidän vierailun aikaan se oli avoinna klo 9-20. Viikonloppuina ja loma-aikoina aukiolot ovat hieman pidemmät. Vuorokauden lomalla ehdimme uida torstai-iltapäivänä ja perjantaiaamuna. Erityisesti torstai-iltapäivällä paikalla oli hotellivieraiden lisäksi tosi paljon päiväkävijöitä ja paikoin allas tuntui ruuhkaiselta. Kylpyläosastolle mennään hotellin sisääntulokerroksesta, vastaanoton läheisyydestä. Naisten pukuhuone sijaitsi käytävän päässä, miesten pukuhuone heti käytävän alussa. Käytävän varrella oli inva-wc. Naisten tilavan pukuhuoneen yhteydessä oli kaksi pientä huonetta lokeroineen erikseen hotellivieraille. Noissa huoneissa ei ollut penkkejä, mutta jos sellaista tarvitsisi, voisi pukeutumisen hoitaa yleisellä puolella ja viedä vain tavarat lokeroon. Me jätimme vaatteet hotellihuoneeseen ja pukeuduimme huoneessa olleisiin kylpytakkeihin, joten pukuhuoneessa riisuimme vain kylpytakit ja siirryin sähköpyörätuolistani suihkupyörätuoliini. Minulla oli oma suihkupyörätuoli mukana, mutta käytävällä olisi ollut ainakin yksi suihkupyörätuoli lainattavissa. Pukuhuoneesta suihkujen puolelle oli hieman hankala, vain yhteen suuntaan avautuva ovi, joka voi olla hankala yksin pyörätuolilla liikkuvalle. Suihkutilassa oli kaksi käsikäyttöistä suihkua ja niiden alla kivinen taso, joka ehkä osalle voisi toimia suihkutuolina (kts. harvinainen suihkukuvani alla). Erillisiä seinästä taittuvia suihkutuoleja ei ollut, mutta vauvoille on istuimet. Muut suihkut olivat seinässä kiinteästi olevia. Lasten suosikki tuntui olevan katossa oleva ämpäri, josta kaatui narusta vetämällä vettä niskaan. Vettä niskaan saisi halutessaan myös pyörätuolissa istuen. Saunoja oli naisten puolella kolme: Höyrysauna, tavallinen sauna ja hemmottelusauna. Kaikkiin pääsi myös suihkupyörätuolilla. Hemmottelusauna oli suosikkini! Siellä kaikki istuivat kanssani samalla tasolla, siellä oli miedompi lämpö kuin tavallisessa saunassa, rauhallinen musiikki ja seinässä leikkivät keijut ja sudenkorennot. Suihkutilan yhteydessä oli myös inva-wc (kuva alla).

Allasosaston isoin allas syveni rantamaisen loivasti siten, että veteen oli helppo mennä myös pyörätuolilla. Reunassa ei ole minkäänlaista kynnystä ja jokaisen on helppo valita itselle paras syvyys pyörätuolista nousemiseen. Alla olevassa kuvissa näkyy tuo sisäänmeno altaaseen. Iso allas on allasosaston pääallas ja koostuu monesta osuudesta. Siellä on erilaisia hierovia suihkuja, villi virta, matalaa ja syvää ja portaat vesiliukumäkiin, jotka myös laskevat samaan altaaseen. Altaassa on paljon virtauksia, mikä oli itselleni vähän haastavaa. Rauhallisinta virtausten puolesta on syvässä päädyssä, jossa veden syvyys on 160 cm. Altaassa ei ole kaiteita, mutta paikoin seinissä on naruja, joista kiinni pitämällä sain tehtyä allastreenejäni. Altaan lämpötila on 30-32 astetta. Suurin ja vaarallisin yllätys meille oli aaltokone, joka pääsi yllättämään meidät. Nettisivuilla on siitä maininta, mutta se oli mennyt minulta ohi. Allasvalvojat kuuluttivat, että aaltokone käynnistyy, mutta emme osanneet odottaa, että aallot ovat kovia ja ulottuvat koko altaaseen. Emme tosin siinä kohtaa olisi ehtineet pakoonkaan. Olimme onneksi aaltojen tullessa matalassa päädyssä, mutta minä en pysynyt aaltojen voimassa pystyssä hetkeäkään ja avustajani sai tehdä kunnolla työtä saadakseen pidettyä minut selälläni sylissään siten, etten olisi lennellyt aaltojen voimasta holtittomasti sinne tänne. Tämän jälkeen selvitimme, että aallot tulevat tasatunnein ja kestävät viisi minuuttia. Iltaisin esimerkiksi uimakoulut saattavat kuitenkin siirtää aaltojen aikaa. Jos uskot aaltojen olevan ongelma sinulle, kannattaa ennen altaaseen menoa varmistaa vielä uimavalvojalta koska ne ovat seuraavaksi tulossa ja katsoa vaikka ensimmäiset aallot altaan reunalta. Perjantaiaamuna testasimme aaltojen pakenemista altaan sivuosaan, jossa ovat vesilikumäet. Sinne aallot tulivat huomattavasti lievempinä ja pysyin matalassa kohdassa (80 cm) pystyssä portaiden kaiteesta kiinni pitäen. Täysin niitä ei päässyt pakoon sinnekään. Kerrottakoon, että tasapainoni vedessä on hyvin hutera ja muulle kylpyläväelle aallot tuntuivat olevan se ehdottomasti odotetuin juttu. Muihin altaisiin ei ole esteetöntä pääsyä ja esimerkiksi porealtaisiin on portaita. Lasten kahlualtaan reunan luo pääsi pyörätuolilla. Alla olevat kuvat on otettu lasin läpi kylpylän ollessa kiinni ja siksi vesisuihkut yms. eivät ole päällä. Altaan ympärillä on pöytiä ja tuoleja ja baarista saa tilattua purtavaa ja juomaa. Näihin on esteetön pääsy. Viihdyimmekin torstaina kylpyläosaston lämmössä useamman tunnin ja nousimme altaasta välillä mehuille allasbaariin. Ai niin ja altaalla on palmuja! Tekopalmuja, mutta kuitenkin!

IMG_3562

IMG_3563

IMG_3571

IMG_3550

IMG_3557

IMG_3555

Muut palvelut ja koronahuomiot

Scandic Eden Nokiassa on useita ravintoloita. Korona-ajan arkena ne olivat kuitenkin rajoitetusti auki. Ainoa illallisvaihtoehto oli Food Market, josta saa tiskiltä tilattuna pääasiassa pizza- ja burgerannoksia. Ravintolassa on viihtyisiä viherkasveja ja syödessä voi katsella allasosastolle. Ravintolan tuotteita pystyy tilaamaan myös altaalle. Classic Cheese Burger ranskalaisilla oli kyllä ihan maistuva. Tällä hetkellä viikonloppuisin ja loma-aikoina on auki myös A la carte -ravintola Little Italy. Aamiaisen nautimme toisen kerroksen Esmeralda-ravintolassa, jonka toiselta puolelta on kauniit järvinäköalat ja toiselta allasnäkymät. Aamiainen oli taattua Scandic-laatua. Viikonloppuisin ja talvilomilla Esmeraldassa on myös buffet-illallinen. Ravintoloiden tilanne kannattaa tarkistaa hotellin sivuilta, sillä ne muuttuvat varmasti tämän poikkeustilan muuttuessa. Kylpylään mennessämme pysähdyimme lounaalle Nokian keskustassa sijaitsevaan Nokian kartanoon, jonka Talliravintolassa oli erinomainen lounas. Paikka oli esteetön ja siellä oli esteetön wc.

Hotellissa on myös erilaisia kokoustiloja, aktiviteetteja, peli- ja leikkihuoneita lapsille (osittain suljettu korona-aikaan), perheiden leffailtoja ja ulkona järven rannalla varmasti monia ihania paikkoja. Nyt talvisäällä ja lyhyessä ajassa emme ehtineet niitä katsomaan.

Korona-aika oli huomioitu turvavälimuistutuksilla, käsideseillä ja maskimuistutuksilla. Kaikkialla ne eivät erottuneet tai sitten silmä on jo niin tottunut. Me olimme tarkkoja maskin käytöstä yleisissä tiloissa, samoin noin puolet asiakkaista. Kylpylässä ja suihkutiloissa pärjäsi omalla varovaisuudella ja etäisyyksien pitämisellä ja esimerkiksi saunassa kunnioitettiin onneksi etäisyyksiä. Tämä olisi ollut hyvin paljon vaikeampaa, jos ihmisiä olisi ollut yhtään enemmän. Koronaluvut alkavat olla taas sen verran kovia, että hetki on taas pysyteltävä kotona, mutta omilla valinnoilla ja käyttäytymisellään pystyy onneksi vaikuttamaan matkustuksen turvallisuuteen myös näinä aikoina.

IMG_3547

IMG_3561

IMG_3559

IMG_3545

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply