Valikko
Espanja / Gran Canaria / Hotellit ulkomailla / Kanariansaaret

Esteetön Las Palmas – vinkit esteettömään ranta- ja kaupunkilomaan

Gran Canarian saaren pääkaupunki Las Palmas on ratkaisu monenlaisiin matkatoiveisiin. Eläväisessä 400 000:n asukkaan espanjalaisessa kaupungissa on aitoa paikallistunnelmaa, tunnelmallista rosoisuutta, yksi Espanjan parhaimmista rannoista sekä mahdollisuus rentoon ja monipuoliseen kaupunkilomaan. Myös esteettömään lomaan Las Palmas sopii oikein hyvin, varsinkin jos käytössä on apuvälineet, jotka mahdollistavat rennon kaupungilla tai rantakadulla vaeltelun. Las Palmas sijaitsee Gran Canarian saaren pohjoisosassa tai oikeastaan koilliskulmassa, kun taas saaren suosituimmat lomanviettopaikat vievät turistit pääasiassa etelään, jossa lämpöä ja aurinkoa riittää usein hieman pohjoista enemmän. Vietin Las Palmasissa kolme päivää maaliskuussa 2023 ennen lähtöä Kanariansaaria ja Madeiraa kiertäneelle risteilylle sekä vielä päivän risteilyn lopuksi. Kokosin omien kokemusteni ja löytämieni vinkkien perusteella vinkit esteettömään lomaan Las Palmasissa, vaikka tuntuukin, että ehdin kokea vain pienen osan isosta kaupungista.

Saapuminen Las Palmasiin

Las Palmas de Gran Canaria Airport eli Gran Canarian lentokenttä sijaitsee noin 25 kilometriä etelään Las Palmasin kaupungista. Gran Canarialle on Suomesta suoria lentoja talvikaudella, hieman lentoyhtiöstä riippuen lokakuun alusta maaliskuun loppuun tai huhtikuun alkupuoliskolle. Lentokentältä matkaa voi jatkaa esteettömästi paikallisliikenteen bussilla, etukäteen tilatulla esteettömällä kuljetuksella tai taksitolpalta usein löytyvällä esteettömällä taksilla. Taksitolpalle voidaan soittaa esteetön taksi, jos siellä ei sellaista ole, mutta sitä saattaa joutua odottamaan. Takseihin ei välttämättä mahdu pitkät sähkömopot tai pyörätuolit. Etukäteen esteettömän kuljetuksen voi tilata muun muassa seuraavilta yhtiöiltä (varmista tilatessasi sopivuus omiin tarpeisiisi ja painota, että tarvitset hissillisen tai rampillisen auton, sillä samat yhtiöt välittävät myös tavallisia autoja): Las Palmas Taxi Aeropuerto, Canary Transfer Service (käytin itse tätä matkalla lentokentältä Puerto de Moganiin ja Moganista Las Palmasiin ja saimme ison hissillisen minibussin), Taxi Gran Canaria ja Sun Tranfers.

Paikallisliikenteen bussi numero 60 lähtee lentokentän terminaalin edestä ja vie Las Palmasin Santa Catalinan bussiasemalle pysähtyen välissä myös San Telmon bussiterminaalissa ja muutamalla välipysäkillä. Bussien keskiovella on portaiden alta tuleva hissi, jota kuljettaja käyttää. Bussissa on tila yhdelle pyörätuolille. Kääntösäde hissiltä paikalle oli takavetoisella sähköpyörätuolillani ahdas, mutta sain itseni venkslattua suoraksi. Sähkömopoille tämä voi olla hankala. Matkatavarat laitetaan bussin alaosan ruumaan. Matka maksaa 2,95 € /suunta ja kestää reilut puoli tuntia. Tätä vaihtoehtoa hyödynsimme lähtiessämme kaupungista lentokentälle. Las Palmasiin pääsee bussilla myös muista saaren kaupungeista ja monet busseista ovat nykyään esteettömiä.

Esteetön majoitus Las Palmasissa

Valitsin majoitukseksi Santa Catalinan puiston välittömässä läheisyydessä ja Casinon vieressä sijainneen Design Plus Hotel Bexin. Se on varsin uusi hotelli ja rakennettu vanhan pankin tiloihin. Esimerkiksi aamiaista nautittiin vanhassa pankkiholvissa. Hotellin sijainti on erinomainen. Las Canterasin rantaan kulki noin kymmenessä minuutissa tunnelmallisten ja monin paikoin autottomien katujen kautta. Satama ja El Muelle -ostoskeskus sijaitsevat parin sadan metrin päässä, samoin bussiasema. Santa Catalinan puiston laitamilla on kivoja kahviloita ja ravintoloita ja muutenkin hotelli tuntui olevan lähellä kaikkea. Silti huoneessa oli hyvin rauhallista ja äänieristeet olivat vanhassa pankkirakennuksessa erinomaiset.

Tyylikkään hotellin sisäänkäynnillä on loiva luiska (ei kaidetta), kerroksiin mennään hissillä, kaikki yleiset tilat ovat esteettömiä ja aamiaissalin vieressä sekä ylhäällä kattoterassilla on esteetön yleinen wc. Kattoterassilla on aurinkotuoleja ja pieni matala vesiallas, joka periaatteessa kai on uima-allas, mutta ei kutsunut uimaan. Auringonottoalueen seinämät olivat niin korkeat, että en nähnyt maisemia. Kattoterassin baarialue oli avoinna loppuviikon klo 17 alkaen ja siellä oli lasiseinämät, jotka mahdollistivat myös maisemien katselun. Alueelle pääsi kuitenkin vain baarin aukioloaikoina. Esteettömiä huoneita hotellissa on kaksi. Meidän huoneemme 206 oli hieman ahdas kahden hengen huone, mutta toimi muutaman yön oleiluun erinomaisesti. Kaksi erillistä sänkyä, pieni työpöytä, henkareita vaatteille, tallelokero ja jääkaappi sekä tilava kylpyhuone. Vain WC-istuimen toisella puolen oli tukikaide. Suihkussa oli siirreltävä suihkutuoli. Alla olevalla videolla esittelen huoneemme.

Esteettömiä huoneita on tietojeni mukaan myös ainakin seuraavissa Las Palmasin hotelleissa. Jos sinulla on kokemusta joistakin näistä tai muista Las Palmasin esteettömistä hotelleista, kerro kommenteissa:

  • Catalina Plaza – tämän valitsin seuraavalla vierailullani joulukuussa 2023! Lue kokemukseni artikkelista Esteetön hotelli Catalina Plaza Las Palmasissa
  • Exe Las Palmas – hotellissa on esteettömiä huoneita, mutta sisäänkäynnillä on porrashissi, joka ei kuulemma jaksa kannatella sähköpyörätuoleja. Manuaalipyörätuolilla hotelli on kuitenkin mahdollinen.
  • Bull Astoriahotellissa on esteettömiä huoneita, mutta meidän ajankohtanamme ei ollut tilaa, enkä siksi selvitellyt asiaa enempää.
  • AC Hotel Gran Canaria by Marriott – pyöreä ja korkea hotelli erottuu kaupungin katukuvasta selvästi. Kansainvälisellä hotelliketjulla esteettömyys on yleensä huomioitu hyvin, toivottavasti myös tässä hotellissa. Hotellista löytyy esteettömiä huoneita.
  • TC Hotel Doña Luisa – hyvällä paikalla sijaitsevassa hotellissa on ainakin yksi esteetön huone, jonka kuvat ovat hotellin sivuilla. Kuvien perusteella hotellin sisäänkäynnillä on porrashissi, jonka toimivuus ja painorajoitus kannattaa tarkistaa suoraan hotellilta.

Esteetön liikkuminen Las Palmasissa

Las Palmasissa on oikeastaan kaksi keskustaa. Toinen niistä keskittyy kaupungin pohjoisosaan Santa Catalinan ja Las Canteraksen rannan väliseen alueeseen ja kolmen kilometrin mittaisen Las Canteraksen rannan ympäristöön. Toinen keskusta taas pitää sisällään Las Palmasin vanhan kaupungin Veguetan alueen ja ostoskatu Calle Trianasta tunnetun Trianan alueen. Välimatkaa näiden alueiden välillä on noin kuusi kilometriä. Molemmissa on oma tunnelmansa ja paljon nähtävää.

Kaupunginosien sisällä on helppo kulkea jalkaisin/apuvälineillä, sillä kadut ovat pääasiassa tasaisia ja tien ylitykset madallettu. Veguetan alue on vanhaa ja osalla kaduista on mukulakiviä. Kaupunginosasta toiseen siirtyessä voi hyödyntää paikallisbusseja. Kaikki näkemäni ja kokemani bussit olivat matalalattiaisia ja niissä oli ovella automaattiramppi, jonka kuski sai nappia painamalla esiin. Busseissa oli paikka yhdelle pyörätuolille ja minun ollessa kyydissä, ei sisään otettu lastenrattaita ellei niitä saanut kasaan. Bussit olivat yleensä hyvin täynnä ja omalla pysäkillä poistuessa sai käyttää ääntä, jotta ihmiset väistyivät. Yhdensuuntainen matka esimerkiksi Santa Catalinalta Veguetaan maksoi muistaakseni 1,40 € ja lipun sai kuskilta. Vaihtoehtoisesti voi ostaa bussikortin, jolla kertamatka tulee edullisemmaksi. Taksilla liikkuminen Las Palmasissa on kohtuuhintaista ja esteettömiä takseja on saatavilla. Hotellia voi pyytää soittamaan sellaisen, hyvällä tuurilla esteettömän taksin voi napata tolpalta tai muut kuskit tai sinä voitte soittaa keskukseen.

Las Canteraksen ranta-alue

Las Canteraksen sanotaan olevan yksi maailman parhaista kaupunkirannoista. Se on kaikkiaan noin kolme kilometriä pitkä, siisti ja hyvin hoidettu. Minua ei niinkään kiinnosta rantahiekka ja rannalla makaaminen, vaan meren läheisyys ja rantakadulla kuljeskelu. Siihen Las Canteras sopii aivan erinomaisesti. Leveällä ja tasaisella rantakadulla on helppo liikkua pyörätuolilla ja aurinkoisina päivinä katu kuhisee paikallista elämää aamusta iltaan. Koko ranta on täynnä erinomaisia ravintoloita ja kahviloita, joiden pöytiin voi istahtaa varjoon tai aurinkoon ohikulkijoita katselemaan tai ihailemaan vaikkapa rannan eteläosan aalloissa temppuilevia surffareita. Ranta kannattaa kulkea päästä päähän, sillä sen jokaisessa osassa on vähän eri tunnelmansa. Rannan pohjoisosa soveltuu parhaiten uimiseen, sillä siellä on aallonmurtajat. Tälle alueelle on keskittynyt suurin osa hotelleista ja se onkin hieman turistisempaa kuin rannan eteläosa, joka päättyy Las Arenas -ostoskeskukseen.

Esteetön ranta-alue sijaitsee rannan keskiosasta hieman pohjoiseen päin, Restaurante Paparazzin kohdalla. Alas rantaan johtaa loiva ramppi ja hiekalle tasainen laudoitus. Laudoitettu auringonottoalue on tilava ja katettu. Se ja sen ympäristö vetivät puoleensa kaikkia rantakävijöitä ja oli suosittu niin liikuntarajoitteisten, ikäihmisten, lapsiperheiden kuin nuorten korttipelaajienkin keskuudessa. Hyvä esimerkki siitä, kuinka esteettömyys hyödyttää kaikkia. Ilmeisesti rannalla on myös saatavilla rantapyörätuoli ja avustus uimaan mennessä, mutta olisikohan tämä vain kesäkaudella, sillä nyt en sitä nähnyt. Rannan yhteydessä on myös julkinen esteetön wc sisätiloissa. Rantakadulta näkee kirkkaalla säällä myös upeat auringonlaskut ja yhtenä iltana näkyi selvästi jopa tulivuori Teide Teneriffalta!

Ravintolat

Esteettömiä ravintoloita on kaupungista helppo löytää varsinkin silloin, jos on valmis istumaan ulkopöydässä. Aikalailla kaikki terassit ovat nimittäin esteettömiä. Suurimpaan osaan ravintoloista pääsee myös sisään ja monesta löytyy esteetön wc. Me viihdyimme parhaiten rantakadun ravintoloissa, joista monet ovat Las Palmasissa hyvätasoisia toisin kuin usein rantakadun ravintoloista ajatellaan. Kanarialaisen keittiön ruokaa tarjoava Restaurante La Quilla oli iltaisin hyvin täynnä, joten pöytävaraus on suositeltava. Pöytiä ulkona sekä sisällä ja tilava esteetön wc. Taberna Chica oli siinä vieressä ja hyvin viihtyisä. Niin ikään esteetön pääsy sisään ja ulos. Esteettömästä vessasta en ole ihan varma, mutta voisi hyvin ollakin. Restaurante El Cairo tarjosi hyvät lounastapakset rantakadulla ja De Francesco puolestaan sisämaan C. Luis Morotella, jota pitkin kuljimme yleensä hotelliltamme kohti rantaa.

Hintataso Las Palmasissa tuntui olevan selvästi alhaisempi kuin saaren eteläosan turistikohteissa, vaikka yleinen Euroopan hintojen nousu näkyy kyllä myös Gran Canarialla. Veguetan ja Trianan alueilla ja toki muuallakin kaupungissa on valtavasti ravintoloita, mutta esteettömimmät löytyvät kyllä todennäköisimmin rannan lähistöltä. Torstai-iltaisin Veguetassa vietetään tapas-torstaita, jolloin kortteleiden baarit tarjoavat muutamalla eurolla juoma+tapas -yhdistelmiä.

Nähtävyyksiä ja kulttuuria

Las Palmas tarjoaa vaihtoehtoja paitsi rantaelämän ja hyvän ruuan ystäville, myös kulttuurista ja historiasta pitäville. Esteettömästi voi kokea ainakin nämä:

  • Veguetan ja Trianan alueet vanhoine värikkäine taloineen tarjoavat silmän ruokaa kaduilla kulkeville. Täällä joutuu tosin paikoin sietämään mukulakiviä. Alueella järjestetään myös opastettuja kävelykierroksia, joista osaan voi osallistua myös apuvälineillä liikkuen.
  • Mercado de Vegueta -kauppahalli Veguetassa ja Mercado de Puerto -kauppahalli Las Canteraksen rannan lähellä tarjoavat ihanaa tunnelmaa, tuoreita hedelmiä ja tapaksia.
  • Casa de Colón, Kolumbuksen talo, on vanhassa kaupungissa sijaitseva museo, joka keskittyy Kolumbuksen elämään ja merimatkoihin ja muutenkin sen ajan meren kulkuun. En itse käynyt, mutta olen kuullut paljon hyvää. Museossa on huomioitu esteettömyys ja sisäänpääsy on maksuton vammaiselle henkilölle ja hänen avustajalleen. Lisätietoa museon omilla sivuilla.
  • Niin ikään vanhassa kaupungissa eli Veguetassa sijaitseva Santa Anan katedraali on roomalaiskatolinen kirkko ja Kanariansaarten tärkein uskonnollisen arkkitehtuurin monumentti. Kirkkoon on esteetön sisäänkäynti. Santa Anan aukion toisella puolella on kaupungintalo ja aukiota vartioivat koirapatsaat.
  • Poema del Mar -akvaario sijaitsee kaupungin pohjoisosassa, sataman ja rannan alueen tuntumassa. Monipuolinen akvaario on täysin esteetön ja siellä on valtavasti erilaisia kalalajeja. Vierailin akvaariossa vuonna 2019 ja kokemuksiani voit lukea tuolloin kirjoittamastani jutusta.
  • Konsertteja Las Palmasissa järjestetään varsin uudessa konserttisalissa Auditorio Alfredo Krausissa. Sen esteettömyydestä en ole varma, mutta konserttisali on melko uusi, joten uskon, että esteettömyys on huomioitu. Konserttisali sijaitsee meren rannassa, Las Canterasin rannan eteläpäässä, Las Arenas -ostoskeskusta vastapäätä.
  • Värikkäitä karnevaaleja vietetään Las Palmasissa vuosittain helmi-maaliskuussa ja tällöin kaupunki on täynnä ohjelmaa. Karnevaalit ovat iso osa espanjan kielisten maiden kulttuuria ja näkyy vahvasti myös Las Palmasissa. Tänä vuonna karnevaaleja vietettiin 10.2.-5.3.2023 eli juuri ennen meidän kaupunkiin tuloa. Joskus vielä haluaisin kokea karnevaalihuuman.
  • Kaksikerroksiset Hop On – Hop Off -bussit ovat hyvä tapa kiertää kaupunkia ja hypätä pois aina kun siltä tuntuu. Liput ovat voimassa 24 h. Busseissa on pyörätuolipaikka bussin alakerrassa ja ramppi ovella. Busseja lähtee muun muassa sataman lähettyviltä.

Tämä oli toinen kertani Las Palmasissa. Ensimmäisellä kerralla olin vain päivävierailulla, enkä oikein ehtinyt saada kiinni kaupungin tunnelmasta, mutta nyt se onnistui paremmin. Parhaimmillaan Las Palmas on kyllä auringossa ja tunnelma oli erilainen risteilyn jälkeen pilvisenä ja jopa hieman sateisena päivänä. Kaupunki yllätti minut joka tapauksessa monipuolisuudellaan ja voisin erittäin hyvin mennä sinne myös uudelleen. Ihastuneita tuoreita kokemuksia kaupungista voi lukea myös Samppanjaa muovimukista -blogista.

Lisää esteettömästä Gran Canariasta:

Hotelli Catalina Plaza Las Palmasissa
Kohdeopas: Esteetön Gran Canaria
Kaunis Puerto de Mogan & esteetön hotelli Radisson Blu Resort & Spa Mogan
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • Las Palmas tosiaan näyttää hienolta, sinne olisi hienoa palata. Ja hyvältä näyttää huoneennekin.
    todella miellyttävältähän kaupunki kuulostaa ylipäätään.

    Reply
  • Marja / Kultainto
    11.9.2024 at 16:39

    Pieteetillä tehty postaus! Saapa nähdä, kannustaako Yleltä nyt löytyvä Paratiisi-sarjan kolmas osa aiempaa useampia suomalaisia Kanarialle – siinä meinaan seikkaillaan muun muassa sielläpäin maailmaa. Itse en ole käynyt Kanarialla – vielä.

    Reply

Leave a Reply