Valikko
juna / pääkaupunkiseutu

Esteetön lentokenttäjuna Helsinki-Vantaalta

Viime kesänä Helsinki otti ison harppauksen eteenpäin esteettömien matkailukaupunkien sarjassa. Silloin Helsinki-Vantaan lentoasemalle alkoi liikennöidä juna, joka toimii hyvin myös pyörätuolin kanssa. Kaupunkikohteiden esteettömyyttä arvioidessani ensimmäinen asia, johon kiinnitän huomiota, on esteetön tapa päästä lentokentältä kaupunkiin. Tähän asti Helsinki-Vantaalle on päässyt toki bussilla, mutta jotenkin se ahdas ja heiluva bussi, jossa joutuu taistella paikastaan lastenvaunujen sekä matkalaukkujen kanssa, ei ole herättänyt minussa suurta arvostusta.

Kävin kesällä hyvin pian tuon Kehäradan avautumisen jälkeen ihastelemassa lentokentän uutta asemaa. Juna toimi hyvin, mutta yhdyskäytävä lentokentälle ei ollut vielä avoinna, vaan matka piti taittaa ulkokautta, mikä ei ollut esteettömyyden kannalta loistava vaihtoehto. Nyt kaikki on kuitenkin valmista! Olin kuullut hehkutusta junan toimivuudesta jo kahdelta tänä vuonna Suomessa vierailleelta ulkomaalaiselta esteettömän matkailun bloggaajalta. Ja kyllä, oman testaukseni jälkeen ymmärrän heitä hyvin!

IMG_3513

Sisäänkäynti juna-asemalle sijaitsee terminaali 1:n ja terminaali 2:n välisellä yhdyskäytävällä. Opastekylttejä on hyvin eri puolilla terminaalia. Laiturille päästäkseen täytyy mennä kahdella hissillä, jotka molemmat ovat todella tilavia ja painikkeet kohtuullisen matalalla (minulle niiden pitäisi yleensä aina olla vielä vähän matalammalla, mutta onneksi pystyn säädellä sähköpyörätuolin korkeutta ja näin yllän painamaan). Asema sijaitsee syvällä maan alla, joten siellä on kylmä. Matka terminaalin sisääntulosta asemalaiturille ei ole kovin pitkä, ehkä 100 metriä. Alusta on tasaista ja korkeusvaihtelut ovat loivia, joten reitti on hyvä myös manuaalipyörätuolilla itse kelaaville.

IMG_3521

IMG_3523

Junat, P ja I, lähtevät vierekkäisiltä laitureilta. Molempien junien päätepysäkki on Helsingin päärautatieasema ja molemmat pysähtyvät myös Pasilassa eli jos olet menossa näille asemille, ei ole väliä kumman junista valitset. P-juna on tosin Helsinkiin mennessä 5 minuuttia nopeampi (matka-aika 27 minuuttia, I-junalla 32 minuuttia). Sen sijaan, jos olet jäämässä pois välipysäkillä, on syytä olla tarkempi. Lentokentältä lähtiessä P-juna pysähtyy Tikkurilassa, josta taas on hyvät jatkoyhteydet muualle Suomeen meneviin juniin. Kehärata, jota nämä junat kiertävät on sydämen muotoinen. Junat kiertävät aina ympyrän eli esimerkiksi tuo Tikkurilassa pysähtyvä juna on lentokentältä lähtiessä P-juna, mutta Helsingistä lentokentälle mennessä I-juna. Minä jatkoin junalla matkaa Espooseen, joten valitsin lentokentältä lähtiessä I-junan, joka pysähtyy Huopalahdessa, jossa voi vaihtaa Espooseen meneviin juniin. Laitureilla on hyvät pysäkkiluettelot, joten oikean junan valitseminen on helppoa. Junat kulkevat kymmenen minuutin välein.

IMG_3525

IMG_3531

Kaikki lentokentältä liikennöivät junat ovat Helsingin Seudun liikenteen uusimpia matalalattiajunia, Flirt-junia. Junan keskellä on vaunu, jonka ovessa on näkyvä pyörätuoli-symboli. Tähän vaunuun saa junan ovessa olevaa nappia (ihanan matalalla!) painamalla automaattisen ritilärampin vaunun ja laiturin väliin. Uusilla asemilla, kuten lentokentällä, laiturin korkeus on mitoitettu juuri oikeaksi. Myös muilla asemilla (esimerkiksi Helsingissä, Pasilassa ja Tikkurilassa) laituri on pääsääntöisesti oikean korkuinen eli sisään meno on oikeasti helppoa. Ramppi tulee niin pitkälle, että väliin ei jää yhtään rakoa. Vaunussa on useimmiten hyvin tilaa pyörätuolille ja lisäksi vielä useille lastenvaunuille. Aamu- ja iltapäiväruuhkissa junat ovat tosin usein hyvin täynnä, sillä samalla junalla kulkee paljon työmatkalaisia. Lentoasemalta tai Helsingin päärautatieasemalta kyytiin noustessa ei sisäänmahtumisen ongelmaa kuitenkaan yleensä ole.

Pyörätuolinkäyttäjä matkustaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä maksutta ja ilman lippua, niin siis myös tässä lentokenttäjunassa. Avustajan tulee ostaa seutuliikenteen lippu, jonka hinta on 5,50 e. Lippuja voi ostaa automaateista tai junan konduktööriltä. Pääkaupunkiseudulla asuvalla, kuten minulla, voi olla ”Oikeus saattajaan” -kortti, jolloin myös avustaja matkustaa maksutta, mutta muualla asuva ja turistiksi Helsinkiin tuleva ei voi sitä saada. Jos matkustat samassa yhteydessä VR:n kaukoliikenteessä, josta vaihdat sitten lentokenttäjunaan tai toisinpäin, voit ostaa ennakkoon kaukoliikenteen lippusi lentoasemalle asti ja tällöin myös maksuton saattajan lippu tulee lentoasemalle saakka.

IMG_4780

IMG_4688

Lentoaseman juna-asema on tyylikäs ja antaa Suomeen saapuvalle heti hyvän vaikutelman, niin kuin itse Helsinki-Vantaan lentoasemakin. Vaikka et matkaan lähtisikään, mutta olet pääkaupunkiseudulla, käy testaamassa uusi juna, lentokentän hyvät uudet kahvilat tai vaikkapa näköalaterassi. Sinne ajattelin mennä jonain kevätpäivänä lentokoneita ihastelemaan ja matkakuumeessa rypemään, tällä visiitillä päivä oli liian sumuinen siihen tarkoitukseen.

IMG_3512

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

5 Comments

 • Ml salminen
  28.3.2016 at 10:29

  Tutustu myös hyvään verkkoluentoon Salon syty ry on nähtävissä Nivelverkko.fi. Trafin juristi kertoo liikuntarajoitteisen matkustamisen oikeuksista ja velvollisuuksista

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   28.3.2016 at 19:24

   Kiitos vinkistä, täytyypä käydä katsomassa!

   Reply
 • Haatainen Sari
  2.6.2016 at 17:10

  Voi vitsi ompa hieno juttu. Täytyy sanoo että sen linja – auton saa unohtaa. Otampa lipun maaliskuiseen matkaani aina lentokentälle asti.
  V61 jää historiaan kun astun uuden menopelin kyytiin. Istun tuoliin antaa virran viedä. Kuulutus kertoo kun saavun perille.
  Ei enään ruuhkia ei enään ahdasta linjuria. Vain väljä mukava kiskobussi. P – juna Tikkurilasta – Lentokentälle oliko vaivaiset 8 minsaa?
  120 km tunnissa niin eikös tuo ole jo tasokaampaa menoa kuin lijakkan nykivä ahdistava meno maantiellä kohti ilmojenteitä?
  Kyllä valitsen muiden asiakkaiden antaman palutteen perusteella tasokkaamman matalakorisen kehäradalla kulkevan junan, kuin sen ahtaan linjuri – auton.

  Reply
 • Päivi Pukero
  21.5.2017 at 14:58

  Kiitos tästä jutusta. Helpotti kovasti tulevaa matkaani pyörätuolireissaajan kanssa, kun saimme lukea kokemuksistasi.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   21.5.2017 at 18:02

   Kiitos, tosi kiva kuulla, että tästä oli hyötyä! Oikein hyvää matkaa teille!

   Reply

Leave a Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: